-
Innlegg
1 494 -
Ble med
-
Besøkte siden sist
Nylige profilbesøk
5 815 profilvisninger
AnnonymG sine prestasjoner
1,1k
Nettsamfunnsomdømme
1
Hjelpsomme svar
-
AnnonymG begynte å følge Bør jeg får sjekket meg om potensiel tarmkreft? , Er KI til å stole på når det gjelder medisin? , Lumbago og smertestillende og 4 andre
-
Jeg er ikke imponert over tolkningen til AI. Skal du gå videre til PET-CT, som AI har anbefalt, snakker vi svært høye stråledoser, og da bør det være svært gode grunner for å gjennomføre denne undersøkelsen. Jeg er litt forundret over at AI ikke har en bedr konklusjon - MEN, dette er AI i sin spede begynnelse, og jeg vil anta at AI vil ta over store deler av diagnostikken fremover innenfor radiologi og patologi.
-
Ja du kan godt betale for det selv, og jo fler som gjør det, jo mer svekker man det offentlige. Det er ikke evig med leger, og jo fler som vil betale store pengesummer for private tjenester, jo flere leger flykter fra offentlige sykehus for å tjene mye mye mer privat. Det ender med at det blir færre ressurser og lengre køer i det offentlige. Trist for de som ikke har råd til å betale.
- 35 svar
-
- 1
-
-
Jeg referer ikke til noen NRK-artikkel, vet ikke hvilken du mener. Uansett... Forskning viser at ved akutte ryggsmerter, går det meste over av seg selv iløpet av 8 uker uansett hvilken behandling man får (ref metodebok for fysikalsk medisin). Således er det faktisk lite både fysio, fastlege, napratater, MR osv kan gjøre. En skrekkhistorie i mine øyne er når man overser alvorlig sykdom, for eksempel kreft. Det hører med å si at MR gjør man dersom ryggsmertene enten 1) ikke er blitt bedre iløpet av 6-8 uker, eller 2) man mistenker alvorlig årsak til smertene eller 3) det foreligger grunn til å operere hvis man har sterk mistanke om nerverotspåvirkning. Mitt hovedbudskap er: henvis til MR først når man tenker det er god nytte av å gjøre undersøkelsen, og at den faktisk har en behandlingsmessig konsekvens. Vi er mange i dette landet med plager, og ventetiden for MR blir kortere dersom man bruker det når det er helt nødvendig, og for de menneskene hvor MR er helt avgjørende for videre behandling, er det gunstig om de flipper å vente i månedsvis fordi en hær av andre ønsker å "bare sjekke".
-
I Danmark får ingen pasienter MR med mindre det er grunner for å operere. Husk også at MR er en ressurskrevende undersøkelse, og bør forbeholdes de pasientene hvor denne undersøkelsen er helt avgjørende for videre behandling. MR kan brukes til svært mye, og det er mange andre alvorlige diagnoser som kan avdekkes. Ryggsmerter er en av de vanligste årsakene til kontakt til fastlegen, og en klinisk undersøkelse av legen vil avdekke om det er behov for MR eller ikke. Man kan ikke ta bilde med MR av alt som gjør vondt for å vite helt sikkert hva det er som er galt, og ihvertfall ikke om undersøkelsen ikke har noen prognostisk eller behandlingsmessig konsekvens. Dette er en av grunnene til lange ventelister på sykehus, inklusive lang ventetid for radiologiske undersøkelser: folk krever ressurskrevende undersøkelser som det ikke er grunn til, kun for å tilfredsstille vår "det er kjekt å vite". Jeg forstår godt at man vil, men konsekvensene er dramatiske for de pasientene som har alvorlig livsfarlig sykdom som krever rask utredning og behandling. De havner bak i køen bak alle med ryggvondt som vil ha et MR-bilde. Slik er det.
- 35 svar
-
- 1
-
-
Av nysgjerrighet - hvorfor skeptisk til fastlegen? Hvilken endring gjorde MR-bildene for behandligen?
-
Du trenger ikke gå til lege. Apoteket er åpen for allmennheten med de smertestillende man trenger uten behov for resept.
-
Akutte ryggsmerter går over av seg selv innenfor relativt kort tid, uansett hvilke tiltak du gjør, men det lønner seg å holde seg i bevegelse for å ikke forverre plagene. Smertestillende medisin har lite plass i behandlingen, med unntak selvfølgelig. Vi har blitt alt for opptatt av piller som skal løse våre hverdagslige problemer som faktisk bare må påregnes at kommer fra tid til annen, og at kroppen må få tid til å tilheles. At vi lever stressende liv i et hektisk samfunn og ikke har tid til 2 uker for å la ryggen komme seg, passer ikke med vår biologi og våre behov.
- 35 svar
-
- 2
-
-
-
Dersom kostholdet ditt har vært ekstremt dårlig, og med dette som utgangspunkt, så ville jeg ikke fokusert på å få i nok proteiner, men heller at man faktisk klarer å legge om kostholdet til å spise sunne råvarer. Proteinunderskudd vil nok ikke være noe problem for deg dersom du klarer å legge om til et sunt kosthold.
- 11 svar
-
- 1
-
-
Det kan umulig stemme og ingen tar barn på institusjon pga rus alene, det må foreldrene håndtere. Det er selvfølgelig trist at det har endt slik, men barnevernet gjør nok dette med god grunn.
-
blodprøvesvar uroer, men lege og fruen er avslappet
AnnonymG svarte på Femtekolonne sitt emne i Helse
Nå vet vi ikke alle blodprøvene dine, så man kan bare kommentere de du angir. Det er viktig å si her at alle stoffer man måler i blodet er deler av biokjemiske prosesser i kroppen, og at verdiene MÅ ses i sammenheng med symptomer og øvrige blodprøvesvar. Når det gjelder kalsiummetabolismen, så trenger man flere blodprøver for å vurdere de markørene du har nevnt her. Albumin, kalsium, albuminkorrigert kalsium, fritt kalsium, fritt ionisert kalsium, PTH og D-vitamin må ses i sammenheng. PTH vil stige når D-vitaminnivået er for lavt, så det virker veldig fornuftig å starte på D-vitamintilskudd med kontroll om 3 måneder, da kan det være at både D-vitamin og PTH har normalisert seg. IgM og Eosinofile som enkeltverdier gir ingen nyttig informasjon når det ikke kan knyttes direkte opp mot noe og sett i forhold til øvrige prøver. -
Demens er et samlebegrep, og underkategoriseres av spesifikke typer demens. Noen ganger finner man ikke konkret hvilken type - ofte har det uansett lite å si rent behandlingsmessig. Demens i seg selv er nok ikke så arvelig, men man kan ha større anlegg for å utvikle dette dersom man har flere i familien som har det. På denne måten kan man ta flere grep for å minimere risikoen for å utvikle akkurat dette. Dersom man lever det samme livet som sine foreldre, så vil man ha større risiko for å utvikle dette.
- 6 svar
-
- 3
-
-
-
Bør jeg få sjekket meg om potensiel tarmkreft? Når du har hatt symptomer gjennom 11 år, og i tillegg utredet med koloskopi godt ut i symptomforløpet, så taler dette sterkt mot alvorlig sykdom. Kreft blir ikke borte, tvert imot gradvis verre. Spørsmålet er kanskje heller: er du tilstrekkelig utredet og fått stadfestet en diagnose? Har man det, kan man forholde seg til symptomer som er å forvente ved en gitt sykdom. Det skal sies at man er ikke fritatt kreftutvikling selv om man har vært utredet en gang i tiden. Som alle mennesker kan sykdom utvikle seg. Det er kanskje vanskeligere for din del å vite når man skal reagere eller ikke, og gå til legen. Fastlegen bør man ha lavere terskel for å kontakte når man er i tvil. De er betydelig mer tilgjengelig enn sykehusvesenet, og enkle medisinske problemstillinger som f eks dette kan fint avklares hos legen.
-
Ja vi er nok ikke helt uenige. Jeg er i den oppfatning, som retningslinjer også legger opp til, at dersom ryggmsmerter vedvarer utover 6-8 uker, har man grunn til å ta MR. Når vi er inne på invaliditet, så har man for lengst passert denne tidshorisonten, evt kan ulik grad av invaliditet også være grunn til å ta MR. Det er like viktig å undersøke andre årsaker, for eksempel kreftsykdom som også kan ulme opp som ryggsmerter. Mitt poeng, som jeg nok ikke har klart å få frem godt nok, er at ryggvondt skal ikke føre til at man går til fastlegen og bestiller et MR med mindre det er klare indikasjoner for slik undersøkelse. Vi vet godt at for svært mange, vil man finne unormale funn på MR, og i likhet med mange andre undersøkelser, som f eks EEG, så skal det være en klar grunn for rekvisisjonen og man må sammenstille klinikk og parakliniske funn. Det er kostbart, ressurskrevende og potensielt skadelig hvis man finner "ting" på bildet som krever mange flere undersøkelser og til slutt viser seg å være helt normalt.
-
Dersom du har fravær av alarmsymptomer som nevnt over. Hva er evidensen for effekten av ulike tiltak for akkurat det tilfellet du beskriver?
-
Saken er at du blir ikke frisk av MR. Det er en undersøkelse, ikke en behandling. Det som er avgjørende for kirurgi, er om en evt prolaps presser på nerverøtter i den grad at det fører til et funksjonstap. Dersom alle funksjoner er ivaretatt og operasjon ikke er aktuelt, så vil ikke MR ha noen avgjørende betydning. Mange krangler seg til MR, men hva gjør man med svaret? Jo man takker og bukker, og fortsetter som før. Ja da er MR på sin plass! Det er ikke slik at INGEN fastleger bestiller MR, man prøver å begrense det slik at de pasientene som har invalide smerter, funksjonstap eller andre alvorlige symptomer skal få komme i posisjon til å få tatt bildet som er viktig for dem, og at de ikke havner bak en rekke friske mennesker som bare "vil sjekke ryggen". La de som virkelig trenger det få MR, og at de får det i tide.