Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Har jeg diabetes?


AnonymDiskusjon

Anbefalte innlegg

Dum som jeg var så nevnte jeg ikke blodsukkernivå når jeg bestilte time, men har fått time på Mandag etter en samtale med legevakt. Har en kompis her med diabetes, så har fått "låne" medisin fra han. Tok 500mg Metformin Orifam ca rundt kl 24 å er nede på 14.8, så det har gått noe ned :)

 

Må sikkert gjennom noen prøver på Mandag, så skal prøve å holde tråden oppdatert. Er sikkert mange som ikke vet at de har diabetes sånn som meg.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Typiske symptomer for type 2 Diabetes er  konstant tørste og at man ofte må på dass og pisse.

Oppdaget at jeg hadde det tilfeldig når jeg skulle gå til fornyelse av sjømanns attest og de så det direkte på urinprøven.

Jeg har drukket mye vann 5-6 liter pr dag, men aldri tenkt på det som unormalt egentlig. Er man tørst så må man jo drikke :)

Lenke til kommentar

Du har nok type 2 diabetes ja. Nyrene klarer å skille ut cirka èn liter vann i timen, så 5-6 liter om dagen er ikke noe problem. Men det blir sikkert veldig mye tissing. Og antagelig skilles det ut en god del sukker i urinen. Et annet typisk symptom er f.eks dårlig sårlegning på føttene.

 

20 er alt for høyt blodsukker, men det er ikke noen umiddelbar fare. Det er litt individuelt, men umiddelbar fare er gjerne 40. Da kan man begynne å snakke om nyreskader, synsforstyrrelser og slike ting. Og 50-60 så kan man havne i koma.

 

De aller fleste med diabetes 2 kan behandle sykdommen ved å kvitte seg meg kroppsfett, øke muskulatur, fysisk aktivitet og riktig kosthold. Noen påstår at du skal kutte karbohydrater. Det er så langt ifra gode råd du kan komme. Du bør først og fremst kutte fett og raske karbohydrater. Komplekse og fiberrike karbohydrater som stivelse (poteter, grovbrød, brun ris osv.) og til og med frukt bør du fortsette å spise. Pasienter med diabetes 2 som økte fruktinntak får merkelig nok lavere blodsukker. Ikke bare er frukten bundet opp i fiber, men også i diverse fytokjemikalier vi ikke har helt oversikt over.

Vær også klar over at piller ikke er noen mirakelkur. De kan miste effekt og da må du ta insulin. Har diabetes i familien og det er noe dritt å sette sprøyter opptil flere ganger om dagen.

Endret av misanthrope
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+6132

Noen tar sin diabetes svært alvorlig og legger om kosthold og trimmer vettet av seg. Dette er jo ikke dumt helt uavhengig om man har diabetes. Mens andre tar livet med ro og regulerer diabetes med medisiner, mens man naturligvis har diabetesen i bakhodet. Det som er viktig er å måle den litt i begynnelsen slik at man stort sett holder den under 10. Den vil nok variere endel utfra hva man spiser og når på døgnet, men etterhvert finner man sin måte å ta medisiner på og når man bør gjøre det.

Man finner også ut hva man IKKE bør spise eller være forsiktig med.

 

Ikke for å skremme men det følger endel komplikasjoner med diabetes. Etter mange år får mange skader på øynene og sykdommer i blodårene og faren for hjertetrøbbel øker på. Medisinene gir også endel uønskede bivirkninger som magetrøbbel.

Du bør få tatt endel blodprøver hos legen og få målt blodtrykket. Når du skal til legen gjør du lurt i møte fastene (du kan drikke vann og ren kaffe men ikke så mye annet). Det KAN finnes andre årsaker til at du har høyt blodsukker. Du bør også få de til å måle kolestrolnivået da du er utsatt for plakk i årene og kan med fordel senke grensen for en lav dose kolestrolreduserende medikamenter for å bedre langtidsprognosen og unngå hjertetrøbbel. Det samme kan sies om Acetylsalisylsyre (blodfortynnende).

Lenke til kommentar

Personlig synes jeg det er merkelig at ikke legevakta tok deg imot og målte blodsukkeret ditt. Man kan ikke skille mellom type 1 og 2 (ev. andre typer) før man har tatt flere blodprøver enn bare blodsukkermåling. Også merkelig hvis du kan ta Metformin fra kompisen din, det er ikke sikkert det er en ren type 2 heller.

 

Når man måler blodsukker (for din del), måler man fastende (faste minst 8 timer) og 2 timer etter drikking av glukose for å se hvordan kroppen responderer på høyt inntak av sukker.

 

Nå skal du jo snart begynne å faste, men som nevnt så må du overhode ikke spise godteri eller brus før det er avklart om du har diabetes, og hva for type.

 

Forøvrig fint at du målte ditt eget blodsukker! Diabetes kan gi flere sen-komplikasjoner, og derfor er det viktig å oppdage dette tidlig, slik at du får et bedre regulert blodsukker enn det du ville hatt uten behandling.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg fikk påvist diabetes type 2, så har fått blodsukker apparat og noen medisiner jeg skal gå på.

Hadde også litt for høyt kolesterol og for høye leververdier, samt D-vitamin mangel, så det var nok på høy tid å ta seg et lege besøk.

 

Fremover så har legen ordnet meg time hos frisklivsentralen hvor jeg ville få tips til kosthold og trening.

Skal også en tur til øyelege, fordi diabetes kunne gjøre noe med synet.

Også blir det en tur på sykehus hvor de holder noe kurs greier for de med diabetes.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Prøver igjen da forrige posting ble lagt ut før den var ferdig...

Finn ut hvor mange Metformin du kan ta pr dag før magen ikke takler den (løs mage). I tillegg kan du ta Januvia og et ganske nytt medikament som heter Forxiga. Før Forxiga holdt jeg bare blodsukkeret mitt stabilt. Med Forxiga har det gått ned. Snakk med legen din om alle 3 medisinene.

Ja, du har høyt blodsukker, og du blir slapp av det. Men det er ingen krise om du venter noen dager før du får på plass medisiner av legen din. Diabetes 2 er en sykdom som endrer seg over tid. Det skal mange tilfeldigheter til for at det skjer noe irreversibelt i løpet av de neste dagene.



Anonymous poster hash: 32555...524
Lenke til kommentar

 

Prøver igjen da forrige posting ble lagt ut før den var ferdig...

 

Finn ut hvor mange Metformin du kan ta pr dag før magen ikke takler den (løs mage). I tillegg kan du ta Januvia og et ganske nytt medikament som heter Forxiga. Før Forxiga holdt jeg bare blodsukkeret mitt stabilt. Med Forxiga har det gått ned. Snakk med legen din om alle 3 medisinene.

 

Ja, du har høyt blodsukker, og du blir slapp av det. Men det er ingen krise om du venter noen dager før du får på plass medisiner av legen din. Diabetes 2 er en sykdom som endrer seg over tid. Det skal mange tilfeldigheter til for at det skjer noe irreversibelt i løpet av de neste dagene.

 

Anonymous poster hash: 32555...524

 

 

Må innrømme at jeg ikke hadde tatt imot råd om reseptbelagte legemidler fra en annonym person på at åpent forum... Hvordan kan du egentlig komme med legemiddelanbefalinger uten å vite noenting om personen? Husk at man behandler pasienten, ikke sykdommen. Diabetes type 2 er en sykdom, men pasienten er en kropp som er forskjellig fra alle andre i verden, og med dagens diabetes 2 medisiner, så har man så mange å velge mellom at man kan tilpasse hver enkelt i større grad enn før :) 

Lenke til kommentar

Omentrent enhver medisin intefererer med kroppens naturlige reguleringmekansimer ved metoder som er via laboratorieproduserte patenterte kjemikalier. Det er derfor medisiner har bivirkninger. Om en klarer å understøtte de normale reguleringsmekanismene med kosthold og livsstil vil det alltid gi bedre resultater over tid. En lærer å ta bedre vare på kroppen i tillegg til å få en mestringsfølelse heller enn å poppe piller som gjerne fungerer utilfredsstillende i lengden. Medisin skal kun brukes når det er absolutt nødvendig og det etter en nøye vekting av for og imot, spesielt i caser med diabetes type 2 som i de fleste tilfeller er helt unødvendig å medisinere ved en omlegging til en fornuftig livsstil. Diabetes 2 er etter mitt syn en særdeles uetisk melkeku for farmasøytisk industri. Først spiser folk seg gjerne syke på industrimat, og så skal man i tillegg loppe dem økonomisk for å gi en dokumentert dårligere løsning mot bedre fysiologisk viten. Å gå med høyt blodsukker er ikke bra da du ender opp med å "karamellisere" kroppen, men det er sjelden nødvendig å sjokke pasienten med konsekvenser av å ikke ta medisin med en gang. Du har alternativer som i å stoppe og spise ting som drar blodsukkeret opp, men ikke stikk hodet i sanden. Fungerer ikke dette kan du vurdere medisinerig. Du får enkelt tak i måleapparat for å måle blodsukker på apotek, så du kan trygt sjekke effekten av tiltakene dine hjemme og heller få justert metoden om det ikke gir resultater, noe som mest sannsynlig ligger i personens mangel på nok dedikasjon over tid.

 

I denne dokumentaren viser en lege metoden;

 

Endret av vidor
Lenke til kommentar

Jeg har merket enorm forskjell bare på noen dager.

Energien kommer mere og mere tilbake, kvalmen har blitt borte, hvilepuls har blitt lavere, så for min del var det nok det rette å starte på medisiner.

Håper jo på sikt at når jeg har fått orden i kostholdet og startet med trening at jeg kanskje da kan slutte med medisiner, men det er enda et stykke før jeg er helt der.

 

Jeg sto opp i morrest å tok en kopp kaffe, så slengte jeg meg rundt å tok en skikkelig husvask. For bare en uke så hadde det ikke vært aktuelt. Absolutt alt var et tiltak, selv noe så enkelt som å bare komme seg i dusjen var et ork. Merker godt på psyken også at det har blitt lettere, ikke hatt noe angst de siste dagene, så skal høre med legen neste gang om vi kan prøve å trappe ned på Benzo og Antidepp.

Endret av TheKims
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...