Gå til innhold

Veie ris/pasta/poteter e.t.c før eller etter koking for kcal?


Anbefalte innlegg

Hei.

 

Vet det er mange som lurer på dette og man får ALDRI noen ordentelig svar på det.. Jeg vet mange her vil si at selvfølgelig skal man veie risen ETTER man har kokt den. Men det er feil!

 

Spørsmål sendt til "Uncle Bens":Hei. Hvordan er kcal oppgitt på pakkene til jasminrisen? Er det ukokt eller kokt ris?

 

Svar: Hej Toffe

 

Tack för att du hörde av dig till Uncle Bens!

 

Det är när riset är ukokt.

 

Vänliga hälsningar

 

Angelica Andersson

 

Dermed ønsker jeg nå å få satt opp alt dette engang for alle. Gjelder dette ALT?

 

Sopps Spagetti har skrevet "Næringsinnhold ferdig tilberedt vare" eller noe lignende. Det er jo greit, det er ferdig kokt.. Men resten?

 

Jeg tror ikke at ris er så jævlig ille som man skal ha det! Når næringsinnholdet faktisk er FØR koking kan man jo ha ganske mye om man er på "diett".

 

Er jo ganske mange som måler alle varer etter tilberedning. Men dette vil da si at dem spiser mye mye mye mindre en det dem kan?

 

- Toffe

Endret av ziller
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Er jo utroligt fustrerende å se på nettet alle som sier til de som slanker seg at det er etter.. Da blir det jo minimalt med mat å spise. Er det rart folk får spiseforstyrrelser? 1500kcal om dagen er ikke mye. Men er hvertfall ikke mye om dem skal veie alt ETTEr tilberedning.

 

Men f.eks kyllingfilet.. Den må vel veies etter steking, tatt i betrakning at den går det noe ut av? All stekemat er vel etter? Eller hvordan er det med stekemat?

Lenke til kommentar

Men f.eks kyllingfilet.. Den må vel veies etter steking, tatt i betrakning at den går det noe ut av? All stekemat er vel etter? Eller hvordan er det med stekemat?

Som skrevet tidligere, før, med mindre annet er skrevet.

 

 

Det blir jo galt i dette tilfellet?

 

Si at jeg har 100g kyllingfilet.

 

Hvorav 80g er kcal og resten er proteiner (bare for å si noe).

 

Når jeg steker den så blir den 75 gram.. Hvordan kan man da regne ut hvor mye man har? Må jo veies etter på kyllingfilet, bacon e.t.c.. for det er ikke 80g kcal når den er bare 75!?

Lenke til kommentar

Hvis næringsinnholdet i en ustekt kyllingbit på 100g er 100 kcal, der 20 gram er protein og 2 gram fett vil denne biten ha det samme næringsinnholdet etter den er stekt og da veier 75g. Energitettheten er nå høyere enn før steking, den inneholder altså det samme bare i et mindre stykke. Det er som regel bare vann som forvinner under steking og siden dette ikke har noen næringsverdi vil ikke mengden kalorier proteien og fett endre seg. Med pasta er det motsatt der den ferdige rettet veier mer etter tilberedning, det er fordi pastaen trekker inn vann under koking.

Lenke til kommentar

Nei alt skal veies før, jeg prøvde å forklare hvorfor du ble forvirret av før etter problematikken.

Men du tok det ikke.

 

Bruk mitt første svar for enkelhets skyld: Hvis ikke annet er nevnt er det før tilberedning som gjelder på nesten alle slike matvarer.

Endret av JUL
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Noen er mer nøysommelige enn som så Gypsy, Off Topic kan du holde utenfor tråden.

 

Det virker fornuftig for meg å veie før tilberedning, ettersom f.eks. ris suger til seg vann og vil veie mer etter tilberedning (koking). 100g ris før tilberedning kan med andre ord være f.eks. 20g ris etter tilberedning. Dette er sikkert nevnt også, men jeg har ikke giddet å lese tråden.

 

Om noen vil sjekke står dette nevnt en plass i Health & Fitness concept, er jeg 80% sikker på. Sjekk www.myrevolution.no.

 

Edit: Ser at tråden gjelder kcal spesifikt. Om man vil vite hvor mye kcal det er i poteten før middag, gjør man følgende:

 

- Veier poteten (før den er kokt/stekt/tilberedt/behandlet).

- Ser på næringsinnholdet, skal stå på pakken, hvis ikke kan man sjekke på www.matvaretabellen.no. Her står det oppgitt antall kcal per 100g.

- Gang antall kcal per 100g med antall hundre gram. F.eks. om potetene veide 200g og antall kcal er 40kcal per 100g, blir regnestykket slik: 40x2 =80kcal. Om vekten er 340g blir regnestykket slik: 40 x3,4 = 136. Osv osv..

 

Edit2: Vann inneholder ikke næring i det hele tatt, 0 kcal per 100g. For de som lurte.

Endret av Sitronsaft
Lenke til kommentar
  • 13 år senere...
Ruilui skrev (11 minutter siden):

Hvordan forklares dette….viss 300 g rå potet er feks 200 kalorier. Ta samme mengde potet å hiv i airfryren så veier samme mengde ca halvpartennpga av væske tap. Altså bler d 150 g poteter d vil si du kan spise dobbel så mye eller???

Nei. Det blir heilt likt, når du har fjerna litt av væska så har du berre konsentrert næringsinnhaldet.
Det er akkurat det same andre vegen, om du moser potetene og tilsetter 3 dl vatn så er det fortsatt same kaloriinnholdet, det er berre vekta som har endra seg.

 

Skal vi være veldig nøyaktige så kan det likevel være at du kan ete meir rå potet enn stekt potet, for sjølv om kaloriinnhaldet i teorien er heilt likt så har kroppen tyngre for å ta opp næringa i mat som ikkje er varmebehandla. Noko av det som skjer når vi varmar opp maten er at vi gjer den lettare å fordøye slik at vi klarer å ta opp meir av næringa som finnes i maten. Dette merkes best ved at ukokte poteter inneheld mykje stivelse som kan smake litt bittert medan i kokte poteter så er litt av stivelsen omgjort til karbohydrat slik at også smaken blir litt søtare.

Lenke til kommentar
Ruilui skrev (23 minutter siden):

Ok takk for svar. Men feks frossen pommes frites veier 200 g. Etter stekt i feks airfryren så er vekta ca 100g skal en da gå ut ifra 100 g ??

Nei, du skal fortsatt veie den før tilbredning. :)
Næringsinnholdet er det samme før og etter, men vekten kan forandre seg.

Lenke til kommentar
Ruilui skrev (4 minutter siden):

Hvodan kan nærinnginnhold være det samme når vektå er dobbel så liten???

Massen i produktet er endret.

Du har et mer konsentrert produkt.

Tenk på et glass saft. Et glass saft består av vann + konsentrert saft. Om man fjerner vannet er det kun saften igjen. Det er like mye saft selv om man fjerner vannet. Ettersom vann ikke har kcal er det også like mye kalorier i et glass ferdig utblandet saft som i 1 dl konsentrert saft.

Et annet eksempel er appelsinjuice. Èn appelsin kan gjerne veie 200g. La oss si dette er 60 kcal. Om du drikket et glass med appelsinjuice så kan dette fort være 80 kcal - selv om det veier mindre.

Endret av simen929
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...