Jump to content
Nikkor

Skjeggkre i leiligheten oppdaget før overtakelse

Recommended Posts

Hei!

 

Ønsker litt innspill angående leiligheten vi kjøpte i mai.

 

Vi forhørte oss grundig på visning om det hadde vært oppdaget skjeggkre i leiligheten, noe megler bekreftet at det aldri hadde vært der. 

 

Ettersom vi fikk en god tone med kjøper så fikk vi nøklene til leiligheten allerede en uke før vi hadde overtakelse slik at vi kunne begynne å male.

 

Allerede da oppdaget vi 2x skjeggkre. Dette ble selger og megler gitt beskjed om.

Vi informerte også firmaet som vi har boligkjøperforsikring hos.

 

Etter overtakelse har vi oppdaget 3x til på badet.

 

Boligkjøperforsikringen sier det er vanskelig å finne frem med krav her med tanke på verditap pga de nylige dommene, men er det virkelig sånn at selger kan lyve?

Det stod ingenting om dette i egenerklæringen, og med tanke på at han har to bar kan jeg umulig se for meg at han ikke har oppdaget det. Den ene vi fant var -stor- og lå i vasken, de andre har vært mindre så de er i flere størrelser.

 

Det er i tillegg gipsvegger i allerom, så jeg er redd det er store mengder inni der. 

 

Hadde vi vist om dette problemet hadde vi aldri gitt 200.000kr over takst, og jeg er også redd vi vil få mindre ved salg senere.

 

- Ja, skjeggkre er blit "vanlig", men 10/10 ville kjøpt en bolig uten skjeggkre om de hadde hatt mulighet, med mindre de fikk en med skjeggkre til en lavere pris. Da bør man jo bli opplyst om dette på forhånd tenker jeg da.

 

Tenker at det man eventuelt kunne gjort var å kontakte den andre budgiveren og hørt om de ville bydd like mye for leiligheten hadde de vist at det var skjeggkre der.

Kontakte en annen megler og forhøre hva han ville prisen leiligheten til om den hadde vært med skjeggkre.

 

Hva tenker dere?

 

 

 

Share this post


Link to post

Såvidt jeg har forstått skjeggkre problematikken så er den høyst subjektiv og det er ingen mal på dette.

 

Det er derfor vanskelig å si om du vil komme noen vei eller ikke. Jeg regner med at du har dokumentert skriftlig at du har spurt konkret om skjeggkre og fått til svar at det ikke finnes?

 

I såfall burde det være lett å hyre noen, få dokumentert at denne bestanden har vært tilstede i lengre tid og da gå på selger med det argument at det er rimelig å anta at selger var klar over bestanden og derfor løy.

 

Er ingenting dokumentert så er det antagelig mer problematisk ettersom problemet vel er at skjeggkre ikke er definert som skadedyr, om jeg har forstått det rett.

Share this post


Link to post

Sett opp feller og se hvor stort antallet er. Dersom dette er en leilighet i en flermannsbolig, kan det være at de (få) dere har funnet kommer fra en naboleilighet.

 

Sikker på at det er bare skjeggkre dere har funnet? De er vel aldri spesielt "store". Kan det være andre typer kryp?

Edited by zanta

Share this post


Link to post
Annonse

Den kjendis-sjeggkre-dommen for litt siden ble vel avvist pga det ble reklamert for sent. Viste de til noen spesifikke dommer?

 

Verken megler eller boligkjøperforsikringen vil at du skal ta saken videre, de taper tid og penger på det. Så uttalelser fra disse partene ville jeg tatt med store mengder salt.

 

Jeg ville funnet en tilsvarende sak, se hvilken vei den gikk, og brukt den mot boligkjøperforsikringen. Hvis man skal argumentere, så er det best å ha noe konkret å slå i bordet med.

Share this post


Link to post

Sikker på det er sjeggkre og ikke sølvkre? Sølvkre er helt vanlig på bad og i sluk, og ser veldig lik ut.

 

Uansett sjeggkre er ikke skadedyr. Om det i tillegg er en flermannsbolig/blokk er det stor sansynlighet for at de kommer fra naboer. De sprer seg ganske fort, og de regner med at de aller fleste boliger vil ha sjeggkre innen noen år.

 

Dette er nok en sak for boligkjøperforsikringen. Om selger har vært så dum at han har garantert at det ikke finnes sjeggkre, så har du nok en sak. Men at han ikke har sett noen er ikke det samme som at de ikke er der.

 

Ellers kan det være verd å sjekke ut disse sakene som argumentasjon i møte med boligkjøperforsikringen:

https://advokatveiledning.no/artikler/bolig/skjeggkre_gav_over_kr_700_000_i_prisavslag/

https://www.dagbladet.no/nyheter/huskjopere-fikk-erstatning-etter-funn-av-skjeggkre/70930040

  • Like 2

Share this post


Link to post

Jeg trodde sølv- og skjeggkre spise isolasjons-/ papp? Og de er jo organisk materie som dør og dermed forårsaker fukt og råte, kanskje i så liten grad at det ikke bør spille noen rolle, men det bør likevel opplyses om.

 

Så har man den psykologiske belastningen ved å ha slike ekle krypdyr krypende rundt føttene sine når man står opp om morran og skal dusje om kvelden. Det virker så forferdelig enkelt å bare la være å si noe om det og la kjøper ta kostnaden! Dét burde være mye strengere regulert. Men det virker som de rike kreftene har manipulert regelverket til sin fordél, rike folk har de beste advokatene og kan påvirke domstolene i en viss retning generelt ved å vinne slike rettssaker, som da setter normen for slike dommer. Da blir fattige og middelklasse igjen skadelidende og må ta kostnaden. En skikkelig styggedom.

 

 

Uansett, så har jeg lest at det skal ikke være særlig store jobben å bli kvitt dem. Sånn gift-gel kan man sprøyte langs gulv/veggskiller, så spiser de dét, og dævver. Har ikke prøvd, men det skal visst virke effektivt og være billig. Man må passe på hvis man har dyr selv så de ikke spiser det.

Share this post


Link to post

Uansett, så har jeg lest at det skal ikke være særlig store jobben å bli kvitt dem. Sånn gift-gel kan man sprøyte langs gulv/veggskiller, så spiser de dét, og dævver. Har ikke prøvd, men det skal visst virke effektivt og være billig. Man må passe på hvis man har dyr selv så de ikke spiser det.

 

 

Da har du lest feil. Skjeggkre er helt vanvittig vanskelig å bli kvitt, og det er vanskelig å garantere at man har fått tatt alt.

 

https://hussoppen.no/skadevoldere/insekter/skjeggkre/

 

Det finnes per i dag ingen god måte å bekjempe skjeggkreene på, og i noen tilfeller kan de være nærmest umulig å bli kvitt.

Edited by henrikwl

Share this post


Link to post

Da har du lest feil. Skjeggkre er helt vanvittig vanskelig å bli kvitt, og det er vanskelig å garantere at man har fått tatt alt.

 

https://hussoppen.no/skadevoldere/insekter/skjeggkre/

Hørt det samme som deg, om skjeggkre. 

Kanskje Tauraen blander med sølvkre; https://www.huseierne.no/hus-bolig/tema/skadedyr/gode-rad-hvordan-bli-kvitt-solvkre/ Er ingen ekspert, men jeg får inntrykk at man lettere kan bli kvitt sølvkre fremfor skjeggkre, men korriger meg dersom jeg tar feil. 

Uansett vil det nok holde nivået av dem nede ved å gjøre noen tiltak. Jeg bor i kjeller så jeg har masse sølvkre her nede, men det forventet jeg nærmest. Synes de er ekle, men jeg er jo realistisk på hva som kan forventes når jeg tross alt bor i kjeller. 

Share this post


Link to post

Jeg aner en slags resignasjon i forhold til skjeggkre blant gårdeiere, borettslag og de som driver offentlige bygninger. Du kan få de fra Ikea og andre møbelbutikker, byggvare, matbutikker +++, barnehage, skole, svømmehall, treningsstudio, hund, katt osv osv, så om skjeggkre skal bekjempes må det gjøres på svært bred front.

 

Skal du bli kvitt skjeggkre må du nok gå sammen med de andre beboerne i bygningen og ta det helt systematisk over tid og samtidig etablere vettug håndtering av papp osv.  Jeg vil anta at det må være en del skjeggkre hos deg, og du er jo ikke kvitt de før det siste egget er klekket av et insekt som ikke rekker å legge egg før det dør. Det tar tid å bli kvitt de, men en reduksjon i bestanden skal visstnok gå ganske fort.

 

https://www.fhi.no/nyheter/2019/gode-rad-for-bekjemping-av-skjeggkre/

https://www.miljodirektoratet.no/aktuelt/nyheter/2019/februar-2019/skjeggkre-middel-tillates/

 

Min oppfatning er at du har rett på prisavslag og at eieren må ha eller burde ha visst....

Share this post


Link to post

Personlig tror jeg nok jeg ville holdt meg til midler med samme virkestoff som Advion Cockroach Gel - nevnt av Miljødir.

 

Kuriøst nok nevner Trinol - som Jernia anbefaler - at sprayen det ser ut til at Jernia viser frem er orientert mot flygende innsekter.

 

Trinol (bedriften) selger Advion for bekjempelse av skjeggkre/kakkerlakker....

http://www.trinol.dk/insekt-bekaempelse/insektmidler/advion-cockroach-gel.aspx

Share this post


Link to post

Avhendingslova:

§ 3-8.Uriktig opplysning om eigedomen (1) Eigedomen har mangel dersom omstende ved eigedomen ikkje svarer til opplysning som seljaren har gitt kjøparen. Det same gjeld dersom eigedomen ikkje svarer til opplysning som er gitt i annonse, i salsprospekt eller ved anna marknadsføring på vegner av seljaren.
(2) Fyrste ledd gjeld likevel berre dersom ein kan gå ut i frå at opplysningane har verka inn på avtala, og opplysningane ikkje i tide er retta på ein tydeleg måte.

At du gjentatte ganger har forsikret deg om at det ikke finnes kre vil styrke din sak om at dette har påvirket avtalen. 

Share this post


Link to post

Iflg ts er det skjeggkre.

 

Forskjell på sølv og skjegg er lett å se med the power of google så det er nok ingen grunn til å anta at denne info er feil når ts selv ikke har indikert at han har problemer med å se forskjell.

Share this post


Link to post

Verdt å merke seg er at det er ikke sikkert man trenger å krisemaksimere:

 

https://www.huseierne.no/hus-bolig/tema/skadedyr/skjeggkre-derfor-blir-de-sa-mange/

 

 

Gjennom flere erstatningssaker og mye medieomtale har skjeggkre den siste tiden skapt stor bekymring blant norske boligeiere. I flere tilfeller har konflikter rundt kjøp og salg endt med store erstatninger. Men hvor ille er egentlig dette lille dyret?

- Selve skjeggkreet er ikke ille. Det gjør veldig lite skade og det er nattaktivt, slik at du egentlig ikke ser det så mye. Så lenge bestanden er lav vil du sjelden merke noe særlig til det annet enn når du slår på lyset om morgenen og de piler av gårde på gulvet, sier Stein Norstein i Anticimex.

Norstein er overrasket over krisemaksimeringen rundt skjeggkre. Han har flere ganger forsøkt å dempe panikken ved å fortelle at skjeggkre ikke er et alvorlig problem. I Sverige er dette ikke sett på som et problem. Norstein mener man helt har glemt hva et skadedyr faktisk er.

 

Det høres for meg ikke ut som om det er noe verre med skjeggkre enn edderkopper, bananfluer, maur eller myriader av andre kryp vi til enhver tid deler leilighet med.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Verdt å merke seg er at det er ikke sikkert man trenger å krisemaksimere:

 

https://www.huseierne.no/hus-bolig/tema/skadedyr/skjeggkre-derfor-blir-de-sa-mange/

 

 

Det høres for meg ikke ut som om det er noe verre med skjeggkre enn edderkopper, bananfluer, maur eller myriader av andre kryp vi til enhver tid deler leilighet med.

Enkelte har flere edderkopper enn andre i huset/leiligheten. Og for noen er det eklere enn for andre.

 

Uansett, den personen du siterte virker temmelig ensidig. Du kan lese om leiligheter der sjeggkre kryper over føttene til folk, og da er det i min mening ganske nasty. Siden det enn så lenge er relativt få leiligheter som har sjeggkre, så synes jeg det skal opplyses om.

Share this post


Link to post

Ettersom vi fikk en god tone med kjøper så fikk vi nøklene til leiligheten allerede en uke før vi hadde overtakelse slik at vi kunne begynne å male. Allerede da oppdaget vi 2x skjeggkre. Dette ble selger og megler gitt beskjed om. Vi informerte også firmaet som vi har boligkjøperforsikring hos. Etter overtakelse har vi oppdaget 3x til på badet.

Det du burde gjort i dette tilfellet, var å holde tilbake noe av kjøpesummen, og notere årsaken i overtagelsesprotokollen. 

Share this post


Link to post

Da har du lest feil. Skjeggkre er helt vanvittig vanskelig å bli kvitt, og det er vanskelig å garantere at man har fått tatt alt.

 

https://hussoppen.no/skadevoldere/insekter/skjeggkre/

 

 

Ok, mulig jeg husker feil da.

 

Men for søren. Det jeg har tenkt, angående begge typene, er dette: Hvorfor ikke bare tette alt som er av sprekker og åpninger, rundt listverk, hjørner, dørkarmer og alt mulig? Da får de jo ingen mulighet til å komme seg inn der man lever? Hvorfor har ingen nevnt eller tenkt på dette tidligere?

 

Minimalistisk livsstil har jeg også tenkt på, altså ikke ha så mye tepper, lave sofaer, senger og andre møbler, og ikke ha de stående tett inntil vegg. Åpne flater og tette overganger! Hvorfor er dette så vanskelig? Koster jo ikke så mye å fikse, litt tek-7, silikon, akryl og lignende, og/eller bare skifte ut noen lister og gjøre det litt penere og tettere.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...