Gå til innhold

[Løst] Hvilke frynsegoder her?


Anbefalte innlegg

Oppdatering 11.10. kl 14:19. Saken er nå løst, jeg forlater tråden om noen få øyeblikk - se siste innlegg pr nå - og ytterligere svar er derfor formålsløse. 

 

Hvilke naturalytelser hører etter ditt syn med på en veldrevet (privat) arbeidsplass som har noen titalls fast ansatte med god utdannelse (alle mer enn vgs,  over 80 % master) og høy kompetanse, ikke er plassert sentralt i større by og verdsetter kompetente medarbeideres gode hoder uten å tro de er uunnværlige.

 

(Om noen ikke vet det: Naturalytelser =  "frynsegoder”. Liker ikke ordet fordi det får godene til høres etisk tvilsomme ut, noe som også var meningen da ordet første gang ble allment tatt i bruk av venstrevridde norske aviser med "stakkars proletarer på gølvet" og "griske kapitalister".) 

Endret av *NORGE*
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg tenker det kommer litt an på hva arbeidstakerne spør etter? Ikke alt er like relevant for alle. Typiske ting er dekket mobil og internett, det er ganske vanlig i dag. 

 

Hvis dere ligger litt "avsides" til - en god lunsjordning?

 

Personlig er jeg tilhenger av bidrag til kursing / videreutdanning. Igjen, ikke sikkert det er relevant for dere, men -hvis- det er det så kan det være en god "gulrot" om arbeidstaker får en årlig sum til kursing / videreutdanning. Det kommer dere til gode også, i form av kompetanseheving internt. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Hovedforskjellen mellom naturalytelse og klassiske frynsegoder er at natuyralytelser er lønn berre i anna form enn rein pengeutbetaling.

Klassiske frynsegoder er ofte goder som ikkje lett kan oversettast til lønn og som arbeidstakaren ikkje har spesifikk avtale om å få, til dømes tilgang til hytte eller feriehus dersom du er heldig og vinner ei passande helg.

 

Etter mitt syn er det derfor viktig at uansett kva ein har som naturalytelser at ein har ein avtale på kva ein skal få slik at ein veit kva ein har å forholde seg til når ein skal samanlikne lønna mellom fleire arbeidsplassar.

Eit gode som på samme måte som bonus forsvinner utan kompensasjon er ikkje meir verdt enn at det er kjekt å ha.

 

 

Det vanlegaste, og som i dag nesten er å forvente er at arbeidsplassen kan tilby EKOM tenester. Andre naturalytelser er ofte meir situasjonsbestemte og kan fort koste meir i ekstra skattlegging enn dei er verdt. Firmabil, treningssenter, papiraviser, osv vil berre være ei naturalytelse dersom du likevel hadde brukt pengar på dette, om du ikkje trenger slike ting så betalar du berre meir skatt for eit gode som du ikkje brukar.

 

Av ting som ikkje er naturalytelsar men som eg likevel hadde forventa frå ein seriøs arbeidsgiver som vil være konkurransedyktig er å berre ha heilt minimalt med private utgifter for å gjere jobben. Firmabil vil til dømes fort koste vell mykje i skatt, men å ha tilgang på tenestebil slik at ein ikkje treng å bruke privatbilen medan ein er på jobb vil eg forvente.

Lenke til kommentar
Takk for svar, begge to, og takk for presisering av forskjellen naturalytelse/frynsegode. Jeg noterer foreløpig på min elektroniske blokk og sier ikke mer enn det om hovedspørsmålet ennå. 

 

I hvert fall hos oss er ikke bonus noe som forsvinner med et pennestrøk. Etter at ble stor nok til å få andre medarbeidere enn aktive eiere og bonusordning derfor innført var det et par år med justeringer før ting fant sint form, og deretter reglene vært akkurat SLIK. Hvilket tall som må vise over 0 før bonus utløses, hvordan totalbonusen regnes og hvordan den fordeles.  Straks revisor har godkjent regnskapet er det altså bare å finne kalkulatore og se hva som kommerfor den som har vært med på laget hele inntjeningsåringet samt X år før, (bonusen øker med innenhus ansiennitet). Siste årene typisk 3/4 - 1 månedslønning når man har 5-6 års innehus ansiennitet og fyller stillingen. (Lederteamets resultatbonus kommer i tillegg.)  

Lenke til kommentar

I grovt prioritert rekkefølge:

Kollektiv livs- og uføreforsikring. Sykeforsikring (like mye til arbeidsgivers fordel som arbeidstaker, folk kommer raskere tilbake i jobb). EKOM-tjenester (både utstyr og abonnement), dekking av kursavgift for en rimelig mengde etterutdanning per år (inkl. bruk av arbeidstid for å gjennomføre), refusjon av medlemskap i relevante fagorganisasjoner (ikke fagforening men laug så som advokatforeningen), god lunsjordning, parkering for bil/sykkel, garderobeløsning.

Lenke til kommentar

Takk for svar til to nye så langt, kanskje særlig til Herr Brun for prioritert liste. Igjen sier jeg foreløpig ikke mer, bare stiller et spørsmål: Det må da være flere som har tanker om dette? Selvfølgelig en del gjester som har lest og ikke kan kommentere, men likevel... 

Hvorfor kan du ikke dele hva hensikten med posten er? 

Lenke til kommentar

Selv om jeg selv kun har fått dette på en arbeidsplass, syns jeg fremdeles det er rart av arbeidsgiver i en kontor setting og ikke tilby treningsabonnement, eller treningstilbud til sine ansatte. Eller substituerer det i det minste.

Selv har jeg vært med på å fått igjennom slike goder, både via arbeidsgiver og hotell vi ofte frekventerer, men det faller som oftest bort da det gjerne bare er 2-3 som tar i bruk tilbudet.

 

Heldigvis har et hotell invistert i litt treningsutstyr og har eget rom til disse maskinene nå pga ønske fra oss som faktisk brukte tilbudet. Bare synd jeg aldri er der selv for tiden.

Endret av Hansien
Lenke til kommentar

Jeg jobber i en bedrift noe ala det du beskriver, dog mer sentralt. Vi har dekket mobilabonnement, Internett, avis, trening, ny mobil og PC med med noen års mellomrom. Vi har også gode muligheter for å ta kurs og videreutdanning. Julebord og sommerfest kan vel også nevnes (på et noe høyere nivå enn i det offentlige).

 

Er det noe jeg skulle hatt i tillegg, var det gode muligheter for å trene i arbeidstiden, gjerne med et solid trimrom på arbeidsplassen.

Lenke til kommentar

Generelle ting som ivaretar arbeidernes helse og velvære. Gode helseforsikringer er et must, tilgang til treningssenter evt. eget treningsrom med dusj og garderobe er en fordel og egen kantine eller kjøleskap med felles mat hvor det tilrettelegges for variert og sunn kost er en bonus. Alle disse tingene er noe som kommer arbeidsgiver tilgode i det lange løp.

 

Av andre ting så er det dekt telefon, om dette er et nødvendig arbeidsredskap.

Dekt internett og laptop om det forventes/ønskes at arbeidsgiver er tilgjengelig til å utføre arbeid etter ordinær arbeidstid.

Tilgang til arbeidsbil om jobben innebærer reise til og fra møter.

Kursing/videreutdanning innenfor arbeidstiden.

 

Alt beror seg jo på hva slags bransje det er snakk om, hva slags oppgaver denne aktuelle bedriften utfører og hva som forventes av den ansatte. Det som kanskje er en selvfølge for meg og min arbeidsplass kan være unødvendig for andres.

Lenke til kommentar

Takk for to innholdsrike svar.

 

... Det som kanskje er en selvfølge for meg og min arbeidsplass kan være unødvendig for andres.

 

Veldig enig, og det er en av grunnene til at jeg ikke vil si mer selv foreløpig enn jeg gjør. Jeg vil gjerne se litt videre enn egen bransje og ønsker derfor at ingen skal låse seg i den (om de i det hele tatt kjenner til den) 

 

 

Flere med innspill? 

Lenke til kommentar

Det må da være flere som har tanker om dette? Selvfølgelig en del gjester som har lest og ikke kan kommentere, men likevel...

Selv sitter jeg her og er litt overveldet over hvor mange frynsegoder mennesker som antageligvis tjener mye mer enn meg i utgangspunktet kan forvente.

 

Hos oss har vi en god bedriftshelsetjeneste med tilgang på fysioterapeut og gratis influensavaksine samt treningsrom (der vi leier - det forsvinner om vi flytter). Det er kantine drevet av et firma i de samme lokalene som har enkelte varer priset lavt pga anbudet er utformet slik. De tar igjen på dyre kioskvarer og møtemat osv. (Forsvinner og om vi flytter).

 

Og siden vi driver med transport kan man låne varebil til kostpris.

 

 

Utenom det så har vi gratis kaffe og te.

Lenke til kommentar

Hensikten finner du i #1, regner med du leste det. Hva vi selv har og hvorfor jeg ikke går inn på det har jeg forklart i #3.

Den første posten går vel aldri inn på hensikten, men greit. Skal du tilby eller har du blitt tilbudt? Hvilken bransje? Om du gir oss noe bakgrunnsinformasjon vil du mest sannsynlig få bedre svar.

Lenke til kommentar

@sexylubb

Takk for godt svar. Det er nok dessverre ofte slik at den som har (lønn) skal få (goder) Bedriftshelsetjenesten er jo ellers påbudt akkurat som yrkesskadeforsikringen, men i motsetning til siste kan jo kvaliteten på første være “noe ymse”, så en god slik tjeneste er alltid et gode. 
 
Spørsmålet til Herr Brun sier jeg også litt om: Etter mitt syn motsatt - at noen gjør slikt gjør bare ventetiden for andre litt kortere fordi det da blir færre i den køen. Man kan kanskje med rette si at det undergraver UTBYGGING  av det offentlige helsevesen, men den ser jeg ikke for meg vil komme uansett. 
 
@kreppsen 
Jeg er ikke overbevist om at de detaljene vil gi bedre svar,tror selv heller det vil føre til at folk låser tankene mot én bransje og de som ikke kjenner den tenker "not for me" mht svar. Se også #15. 
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...