Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Minimum temperatur i hybel


Gjest fc325...08e

Anbefalte innlegg

Gjest fc325...08e

Jeg leier bolig av Forsvarsbygg og de har satt ned varmen på hvert enkelt hybel til 19 grader. I mine øyne er det temperaturer man har i garasjen og ikke i en utleierdel. Det står ikke noe i kontrakten om dette. 
 

har de lov til å sette en fast temperatur i hybelen? har jeg krav om å få regulere temperatur selv? Er det en minimums temperatur utleier må forholde seg til?
 

Anonymous poster hash: fc325...08e

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Har 10 grader når jeg våkner, og så varmer jeg det opp til rundt 15 grader.

Er ufør så strømregning på flere tusen kroner i måneden svir, heldigvis så har jeg egen bolig. De som må betale leie i tillegg er det enda mer synd på.

Norsk økonomi og velferd har gått fullstendig til helvete, ingen tvil om det.

Endret av freedomseeker
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
freedomseeker skrev (1 time siden):

Har 10 grader når jeg våkner, og så varmer jeg det opp til rundt 15 grader.

Er ufør så strømregning på flere tusen kroner i måneden svir, heldigvis så har jeg egen bolig. De som må betale leie i tillegg er det enda mer synd på.

Norsk økonomi og velferd har gått fullstendig til helvete, ingen tvil om det.

Bor du i bolig uten isolasjon?
Jeg varmer opp 100 m2, mesteparten med varmepumpe, 20 grader hele døgnet. 
770 kroner i Oktober, blir noe mer i november, underkant av 1000 kroner så langt. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Hva angår temperaturer, så er følgende regler gjellende fra TEK17 §13-4:

 

Aktivitetsgruppe

Lett arbeid

Middels arbeid

Tungt arbeid

Temperatur °C

19-26

16-26

10-26

 

Hva angår om dem kan overstyre ditt valg om innetemperatur er vel regulert i leiekontrakt. Dersom dette ikke fremkommer vil jeg si at dem utøver mer frihet enn hva dem kan.

Lenke til kommentar

Finn i ein rapport frå folkehelsinstitutet: https://www.fhi.no/globalassets/dokumenterfiler/rapporter/2015/anbefalte-faglige-normer-for-inneklima-pdf.pdf på s 33 står det:

Sitat

Anbefalte temperaturkrav er angitt i Europeisk standard EN ISO 7730 (fastsatt som norsk standard NS-EN ISO 7730) og NS-EN 15521:2007. De anbefalte verdiene inkluderer temperaturer for vinter og sommer på henholdsvis 20-24 o C (f.eks. 22 o C +/- 2 o C) og 23-26 o C (f.eks. 24,5 o C +/- 1,5 o C). NS-EN 15251:2007 gir også mulighet for å bruke adaptiv standard tilpasset årstid/ utetemperatur

Så anbefalt temperatur er 20-24 grader, og at dette kan oppnåast ved å ha 22 grader og tillate +/- 2 grader i slingringsmonn.

Har du målt kva som er den reelle temperaturen? Sjølv om oppvarminga er satt til 19 °C så treng ikkje det å bety at det er den temperaturen du får på din hybel. Merk også at andre forhold som trekk, kalde golv, og innreiinga generelt kan være med på å gjere slik at innetemperaturen oppleves som kaldare enn den i realiteten er. Mange som bustad med golvvarme opplever at ein kan ha kjølegare lufttemperatur ettersom ein kjenner seg varm dersom ein er varm på beina. 

Kva du må finne deg i, og kva du kan kreve kjem ann på både kva som er avtalt i leigeavtalen og eventuelle tekniske avgrensingar som du måtte ha vært klar over ved avtaleinngåinga. Ein innetemperatur på 19 °C er kaldt men det er nok innafor det som må aksepterast om einaste vilkåret er at bustaden skal være oppvarma.
Så blir det vurdere dei byggtekniske sidene, er det slik at du ikkje kan tilføre ekstra varme via anna varmekjelde? Og om du ikkje får bruke flyttbar omn i tillegg, er det på grunn av husordensreglane eller av byggtekniske grunnar? Er det slik at innetemperaturen på 19 °C er basistemperaturen som er inkludert i husleiga og at du sjølv betalar for straumbruk og dermed for eventuell ekstra oppvarming? Kva står i leigeavtalen om oppvarming?

Sjølv om det kanskje er litt diffust så kan du vise til husleigelova:

Sitat

§ 2-2.Generelle krav til tilstand

Husrommet skal ved overleveringen være i samsvar med de krav som følger av leieavtalen. Er ikke annet avtalt, skal husrommet med tilbehør ved overleveringen være ryddet, rengjort og i vanlig god stand.

Er ikke annet avtalt, har husrommet dessuten en mangel dersom det ikke

a. passer til de formål tilsvarende husrom vanligvis blir brukt til, eller
b. passer til de særlige formål som leieren etter avtalen skulle bruke husrommet til, med mindre forholdene viser at leieren for så vidt ikke bygde på utleierens sakkunnskap eller vurdering eller ikke hadde rimelig grunn til å gjøre det.

Sjølv om det ikkje er krav om kva innetemperaturen skal være på, så er det krav om at husrommet skal passe til avtalt bruk, her at dette skal være ein bustad. Så med mindre anna er avtalt så kan ein rette eit generelt krav om at husrommet skal holde ein normal innetemperatur. Mine tankar er at ein innetemperatur på under 20° vil av dei fleste reknast som kjølig, og at det er kaldare enn kva mesteparten av befolkninga helst vil ha i eigen bustad der det er heilt vanleg bruk å skulle sitte/ligge på ein sofa og slappe av foran TV-skjermen eller med ei god bok.
Så der utleigar skal styre innetemperaturen så tenker eg at det kan være grunnlag for å påberope seg ein mangel når temperaturen avviker frå det som må reknast som gjennomsnittleg innetemperatur.

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Gjest fc325...08e

Det er ikke det at jeg er bortskjemt men mer i det at jeg og 400 andre synes det er for kaldt. Dette er Forsvarsbygg vi prater om og de skal jo spare penger overalt som går utover den som leier

Anonymous poster hash: fc325...08e

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...