Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Råd til livsstilsendring (jeg er for tjukk)


Gjest 182d1...c97

Anbefalte innlegg

Ikke legg om alt på en gang, da sprekker du garantert. Du nevner mange kaloririke matvarer som du kan kutte, finn bedre alternativer. Såkalt lett potetgull er bare tull og du spiser dipp (antar at denne ikke er sunn) i tillegg, bare der har du jo et lass med kilokalorier.

Legg inn det du spiser i en eller annne app for å få oversikt over hvor skoen trykker mest.

Spis grønnsaker med dipp (type sunn).

Om du har selvdisiplin kan du få en kickstart med den såkalte knekkebrøddietten.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Brød og diverse, spaghetti, saus, kjøttkaker du nevner. er ikke egnet til mat. Det er mye å hente bare på å ta grep der. Ellers så jeg verstinger som majones og potet. For å gjøre det enklere, tror jeg ikke at jeg så deg nevne en eneste råvare man bør spise.

Når man spiser er rekkefølga viktig. Først skal man spise alle grønsakene, så proteinene og til slutt karbohydratene.

Lenke til kommentar
10 minutes ago, ^fmj said:

Potet er slett ingen versting, bare tull.

Den er bedre en ris og pasta, likevel ille.

Katten liker å sove på min tykke mage.

Quote

If your cat is sleeping on your stomach, it's likely a warm, comfy spot that makes them feel safe and close to you. They can also listen to your breathing here.

Aldri så ille at det ikke er godt for noe.

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Nå snakker jeg fra egen erfaring, og andres erfaringer kan være anderledes. Ser noen nevner sukkerfri brus her, og de har delvis rett.

Sukkerfri brus er ikke noe særlig hvis man skal slanke seg. Den har riktignok null kalorier, og er milevis bedre enn brus med sukker. Problemet er dog ikke det kunstig søtstoffet som andre nevner, men heller innholdet av kullsyre. Kullsyre bidrar til å utvide magesekken, og fører til at du trenger mer mat for å bli mett. Bytt ut med sukkerfri saft en periode, og du vil merke hva jeg mener.

Endret av RRhoads
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
0laf skrev (13 timer siden):


Høres ut som en god kombinasjon, men er ikke grønnsakene harde å tygge?

a39d77fe-39ba-4481-84b6-75106d74a8e9.jpg

Jeg sikter til disse. Flere varianter. Jeg bruker ofte brokkoliblanding, amerikansk blanding og kinesisk wok-blanding. Det er utrolig enkelt, for alt er ferdig kuttet. Kok opp vann, tøm halve posen i gryta, vent 3 minutter og spis. Unntatt wok-blandingen, som skal i stekepanna, selvsagt.

Endret av Mannen med ljåen
  • Liker 1
Lenke til kommentar
BadCat skrev (4 minutter siden):

Den er bedre en ris og pasta, likevel ille.

Det er virkelig ikke der trådstarter bør starte krigen, da tenker jeg ikke på potetgull etc. Å spise den kald er enda bedre, siden en del av stivelsen blir omdannet til resistent stivelse. Om man spiser to-tre kokte poteter for dag burde det være helt uproblematisk.

Poteter - bedre enn sitt rykte

Dumt å kutte ut poteten

 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
BadCat skrev (16 minutter siden):

To-tre poteter, ja. Det er vel sjelden folk spiser to-tre poteter med mindre det er fra en grådig pakke med Fjordland. Når folk har et halvt dusin store poteter med smeltet fett eller saus så er det langt fra bra.


 

Da er det jo andre ting som ikke er bra, jeg spiser gjerne to-tre poteter avhengig av størrelse, blir sikkert rundt 300 gram totalt. "Potetene" fra Fjordland kaller ikke jeg for potet, de er ikke spiselige.

En potet er cirka 80 prosent vann.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
6 hours ago, kåre b said:

Svaret fra vidor er bra.

Takk for det.

Det er også mange andre som bidrar med mye bra også. Ingenting jeg er direkte uenig med.

De fleste vet egentlig hva de burde gjøre, så vanedyret er det viktigste å omskolere.

Løsningen her tror jeg mest er rett å slett tåle å gå litt småsulten hele tiden.

Evolusjonært sett er det å alltid ha mat tilgjengelig helt unaturlig, og vi som opportunistiske søker oss til kaloririke matvarer som alltid er enkelt å få tak i, så gamet er sånn sett rigget mot oss. En må rett og slett tenke litt "gammeldags" for å lykkes bra og hacke til livet for å passe mest mulig med det. Forskning viser også at ultraprosessert mat som han bruker mye av gjerne gjør at vi daglig spiser ca 500 kcal eksta hver dag, og det blir mye ekstra fett over tid, så vi har ikke evolusjonært genetikken for å tåle sånn mat som er mest lønnsomt og lage og som butikkene har 90% av. Kun 10% av det som selges på dagligvare-forretninger er det jeg vil kvalifisere som naturlig mat. Resten hopper jeg glatt over. 

Endret av vidor
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Gjest 182d1...c97

Takk for mange gode svar :D
Har lest alt og tatt noen notater som jeg skal prøve å få rutine på. Spesielt har jeg lyst å kutte kveldsmaten som noen sier. Selv om det er dritt å ligge å være sulten om kvelden. Men det må jeg kanskej bare bli vant til. Kaloritelling er også nytt men må gi det et forsøk for å få oversikt over tilstanden.

Jeg er enig i mye av det dere ellers skriver, og ser jo at det heldigvis er mye potensiale for endring. Desverre er det jo sånn med barn i hus så slipper man ikke unna pastaen og litt ris osv, for da blir det lite mat på dem, da de har "grønnsak æsj" fase
. Jeg og smaboer kan godt lage ovnsbakte grønnsaker med fisk, men det blir bare vi som spiser da, og da spiser jo jeg for mye. Prøver bevist å kutte potetene da til fordel for kålrot, brokkoli, osv da. Ellers foretrekker jeg poteter over pasta. Har forsøkt å blande inn linser, kikerter og bønner i diverse måltider, men desverre så klarer jeg ikke å like det. Og det er veldig dsumt for min del. Både mtp kjøttkonsum og dyrevellferd skulle jeg ønske jeg likte bønner.

Når det gjelder energidrikk så er dette tre-delt: Det er for å holde meg våken (ikke glad i kaffe), blitt en vane, og så er det en ekstra kos/belønning på kvelden. Lite som er så deilig som å ta seg en boks etter å ha vært ute i hagen og jobbet. Men her har jeg lagt en plan om gradvis nedtrapping nå. Har klart det før så det burde være overkommelig. Så skal jeg ordne meg flaske til vann i kjøleskapet. Det var bra tips.

Ser noen nevner alkohol, men jeg har ikke drukket mer enn en shot de siste 10 årene så der er det heldigvis ikke noen bekymring. Klarer ikke smaken, og liker ikke å være (bak)full xD

Men dette med ultraprossesert mat er jeg litt obs på, selv om jeg ikke helt vet hva som er forskjellen i praksis. Finnes det noen lett måte å finne ut hva som er hva? Nettside eller app?

Når det gjelder bevegelse så prøver jeg å bedrive så mye hverdagstrening som mulig. Som dere sier, ta trappene, gå til butikken osv. Har lest en del om det og det virker som det er her det er mest å hente vektmessig. Selv om kroppen selvsagt har godt av styrke og kondisjon så.

Anonymous poster hash: 182d1...c97

Lenke til kommentar

Anbefaler https://www.vektklubb.no for å komme i gang i Norge. Jeg har prøvd absolutt alt som finnes av apper og system, og selv om den er litt traust er det den ekleste å bruke i Norge pga. god database med norske matvarer med høy kvalitet på data og riktige mengdeforhold.

De har mange tips og artikler om det er første gang man tar litt tak i dette. Det viktigste er bare å registrere all mat i en periode på to-tre uker slik at du får bedre oversikt.

For enkle endringer ville jeg fokusert på å få i deg mer protein (kylling, fisk, kikerter osv) som holder lenge på metthetsfølelsen, og mindre raske karbohydrater (snop og godteri). 

Jeg ville også anbefale å droppe kveldsmaten så kroppen får en litt lengre pause uten ny næring, og heller gle deg til en sunn frokost som gir nok næring til at du unngår å gå i fella på butikken til lunsj. Du vil være sulten de første to-tre kveldene, men det går seg til, og du får sove selv om du legger deg sulten.

 

Endret av Phantom Software
Lenke til kommentar

Ett klassisk tips er å bruke mindre tallerkener. Hjernen bedømmer størrelsen på ting i forhold til andre ting rundt. Legger man samme mengde mat på en stor tallerken som en liten, så vil det se ut som det er mindre mat på den store. Da kan det fort bli til at man fyller (den store) tallerkenen til den ser pass full ut og spiser mer enn man har behov for.

Å telle kalorier handler mest om bevisstgjøring om hvor energirik/tett maten er. Etter hva jeg husker så er en potet ca 80 pr 100g, mens en gulrot er rundt 35. Olivenolje o.l. er 9000 pr liter. Selv om man spiser lite, kan man få i seg mange kalorier / mye energi hvis man spiser feil ting. Når man vet mer om hva forskjellige ting inneholder blir det lettere å vite hva man kan spise mer av og hva man bør ha lite/ingenting av.

Lenke til kommentar

Jeg har aldri sett en overvektig vegetarianer. Verdt å tenke på. 

Sier ikke at du nødvendigvis trenger å gå all in på vegetardiett, men det kan sikkert hjelpe å ha 3-4 vegetariske dager i uka. 

Det er utrolig mye digg mat i den verdenen. Jeg fikk en aha-opplevelse av oppskriftene på vegetarentusiast.no. :)

(en annen fordel med slike oppskrifter er at man lager nesten alt fra bunnen av, med rene råvarer. Det er en god ting i seg selv) 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...