Jump to content

Dovreekspressen

Medlemmer
 • Content Count

  682
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

946 :)

1 Follower

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. 100 SC i Tyskland. Er det 20 uttak pr. SC? Så 2000 totalt i dag? Da er det kun snakk om ei fattig uke spart. Det må være tregladeuttak som menes?
 2. I en annen tråd her påpekes det at Mercedesen har 4 mm2 kabel på N-lederen. Så det bør heller ikke være et problem. 28 A på 4 mm2 er mer enn i bygningsinstallasjoner, men de kravene er temmelig konservative. F.eks. kan 4 mm2 Radox 125 føre 66 A i friluft, ifølge databladet.
 3. Jeg venter i volt 😉 Jeg ser det er brukt i noen sammenhenger, men bare på norsk. På engelsk brukes jo high voltage eller high tension. High volt har jeg aldri sett. Er det bare snakk om en språklig feil, eller det et nytt ord? Språk er jo i stadig endring. I forhold til fysiske størrelser er kanskje volt braere enn spenning.
 4. Nja, hva er strømføringsevnen for den kabeltypen som sitter der da? Det høres ikke helt håpløst ut. Kabler tåler tildels betydelig mer enn hva som er vanlig i bygningninnstallasjoner. Databladet for kabelen er et utgangspunkt. Og så må man sikkert redusere x% pga. hvordan den ligger ett. F.eks er Radox 125 oppgitt til 66 A for 4 mm2. Du som skrur mye (el)bil, hvor grove kabler er det i andre biler? Kobber er dyrt, i tillegg til å være en begrenset ressurs, så det er ikke ønskelig å overdimensjonere heller. Det blir store summer for en bilfabrikant om de bruker ett hakk større kabel enn nødvendig. Tune to minimum smoke...
 5. "høyvolt" ? 😏 Det ordet klinger ikke bra. Hvor høy volt skal de jobbe med? Skal de måle amperen og ohmen? Hva med meteren og kiloen? Taycan med høyvolt og tungkilo egner seg godt til langmeterskjøring.
 6. Hva tåler N-leder på Mercedesen? Noen som vet? Noen som kan sjekke? Kanskje den tåler 28 A? I så fall er dette et problem på null elbiler. Ut og skru! Ikke kom tilbake før dere har svaret.
 7. Det er min erfaring også. Det er heldigvis aldri vått og mange minus samtidig. iX3 virker litt halvhjerta. Den bærer preg av "hva kan vi få til på kort tid". Too little, to late.
 8. Mitt inntrykk er også at de bråker dobbelt så mye. Jeg hørte 2 stk. passere over dalen her høsten 2019. Jeg så dem aldri pga. tåke og snø. De fløy ganske høyt og ikke spesielt fort, tror jeg. Allikevel ville det knapt vært mulig å føre en samtale mens det stod på. JEG gliser fra øre til øre, men kan godt skjønne at det kan være problematisk. Det er mange farkoster som lager kul lyd, men når jagerne kommer ser alle opp mot himmelen. Selv på Formel 1-banen. 😬
 9. Syns artikkelen var bra jeg! Ulik kundegruppe. Jeg er Porsche-fan, men har aldri eid en. Men har eid mange biler jeg ikke er fan av. Det handler om økonomi og prioritering. Porsche handler om følelser, ikke nødvendigvis fornuft.
 10. Det var generelt mye mer flyging på 80-tallet. Da så eller hørte jeg jagerfly ganske ofte. Var en del flyshow med innslag av jagere også, i hvert fall til litt ut på 90-tallet. De seinere åra er det sjelden. F-35 har jeg sett/hørt 2-3 ganger. Den lyden er helt uvirkelig! 😍
 11. Mange spiser fisk med ketchup på billig kneip hver dag. Makrell i tomat er en hån mot både makrellen og tomaten. Det er slik det blir når vi kjører BMW til Rema 1000.
 12. Bare å kjøpe en elbil med lite batteri det. De har svakere ytelser og lavere pris. Kort rekkevidde får du med på kjøpet. Batteriet er en stor del av "motoren" på elbiler. Elmotoren i seg selv er ikke så stor, dyr eller tung. Og må gjerne ha en viss størrelse for å god virkningsgrad, og dermed lang rekkevidde. Det samme gjelder kraftelektronikken.
 13. Det finnes masse forskjellig godt øl. Men den kanskje beste jeg vet om er "kald halvliter".
 14. Jeg ville begynt med karbonfangst på Herøya. Bedre å lage e-fuel enn å bare slippe CO2 rett ut. Lett tilgang til hydrogen der også. Trenger bare litt strøm i tillegg.
 15. Noe som er helt vanlig. Alle 1,5 kvadrat skjøteledninger jeg har sett er merket 16 A. Det står ikke noe om at den ikke kan kobles til en 16 A kurs.
×
×
 • Create New...