Gå til innhold

Den Store Treningstråden! | Nybegynner? Se førstepost for kort innføring.


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Så det nå, beklager et halvmuggent svar. :)

No harm taken, for øvrig så har jeg lagt ifra meg hersketeknikkene for lengst. :)

 

Uansett; via evolusjonen så har kroppen vår valgt å lagre overskuddfett som palmetinsyre (C:16) og morsmelken er jo i tillegg rik på denne, men spedbarn skal tross alt ha en andel mettet fett. (Morsmelken tilsatt palm olei og består om jeg husker i farten 55% umettet /45% mettet) Men det er derfor dette kan sees på som et lite paradoks.

 

Feilen er å se på en fettsyre isolert; som for eksempel melk er også rik på C:16, melk har også mye av den enumettete fettsyren oljesyre (C:18:1) hvorav denne "nøytraliserer" virkningen fra mettete fettsyrer. Både melk og olivenolje er rik på denne fettsyren. (Middelhavskost fuck yeah.)

 

Som jeg har nevnt før; kolesterol er udiskutabelt en faktor ved utvikling av hjerte-kar og plakk-prossesen. Derimot vet vi ikke sikkert om mettet fett er en del av dette og i tilfelle hvilken grad, for hadde sammenhengen vært reel så skulle det være mulig å påvise dette i kliniske forsøk i mennesker. For orden skyld så har man ikke funnet denne effekten. (Kun i dyremodeller.) Derfor antar man enn så lenge at hovedsaklig tre fettsyrer kan forstyrre leverens likevekt mellom LDL-resoptorer og nedregulering. (hyperkolesterol-hypotesen) Her er myrinstyre (C:14) sett på som den aller verste av disse tre.

 

I Frankrike har man gått vekk fra å fraråde mettet fettsyrer til å fokusere på fettsyre-kvalitet og det er egne anbefalinger for de respektive fettsyrene. Dette er også i tråd med internasjonal konsensus.

 

Fettmetabolismen er så kompleks at vi ikke behøver å se lengre enn doktorgradavhandlingen fra Haukeland sykehus forrige måned. Etter å ha undersøkt subgrupper fant man jo en 4.75 HR (hazard ratio) = økt dødelighet i ikke-diabetiske hjertepasienter med høye doser av marinerte W-3 (omega-3) mens hjertepasienter med diabetes fikk en markant redusert risiko. EN HR på 4.75 er jo utrolig høyt (Helt riktig blir det å si høy/lav blodsukker i subgruppene)

 

En ting er sikkert; vi har bare skrapet overflaten over hva i all verden det er leveren driver på med og det er meg bekjent at det pågår flere analyser innenfor flere forskjellige subgrupper. Med andre ord; W-3 er nok ikke sunt for alle.

 

Derfor vil du aldri se meg skrive bastant om ernæringvitenskap, det er jo fortsatt usikkert om antioksidanter (via mat tror vi) er bra eller dårlig for oss og det sier litt hvor lite vi vet. :)

Endret av Dukien
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mange av analysene har jo tatt høyde for fettkvaliteten og lignende, men dette er slik du påpeker en stor metodologisk svakhet ved bruken av observasjonstudier og en generell svakhet ved epidemiologisk forskning. Men det er det beste vi har.

 

For eksempel så ble jo flerumettet fett sett sammenheng med en økt risiko for dødelighet i noen studier i "normale mengder", her har man i etterkant (når man re-analyserte) mistenkt at disse var delvis herdet og da trans-fettsyrer.

Endret av Dukien
Lenke til kommentar

Litt på siden, men da jeg diskuterte litt personvern i dag kom jeg på at jeg har lest et sted om hvor lang tid det tar før cellene i kroppen vår skiftes ut og hvor lang tid det tar før "vi ikke er oss selv lenger", det vil si at alle cellene i kroppen er skiftet ut. Jeg fant det dog ikke på internettet. Noen som vet?

Endret av Broseph
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...