Gå til innhold

Den Store Treningstråden! | Nybegynner? Se førstepost for kort innføring.


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Gøy kan jeg skjønne, fordi det er faktisk ganske gøy. Fleksibelt? Hvordan? At du har meldt deg på en time som du MÅ møte opp til på et nøyaktig tidspunkt? Forskjellige boxer praktiserer dette litt forskjellig, men den lokale boxen i mitt området har begynt å straffe folk med pengebeløp for de som ikke møter opp til reservert WOD. Ja - dette er jo kjeeeempe fleksibelt og greit, eller hur?

 

Mitt problem med CrossFit er, og dette er KUN min mening - ingen fasit, er at:

 

CrossFit er bra om du trener til noe spesifikt og er flink til å programmere din egen trening eller med noen som har peiling. Til noe annet så er det bare en annen måte å bli sliten på. La meg ta en eksempel:

I boksen i mitt området, der jeg var medlem før, så visste vi aldri hva skulle trene på en gitt dag. Noe som er greit, fordi det gjør det litt "spennende" å møte opp. Men nå man har forskjellige instruktører hver gang, så er det møkka surt å kjøre 150(!) wallballs dagen etter at man har kjørt knebøy. Hva er nytten i å direkte utrydde låra dagen etter knebøy? Ingenting, det gjør bare vondt. Men trener du ikke mer enn annen hver dag, så får du beskjed om at dette ikke er *godt nok*. Og neste uke? Da kan det være at man kjører 3-4 dager med skuldre. Det er NULL kontinuitet når man trener slik

 

Jeg fikk *antagelig* rabdo når jeg gjorde GHD-sit ups. Hadde aldri gjort det før, og tenkte at "dette var jo artig" mens instruktøren ropte *kom igjen!!!* inn i øra mine. Det var en WOD med 21-17-15-12-9 med GHD situps og Power Cleans. Dagen etter så greide jeg ikke å stå rett i ryggen og jeg pissa brunt. Tok meg noen dager å gå skikkelig, og hadde vondt i mange uker. Jeg visste ikke bedre, og Xen min? "Du er bare pinglete, du har ikke såååå vondt" men når jeg fremdeles hadde vondt etter en uke så var til og med hun bekymret.

Har ikke tatt en skikkelig sit up siden, jeg kan fremdeles kjenne det litt om jeg prøver faktisk. I etterkant så har jeg snakket med legen ang. dette, og dette kan potensielt være ganske farlig

 

*Kom igjen!!!!!!*  :hm:

 

Så instruktøren må du kunne stole på. Og den instruktøren fikk Level 1 etter et helgekurs. Så ja... 

 

Jeg har eid min egen box også, sammen med min nåværende X. Det var moro i starten, alt er jo det. Men jeg begynte å tvile mer og mer på hele opplegget. Dette fordi vi fikk inn nybegynnere som plutselig VI fikk ansvaret for. Det er da du begynner å tenke at "kanskje 170 i puls med et helvetes stress og komplekse olympiske løft ikke er .. helt heldig?"

 

Som sagt, CrossFit er bra om du har kontroll, du målrettet går inn for noe, der du programmerer skikkelig og kjører et bestemt løp. De atletene man ser under CrossFit Games, de gjør det. De går jo ikke på random WODs, uten å vite hva de skal trene den dagen. De trener målrettet frem mot neste konkurranse. Så de kjører mye styrke, kondisjon og øver teknikker i alt annet. Og dette gjør de med en PLAN. 

 

For deg og meg? Bra kardio om man ønsker å ta risken. Artig å kjøre 20 Split Cleans etter man har løpt 2km og så ro 500m og deretter kjører Battle Ropes til man bokstavelig talt spyr.

 

Var det nyttig? Kanskje ikke så veldig, i mine øyne 

Hjelpes, du har opplevd alle de negative sidene skjønner jeg.... :o

 

Å straffe folk med pengebeløp for å ikke møte er det samme som en tapt kunde, ethvert treningsenter ville tapt i forliksrådet på den. Hos oss får folk en del sjanser og gjengangere får ikke tilgang til å reservere plass på timer. De må møte og satse på at det er plass til dem.

 

Den økta med GHD og PC er bent frem idioti, coachen har kanskje tatt level 1 og 2 men har ABSOLUTT ikke giddet å følge retningslinjer om han/hun har programmert dette. Så mange reps GHD programmes ikke engang til games. Det er rett på akutten etterpå å ri stormen.

Hos oss er GHD en øvelse som brukes utelukkende av de som er langt viderekomne og om det brukes for entry level utøvere så tillates maks 25 reps med overvåking av coachene som en forutsetning.

 

Hos oss er det og slik at man vet ikke hva man skal gjøre hver dag men hver uke er bygget opp med kontinuitet som gjennomgående tema. Dette tilpasses/skaleres til hver enkelt og her har coachene kontroll på hvem som er hvor i progresjon.

Vi har en dag dedikert til forebyggende arbeide/prehab. Vi har og egne timer med ROMWODS. 

 

Til slutt så skal du ha litt kritikk, om du drev en box og lot folk kjøre oly med makspuls så har du ikke skjønt programmeringen som crossfit bygger på.

 

Min box er hva Glassman så for seg, det later til at de du har truffet på er komplette idioter som ikke har forstått sport generelt og har tenkt ren profitt med crossfit som merkenavn å dra det på.

Endret av Dufen
Lenke til kommentar

Oppvarmingen? Fotposisjon? Armposisjon? Plassering av stang? Løftesko? Bracing? Short foot?

 

Mange muligheter. Anbefaler videoene til AthleanX som handler om squats. Spesielt den om fotposisjon er det VELDIG mange som burde se.

Aller beste er å få en profesjonell til å hjelpe, men man kan komme godt på vei på egenhånd.

Lenke til kommentar

Til slutt så skal du ha litt kritikk, om du drev en box og lot folk kjøre oly med makspuls så har du ikke skjønt programmeringen som crossfit bygger på.

 

På ikke et eneste punkt sa jeg at dette var noe vi programmerte for. Poenget var heller at dette er noe som potensielt kan være svært uheldig, og noe jeg ser blir gjort andre steder, og dette er noe man ser enda bedre når man plutselig får sine egne kunder. Man tenker mye mer på potensielle farer når man har ansvaret for noen, enn når man får servert en random WOD som et medlem. Dette håper jeg du forstår. Forøvrig, jeg er ikke instruktør, dette var det min X og en til som sto for, og programmeringen var helt grei vår egen box, kontra den jeg var medlem i året før, da vi hadde dette i tankene

GHD-opplegget var fra da jeg var helt ny i Crossfit. Og si at en instruktør er dårlig eller ikke er totalt likegyldig for en som aldri har trent crossfit før og/eller er nybegynner (mindre enn 6mnd), da den person har ikke peiling på om instruktøren er flink eller ikke. Men det er ikke bare GHD jeg har problemer med, det er også når WODs på forskjellige dager er satt opp av forskjellige instruktører. Jeg mener, det kan fort squattes en hel uke, før det ikke er squats på to uker igjen. Min mening er at dette må planlegges veldig nøye, slik at kundene får et skikkelig godt opplegg de kan utføre, som faktisk er - funksjonelt.

 

For det er jo det det handler om, ikke sant? Funksjonell trening?

 

 

Jeg kan jo spørre folk her inne. Hva er CrossFit? Fordi, hvor mange øvelser er nå innlemmet inn under CF-paraplyen? De har jo tatt patent på alt mulig merkelige og eksotiske øvelser som:

- tabata

- markløft

- push ups

- sit ups

- knebøy

- olympisk løfting

- løping

- farmers walks 

- hoppe hoppetau

- klatre klatretau

- etc

 

Fordi ingen av disse tingene kan man gjøre uten å være medlem i en box, ikke sant? Nei, jeg mener ikke at CF ikke har en plass her i verden, men jeg syns det er nærmere en sport enn det jeg syns det er trening. Fordi for den vante mannen i gata, så er ikke 200+ øvelser satt i, til daglig - random, system et godt treningsopplegg, når du ikke en gang veit hvilke av disse du skal trene den neste måneden. Ikke bare det, men du skal mestre alle disse tingene også!

For å gjøre det så mener jeg man bør ha stålkontroll på det du driver med, og det har IKKE et gjennomsnittsmedlem av en CF-box, og ei heller har to-tre LVL 1 instruktører kontroll over hva 100+ medlemmer gjør heller. 

 

Det er som at vi skal produsere en T-skjorte i 200 forskjellige størrelser, men alle disse størrelsene må passe på samme person. 

 

 

 

Disclaimer:

Det jeg sier her er IKKE ensbetydene med at det IKKE finnes gode coacher og boxer, det gjør det helt åpenbart. Poenget må sees som litt på spissen, men også i et lys av at i en verden der man har et gjennomsnitt, så er noen over gjennomsnittet, mens andre er under. Og under gjennomsnittet kan poteniselt være litt skummelt når det kommer til CrossFit, da CrossFit kanskje ikke er for gjennomsnittet, men snarere dønn dedikerte folk - i min mening

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Så, det ledende spørsmålet er:

Var du uheldig med X'n Bshagen?

 

Personlig ser jeg både positive og negative sider ved crossfit.

Boxen her i Halden har kjempegodt rykte og folk har det gøy, koser seg, har det helt grusomt, er sosiale og forbedrer sin fysiske form samtidig.

Vinn-vinn for alle så sant man holder seg skadefri, for DET er nøkkelen.

 

Et ledende problem innen denne sjangeren, som ikke kommer frem på lik linje som for oss som bare ønsker å løfte tyngst mulig, bygge mest mulig masse eller kun er gymrotter for funksjonell berikelse er:

 

Dette er en sjanger som konstant er ledet.

 

Ergo vil bestandig instruktør/box synliggjøres når noen skader seg.

Dette skjer IKKE den gangen jeg velger å ligge død etter et markløft. KUN MEG.

 

Jeg vil derfor ikke kalle dette et "problem", men istedet kalle det en synliggjørelse.

Man er relativt "naken" som instruktør i dette gamet.

 

Treningsmetoden byr meg personlig STRENGT imot.

 

Jeg liker SVÆRT GODT at mange har funnet en treningsform de trives med.

 

Jeg liker at MANGE er i aktivitet grunnet trivsel i sjangeren, i kontrast til at de ikke var det.

 

Jeg fraråder mine kunder å delta, ved eventuelle spørsmål om "dette kan være noe for dem".

 

Edit: og jeg gir en + til hagen for gode argumenter, god forklaring på hva og hvorfor ting kan skje.

Dette er en elsket og hatet treningsgren. Det er fint å få godt skildret opplevelser.

Endret av Countryman
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Som sagt, jeg er ikke utelukkende negativ til CrossFit, selv om kanskje Dufen har fått dette inntrykket, men jeg føler at man burde kunne se på CrossFit med et kritisk øye også, som med alt annet

 

Min venn :)

Er det NOEN som ikke gjør det?

Selv den beste crossfitteren gjør det.

 

Du har hatt et par veldig gode og reflekterte innlegg her :)

Lenke til kommentar

Som sagt, jeg er ikke utelukkende negativ til CrossFit, selv om kanskje Dufen har fått dette inntrykket, men jeg føler at man burde kunne se på CrossFit med et kritisk øye også, som med alt annet

Det inntrykket har jeg ikke, det jeg vil frem til er at du har hatt en del dårlige erfaringer med folk som ikke burde hatt tilgang til å drive med kunder.

Lenke til kommentar

Hos oss har vi det enkelt og greit.

- Senteret er ikke sertifisert, mao koster medlemskapet under 300,- og ikke 800,- eller mer

- Fleksibelt, vi har en facebook chat gruppe hvor vi bare avtaler oss i mellom, så kan de som vil slenge seg på.

- Økter avtaler vi oss i mellom, eller lager selv etter hva vi vil. Så da slipper vi trene samme muskler hver dag om ikke det ønskes.

Dette har vi holdt gående i noen år, siste to årene uten instruktør. stats og økter publiseres i en FB gruppe slik at andre ev kan ta individuelt i ettertid.

 

Vi har aldri tatt GHD som en øvelse i disse øktene dog, men er kjent med at det er en relativt rabdo-fremkallende øvelse.

 

Så det går fint an å trene på denne måten uten at det er "crossfit". Militæret har vel praktisert liknende trening i alle år.

Lenke til kommentar

Marte Elverum er helt rå.

 

Ja ho er knall - hva har ho løfta nå? Er i utlandet og kommer meg ikke inn på div. norske nettsider.

 

Har e venninne som løfta igår i 84+.

Endte på 5. plass med bl.a 200kg i knebøy.

Artig å følge med - for 4-5år siden var det helt utenkelig at hun skulle drive på med dette.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Husker den. Selv om resultatene ikke var spektakulære, er forskjellen i fettmasse mellom gruppene interessant. Gruppene er matched isokalorisk og andre makroforhold er tatt hensyn til. Dessverre er det også basert på kostintervjuer, så flere håpet at studien kunne bli reprodusert under mer kontrollerte forhold. Nylig kom blant annet denne - som viser at for enkelte grupper kan IF være en strategi for å regulere sitt totale energiinntak.  

I Norge er det Tine Sunfør, som i sin PhD ser på lignende strategier og som var nå i media i våres om 5:2. Forhåpentligvis vil alt dette bidra til å gi kunnskapsbaserte råd på et mer individnivå, hvor noen vil få positive effekter, andre ikke. 

Endret av Dukien
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...