Gå til innhold
Spørsmål om koronaviruset? Still spørsmål her ×

Koronaviruset i NORGE [Les første innlegg]


Simen1

Anbefalte innlegg

Evil-Duck skrev (10 minutter siden):

Pinnen oppi lilehjernen er ikke så ille, hold munnen åpen når de stikker den inn i nesa og pust gjennom munnen så går det helt fint ;) Jeg har blitt testet sikkert 10+ ganger nå. 

Det gjør det nok, men jeg bor i en liten kommune helt i enden av normal sivilisasjon ut i havgapet med knappe 7000 innbyggere, og selv her går det ikke mer enn 1 dag å få svar :p 

Takk for tips. Lover å gape høyt og lenge ❤️ 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Sitat

 

Kl. 16.33

av NTB-AFP

WHO anbefaler AstraZenecas koronavaksine også for eldre

Verdens helseorganisasjons eksperter anbefaler AstraZenecas koronavaksine også for personer over 65 år.

De 15 medlemmene av WHOs vaksine-ekspertgruppe har hatt ekstraordinært møte for å revurdere rådene som tidligere er gitt om AstraZeneca-vaksinen.

Flere land, blant dem Norge, anbefaler ikke at AstraZeneca-vaksinen gis til noen over 65 år, som følge av manglende dokumentasjon på effekt.

– Når vi ser på helheten av bevisene, anbefaler WHO bruken av vaksinen for personer som er 65 år og eldre, sier ekspertgruppen i en uttalelse.

Et annet spørsmål som er reist, er vaksinens effekt på nye virusmutasjoner. En stude som tyder på begrenset effekt mot den sørafrikanske mutasjonen, har fått mye oppmerksomhet.

Sør-Afrika besluttet i helgen å stanse bruken av vaksinen helt.

WHO anbefaler likevel bruk av AstraZenecas vaksine, også der mutasjoner av koronaviruset sirkulerer.

 

 

Lenke til kommentar
Pc Lynet skrev (3 timer siden):

Poenget er iallefall at ring 1, ring 2 (eller ring 3 for den del) berre er geografiske omgrep. Det er A, B, C, D osv. som seier noko om tiltaksnivået i ein kommune eller eit område.

Sitat

 

Kl. 06.33

av NTB

Koronatiltak: Nå er det ring 1, ring 2 pluss tiltaksnivå A, B, C og D som gjelder

Helseminister Bent Høie (H) presiserer at systemet med ring 1 og ring 2 ikke i seg selv forklarer hvor strenge koronatiltakene er.

– Jeg forstår veldig godt at når det skjer endringer i smittesituasjonen og tiltak, så tar det tid før folk får satt seg inn i det, sier Høie til NTB.

Tirsdag valgte regjeringen i stor grad å videreføre de strenge koronatiltakene på Østlandet, hvor flere kommuner er plassert i såkalt ring 1 og ring 2 i forbindelse med mutantutbruddene i Nordre Follo og Halden.

Også på Vestlandet er flere kommuner plassert i ring 1 og ring 2 som følge av utbruddene i Bergen og Ulvik.

Da ring 1 og ring 2 ble etablert første gang i forbindelse med utbruddet i Nordre Follo, ble de strengeste tiltakene brukt i ring 1, mens ring 2 hadde mildere tiltak. Slik har det også vært på Vestlandet.

Men regjeringen gjør det klart at det ikke er noen automatikk i at det skal være slik.

– Ring 1 og ring 2 er kun geografiske betegnelser. Hvilket tiltaksnivå som velges for ring 1 og ring 2 er avhengig av alvorligheten i smitteutbruddet. Det er fire tiltaksnivåer som kan benyttes. Disse er A (særlig høyt tiltaksnivå), B (høyt tiltaksnivå), C (ganske høyt tiltaksnivå) og D (noe høyt tiltaksnivå), skriver regjeringen i pressemeldingen om tiltakene på Østlandet.

Ikke enig i kritikk

Systemet med bokstavene gjelder altså parallelt med ringsystemet, men Høie er ikke redd for at det skal skape hodebry.

– Ring 1 og ring 2 er fordi vi har behov for å beskrive området hvor tiltakene gjelder. Poenget er at noen har trodd at ring 1 automatisk skal ha særlig høyt tiltaksnivå, men det stemmer altså ikke, sier statsråden.

Tidligere har regjeringen fått kritikk for forvirrende kommunikasjon om koronatiltak, blant annet av retorikk-ekspert Kjell Terje Ringdal som har beskrevet en følelse av «joker nord» overfor TV 2.

Det kjenner helseministeren seg ikke igjen i.

– Jeg må nok si at hovedtilbakemeldingen er at folk har oppfattet kommunikasjonen som god. Meningsmålinger viser at folk forstår tiltakene, så jeg er nok ikke enig i den beskrivelsen. Men det er slik at når det kommer utbrudd og nye tiltak, så er det en kort periode med mange spørsmål. Det er jo helt naturlig, sier Høie.

Avviser ny kategori

Bokstavene A, B, C og D har en direkte kobling til kapittel 5 i koronaforskriften, altså det juridiske grunnlaget for reglene. I kommuner med kategori A, er det kapittel 5A i forskriften som gjelder, mens det i kommuner med kategori D er 5D som gjelder, og så videre.

Selv om regjeringen lister opp «fire ulike tiltaksnivå» på sine nettsider, avviser Høie at de har introdusert et nytt «bokstavsystem».

– Det bokstavene refererer til, er forskriften, sånn at det skal bli lett å finne fram der, sier han.

Han anbefaler først og fremst folk til å forholde seg til betegnelsene «særlig høyt», «høyt», «ganske høyt» og «noe høyt» når de skal skille mellom de ulike koronatiltakene.

Eksempelet Follo

Ringsystemet er relativt nytt og ble først introdusert i forbindelse med utbruddet i Nordre Follo. Da fikk man også bokstavene A og B i forskriften, mens C og D kom til senere. I helgen brukte regjeringen bokstavsystemet for første gang for å forklare tiltakene i forbindelse med mutantutbruddet i Bergen i helgen.

For å gjøre det lettere å forstå systemet har regjeringen trukket fram Nordre Follo som et eksempel på sine nettsider.

– Nordre Follo og ni andre kommuner som er svært tett integrert med hverandre, ble satt inn i ring 1 og fikk tiltak fra tiltaksnivå A. 15 kommuner som lå i randsonen av de 10 «ring 1-kommunene», fikk tiltak fra tiltaksnivå B. Etter halvannen uke, da oversikten over utbruddet var betydelig bedret, endret regjeringen tiltakene i ring 1-kommunene til tiltaksnivå C. Ring 2-kommunene gikk over til tiltaksnivå D, skriver regjeringen.

Ringsystemet og bokstavsystemet er langt ifra de eneste systemene helsemyndighetene bruker i forbindelse med smittevern.

I skoler og høyskoler har man et trafikklyssystem med fargenivåene grønt, rødt og gult. Noe lignende har man på innreise, hvor man farger ulike land røde og gule. Det er også innført ni forskjellige prioriteringskategorier for vaksinene.

 

 

Lenke til kommentar

 

Sitat

 

NTNU stenger campusene i Trondheim

Etter det UA erfarerer har NTNUs sentrale beredskapsledelse bestemt at campusene i Trondheim blir stengt fra og med torsdag.

https://www.universitetsavisa.no/digital-undervisning-hjemmekontor-stengt-campus/ntnu-stenger-campusene-i-trondheim/188733

 

Nå bekreftet av NTNU:

 

Sitat

Stenger campusene i Trondheim i en uke fra fredag / Campuses in Trondheim to close for a week from Friday 

De siste dagene er det påvist flere tilfeller av muterte covid-19-virus i Trondheim. For å slå ned smitten har ledelsen i Trondheim kommune bestemt at det må gjøres innstramminger i smitteverntiltakene i byen og på NTNUs campuser.  

Endringene som er beskrevet under her gjelder bare i Trondheim, og ikke i Gjøvik og Ålesund.   

Heldigital undervisning fra fredag, med noen få unntak  

Trondheim kommune har bedt NTNU å gå over til heldigital undervisning, foreløpig frem til og med 17. februar. Dette betyr at alle planlagte fysiske forelesninger, øvinger og arrangementer enten må gjennomføres digitalt, eller utsettes.   

Det gis unntak for enkelte emner med ferdighetstrening, laboratorieøvinger og praksis, der studentene kan få forsinkelser i utdanningen hvis de ikke får fysisk undervisning på campus. Du som går på et slikt emne, vil få beskjed fra din faglærer. 

Emner som allerede undervises digitalt går som vanlig. Dersom undervisningen må legges om, får du nærmere beskjed fra din faglærer. Informasjonen får du i Blackboard eller der du vanligvis får informasjon fra faglærer. Merk at din faglærer får denne informasjonen samtidig som deg. Det kan derfor hende at vedkommende trenger litt tid til å områ seg før informasjonen sendes ut.  

Undervisningen torsdag 11. februar går som planlagt. Omleggingen til digital undervisning skjer fra og med fredag.  

Campus stenges for studenter  

Trondheim kommune har pålagt NTNU å stenge campus for studenter til og med 17. Februar. Studenter som fortsatt skal ha fysisk undervisning, kan selvsagt være på campus når undervisningen pågår, men du kan ellers ikke oppholde deg på universitetet. Dette gjelder også fra og med fredag.  

Husk at du har plikt til å registrere deg i Check in-systemet når du oppholder deg i NTNUs lokaler.  

Dersom du har utstyr du må hente i lokalene, bør du gjøre dette så snart som mulig. Du må ha nøkkelkort for å komme inn i bygningene. Du kan ikke oppholde deg på campus, kun hente utstyr og dra igjen.   

Hva skjer videre?  

NTNU følger råd og pålegg fra nasjonale og lokale myndigheter. Jeg vet at mange av dere er oppgitt over stadige endringer og omlegginger i undervisningen. Mange ønsker større forutsigbarhet, men det er det ikke mulig å gi nå. Perioden med usikkerhet er dessverre ennå ikke over.   

- Vi ønsker å holde våre campuser så åpne som mulig, slik at vi kan tilby både fysisk undervisning og et sosialt miljø. Så snart kommunen tillater det, vil du få komme tilbake igjen på campus, sier rektor Anne Borg.  

Hun legger til: - Jeg vet at denne situasjonen er vanskelig for mange, men vi må holde ut denne etappen også. Vi gjør disse innstrammingen for å hjelpe kommunen med å hindre ytterligere spredning av viruset, slik at vi unngår en total nedstenging, slik de nå opplever blant annet i Oslo og Bergen.  

 

 

Endret av Synchroz
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Sitat

Farris Bad-smitten stammer fra Oslo

En gjest ved spahotellet Farris Bad i Larvik fikk onsdag formiddag påvist den britiske coronavarianten.

Farris Bad-smitten stammer fra Oslo, det sier Guro Winsvold, kommunalsjef helse og mestring i Larvik kommune.

Winsvold forteller at smitten stammer fra en arbeidsplass i hovedstaden, og at de ikke vet om personen er smittet i utlandet.

– Foreløpig er 210 i karantene. Det er ingen nye positive, men vi får svar på flere tester de nærmeste dagene, sier hun til VG.

Lockdown Oslo! Utreiseforbud fra Oslo og Viken.

Endret av Pc Lynet
Lenke til kommentar
4 minutes ago, Pc Lynet said:

Så enkelt er det faktisk!

Etx3d9aXIAMHP0r?format=jpg&name=large

Och hur vet vi hvor vi er på den kurven med tanke på diverse tilltak och vilka tilltak som faktiskt har en effekt?

Smitten ser ju faktiskt ut att minska i Norge trots alla rapporter om mutant virus och att mutant virusen antagligen har varit i landet sen december.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Gjest ca5c4...88c
fredrik2 skrev (1 minutt siden):

Och hur vet vi hvor vi er på den kurven med tanke på diverse tilltak och vilka tilltak som faktiskt har en effekt?

Smitten ser ju faktiskt ut att minska i Norge trots alla rapporter om mutant virus och att mutant virusen antagligen har varit i landet sen december.

Den kurven er tegnet uten bruk av tall [statistikk], den er bare for å illustrere et eksempel. Norge har ikke nok tilfeller [enda] av mutasjoner til at man kan peke på et punkt i kurven.

Anonymous poster hash: ca5c4...88c

Lenke til kommentar
fredrik2 skrev (3 minutter siden):

Och hur vet vi hvor vi er på den kurven med tanke på diverse tilltak och vilka tilltak som faktiskt har en effekt?

Smitten ser ju faktiskt ut att minska i Norge trots alla rapporter om mutant virus och att mutant virusen antagligen har varit i landet sen december.

Ja det er fordi vi har tiltak med omtrent lockdown i Bergen at vi klarer å få kontroll over mutant utbruddene. Hvis vi fjerner enkelte tiltak slik som skjenkestopp som tydeligvis står deg nært kan løpet være kjørt!

Jeg fatter ikke at du ikke forstår det. Du klager over unødvendige strenge tiltak fordi smitten er lav, MEN smitten er lav på grunn av tiltakene!

Endret av Pc Lynet
Lenke til kommentar
1 minute ago, Pc Lynet said:

Ja det er fordi vi har tiltak med omtrent lockdown i Bergen at vi klarer å få kontroll over mutant utbruddene. Hvis vi fjerner enkelte tiltak slik som skjenkestopp som tydeligvis står deg nært kan løpet være kjørt!

Jeg fatter ikke at du ikke forstår det. Du klager over unødvendige strenge tiltak fordi smitten er lav, MEN smitten er lav på grunn av tiltakene!

Men hvorfor trenger vi enda strengere tiltak? Mange er vaksinerte, sykehus er ikke i nærheten av å bli full, også videre. Jeg tror du ønsker en dommedagsituasjon nærmest. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest ca5c4...88c
Quakecry skrev (Akkurat nå):

sykehus er ikke i nærheten av å bli full

Nja, bare fordi det eksisterer sykehusplasser betyr ikke at det finnes personell til å bemanne alle disse plassene, for det gjør det ikke uten at man henter inn fra utlandet.

Anonymous poster hash: ca5c4...88c

Lenke til kommentar
4 minutes ago, Quakecry said:

Men hvorfor trenger vi enda strengere tiltak? Mange er vaksinerte, sykehus er ikke i nærheten av å bli full, også videre. Jeg tror du ønsker en dommedagsituasjon nærmest. 

Mange er vaksinerte? Den var god, de har så vidt blitt ferdig med sykehjemmene og har kommet til 80-åringene...

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Quakecry skrev (2 minutter siden):

Men hvorfor trenger vi enda strengere tiltak? Mange er vaksinerte, sykehus er ikke i nærheten av å bli full, også videre. Jeg tror du ønsker en dommedagsituasjon nærmest. 

DU og andre klarer ikke å tenke lengre enn ett par dager framover i tid. Hvis mutasjons viruset først får fotfeste kan vi ikke stoppe det. Dere ser at det kun er 200 registrerte smittede og tenker Hmmm dette er ikke så farlig. La oss slippe opp og leve normalt. En måned etterpå er helsevesenets kapasitet sprengt og vi sitter låst inn med portforbud.

Dette er enkel matematikk:

 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Gjest ca5c4...88c skrev (5 minutter siden):

Nja, bare fordi det eksisterer sykehusplasser betyr ikke at det finnes personell til å bemanne alle disse plassene, for det gjør det ikke uten at man henter inn fra utlandet.

Anonymous poster hash: ca5c4...88c

Korrekt:

Sitat

Undersøker om grensene bør stenges for svensk helse­personell

Ber over 200 kommuner om å vurdere konsekvensen av å stenge grensene for helsepersonell. – Vil være helt krise, sier tillitsvalgt ved Sykehuset Østfold.

Ble umiddelbart bekymret

Ordfører i Sarpsborg, Sindre Martinsen-Evje (Ap), fikk brevet fredag formiddag. Han ble umiddelbart bekymret for kommunene som ligger tett på Sverige.

Bare i Halden og Indre Østfold vil over 150 ansatte berøres av slike innreiserestriksjoner.

Men også Sarpsborg, der Sykehuset Østfold ligger, er helt avhengig av svensk arbeidskraft

– I verste fall vil det bety at vi ikke vil kunne gi nødvendige tjenester til innbyggerne våre. Dette er snakk om liv og helse, så det er noen av de viktigste yrkene vi har i samfunnet vårt. Dette ville vært kritisk og alvorlig for oss, sier Martinsen-Evje.

https://www.nrk.no/osloogviken/regjeringen-utreder-grensestenging-for-svensk-og-finsk-helsepersonell-1.15361112

Vi har under 400 intensiv plasser på Norske sykehus. Det er mindre enn land som Tyskland, Latvia, Spania etc

https://covid-19.no/critical-care-bed-numbers-in-europe

Critical-beds-in-europe.png

Lenke til kommentar
1 minute ago, Pc Lynet said:

Ja det er fordi vi har tiltak med omtrent lockdown i Bergen at vi klarer å få kontroll over mutant utbruddene. Hvis vi fjerner enkelte tiltak slik som skjenkestopp som tydeligvis står deg nært kan løpet være kjørt!

Jeg fatter ikke at du ikke forstår det. Du klager over unødvendige strenge tiltak fordi smitten er lav, MEN smitten er lav på grunn av tiltakene!

Går det att ha lite perspektiv på saker och ting? Verkar som att du och några till tror att antingen så har vi lockdown eller iallafall hårda tilltak eller så skyter smitten i höjden på noll tid. Det var därför jag spurte om den grafen. Jag fattar inte att du inte verkar förstå andras perspektiv.

Sen er dere också helt upptatt av enkelte tilltak samtidigt som dere ikke verkar se på vad som sker. Blev ingen katastroff med skjenking i Trondheim som kryptodebunker påstod. Hvis man hade haft kontrol på grenserna hade det antagligen varit klart före än de rundt 5 nya smittede vi har per dag. 

I Trondheim har man nestan ingen smitte men på grund av några mutanter så stänger man treningssenter och bad trots att jag inte tror att noen har blivit smittad där under pandemien (ja, man har namn och nummer på de som är där och smittspårar så man borde funnit noe hvis det var ett problem). Organiserad idrett for voksna får man inte heller ha trots att inget tyder på att det har medfört smittspridning forutom inom hockeyn. Alkohol för man däremot fortsätta med. 

Jag är så otroligt lei på att höra att om vi inte gör allt nu når smitten är 5 per dag i Trondheim varav en del mutant smitte så er det på en gang kört och det blir det magiska talet 1000 per dag och portforbud etc. 

Må vara möjligt att både förstå vilka tilltak som verkar och er viktiga och vilka som inte är det och styra på faktiskt smitte i samfundet och inte bara för att man är livrädd mutanten. Att få ordning på utenlandsarbetskraft är med 99.999999% sikkerhet mycket viktigare än att stänga treningssentren eller ha dygnet rundt skjenkestopp. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Gjest ca5c4...88c

Det er helt vanlig der jeg jobber at hele sengeposter og/eller akuttmottak kun er bemannet av svenske, danske og finske sykepleiere. Som om eldre pasienter ikke har store nok problemer med å kommunisere med disse, så skal de også snakke mellom seg og med leger. Samt forstå seg på instruksjonene for hver avdeling som kun er skrevet på norsk.

Fra litt avstand ser det hele litt tragikomisk ut.

Anonymous poster hash: ca5c4...88c

Lenke til kommentar
Quakecry skrev (21 minutter siden):

Men hvorfor trenger vi enda strengere tiltak? Mange er vaksinerte, sykehus er ikke i nærheten av å bli full, også videre. Jeg tror du ønsker en dommedagsituasjon nærmest. 

Man må begynne tro det utifra hva som postes.

Gjest ca5c4...88c skrev (19 minutter siden):

Nja, bare fordi det eksisterer sykehusplasser betyr ikke at det finnes personell til å bemanne alle disse plassene, for det gjør det ikke uten at man henter inn fra utlandet.

Anonymous poster hash: ca5c4...88c

Og det kunne vært løst for lenge siden.

Vi har mer en nok plass på sykehusene.

Pc Lynet skrev (11 minutter siden):

Korrekt:

https://www.nrk.no/osloogviken/regjeringen-utreder-grensestenging-for-svensk-og-finsk-helsepersonell-1.15361112

Vi har under 400 intensiv plasser på Norske sykehus. Det er mindre enn land som Tyskland, Latvia, Spania etc

https://covid-19.no/critical-care-bed-numbers-in-europe

 

Og myndighetene har hatt hvor lang tid øke de her plassene ? Så skal vi alle måtte ta støyten for deres inkompetanse gang på gang.

Og høyre er partiet som går fram, Norge er helt blåst som land og befolkningen likeså..Ingen tør stille spørsmål ved noe som helst..

 

 

Endret av DaniNichi
Lenke til kommentar
9 minutes ago, Pc Lynet said:

DU og andre klarer ikke å tenke lengre enn ett par dager framover i tid. Hvis mutasjons viruset først får fotfeste kan vi ikke stoppe det. Dere ser at det kun er 200 registrerte smittede og tenker Hmmm dette er ikke så farlig. La oss slippe opp og leve normalt. En måned etterpå er helsevesenets kapasitet sprengt og vi sitter låst inn med portforbud.

Dette er enkel matematikk:

 

"DU og andre klarer ikke å tenke lengre enn ett par dager framover i tid."

Och det kommer fra dig och andra som alltid kommer med felaktiga spådommar? Hur många gånger ska smitten ha ökat okontrollerat i år enligt skribentene i tråden?

"Hvis mutasjons viruset først får fotfeste kan vi ikke stoppe det."

Detta vet varken du eller noen annen och jag tror ikke det stämmer. 

"Dere ser at det kun er 200 registrerte smittede og tenker Hmmm dette er ikke så farlig. La oss slippe opp og leve normalt. En måned etterpå er helsevesenets kapasitet sprengt og vi sitter låst inn med portforbud."

Och du ser bare död och fördärvelse. 

Vad om folket i Norge faktiskt kan kontrollera mutant viruset på ett bra sätt?

Lenke til kommentar
Simen1 skrev (1 time siden):

Det var noe snakk her tidligere om færre registrert smittede i helgene enn i ukedagene. Nå har jeg analysert MSIS-data for å tallfeste det. Kolonnen med stolpene er antall smittede på disse ukedagene i Norge helt fra pandemien startet til i dag. Neste kolonne normaliserer 100% til gjennomsnittet for alle ukedager. Det er altså en hel del mindre registrering i helgene, med mest etterregistrering på mandagene men også noe etterregistrering tirsdag-fredag. Gitt at reelt antall smittetilfeller er likt gjennom hele uka.

1970196235_ukesfordelingcovid19.png.6919e5749263ea2cac25e5ddebb41d55.png

Bare litt nysgjerrig hvordan gjorde du dette? Regner vel med at MSIS datasettet lar seg lett leses inn av Excel eller lignende? 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...