Gå til innhold

Snedige ting du lurer på V.2


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Noen som har noen linker til noen gode gratis nettsider som har scientific papers, journals osv. Helst innen Data, programmering, AI, Neurologi og sykologi(oppførsel, hvordan hjernen fungerer, cognetiv). De fleste sidenne viser kun abstract, og vill man lese mer må man betale noen sinsyke priser. Har funnet noen, men er litt usikker på hvem som er gratis og hvem som jeg får tilgang til siden jeg sitter på NTNU nette.

arXiv er ganske så omfattende: http://arxiv.org/

arXiv is an e-print service in the fields of physics, mathematics, non-linear science, computer science, quantitative biology and statistics. The contents of arXiv conform to Cornell University academic standards. arXiv is owned, operated and funded by Cornell University, a private not-for-profit educational institution. arXiv is also partially funded by the National Science Foundation.

Helt idiotisk at man må betale så sykt mye for slikt. Særlig siden mange av forserne får ingen ting eller veldig lite for å skrive dem.

Kostnadene har vært et diskusjonstema i årtier, men med Internet er det gode sjangser for at prisene tvinges ned. Jeg ble fortalt at innen høyenergifysikk skjer det meste av publikasjonene rent elektronisk med unntak av enkelte milepælartikler som publiseres for å sikre prioritetsdato.

Lenke til kommentar
Hvordan overnatte billigst i Bergen en lørdagsnatt?

 

Absolutt billigst vil jeg tro vil være å finne en pappeske og sove i den. Om du har større krav, vil jeg tro et vandrehjem er billigst.

Vandrehjem tror jeg er mer aktuelt. :p Men hvor? Bare det er noenlunde varmt og vi får tak over hodet går det bra.

Lenke til kommentar
Hvis selve atmosfæren stod stille (all lufta), hvor stor vindhastighet hadde vi fått på grunn av jordrotasjonen? Hvor fort spinner egentlig jorda rundt?

1 meter ble opprinnelig definert som 1/10.000.000 av avstanden fra nordpolen til ekvator langs en meridian, altså korteste vei. De målte ikke helt nøyaktig den gangen, så meteren er ikke nøyaktig en timilliontedel av en kvart jordomkrets, og Jorda er ikke nøyaktig kuleformet. Men la oss nå for enkelhetsskyld si at det virkelig er 40.000 km rundt Jorda ved ekvator. Et punkt ved ekvator beveger seg hele runden på 40.000 km på ett døgn, altså 24 timer. Ved å dele 40.000 km på 24 timer får vi en hastighet på ca 1667 km/t ved ekvator.

 

Norge ligger imidlertid ikke ved ekvator, men fra ca 58° nord ved Lindesnes til ca 71° nord ved Knivskjelodden, fastlandsnorges nordligste punkt. For å gjøre utregningen litt enkel bruker vi Oslo, som ligger omtrent 60° nord. Ved å bruke enkel ungdomskolegeometri vet vi at 60° nord ligger nøyaktig halvparten så langt ute fra rotasjonsaksen som ekvator. Det betyr at vindhastigheten i Oslo blir halvparten av den ved ekvator i ditt tankeeksperiment, altså ca 833 km/t. Den raskeste vinden som er målt på Jorda er nesten 515 km/t, på norsk kalles vind for orkan når det blåser mer enn 117 km/t.

 

Nyttårsorkanen som rammet nordvestlandet, Trøndelag og sørlige Nordland 1. januar 1992 var den kraftigste orkanen som er målt i Norge, med vindkast oppe i 300 km/t. Ett menneskeliv gikk tapt i den stormen.

Endret av SeaLion
Lenke til kommentar
Hvor kan man lære å takle herketeknikker?

 

har selv vært på kurs der vi lærte å spille dem tilbake eller sette dem ut av spill, det var noe ei dame med doktorgrad i psykoanalyse og masse andre fancy psyko-saker.

 

finnes vist bare 5 hersketeknikker, Usynliggjøring, Latterliggjøring, Tilbakeholdelse av informasjon, Fordømmelse uansett hva du gjør, Påføring av skyld og skam

alt etter situasjon går er det stort sett mulig å stoppe/snu dem, menneskene er faktisk utrolig forutsigbare på en del saker.

Lenke til kommentar

Har kommet borti fotoelektrisk effekt i fysikken nå og lurer på en liten ting.

 

Siden fotonets energi må helt opp i 9,6E-16J for å skape fotoelektrisk løsrivningsarbeid i vann/protein/DNA/biologisk vev er det bare gammastråler (og noen røntgenstråler med høy frekvens) som klarer å fremskaffe fotoelektrisk effekt.

 

Er det dette som gjør gammastråler så farlige? Det at dem løsriver elektroner fra atomene i oss?

Lenke til kommentar
Går det an å lure seg selv (eller lære seg) til å ikke kjede seg om man gjør noe som er veldig kjedelig?

Hvis det er skoletimer du tenker på, så hjelper det om du faktisk prøver å følge med og få med deg det som blir sagt og stille spørsmål rundt det på ting du lurer på. Fex i historie, prøv å få med deg det som blir sagt. Når man tenker at det er kjedelig på forhånd og lukker ørene, så blir det enda kjedeligere.

 

Om det gjelder andre enkle ting, fex en jobb hvor du bare gjør en kjedelig ting, fex å vaske, så er det kanskje litt værre. Men da hjelper det med MP3 spiller eller radio.

Lenke til kommentar
hvis jeg er ute i villmarka og blir skutt i låret av et rifleskudd, hva gjør jeg? jeg kan ikke komme meg fram til sivilisasjonen og må belage meg på å være ute i villmarka i en uke eller to. hva må jeg gjøre for å sikre mine sjanser for å overleve? trekke ut kula, rense såret?

Noen forslag:

- Man ferdes sjeldent alene i villmarka. Be turkameratene ordne en redningsaksjon for deg.

- Ta frem telefonen. Be noen komme å redde deg.

- Hvis det ikke er noe beinbrudd, ødelagt pulsåre, nerve eller viktig sene så kan man spasere til sivilisasjonen med smerter

 

Spørsmål: Mye av maten som produseres i verden blir svinn enten hos produsent, i salgskjeden eller rett og slett ikke spises av kjøperen (f.eks går ut på dato og kastes). Hvor mange prosent av verdens matproduksjon havner til slutt i magene våre?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...