Jump to content

ole_marius

Medlemmer
 • Content Count

  5068
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

391 :)

About ole_marius

 • Birthday 11/20/1991

Profile Information

 • Kjønn
  Mann

Recent Profile Visitors

20198 profile views
 1. En ting til ettertanke er at varmeveksleren til luftsystemet vil ha lavere virkningsgrad des lavere luftmengde enn har. Dette betyr at ja, man sparer noe på viftepådraget men selve varmeelementet i systemet må levere høyere effekt. Eksakt hvor mye du sparer i sum (mindre viftepådrag + lavere virkningsgrad) er jeg usikker på. Generelt blir formel for effekten som varmeelementet i Watt må ta: Q = m*C_p*(T_in - T_ut) * (1-virkningsgrad). Hvor: m er total luftstrømmengde i m3/s C_p er varmekapasitet til luft. T_in/T_ut er inne/ute tempt. Virkningsgrad er ikke unormalt å være ca. 0,8 ved maks. Antar at denne kan gå ned til kanskje 0,75 ved lavere luftmengder. Et annet moment som er med ventilasjonen, er at man tar ut fuktig luft, og om enn ikke tar ut ved design condition så kan det hende at resterende av det opplevde inneklimaet blir dårligere. Jeg foreslår heller at du får smartstyring ved at luftmengde og temp går noe ned når dere ikke er til stede, og har normal drift når dere er til stede.
 2. Uten å kjenne til hva du sitter på med, så forstår jeg innlegget at ønske er å selge en eller annen bolig og gå over på leiemarkedet? Er det mulighet å stille oppklarende spørsmål om bosituasjon, og om du skal flytte inn til området, eller ønsker å flytte ut, samt om du eier/leier i dag.
 3. Selv om dette høres vondt ut, så har nok hun mentalt gjort sorgprosessen over lang lang tid over å ville skilles. Dette betyr nok at dette er kroken på døren. Det som er viktigst nå, det er å respektere at man må separeres. Det du skal gjøre nå er å ta kontakt med psykolog for å selv få hjelp til å navigere deg følelsesmessig gjennom denne prosessen. Si ifra til dine venner og familie om dette og gi dem et konkret valg om dem har kapasitet til å støtte deg gjennom denne tiden som kommer nå. Med dette ilegger jeg av egen erfaring at mange venner/familier mener godt men overdeler mine problemer videre, eller har ikke god nok selvinnsikt til å vite hva enn skal si/gjøre for å være der for deg. Andre ting som må gjøres nå, og særlig siden hun er syk, og du mest sannsynligvis vil bli det selv i en periode fremover, det er kanskje å hyre advokat for å gjøre oppdeling av deres felles økonomi/eiendeler mer rettferdig.
 4. Om jeg skal slenge meg på anbefalte områder så kan jeg trekke frem: Grønland, bodde selv i smalgangen. Elsker Grønland pga. det er umiddelbar nærhet til alt. Mange etniske matbutikker og slaktere som gjør at man sparer mye. Mange vil si dem opplever området som utrykt, noe jeg ikke deler etter å ha bodd i smørøyet. Lilleaker. Nydelig lite område utenfor byen, enkelt å komme seg til sentrum med trikk/tbane. Om du finner noen som leier ut en underetasje er dette et veldig trivelig og rolig nabolag.
 5. Jeg bodde der i 2019 i et års tid i Sørengkaia 62. Det er noe drit. Selv om du nødvendigvis ikke bor like ved strandkanten der det er mye støy, så er hele området veldig "party party" place. Dvs. mange av alle leiligheter er kjøpt opp av utleiemonguler som driver rådrift av kortidsleie. Det er mange unge som leier disse enhetene i helgene og driter i å respektere for støy: Dette problemet vedvarte selv om det var korona, om det var mandag, tirsdag eller helg. Noe som er ok er nærhet til sentrum. Du kan gå inn til Oslo via buktabrua som er der. Du kan også ta buss, dog kun 1 eneste buss (buss 85) hver time gjør dette litt irriterende. Du har to stk matbutikker som gjør at man har det man trenger i umiddelbar nærhet. Restaurantene som er der er helt ok, men ikke noe mer. Du finner mye bedre mat, mer autentisk mye billigere andre steder i Oslo.
 6. Jeg har per nå 83% belåningsgrad. Jeg begynte med sparebanken med 93% belåningsgrad, og byttet så til Nordea da jeg hadde prisvekst på leilighet og hadde da 85% belåningsgrad.
 7. Har også NITO medlemskap i Nordea som gir premium next. Per i dag har jeg effektiv på 2,93%. Dette er før dem snert hever pga. justering av nasjonalbankens rentenivå. Jeg finner det interessant for øvrig at samme medlemskapsfordel gir så ulikt rentesats.
 8. Jeg og min lille familie har det økonomisk trangt pga. mange omstendigheter, jeg motar gjerne et spleis.
 9. Av egen erfaring, så er selv det å ha 600 000 er det utfordrende å få endende til å møtes. Med 100 000 mindre, så gud trøste det er vanskelig.
 10. Hva med å bruke denne energikalkulatoren for å få en ish antagelse? Merk at den er unøyaktig, så heller se på det som et ekstremalverdi for å ha noe å jobbe etter. Selv om den kun gjelder Fredrikstad, så er det høvelig likt klima ved faktiske energisimuleringer. https://klimaostfold.no/energikalkulator-for-bolig/
 11. Jeg holder på å lese meg opp på reel prisvekst som er justert med inflasjon. Per nå så forstår jeg at prisvekst justert for inflasjon er: r = (1+p)/(1+i) -1 hvorav p er prisvekst og i er inflasjon. Iht. dette, så prøver jeg å gjøre noen estimater for min leilighets prisvekst, salg etc. Det som ikke kommer godt nok frem for meg er om de generelle prisvekst ratene er allerede justert for inflasjon. eks. så leser jeg av at prisvekst boliger er snitt 5,7%, mens inflasjon er ca. 6,8%. Ut ifra real renten, så er denne da r = -1%. Er dette riktig oppsett av reel prisvekst, eller har jeg en skivebom her?
 12. Hei, er det noen expats som har flyttet ut av Norge? Jeg er selv i tidligfaseplanlegging av dette for meg og kona. Jeg skal jobbe for norsk arbeidsgiver, med enhten en modell med hjemmekontor/utleiekontor. Jeg prøver å forstå regler til beskatning til Norge for å beholde alle rettigheter til trygd og uføre. Jeg leser av div. tall fra NAV angående dette. En saksbehandler fra NAV skrev at Helsedelen med sykepengerett + pensjonsdelen = 29,3 % eller = 43,2 %. https://www.nav.no/no/person/flere-tema/arbeid-og-opphold-i-norge/relatert-informasjon/trygdeavgift#chapter-2 Det som er for meg uklart er om dette er selve skattesats på lønn eller en annen beregningsmodell. For dem som har anledning så trenger jeg veiledning til hvordan tolke dette, samt om du har erfaring på egen flytting og skatt så ønsker jeg gjerne å bli delt dine erfaringstall. Gikk du opp/ned i skatt og i så fall hvilket land var dette?
 13. jeg ønsker å følge denne tråden ettersom dette spørsmålet er relevant for meg også.
 14. Ettersom det kun diskuteres person fra både min og din side, er det lite hensikt å diskutere artikkelen videre. Jeg avslutter med å erkjenne å ha en brøytende måte å snakke på, så det tar jeg med videre. Vel møtt og god kveld.
 15. Siden du er sikker i din sak så har jeg gått tilbake tidligere notater og ser at du faktisk har rett. Det er noe høyere for sørvendt. Har bygd opp 2 testfiler for å sjekke påstand. Du oppnår ca. 9% mer KWh med 10 stk moduler. Har lagt ved de to testfilene. Så har skal jeg rette en beklagelse på at jeg ikke har gått god for kunnskap. Det som virker til å være årsak at man ønsker Øst/Vest system er at dette er raskere og billigere montasje. Ettersom inntjeningsperioden for solceller er svært lang, typisk 15+ år kan dette være en av hovedårsakene. Videre leser jeg også at vind ved ren sørvendt montasje er et problem som medfører mer kostnad på ballast, samt at ved lange tak kan du ende opp med mindre solceller pga. avstandskrav mellom rader. Så her leser jeg mellom linjene, at det er prosjekspesifikt om man går for løsning med kun sør, ev. kombi med øst/vest. Jeg er kun interessert i å snakke med fagkyndige for å lære mer. At jeg spør hva slags bakgrunn du har, så er det fordi du er anonym og ikke redegjør hva slags kompetanse du har. Faget er det jeg er interessert i å snakke om, hvem du er som privatperson er neglisjerbart for meg. At du føler deg såret, det kan jeg derimot beklage. Det er lettere å ha fagdiskusjoner når utdanningen tilsier at man kan mer, og kan trekke inn flere områder. Test - Sør-vest vendt.pvprj Test øst vendt.pvprj
×
×
 • Create New...