Gå til innhold

Det er på tide å legge FM-drømmen bak seg. Det er DAB som gjelder


Anbefalte innlegg

Jeg som bare bruker nettradio.. jeg vil også ha en mening om dette. Det føles litt som å gå inn på Fretex og ha sterke meninger. - Og der har vi en sånn ISND boks og der har vi jo en sånn DAB radio!

 

DAB prosjektet viser etter min mening et mye større problem. Vi har en lang avstand mellom velgerne og politikerne på stortinget i Norge. Kanskje lengst i Europa om jeg ikke tar feil. (www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/aJPoE/Et-demokratisk-problem) Dette gjør at lobbygrupperinger har fått en uforholdmessig stor makt. DAB-prosjektet bør forskes på med tanke på om valglovene bør revideres. Altså slik at velgernes innflytelse og lobbygrupper balanserer.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Kjenner jeg blir litt bekymret for beredskapen når Nordland mistet radiosignaler for at noen i Oslo gravde over en kabel...dette er en gavepakke til Putin.

 

Greit å vite at hvis man observerer en russer i gravemaskin i Oslo området så er det rett før Putin kommer over grensa til Finnmark...Først blir DAB taus....og når den kommer tilbake hører vi på radio Moskva... (Men antar Putin raskt gjeninnfører FM...)

Lenke til kommentar

Useriøs introduksjon - "FM-sutrere" .... ?

 

Vil man levere objektivt i fagblad som TU skal man unngå slike uttrykk.

 

Enig...

 

Moberg er litt for glad i sleivete karakteristikker av de som han skriver om. Han hadde vel lignende tendenser i sin omtale av Sigve Brekke i Telenor for noen uker siden.

 

Han skriver litt "uten filter". Det han skriver er trolig mer eller mindre ordrett det som han og ingeniørkompisene diskuterte over et glass øl kvelden før. Det som de var hjertens enige om da, tenker han er bra stoff for en artikkel...

 

Jeg tenker som deg, at det ligger ett eller to knepp under det seriøsitets-nivået som TU vanligvis skilter med. Det er ikke sikkert det skader TU så veldig, så lenge det bare er han. Men det er litt på "feil side" av den normale seriøsitetsskalaen til tidsskriftet.

  • Liker 5
Lenke til kommentar

Med unntak at dekning så er DAB bedre enn FM, men fremtiden er nok likevel streaming. Da kan du i prinsippet (med unntak av dersom du ønsker å spille av i sanntid) fylle opp et buffer med lyd som du tapper av hver gang du midlertidig mister mobildekning. Her er det dog mye ugjort i appene. I tillegg blir mobildekningen og overføringskapasiteten bedre og bedre i mobilnettene, det samme forbedringen vil neppe få med DAB-dekningen.

Lenke til kommentar

Grunnen til at DAB ikke er på mobilen skyldes at svært få ønsker det (bare Norge) og at en DAB mottager krever mye strøm sammenlignet med FM.

 

I UK testet de digital kringkasting for mobil. Selve radioprogrammmene ble levert via en DAB MUX hvis jeg husker riktig.
Lenke til kommentar

4G kan ikke erstatte FM eller DAB+ for hele Norges befolkning, det ville være misbruk av mobildata. Nettradio er likevel blitt et supplement til DAB+ for enkelte ettersom dårlig dekning og manglende DAB-radioer fremtvang dette etter FM ble slått av.

 

Det vi aldri får vite prisen på er hva det ville kostet Norkring å beholde en riksdekkende FM-kanal. Da kunne de antagelig halvert antall sendere, og ville hatt reservedeler i lang tid fremover. En slik løsning ville neppe NRK ønsket, da det ikke ville fremtvunget et nasjonalt skifte til DAB ennå. Befolkningen i Norge må bære kostnaden for NRK-sjefenes mulighet til å kunne skryte av at Norge har gått over til DAB og slått av FM.

 

En midlertidig løsning for tunnelene som tidligere hadde radiodekning kunne vært å gjenbrukt FM-senderne som allerede sto der med et signal fra en billig DAB-omformer, men de som bestemte foretrakk at vi skulle mangle radiosignaler inntil produsentene klarte å lage DAB-sendere for tunneler.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

NRK-sjefen innrømmer at FM-slukkingen var vanskelig å presse igjennom, men med godt samarbeid seg imellom klarte de det til slutt:

https://www.abcnyheter.no/nyheter/kultur/2018/10/19/195444147/kringkastingssjefen-om-dab-overgangen-jeg-var-bekymret

 

Det er heldigvis ikke mange som kan sette på CV at man var ansvarlige for å legge ned FM. Flere andre europeiske kringkastere har foreslått det samme, men de har blitt stoppet i tide.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Litt merkelig artikkel av en redaktør. Det er mye her. Der f.eks ingen refleksjon eller perspektiver. Teknologi er vanskelig, jeg vet. For sluttkunden spiller det ingen rolle hvordan signalene er hakket opp før radioapparatet. Men her måtte hele Norge plutselig bytte apparat og kaste de gamle. Hva med kriseberedskapen og det vi trenger i hjemmene som det ble nevnt i dag. Mat for 72 timer ble det sagt. Og batteriradioer..

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Skjønner ikke hva folk klager på. Ser noen nevner de har kjørt langtur til nordland, med laber dekning.

 

Vel, har selv kjørt med dab i nordland, både innebygd fra fabrikk og med ekstrautstyr ettermontert

 

Dab-adapter er og blir piss, om det er det du har brukt her, slutt å klag.

 

Har derimot kjørt drosje der begge bilene kom med dab, og skal fortelle det at midt i nordland er det absolutt knusende dekning i forhold til fm-nettet.

 

Tidligere varierte jeg mellom kanaler mens det enda gikk i radio, før jeg til slutt kjøpte adapter eller aux-overgang for å bruke mobilen, fordi jeg ble lei av at midt i sangen stoppa det helt opp.

 

Med dab, i drosja, som foregikk på 48-timers skift og på det meste over 100 mil per helg, kunne jeg kjøre en time direkte med 1-3 sekunder tap på det samme stedet, der fm hadde flere områder med enten støy sammen med eller helt uten dekning.

 

For ikke å nevne at fm alltid har hatt en særdeles overdreven bass-profil, der dab leverer nå det samme som spotify, i mine ører leverer det nok til å fullt utnytte anlegget i en kliss ny E-klasse.

 

Det er heller få ganger dab ikke klarte å levere, og nå snakker vi områder der mobilene ikke har dekning, bilens innebygde telefonsystem knapt kunne fått ut et nødanrop, mens dab enda durer inn i de dypeste dalene og øverst oppi fjellet, før siste tegn til noen som helst signaler gir slipp.

 

Innebygd adapter i gode biler fungerer perfekt, og det er bare i bil jeg noen sinne har hatt behovet for radio

 

Alle andre steder er det smart-høyttalere, smart-tv, mobiltelefoner, laptoper og stasjonære pc'er som kan nå hele verdens radiokanaler gratis.

 

Det er helt latterlig hvor mye "sutring" som kommer fra alle steder, men er altså en ting jeg skal ytre min egen mening om: jeg tror i stor grad at flesteparten som motsier seg dab fremfor fm er IKKE av en yngre generasjon, for vi har allerede tilpasset oss fra før dab i det hele tatt var en diskusjon.

 

Slutt å klag over radiosignalet, prøv å gjøre noe produktivt for en gangs skyld, for dette her er det INGENTING nytte av.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

 

 

Du slår inn åpne dører her, bortsett fra at DAB i Norge har like god kvalitet som Spotify som er beviselig totalt feil.

 

DAB er helt greit, men poenget er at det kommer 20 år for sent og ikke skulle vært på bekostning av FM. Å satse på DAB i dag er å gå baklengs inn i framtida.

 

DAB er en (konstant) smal grusvei som bygges samtidig som motorveien rett ved siden av utvides hver dag.

  • Liker 5
Lenke til kommentar

Synd at de gikk for å bygge ut teknologi som ikke kan brukes til så mye annet enn nedstrøms radio. Digital enveiskommunikasjon er vel neppe veien å gå?

Jeg skulle ønske de beholdt FM SAMTIDIG som en fikk maksimal 4G dekning.

Internett er vesentlig mer nyttig enn DAB og biler får stadig bedre app-integrering i systemene slik at radio kan konfigureres slik folk selv ønsker.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Stakkars redaktør Moberg. Dette var en rotete artikkel med mye feilinformasjon.

Jeg har fått opplysninger om at det kun var 15 sendere som ble sendt til Malawi. Store sendere og det var nesten nytt utstyr, i og med at hele FM nettet ble vedlikeholdt i 2010, året før de besluttet av det skulle stenges.....! De resterende senderne er kun skrudd av, og ikke demontert. Mange av dem er selvfølgelig aktive og i bruk av lokalradioene. Og lokalradioene eier senderne selv og har selv ansvaret for vedlikehold. Det er ca 1000 sendere igjen i Norge. Så nettet kan skrus på igjen uten veldig store kostnader. Men problemet er at det ikke er lov med lokalradio i storbyene. Så lokalradioene må sende fra utenfor bygrensen. Oslo er dermed offisielt uten lokalradioer. FM båndet som er lagt inn på DAB er jo vel og bra. Men i 2021 (mulig at dette blir forlenget et par år), skal hele FM nettet bli stengt og forbudt å bruke. Da kommer neste problem: DAB har stengt nettet sitt for alle andre enn de 3 aktørene som er der idag. Helt frem til 2033 om jeg husker riktig. Og det har ikke kommet noen forslag til løsning på dette. Så da blir det NRK, P4 og Radio Norge. Punktum. Og når det gjelder andre land.....så er det kun 2-3 andre land som kanskje i løpet av noen år skal innføre DAB og kanskje stenge FM. F.eks Sveits....Danmark har jo i følge artikkelen skikkelig dårlig erfaring over lang tid med DAB bruk, så der ser det ikke så lyst ut. Sverige har stanset hele DAB satsningen permanent. Men akkurat det er veldig interessant. For såvidt jeg vet, så er utbyggingen av DAB i Norge også ferdig. Hvem er det som sier at man bygger ut og tetter hull?? Hvor kommer pengene fra til dette arbeidet? Hvis redaktør Moberg hadde tatt en telefon til Norkring (som eier FM og styrte utbyggingen av DAB, såvidt jeg vet), så tror jeg han får en helt annen historie. Hvorvidt man ønsker DAB eller FM, er ikke det vikigste. Men hvorfor kan ikke DAB og FM leve side om side? FM på lokal- og regionsnivå. DAB på nasjonalnivå. Så er det løst. Og det koster ingenting. Problem: Jeg tror ikke DAB aktørene ønsker dette. For det blir for stor konkurranse. Så da stenger de bare alle dører, tror jeg. Skal de kunne bestemme dette på vegne av hele den norske befolkning? Eller burde de ha så stor tro på sitt eget DAB prosjekt at de lar FM båndet være åpent for alle som vil sende, så fremt FM-aktørene bærer sine egne kostnader? Det kan da ikke være så veldig farlig, eller?

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Stakkars redaktør Moberg. Dette var en rotete artikkel med mye feilinformasjon.

Jeg har fått opplysninger om at det kun var 15 sendere som ble sendt til Malawi. Store sendere og det var nesten nytt utstyr, i og med at hele FM nettet ble vedlikeholdt i 2010, året før de besluttet av det skulle stenges.....! De resterende senderne er kun skrudd av, og ikke demontert. Mange av dem er selvfølgelig aktive og i bruk av lokalradioene. Og lokalradioene eier senderne selv og har selv ansvaret for vedlikehold. Det er ca 1000 sendere igjen i Norge. Så nettet kan skrus på igjen uten veldig store kostnader. Men problemet er at det ikke er lov med lokalradio i storbyene. Så lokalradioene må sende fra utenfor bygrensen. Oslo er dermed offisielt uten lokalradioer. FM båndet som er lagt inn på DAB er jo vel og bra. Men i 2021 (mulig at dette blir forlenget et par år), skal hele FM nettet bli stengt og forbudt å bruke. Da kommer neste problem: DAB har stengt nettet sitt for alle andre enn de 3 aktørene som er der idag. Helt frem til 2033 om jeg husker riktig. Og det har ikke kommet noen forslag til løsning på dette. Så da blir det NRK, P4 og Radio Norge. Punktum. Og når det gjelder andre land.....så er det kun 2-3 andre land som kanskje i løpet av noen år skal innføre DAB og kanskje stenge FM. F.eks Sveits....Danmark har jo i følge artikkelen skikkelig dårlig erfaring over lang tid med DAB bruk, så der ser det ikke så lyst ut. Sverige har stanset hele DAB satsningen permanent. Men akkurat det er veldig interessant. For såvidt jeg vet, så er utbyggingen av DAB i Norge også ferdig. Hvem er det som sier at man bygger ut og tetter hull?? Hvor kommer pengene fra til dette arbeidet? Hvis redaktør Moberg hadde tatt en telefon til Norkring (som eier FM og styrte utbyggingen av DAB, såvidt jeg vet), så tror jeg han får en helt annen historie. Hvorvidt man ønsker DAB eller FM, er ikke det vikigste. Men hvorfor kan ikke DAB og FM leve side om side? FM på lokal- og regionsnivå. DAB på nasjonalnivå. Så er det løst. Og det koster ingenting. Problem: Jeg tror ikke DAB aktørene ønsker dette. For det blir for stor konkurranse. Så da stenger de bare alle dører, tror jeg. Skal de kunne bestemme dette på vegne av hele den norske befolkning? Eller burde de ha så stor tro på sitt eget DAB prosjekt at de lar FM båndet være åpent for alle som vil sende, så fremt FM-aktørene bærer sine egne kostnader? Det kan da ikke være så veldig farlig, eller?

 

 

Jeg ringte Norkring i sommer da alle DAB-signalene hakket/fadet i flere timer. At DAB-signalene forsvinner er forøvrig helt vanlig slik at man mister essensen i spesielt debatter og nyhetssendinger. 

 

Norkring kunne fortelle at de har utført alle punkt i anbudet og at det ikke skulle utføres flere utbygginger i kongeriket Norge. De kunne også påstå at det var feil med mine DAB-radioer siden de logget et 100 % oppegående nett over hele Norge. Hos meg var det ca  DAB-10 radioer som hakket/fadet i flere timer. 

 

Norkring kunne også fortelle at det er BARE hovedsenderne som sender DAB-signaler. Det kommer overhode ikke DAB-signaler fra de tidligere omformerne. Det forteller det meste om hvorfor distrikts-Norge ikke har radio lenger og at radioskyggen hele tiden er i samme retning..

 

Noe er rav ruske galt når helt vanlig radioer med teleskopantenne ikke tar inn radiosignaler i kommunesentre og i store byggefelt med en 3-4000 innbyggere..

 

Lenke til kommentar

Her var det mye sutring ja. Jeg hørte mye på radio i min forrige bil og hører enda mer på radio i den jeg har nå med DAB. Mye bedre dekning oppover i dalene på vei til fjellet. Med FM var det bare skurr og utfall over lange strekninger, så vi endte opp med å skru av. Nå er det ett 20m utfall på vei opp Begnadalen. Flere kanaler å velge mellom er det også. Sutrerne må enten ha elendige installasjoner i bilene sine, eller rett og slett bare bestemt seg for å hate DAB. Til og med et ettermontert adapter i den andre bilen fungerer greit, med noen få utfall, og litt mer knotete betjening.

 

Ja DAB er flott, når det virker. Prøv å kjøre noen hundre meter utenfor riksveinettet og over en kolle eller rundt en sving, da er min erfaring at det blir helt tyst i radioen, heldigvis har jeg en CD spiller i bilen, så jeg klarer meg, men det blir dårlig med nyheter og annen informasjon, men jeg slipper også alt tullet som sendes ut på en del kanaler, inklusive NRKs. At FM nettet ikke bare skulle skrus av, men måtte destrueres og/eller sendes ut av landet virker som et overgrep som må få konsekvenser. Dette er ikke en diskusjon mot DAB, men for FM, ja takk begge deler, de utfyller hverandre!

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Ja DAB er flott, når det virker. Prøv å kjøre noen hundre meter utenfor riksveinettet og over en kolle eller rundt en sving, da er min erfaring at det blir helt tyst i radioen, heldigvis har jeg en CD spiller i bilen, så jeg klarer meg, men det blir dårlig med nyheter og annen informasjon, men jeg slipper også alt tullet som sendes ut på en del kanaler, inklusive NRKs. At FM nettet ikke bare skulle skrus av, men måtte destrueres og/eller sendes ut av landet virker som et overgrep som må få konsekvenser. Dette er ikke en diskusjon mot DAB, men for FM, ja takk begge deler, de utfyller hverandre!

Mest av alt var det for og hindre at det ikke kunne "slå på" igjen.  så et desperat trekk fra noen som viste og veit fortsatt at DAB er og forblir en katastrofe.  Dersom FM hadde blitt slått på igjen blir det erstatningskrav imot dem  

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ja DAB er flott, når det virker. Prøv å kjøre noen hundre meter utenfor riksveinettet og over en kolle eller rundt en sving, da er min erfaring at det blir helt tyst i radioen, heldigvis har jeg en CD spiller i bilen, så jeg klarer meg, men det blir dårlig med nyheter og annen informasjon, men jeg slipper også alt tullet som sendes ut på en del kanaler, inklusive NRKs. At FM nettet ikke bare skulle skrus av, men måtte destrueres og/eller sendes ut av landet virker som et overgrep som må få konsekvenser. Dette er ikke en diskusjon mot DAB, men for FM, ja takk begge deler, de utfyller hverandre!

Det var nå i minst like stor grad et forum med FM der jeg ferdes på indre Østlandet. Store deler av fylkesveien og privatveien siste mila til hytta var det de facto radioskygge. I den grad det var nor radiosignal, var det skurrete, mono P1, men i det store og hele var det tyst. P1 i mono var også det eneste som var mulig å ta inn på hytta. Nå er det signal for samtlige dab-kanaler.
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...