Gå til innhold
Spørsmål om koronaviruset? Still spørsmål her ×

Koronaviruset i NORGE [Les første innlegg]


Simen1

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Theo343 skrev (28 minutter siden):

Nå er det snakk om at politiet ønsker å komme frem i vaksinekøen. Jeg kan forstå det for den del av politiet som er i kontakt med publikum men det er en veldig liten del av etaten.

Ellers synes jeg lærere og bussjåfører etc. bør tas først. Ambulanse, brann og redning regner jeg med er vaksinert.

Politiet driver med grensekontroll og kriminelle driter ofte i karantene.

Lenke til kommentar

FHI endrer ikke vurderingen av Delta-varianten tross nye utbrudd
https://www.ao.no/hold-deg-oppdatert-om-koronaviruset/s/5-128-3159?p=lc-2449135-11184

Sitat

Til tross for nye utbrudd i Trondheim og Asker av den såkalte indiske virusvarianten, Delta, er Folkehelseinstituttets risikovurdering uforandret.

– Per nå er vår vurdering at denne varianten kan håndteres med samme smitteverntiltak som vi bruker uavhengig av variant nå, skriver avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI) i en epost til NTB.

Dermed endrer ikke FHI sin oppfatning av trusselen fra Delta-varianten fra sin risikovurdering som ble publisert lørdag. Siden da har det dukket opp koronatilfeller der man har sterk mistanke om at den smittede bærer på denne varianten i Asker og i landets tredje største by, Trondheim.

Sistnevnte innførte en streng nedstenging mandag og har varslet at de ikke har oversikt over alle nærkontakter. Vold understreker at det er ventet at flere tilfeller av Delta-varianten vil dukke opp framover.

– Ut fra informasjon vi har fra Storbritannia, regnes det som sannsynlig at den etter hvert kan bli den dominerende varianten i Norge også, sier hun.

 

Lenke til kommentar

Risikovurdering av indisk virusvariant i Norge
https://www.fhi.no/nyheter/2021/risikovurdering-av-indisk-virusvariant-i-norge/

Sitat

Folkehelseinstituttet har gjennomført en risikovurdering knyttet til den indiske varianten (B.1.617.2) av koronaviruset. -Vi anser risikoen for at denne varianten fortsetter å spre seg inn i Norge, som middels høy, sier avdelingsdirektør Line Vold.

- Selv om vi har strenge tiltak ved grensen, kan vi ikke garantere oss mot smitte til landet, og dette kan være den varianten vi vil se mest av også i Norge fremover, sier hun. - Vi regner med at epidemien likevel kan holdes under kontroll med effektiv gjennomføring av dagens tiltak og fortsatt rask vaksinasjon av flest mulig.

Sammenliknet med dagens dominerende variant, den «engelske» varianten (B.1.1.7), er B.1.617.2 sannsynligvis noe mer smittsom, men det er ikke holdepunkter for at den gir mer alvorlig sykdom.

Det kan se ut til at vaksinasjon beskytter litt mindre mot vanlig sykdom forårsaket av B.1.617.2, men neppe mindre mot alvorlig sykdom, sier Vold

Denne virusvarianten ble første gang påvist i India i desember. Den er nå i ferd med å bli den dominerende varianten i England. I Norge er mer enn 40 tilfeller påvist.

Instituttet har gjennomført en risikovurdering basert på seks risikospørsmål. - Det er fortsatt begrenset kunnskap om den indiske varianten så vi følger spesielt nøye med på dette fremover for å kunne oppdatere vårt kunnskapsgrunnlag. Samtidig følger vi nøye med på andre nye varianter av viruset som oppdages, sier Vold.

Sitat

Forekomst av virusvarianten i Norge

Vi har allerede sett noen reiserelaterte enkelttilfeller samt tre utbrudd av denne virusvarianten i Norge:

I slutten av april og tidlig mai var det et begrenset utbrudd i Vestland fylke. Viruset var importert fra India med reisende derfra. Dette førte videre til et begrenset utbrudd med smitte på en arbeidsplass. Utbruddet ser nå ut til å være avsluttet.

Varianten ble påvist under et utbrudd blant ansatte på et karantenehotell i Viken i april/mai. Smitte ble ikke påvist blant reisende, og utbruddet er håndtert av kommunen. Viruset har imidlertid spredd seg til andre steder i Oslo og Viken. Så langt er 18 virus fra denne klyngen helgenomsekvensert, og nesten identisk virus er påvist. Det er flere kjente tilfeller i klyngen, så det reelle antallet tilfeller er sannsynligvis over femti. Siden det har skjedd smitte på arbeidsplasser og skoler, kan det dukke opp flere tilfeller.

Varianten er nylig påvist hos bussreisende fra Sverige til Norge. Smittesporing pågår nå, så omfanget er ikke kjent.

I Norge har vi per 27. mai analysert 40 tilfeller som tilhører undervariant B.1.617.2, og åtte tilfeller med undervariant B.1.617.1. Det er påvist importtilfeller av B.1.617.2 fra India, Spania, Skottland, Sverige og et mulig tilfelle fra Pakistan.

Undervariant B.1.617.2 av den indiske varianten er nå den virusvarianten som det er påvist flest tilfeller av foruten den dominerende engelske virusvarianten de siste fire ukene. Totalt antall er likevel svært lavt.

Vi kjenner vaksinestatus på 30 av personene som har fått påvist B.1.617.2 i Norge. Tre har vært vaksinert med én dose (to av disse er smittet mer enn tre uker etter første dose) mens to ble syke få dager etter andre dose.

Sitat

Grunnlag for vurderingen

Vurderingen bygger på instituttets overvåking av epidemien og viruset, kunnskap om viruset og sykdommen og smittevernfaglig og virologisk kunnskap og erfaring, muntlig kommunikasjon med britiske og nordiske kolleger samt på risikovurderinger fra WHO, ECDC og Public Health England.


PDF_icon.svg Risikovurdering av indisk virusvariant i Norge (publisert 29.05.2021)
https://www.fhi.no/contentassets/c9e459cd7cc24991810a0d28d7803bd0/2021-05-28-notat-om-risiko-ved-variant-b.1.617.2.pdf

Sitat

3.6 Risikospørsmål 5: Hva er risikoen for at vaksinasjon (med mRNA-vaksiner) gir lavere immunitet mot variant B.1.617.2 enn mot B.1.1.7?

(...) I flere in vitro-studier med sera fra vaksinerte, har man kunnet vise en redusert nøytralisasjon mot enkelte varianter og mutasjoner. Samtidig gir mRNA-vaksinene så høye nivåer av nøytraliserende antistoffer at det i de fleste tilfeller vil være tilstrekkelig for å nøytralisere viruset til tross for en redusert effekt.

 

Sitat

(...) Samlet tyder det på at gjennombruddsinfeksjoner hos vaksinerte, i likhet med reinfeksjoner, i større grad er milde eller asymptomatiske. Sannsynligvis er det lite videre smitte fra slike tilfeller. Hittil i Norge har vi sett tre tilfeller av gjennombruddsinfeksjon med indisk VOC hos vaksinerte; henholdsvis 8, 60 og 70 dager etter første dose; den midterste smittet også videre.

Sitat

(...) Kolleger fra vårt søsterinstitutt i England har undersøkt beskyttelsen etter vaksinasjon med AstraZeneca-vaksine og Pfizer-BioNTech-vaksine mot symptomatisk infeksjon og beskriver vaksinene som «highly effective». I en studie med test-negativ kasus-kontrolldesign finner de at beskyttelsen av Pfizer-BioNTech-vaksinasjon mot B.1.617.2-infeksjon er litt lavere (88 %) enn mot B.1.1.7-infeksjon (93 %) (tabell 2). Tilsvarende tall for AstraZeneca-vaksinasjon er 60 % og 66 %, men antall vaksinerte med to doser er mindre i denne gruppe, og tallene derfor noe mindre sikre.

En oppdatering av denne studien gir omtrent samme resultat. Beskyttelsen mot symptomatisk sykdom etter bare én dose var for begge vaksinene rundt 33 % mot B.1.617.2 og 50 % mot B.1.1.7. Reell effekt etter første dose er trolig noe høyere enn estimert i denne studien, da tidligere data for vaksinens effekt mot den engelske varianten er noe høyere enn det rapportert her. Dette påpeker forfatterne selv også. Beskyttelse mot symptomatisk infeksjon med den engelske varianten har tidligere vært angitt til 60-80 % etter første dose og 80-95 % etter andre dose Pfizer-BioNTechvaksine. For AstraZeneca-vaksinene er tilsvarende nivå 50-70 % etter første dose.

Sitat

Forfatterne ved Public Health England gjør en sammenlikning mellom estimert vaksineeffekt mot B.1.617.2 og vaksineeffekt estimert mot B.1.1.7 og B.1.351. For vaksineeffekt mot de to sistnevnte refererer de til en stor befolkningsstudie utført i Qatar som viser at selv om effekten mot smitte med den sørafrikanske varianten er noe redusert sammenliknet med den engelske varianten, så er effekten mot mer alvorlig sykdom bevart. De vurderer at vaksineeffekten mot indisk variant hos fullvaksinerte er noe dårligere enn mot B.1.1.7 og noe bedre enn mot sørafrikansk B.1.351. Dette passer godt med funn fra prekliniske nøytralisasjonsstudier (se over).

Sitat

Studien fra Public Health England konkluderer med at vaksineeffekt mot alvorlig sykdom sannsynligvis vil være høyere enn det de rapporterer av estimert effekt mot symptomatisk sykdom. Denne antakelsen støttes av erfaring og gode data for andre bekymringsvarianter, blant annet nevnte studie fra Qatar. Foreløpig kjenner vi ikke til noen studier på vaksinenes effekt på alvorlig sykdom eller på asymptomatisk infeksjon og smittsomhet med B.1.617.2.

 

Endret av Snikpellik
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Sitat

22 nye smittede i Kristiansand

Kristiansand kommune har det siste døgnet registrert 22 nye smittetilfeller, opplyser kommunen på sine hjemmesider. I samme periode har 18 personer blitt satt i karantene.

Ingen av de smittede er russ, men to av de smittede har tilknytning til russeutbruddet. I tillegg har to personer ukjent smittevei.

Det er også påvist smitte hos tre elever og en lærer ved Vigvoll skole.

– Vi har tilstrekkelig kapasitet til både testing og smittesporing og anbefaler som tidligere at alle som har antydning til symptomer tester seg, skriver kommunen.

 

Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (4 minutter siden):

Er det noe vi er verdenmester i Europa og USA er det å undervurdere og ikke ta på alvor ting fra Asia. Bare se hvordan det gikk i India.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

No er nok ikkje forholda i India direkte samanliknbare med Europa. Det er nok store forskjellar på kvaliteten på helsevesen, bukvalitet, folks generelle helse, befolkingstettheit etc. Ikkje dermed sagt at vi ikkje skal vere på vakt mot den Indiske (delta) varianten, men skal ikkje overdramatisere det heller.

 

Det som nok er meir bekymringsverdig er at det kan ta fleire år før resten av verden er vaksinert, og innan det skjer kan det dukke opp mange "artige" mutantar.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
3 minutes ago, ok67 said:

 Det som nok er meir bekymringsverdig er at det kan ta fleire år før resten av verden er vaksinert, og innan det skjer kan det dukke opp mange "artige" mutantar.

Ja, men det verkar ändå ikke som viruset muterar så väldigt mycket för virus att vara, hittills verkar det som att vaksinerna faktiskt fungerar bra på mutationerna efter två doser, att man får en rätt lång immunitet efter en infektion och att vaksinen kanske ger immunitet under en lång tid.

Får se hur det går vidare men tycker att rätt mycket faktiskt ser bättre ut än vad folk de senaste året har förutspått. Att bli färdig med vaksineringen är dock väldigt viktigt. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Kryptodebunker skrev (11 minutter siden):

Er det noe vi er verdenmester i Europa og USA er det å undervurdere og ikke ta på alvor ting fra Asia. Bare se hvordan det gikk i India.

Dette er tørr vitenskap basert på det vi vet i forskning hittil, det er hverken overvurdering eller undervurdering. Les gjerne rapporten, jeg la opp noen utdrag om funnene for vaksinasjonseffekt på varianten. Så langt er det vi vet og det som indikeres ikke så altfor ille som jeg tror du kanskje vil ha det til. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
ok67 skrev (1 time siden):

Brann trur eg det er så som så med om dei er vaksinert. Men både Brann, Politi og Ambulanse har samfunnskritiske funksjonar som gjer at dei bør prioriterast.

I småkommuner med dårlig sykebil dekning må ofte brannvesen steppe inn i livredde tjenester frem til sykebil med helsepersonell ankommer, så i svært mange kommuner er faktisk brannvesen prioritert i vaksinekøen, inkludert i min kommune. 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (3 minutter siden):

Dette er tørr vitenskap basert på det vi vet i forskning hittil, det er hverken overvurdering eller undervurdering. Les gjerne rapporten, jeg la opp noen utdrag om funnene for vaksinasjonseffekt på varianten. Så langt er det vi vet og det som indikeres ikke så altfor ille som jeg tror du kanskje vil ha det til. 

Jeg har lest hele rapporten. Synes det er typisk oss å tro at forhold i India gjør de spesielt utsatt i forhold til resten av verden. Det finner vi snart ut. Klarer de å slå ned smitten i Trondheim eller blir det nye Oslo med konstant smitte frem til alle er doblet vaksinert i september/oktober.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
ok67 skrev (6 minutter siden):

Det som nok er meir bekymringsverdig er at det kan ta fleire år før resten av verden er vaksinert, og innan det skjer kan det dukke opp mange "artige" mutantar.

Det er vel bare å glede seg til Kappa-Epsilon-Gamma dukker opp neste høst ellerno, etter noen hundre runder gjennom alfabetet... kanskje Andromeda strain på folkemunne :p

Spoiler

 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
ok67 skrev (14 minutter siden):

No er nok ikkje forholda i India direkte samanliknbare med Europa. Det er nok store forskjellar på kvaliteten på helsevesen, bukvalitet, folks generelle helse, befolkingstettheit etc. Ikkje dermed sagt at vi ikkje skal vere på vakt mot den Indiske (delta) varianten, men skal ikkje overdramatisere det heller.

 

Det som nok er meir bekymringsverdig er at det kan ta fleire år før resten av verden er vaksinert, og innan det skjer kan det dukke opp mange "artige" mutantar.

Åpner man for reising worldwide vil vi alltid få nye mutasjoner inn til Norge. Det er mange land til og med USA der minst 30% aldri vil vaksinere seg.

Lenke til kommentar
Kryptodebunker skrev (5 minutter siden):

Jeg har lest hele rapporten. Synes det er typisk oss å tro at forhold i India gjør de spesielt utsatt i forhold til resten av verden. Det finner vi snart ut. 

Forhold i.. India? Jeg tror ikke forholdene i India er så relevante her akkurat, og i rapporten legges funn i Storbritannia og Qatar til grunn. Vaksineeffekt måles ikke etter "forhold i India".

Endret av Snikpellik
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (3 minutter siden):

Forhold i.. India? Jeg tror ikke forholdene i India er så relevante her akkurat, og i rapporten legges funn i Storbritannia og Qatar til grunn. Vaksineeffekt måles ikke etter "forhold i India".

Det er poenget rapporten baserer seg utelukkende på erfaringer i UK. Ingen vet hvor ille det har vært i India. Men basert på hva jeg har sett rapportert regner jeg med at den indiske mutasjonen vil lage en solid dose trøbbel her også.

Hadde vi alle vært vaksinert med to doser noe som gir 86% effekt hadde saken stilt seg annerledes.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Benbjo skrev (2 timer siden):

Disse folkene er alene ansvarlig for at tiltakene blir strengere. Burde være straffbart 

Litt av problemet er muligens folk som tror de skal bli straffet for å oppgi alt av relevant info for smittesporing. Da hjelper det lite at det er straffbart å bryte karantene. Vanskelig problemstilling. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
14 minutes ago, Kryptodebunker said:

Jeg har lest hele rapporten. Synes det er typisk oss å tro at forhold i India gjør de spesielt utsatt i forhold til resten av verden. Det finner vi snart ut. Klarer de å slå ned smitten i Trondheim eller blir det nye Oslo med konstant smitte frem til alle er doblet vaksinert i september/oktober.

Indere har en annen genetikk enn oss. Det er ikke hvite personer som utgjør mesteparten av innleggelser. Og India har ellers forhold som ikke kan sammenlignes med et vestlig land. 

Lenke til kommentar
Sitat

Advarer mot «terrasse-smitte»

Fotballspilling, tur og kos på terrassen er utendørssituasjoner hvor coronaviruset kan ha smittet, mener FHI.

Folkehelseinstituttets faglige standpunkt er at covid-19 i all hovedsak smitter via dråpesmitte.

Realiteten med indisk mutasjon ingen steder trygge med samlinger av folk selv utendørs.

https://www.dagbladet.no/nyheter/advarer-mot-terrasse-smitte/73842385

Endret av Kryptodebunker
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...