Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Søsken blir mobbet på skolen, hva kan jeg gjøre?


Gjest dcc0a...5a7

Anbefalte innlegg

Gjest dcc0a...5a7


Er ikke sikker hvilken tråd denne skulle tilhøre, derfor valgte jeg bare juss.

Hei! Jeg går siste år på ungdomskolen og har 2 søsken på første året. Broren min blir ertet så mye at jeg begynner å bli redd for livet hans. Mobberene har også slengt kommentarer om at de skal voldta søstra mi. Disse er flere år yngre enn meg og mye mindre. Hva gjør jeg? Broren min vil ikke ta det vidre fordi da blir han kaldt «snitch» 

Trenger bare litt veiledning av eldre og mer erfarne. Hvordan løser jeg denne situasjonen? Prøver jeg å skremme de? Blir jeg fysisk? 

Ver så snill å hjelp, jeg er desperat.

Anonymous poster hash: dcc0a...5a7

Endret av Uderzo
forbedret emnetittel
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest dcc0a...5a7
Reg2000 skrev (1 minutt siden):

Snakk med skoleledelsen om det.

De vil da bare få broren min til å bytte skole? Det er det siste jeg vil, da går jo «nederlaget til han»

Anonymous poster hash: dcc0a...5a7

Lenke til kommentar
Gjest dcc0a...5a7
Neffi skrev (Akkurat nå):

Det @Reg2000 sa, pluss, be foreldrene dine med på møtet med skoleledelsen.

 

Foreldrene mine vet alerede om det, de har selvfølgelig veldig lyst å ta kontakt med skolen. Men det vil absolutt ikke broren min. Da ifølge han dette vare vill få han stemplet som «snitch»

Anonymous poster hash: dcc0a...5a7

Lenke til kommentar
Gjest dcc0a...5a7
Reg2000 skrev (1 minutt siden):

Nei hvorfor skulle de det? Hvis de må det er det vel uansett bedre enn å bli mobbet sånn som det er nå.

Hvis ikke du tar det opp med de som faktisk kan gjøre noe er du ikke så desperat som du sier du er. 

Det er sant det du sier. Hvis dette er den beste og eneste løsningen så må jeg gjøre det.

Anonymous poster hash: dcc0a...5a7

Lenke til kommentar
Gjest dcc0a...5a7
Laserbeam skrev (5 minutter siden):

Bedre å være "snitch" enn å måtte frykte for liv og helse.
Prat med skolen og også anmeld.

Takk for svar, vi har begynt å save screen shot og bilder av trussler han har fått tilsendt. Slik at det kan anmeldes. 

Anonymous poster hash: dcc0a...5a7

Lenke til kommentar
1 hour ago, Guest dcc0a...5a7 said:

Foreldrene mine vet alerede om det, de har selvfølgelig veldig lyst å ta kontakt med skolen. Men det vil absolutt ikke broren min. Da ifølge han dette vare vill få han stemplet som «snitch»

Selvfølgelig vil de ikke at deres instinktive teknikker fra primatenes tid skal bli tatt fra dem av ett sivilisert samfunn. Slik oppførsel fungerer greit i apeflokker for å hevde seg over andre, men siviliserte menneske samfunn har ikke toleranse for slikt. Og det vet mobberne som håper de kan fortsette uhindret. Fordi enkel maktkamp ved å slå på de svake, kanskje er gøy for dem i denne fasen av livet.

Lenke til kommentar
  • Uderzo endret tittelen til Søsken blir mobbet på skolen, hva kan jeg gjøre?

Skolen er pliktig etter opplæringsloven https://lovdata.no/lov/1998-07-17-61/§9a-3 å ta deg seriøs og handle derretter

Jeg vil anbefale å ta samtale med rektor, klasseforstander eller rådgiver, alt ettersom hvem du føler deg tryggest å snakke med litt fortrolig. De har alle taushetsplikt og kan ikke videreformidle det du sier til noen uten taushetsplikt uten ditt samtykke..

Mobbing er desverrre svær utbredt og vanskelig å få bukt på, lover og regler som er der hjelper som regel ikke mye til tider før de blir voksen og kan kreve erstatning for at de ikke ble godt nok tatt vare på etter regelverket. Men å fortelle det bokstavelig talt til noen med ansvaret kan kanskje skjerpe vakthold i friminutter osv, passe på at det er alltids noen voksne lærere som er i nærheten og observerer.

Mobbing er uansett ett ekstremt vanskelig tema, og de som mobber sliter ofte med noe selv..

Endret av Krozmar
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Blir litt oppgitt over rådene hittil. Er det noen her som virkelig har fått skolen/foreldrene til å stoppe mobbing? Mange av rådene her kommer jo direkte fra et veldig utopisk perspektiv der ting fungerer akkurat som det burde. Slik er ofte ikke virkeligheten. Det er unntaket at skolen stopper mobbing.

Jeg har ingen tro på at det er nok å bare stikke til lærerne eller foreldrene. Barn som mobber har allerede ikke respekt for disse, og de voksne kan ikke være rundt de 24/7 så mobberne får absolutt muligheter til å fortsette. Og det er alltid mobbeofferet som må bytte skole, ikke motsatt.

Å bli mobbet som barn kan føre til permanente skader, PTSD og mye mer for barn som blir mobbet over tid. Det er ikke noe man burde ta lett på eller bare sitte der og "håpe" på at skolen klarer å løse problemet. Om 10 år så går mobberne rundt og koser seg som om ingenting har skjedd, mens mobbeofferet sitter igjen med langvarige skader. Foreldrene til mobberne er sjeldent villige til å løse saken, ofte vil de ikke innrømme at barnet deres er en mobber engang. "Gullungen min ville aldri gjort noe slikt". Eller så er foreldrene mobbere selv, det ser man ofte.

Her er mitt råd, dog som en "millenial" så ting kan ha blitt annerledes for unge nå til dags men:
Personlig ville jeg enten lært opp broren din til å stå opp for seg, eller at du gjør det. Gutter responderer mer på selvrespekt og trusler/vold enn jenter gjør, så det er faktisk lettere å deale med. Jentemobbing er mye vanskeligere.

Jeg har når jeg var yngre sett mobbere (og forsøk på mobbing) bli stoppet av at noen som er enda større og 'tøffere' enn mobberne skremme de litt, omså det er større venner, søsken eller til og med foreldre. Om du er såpass mye eldre og kan dra alene eller med noen kompiser så kan du helt fint skremme de og true de til å stoppe mobbingen eller så får de med deg å gjøre. Mener ikke at de skal rundjules, men om du og noen venner kaster de i bakken og gir de en kraftig beskjed så kan det være nok.

Mye av poenget med å ha søsken er jo at større søsken kan beskytte de små. Hvis ikke broren din kan beskytte seg selv så er det ditt ansvar.

Vil du gjøre det som er politisk korrekt og følge "chain of command" der broren din sitter med langvarige skader eller tar livet sitt mens alle rundt kan være fornøyd med å 'gjøre det riktige'? Eller vil du sitte der med en bror som har det bra og ikke blir mobbet, selv om du kanskje går over streken for å få de til å stoppe. Mobbere er noe dritt og spesielt guttemobbere skjønner bare "makt".

Lykke til!

Endret av Comma Chameleon
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Det er sånn det er blitt når lærere ikke har makt til å gjøre noe som helst. Elevene mister respekten når det ikke finnes konsekvenser og ungene som sliter med seg selv kan bruke dette til alt der er verdt.

Sånn det er i dag så sier opplæringsloven at man ikke får straffe mobberen på en måte som kan føre til at de føler seg krenket og så klart ikke få en fysisk straff.

 

Sitat

Skolen kan berre nytte tiltak som er fastsette i ordensreglementet. Tiltaka skal ikkje innebere fysisk refsing eller anna krenkjande behandling. Før det blir teke avgjerd om tiltak, har eleven rett til å forklare seg munnleg for den som skal ta avgjerda.

https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1998-07-17-61/KAPITTEL_11#§9a-10

I tillegg er mobbere nesten alltid barn av foreldre som ikke burde hatt barn.
Foreldre som ikke gidder bruke tid på barna sine så barna streber etter oppmerksomhet og er usikre på seg selv.
Foreldre som slår barna sine så barna sitter inne med frustrasjon som de tar ut på andre elever.
Foreldre som som gir barna alt de vil og alltid tar de i forsvar så barna tror de kan oppføre seg som de vil helt uten konsekvenser.

Går skolen videre med bekymringsmelding til nevnte foreldre så ender det som regel med at foreldre ikke bryr seg så ting fortsetter som før, at barnet får en omgang juling som ender med at mobbeofferet får seg en omgang juling eller at foreldrene nekter for at ungen sin har gjort noe galt, det er skolen eller mobbeofferet det er noe i veien med og alt fortsetter som det har gjort. 

TS, du har vel 3 valg.
1. Prøv å få broren din til å stå opp for seg selv så mobberne endrer holdning mot han. Dette er nok den beste løsning, men kan være vrient.

2. Ta et oppgjør med mobberne og kanskje også foreldrene til mobberne. (Snitches get stitches, right? Hører broren din et pip om oppgjøret så vil det svi) Upolitisk korrekt og blir fort ulovlig. Men kanskje den enkleste løsningen.

3. Ta det via skolesystemet. Rektor og lærerne kan bli straffeforfulgt om de ikke tar mobbing på alvor, men de er samtidig ganske kneblet av lovverket som gjør at det ofte ender med at offer må bytte skole.


Ønsker broren din masse lykke til

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Gjest 63174...182

Jeg har faktisk opplevd at det ble opprettet 9a-sak mot en ungdomsskole, men alt som egentlig skjedde var at skolen skulle ha noen møter hvor de snakket om ting som hadde skjedd. Enkelte møter var med mobberen og foreldrene hans. Men mobberen bare gjespet seg gjennom hele møtet, og himlet med øynene. Det eneste skolen gjorde var å snakke om at episoder ikke var greit, og "vi ønsker ikke at dette skal skje igjen" og bla bla bla bla. Noe som selvfølgelig aldri hjalp en forbanna dritt.   

Andre møter var visst møter innad blant lærerne og rektor. Hvor vi ikke var til stede. For å diskutere hva som kunne gjøres dersom "uheldige" episoder skjer igjen. Men det var aldri mulig å få noe referat fra disse møtene, og heller ingen handlingsplaner eller noe som helst. Lærerne gjorde jo aldri en forbanna dritt uansett. Selv om ting skjedde i klasserommet, ved en lærer som satt ved kateteret, eller gikk rundt i klasserommet for å hjelpe andre elever. En liten drittungen kunne selvfølgelig kaste ting på andre elever, slå dem på skulderen eller ryggen, slå til noen andre med en bok, stjele andres ting, og så videre, og så videre, og så videre. Men læreren bare overså alt sammen, og lot som ingenting hadde skjedd i det hele tatt. 

Dersom man liksom ikke legger merke til at noe har skjedd, så behøver man heller ikke å faktisk gjøre noe aktivt for å hindre at ting skjer heller. Før eller senere kommer vel elevene til å være ferdige med ungdomsskolen uansett, og VOILA så er hele problemet ute av verden -  i alle fall fra lærerne sitt ssynspunkt. En lærer nektet faktisk for at en elev hadde fått ødelagt brillene sine, at en elev hadde blitt slått i hodet med en bok, og ett par andre ting som skjedde i den samme timen. Men det læreren ikke visste var at en annen elev hadde  plassert et videokamera bakerst i klasserommet, som selvfølgelig hadde filmet at alle disse tingene skjedde. Hadde det ikke vært for sånne beviser, så ville skolen nektet plent for at noe som helst foregår. 

Anonymous poster hash: 63174...182

Lenke til kommentar

Jeg har selv hjulpet en ungdom i samme situasjon. Han ble mobbet i starten på ungdomsskolen av en "kul" gjeng på 5, hvor den ene var typisk leder. Foreldre tok kontakt med rektor og alle mulige instanser, og ingenting nyttet.

Jeg fikk snusen i dette, og tenkte jeg kunne prøve å gjøre ett forsøk. Jeg kjører mc, har langt skjegg og ser kanskje for ungdommer ut som en tøff type. Jeg møtte opp på skolen til han som ble mobbet, som er barn av min samboers svoger, spilte litt basket og fotball i skolegården med han som ble mobbet (dette så mobberne), hadde med ekstra hjelm slik at han fikk sitte på hjem. Kjørte han til skolen på mc'n dagen etter, og da var dem veldig interessert i å bli venn med han kule gutten som kjente han "tøffe" mc-duden. Mobbingen tok slutt fra den dagen der.

 

Kjenner dere noen med mc eller en type sportsbil, som kanskje kan ta seg fri fra jobb eller om mulig, hente og kjøre han til skolen? Det er egentlig ikke så mye som skal til, så lenge det er den rette tingen. Verdt å prøve om dere kjenner noen i hvert fall.

Endret av TwoFace
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...