Gå til innhold

Rasisme i Norge?


Gjest

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
debattklovn skrev (5 minutter siden):

Frykt for mørket er ikke irrasjonell. Økt fare er forbundet med mørket. 

Korrekt.

Feminister har lenge bablet om at kvinner har grunn til og være redde alene i byen fordi de er kvinner, men ikke menn det er selvfølgelig helt på trynet, alene i mørket et sted fullt av trusler så er alle normale mennesker litt vare på hva de kan finne på å møte og klare for selvforsvar til en viss grad, det er ikke unikt for kvinner å være litt redde for hva som kan skje alene i mørket omringet av ukjente, det er en menneskelig reaksjon.

Endret av skaftetryne32
Lenke til kommentar
debattklovn skrev (29 minutter siden):

Frykt for mørket er ikke irrasjonell. Økt fare er forbundet med mørket. 

Ok, la meg omformulere. 

Det er mange som syns det er skumlere å være alene på kvelden på oppvarmet hytte med fullt kjøleskap midt i en øde skau, kontra å være i Oslo sentrum midt på dagen. Sannsynligvis er faren for at det skjer noe påført av andre større i byen, selv om den fortsatt er mikroskopisk. Kanskje er irrasjonelt feil betegnelse, men jeg mener ting som oppfattes farligere enn det i virkeligheten er. Feks den vanlige sammenligningen om at det er større sjanse for å krasje på vei til flyplassen enn å dette ned i flyet, selv om det er flyskrekken som tar enkelte. 

Det finnes vel nok av irrasjonell frykt jeg kunne brukt. Eksempelvis trodde jeg i min barndom at kvikksand kom til å bli et langt større problem enn jeg har opplevd det som. 🙂

Lenke til kommentar
skaftetryne32 skrev (1 time siden):

Altså det er jo bare et faktum at evolusjonen har utstyrt oss med et redskap for overlevelse som ikke er så gunstig i dagens verden, at det også er tillært var jeg vel inne på, de fleste av oss greier å forstå at hat mot andre mennesker bare fordi de har en annen hudfarge/religion er ganske urasjonell nå til dags, men tillært alene nei det er det ikke det ligger i oss.  At barna dine ikke hadde problemer er jo akkurat pga det jeg sa. De er tolerante og fargeblinde ovenfor sine egne. 

Bare et faktum, altså?

Ok, jeg kan følge deg et stykke på veien. Vi vet at barn som ikke får fysisk kontakt med mennesker kort tid etter fødselen har stor sannsynlighet for å utvikle skader som ikke lar seg lege eller i verste fall død uten at det finnes ytre skader. Altså, ikke mat og varme, men direkte omsorg. 

Med andre ord må vi ha kontakt for å overleve. Det er greit, vi er flokkdyr. Jeg følger deg også på at man er tolerant og fargeblind overfor sine egne. Er barn i gruppe Blå etterlatt og plukket opp av gruppe Grønn, fostret opp og tatt vare på der så vil lojaliteten generelt tilhøre Grønn selv de Blå "stripene" personen har. Det er jeg enig i er naturlig, men rasistisk? Du skriver "vi er alle rasister fra naturens side". Er det rasisme som er korrekt å bruke her altså?

At barna mine ikke vil bli med en fremmed mann inn i bilen grunnes 'rasisme fra naturens side'? Finnes det ikke bedre betegnelse på dette behovet for å være trygg? Jeg har problemer med at slike overlevelsesinstinkter eller modellklubben til Knutinh, har samme betegnelse som å hetse og kanskje fysisk skade andre folkegrupper. Jeg tenker ikke på om mekanikken i hjernen er den samme eller ikke, men vi kan ikke benytte samme begrep på dette. Jeg har hørt at man eksempelvis kan dekomponere alle negative tanker i enten sorg/tap eller frykt. Den kjøper jeg, men vi kan også ordlegge oss i detalj for å forklare hvordan dette oppstår, hvor den kjennes, hva den gjør med oss. Man finner sikker 'rasisme' i det å bygge seg ly for vær og vind, siden det er et medfødt instinkt til å beskytte seg og overleve? Hvis man bruker det som utgangspunkt for å definere, finner man det overalt. Ikke uproblematisk syns jeg. Og det med ly er ment for å illustrere mitt poeng om at det er vesentlig forskjell på ting som grunnes i de samme mekanikkene i hjernen. 

Jeg leste en engelsk undersøkelse som beviste at et ekstremt høyt antall kvinner var utsatt for seksuelle overgrep. Når man gikk dette etter i sømmene, så man at "forskningen" sidestilte tilrop og overfallsvoldtekt. Mulig det er de samme mekanikkene som ligger til grunn i den minst utviklede delen av hjernen vår, men det er ikke det samme. Sånn er det bare. Ikke bare er det to forskjellige handlinger, men det er skadelig for gruppen som har opplevd det andre å bruke samme betegnelse. 

Endret av Revie
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Celine (26) ble kalt «jævla kineser» – så eskalerte situasjonen

Sitat

En kvinne i 40-årene er tiltalt for å ha kommet med hatytringer mot Celine Song Mee Nilsen (26) og en ansatt på restauranten Nodee Barcode i juli.

Hun står frem for å rette oppmerksomhet mot rasisme mot østasiater i Norge.

Sitat

– Det er en manglende vilje til å konfrontere rasisme når det skjer rett foran øynene våre. Det sier noe om kulturen vår. Det var mange som kunne grepet inn, men ingen gjorde det, sier Cecilies venn til VG.

Den tiltalte kvinnen erkjenner ikke straffeskyld.

Endret av Subara
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Revie skrev (2 minutter siden):

Du skriver "vi er alle rasister fra naturens side". Er det rasisme som er korrekt å bruke her altså?

Det kan diskuteres, men at det er de samme evolusjonære mekanismer som spiller inn ja det tviler jeg ikke på, men jeg er ingen ekspert på dette her, jeg har bare lest litt her og der om det, men det virker da logisk synes du ikke ? At rasisme skal være tillært i så stort omfang som vi ser i verden i dag det virker usannsynlig. Hadde det vært tillært så ville jeg tro at det hadde vært langt mindre rasisme. Hadde ikke våre naturlige instinkter vært mer nysgjerrige i så fall ? Heller enn utrolig skeptiske bare fordi det er litt mørkere eller lysere hud ?    

Lenke til kommentar
20 minutes ago, Subara said:

Celine (26) ble kalt «jævla kineser» – så eskalerte situasjonen

Hun står frem for å rette oppmerksomhet mot rasisme mot østasiater i Norge.

Den tiltalte kvinnen erkjenner ikke straffeskyld.

Det er merkelig at det skal igjen ende opp med anmeldelse i.h.t. paragraf 185.
 
De er begge norske slik jeg forstår det og den anmeldte har tydeligvis mistet besinnelsen og tatt for seg det som var mest opplagt og enklest å angripe i øyeblikket, nemlig utsende til den andre personen. Har selv fått slengt etter med jævla ???? endel ganger på byen uten å få varig men. Såpass måtte jeg tåle mente foreldrene mine. Sinte og ufyselige folk kan lire av seg det meste. Da gjelder å kunne svare for seg.
 
Det er heller mere relevant og anmelde for hensynsløs adferd eller for fysisk vold hvis det var tilfelle.
 

Endret av Ekspertkommentator
Lenke til kommentar
skaftetryne32 skrev (11 minutter siden):

Det kan diskuteres, men at det er de samme evolusjonære mekanismer som spiller inn ja det tviler jeg ikke på, men jeg er ingen ekspert på dette her, jeg har bare lest litt her og der om det, men det virker da logisk synes du ikke ? At rasisme skal være tillært i så stort omfang som vi ser i verden i dag det virker usannsynlig. Hadde det vært tillært så ville jeg tro at det hadde vært langt mindre rasisme. Hadde ikke våre naturlige instinkter vært mer nysgjerrige i så fall ? Heller enn utrolig skeptiske bare fordi det er litt mørkere eller lysere hud ?    

Takk for saklige svar og at du "kjøper" min overdrevne eksemplifisering. 

Jeg er nok ikke helt enig med deg, men jeg kan heller si meg enig i at rasisme kan ha samme utspringet som våre mekanikker for å overleve. Dette kan jeg lite om, men det vil jeg anse som logisk. Som en (rasjonell) frykt for det ukjente fordi det kan drepe deg og i langt større grad for en del år tilbake. Så vidt jeg har skjønt har ikke hjernen vår utviklet seg i takt med urbanisering og teknologiutvikling på noen som helst måte, så det er nok veldig naturlig med umiddelbare reaksjoner som virker overdrevne eller uhensiktsmessige. Kanskje godt illustrert gjennom road rage i ettermiddagsrushet. Om jeg reiser til Lahore vil jeg jo også kjenne på en "usikkerhet" av hva som møter meg der. Jeg ville ikke kalt det rasisme. Tvert imot ville jeg vel da reist dit for å oppleve en annen kultur. Jeg kan jo være smånervøs for et jobbmøte hos en kunde, det er samme biologiske grunn til de tingene antar jeg?

Når jeg da sier at min oppfatning er at kanskje det er riktig at rasisme har det samme utspringet og hjernemekanikken som enkelte grunnbehov som trygghet, så sitter vi kanskje og spikker på den samme flisa til og med? Der du sier vi er utstyrt rasister, vil jeg heller si at det som gjør noen til rasister har kanskje samme grunnlag i hjernen som trangen til sosial omgang. Det vet jeg på ingen måte, men jeg ville skilt klart og tydelig mellom dette. Semantikk? 

Det kan godt være du har rett i det du sier også; antar at mange som driver forskning på dette også er uenige slik som i det meste annet? Uansett er mitt problem å betegne basis overlevelsesinstinkt eller flokktilhørighet i voksen alder som mer eller mindre som at naturen har utstyrt oss til å være rasister. På den måten jeg bruker ordet altså. 

Endret av Revie
Lenke til kommentar
3 hours ago, Noxhaven said:

Noen mener til og med at det å være fargeblind (ikke forskjellsbehandle i det heletatt) er en form for rasisme.

Hvis det er meg du sikter til vil jeg gjerne oppklare.
Jeg mener ikke at å ikke forskjellsbehandle er rasistisk, jeg foreslo at det kan gi uheldige utfall å ignorere såkalt rase i en samtid hvor samfunnet ikke gjør det.
Også viste jeg til den fargeblinde filosofiens uheldige utgangspunkt.

Quote

The conservative color-blind narrative employs a seductive, but deceptive, veil of “progress” and provides this answer: “We want to be a nation in which good Americans are beyond acting on the color of our skin—in fact, we nearly are such a nation already!” The color-blind claim by conservatives is often a strategy to halt any future substantive progress toward inclusion. In an almost callous way, conservatives employ color blindness, not just as a bar to address racial issues, but also as a justification to blame marginalized groups and preclude any intervention. Part of the attack against the federal government is the concern that the civil rights movement was able to use the federal government to change racial relations. Even with stubborn and at times growing racial inequality, this color-blind ideology casts a blind spot that makes sense of these racial inequalities. This approach ignores the work of structures and systems.

Å ikke forskjellsbehandle er et godt prinsipp, som jeg stiller meg bak, jeg synes ikke en slik idé forringes av å se at folk har ulik bagasje og forskjellige behov.
Å late som noe ikke finnes, er bare til nytte for den tingen som finnes.
(Hvis det er interessant ligger hele boken, Racism Without Racists: Color-blind racism and the persistence of racial inequality in the United States, tilgjengelig på nett, den er nokså grundig.)

1 hour ago, skaftetryne32 said:

Feminister har lenge bablet om at kvinner har grunn til og være redde alene i byen fordi de er kvinner, men ikke menn det er selvfølgelig helt på trynet

Man behøver vel ikke være feminist eller bable for å dedusere at kvinner statistisk er mer sårbare alene i mørket.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Ekspertkommentator skrev (24 minutter siden):

Det er merkelig at det skal igjen ende opp med anmeldelse i.h.t. paragraf 185.
 
De er begge norske slik jeg forstår det og den anmeldte har tydeligvis mistet besinnelsen og tatt for seg det som var mest opplagt og enklest å angripe i øyeblikket, nemlig utsende til den andre personen. Har selv fått slengt etter med jævla ???? endel ganger på byen uten å få varig men. Såpass måtte jeg tåle mente foreldrene mine. Sinte og ufyselige folk kan lire av seg det meste. Da gjelder å kunne svare for seg.
 
Det er heller mere relevant og anmelde for hensynsløs adferd eller for fysisk vold hvis det var tilfelle.

Det er ekstremt lite merkelig. Snodige forsøk på å finne alternativer og bortforklaringer du kommer med her. Det virker nesten som du mener folk som utsettes for grov rasisme i offentligheten bare skal la det passere?

Noe av det hun ropte opp i trynene deres er jo åpenbart hatefulle ytringer.

Sitat

"Fuck you, jævla kineser. Se så stygg du er, da!"

"Se, du har ikke noen øyne når du gjør sånn. Øynene dine forsvinner!"

"Jævla kinesere, dere brakte corona til verden"

"Din kineser med skeive øyne"

"Kinesere burde bli kastet ut av landet"

 

Endret av Snikpellik
  • Liker 2
Lenke til kommentar
14 minutes ago, Snikpellik said:

Snodige forsøk på å finne alternativer og bortforklaringer du kommer med her. Det virker nesten som du mener folk som utsettes for grov rasisme i offentligheten bare skal la det passere? 

Kanskje bør man la krangler være krangler uten at myndighetene blander seg inn? Inntil det krysser grensen ved feilaktig beskyldning om ulovlig aktivitet, forfølgelse, trusler eller fysisk maktbruk. 

Lenke til kommentar
debattklovn skrev (12 minutter siden):

eller fysisk maktbruk.

Nå utartet det seg til vold i dette tilfellet, da.

Sitat

Nilsen og hennes venn Håndlykken forteller at kvinnen her gikk til fysisk angrep på henne. Ifølge tiltalen blir Nilsen revet i håret. Det fysiske angrepet fører på et tidspunkt til at hun havner på bakken, forteller de.

 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Atib Azzad skrev (38 minutter siden):

Man behøver vel ikke være feminist eller bable for å dedusere at kvinner statistisk er mer sårbare alene i mørket.

Statistisk sett så er det vel menn som blir angrepet oftest, oftest av menn riktignok, men at kvinner skal være i så mye større fare enn menn er jo feil, og de er heller ikke alene om og ha en naturlig reaksjon på og være alene i mørket med potensielle trusler rundt seg, de fleste er da i defcon 3, det er ikke noe unikt for kvinner og har heller aldri vært det.  

Lenke til kommentar

Det er kanskje «naturlig» å både være nysgjerrig og skeptisk til det (de) som er «annerledes».

Svensker er vel fremdeles populære på sjekkemarkedet i Norge. Og tildels folk som kommer veldig langveis fra. Det kan kanskje forklares med instinkter mot innavl. Hvis vi faller for ei jente/gutt fra egen stamme så er det stor sjanse for at vi er i slekt.

Samtidig så reagerer folk sterkt på annerledeshet hvis folk har noe slags lyter (brannsår, betennelse…). Det kan tenkes at dette er instinkter som har til hensikt å holde oss unna smittsom sykdom?

Så kan man tenke seg at reptilhjernen vår har begrenset kapasitet, og at mekanismen som har til hensikt å holde oss unna noen som er syk, kan bli forvirret av at fyren ser annerledes ut bare fordi han har en annen etnisitet. En slags feilkobling som ikke var noe forplantningsmessig hinder back in the day (når samkvem jorda rundt uansett var minimalt), men som kan gjøre det vanskeligere å fungere sammen med fremmede som ser annerledes ut?

 

Jeg kjenner (godt) til barn som ikke ville være sammen med eldre mennesker. De syntes de var «ekle». Forklaringen var antagelig at de normalt så bare jevnaldrende barn og småbarnsforeldre. 90-åringer var ikke noe de var vant til å se og når de så det så trakk de seg unna eller gråt. Løsningen var eksponering, samtaler og (kanskje) modning.

-k

 

Endret av knutinh
Lenke til kommentar
3 minutes ago, skaftetryne32 said:

Statistisk sett så er det vel menn som blir angrepet oftest, oftest av menn riktignok, men at kvinner skal være i så mye større fare enn menn er jo feil, og de er heller ikke alene om og ha en naturlig reaksjon på og være alene i mørket med potensielle trusler rundt seg, de fleste er da i defcon 3, det er ikke noe unikt for kvinner og har heller aldri vært det.  

Jeg tenkte mer på overgrepsstatistikken, å være beruset, alene, og kvinne er en sårbar kombo desverre.
Det er ikke unikt for kvinner, men det er hovedsakelig de som rammes.
Så kan man sikkert påstå at frykten er større en den reelle sannsynligheten, men jeg skjønner hvorfor man tar grep for å ungå å oppleve noe så skrekkelig.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Er rasisme et instinkt? Bias mot andre raser, med mindre det finnes flere raser rundt dem hjemme 

Two studies by researchers at the Ontario Institute for Studies in Education (OISE) at the University of Toronto and their collaborators from the US, UK, France and China, show that six- to nine-month-old infants demonstrate racial bias in favour of members of their own race and racial bias against those of other races.

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/04/170411130810.htm

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Atib Azzad skrev (Akkurat nå):

Jeg tenkte mer på overgrepsstatistikken, å være beruset, alene, og kvinne er en sårbar kombo desverre.

Ganske mange er blitt utsatt for overgrep, overgrep handler ofte ikke om sex, men om makt da begår man overgrep mot noen man er fysisk overlegen, i kvinners tilfelle så øker tallene for overgrep mot barn stadig vekk. Dessverre har vi satt kvinner i en ufeilbarlig posisjon, men faktum er at kvinner er mennesker de og, det er ikke sånn at menn er fra Mars og kvinner fra Venus, vi er begge fra denne planeten og et resultat av en evolusjon fra aper.   

Lenke til kommentar
1 minute ago, skaftetryne32 said:

Ganske mange er blitt utsatt for overgrep, overgrep handler ofte ikke om sex, men om makt da begår man overgrep mot noen man er fysisk overlegen, i kvinners tilfelle så øker tallene for overgrep mot barn stadig vekk. Dessverre har vi satt kvinner i en ufeilbarlig posisjon, men faktum er at kvinner er mennesker de og, det er ikke sånn at menn er fra Mars og kvinner fra Venus, vi er begge fra denne planeten og et resultat av en evolusjon fra aper.   

Joda, det handler nok ofte om makt, men hvis kvinner er særlig utsatt for denne tvungne maktdemonstrasjonen hovedsakelig fra menn, så ser jeg ikke noe problem i å annerkjenne det, uten at man dermed tror mennesker er fra andre planeter, eller at menn og kvinner ikke tilhører samme art.
Å annerkjenne dette er ikke dermed å unnerkjenne at menn også utsettes for vold, og kan befinne seg i utsatte situasjoner.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...