Gå til innhold

Krigen mellom Israel og Hamas


Melding lagt til av Uderzo,

Vennligst ikke post politiske memes, det har kun en negativ effekt på diskursen, gjentagelser kan føre til advarsler.

Anbefalte innlegg

Snikpellik skrev (15 minutter siden):

Bekreftet:

USA anklager offisielt den nevnte Netzah Yehuda-bataljonen og fire andre IDF-enheter for grove og systematiske menneskerettsbrudd mot palestinere. Dette gjelder før 7. oktober. En avgjørelse om hvorvidt sanksjoner skal ilegges eller ei er ikke tatt. De fire andre bataljonene skal ha ordnet opp i forholdene.

Interessant nok slipper USA dette samtidig som Blinken er på vei til Israel.

US State Department accuses 5 IDF units of ‘gross violations of human rights’
https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/us-state-department-accuses-5-idf-units-of-gross-violations-of-human-rights/


US found five IDF units responsible for gross human rights violations before war
https://www.jpost.com/breaking-news/article-799087


Og hvis det ikke blir sanksjoner, så vil de nok sende minst to sinte brev til.

Er redd dette bare er spill for galleriet og at dagen USA setter makt bak kravene sine til Israel aldri vil komme.

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Atib Azzad skrev (8 timer siden):

Jeg er fullstendig enig med snikpelliks uttalelse over her.

Men såvidt jeg har fått med meg, har brukere korrigert eller nyansert de opprinnelige vitnesbyrdene, med utgangspunkt i en FN-granskning, som blant annet sliter med å finne bevis for at et foster ble kuttet ut av morens mage for deretter å bli knivstukket slik man fikk seg fortalt, men som også konkluderer med at det utvilsomt har foregått seksuell vold 7 oktober, men kan ikke etablere hvor utbredt den har vært.
(Det er verdt å merke seg at Conflict-related sexual violence (CRSV), som det kalles, ikke tidligere har vært et aspekt ved Palestinas motstand til okkupasjonen)

Hensikten er ikke å fornekte noen grusomheter, men å få et bedre inntrykk av omfanget, noe som åpenbart vanskeliggjøres i en krigssone hvor journalister har svært begrenset adgang.
Det er i mandatet til FN å granske krigsforbrytelser gjort på begge sider, noe de vil gjøre når de får bedre tilgang.

Dersom noen uten belegg benekter slike forbrytelser er jeg helt enig at det er forkastelig, men det er ikke forenelig med holocaustfornektelse å nyansere tidligere uttalelser med utgangspunkt i rapporter og granskninger, man har ingenting å vinne på å være for bastant i en situasjon hvor sannheten er svært uklar og innsikten er liten.
 

Det begynner å bli tydelig hvordan Israel blåste dette ut av alle proporsjoner og overdrev til de grader. At man blir litt skeptisk til alt Israel kommer med etterpå ville jeg tenke er en naturlig reaksjon.

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Aiven skrev (6 minutter siden):

Det begynner å bli tydelig hvordan Israel blåste dette ut av alle proporsjoner og overdrev til de grader. At man blir litt skeptisk til alt Israel kommer med etterpå ville jeg tenke er en naturlig reaksjon.

Hva mener du har blitt blåst ut av proporsjoner og hvordan har det blitt tydelig?

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Aiven skrev (1 time siden):

Og hvis det ikke blir sanksjoner, så vil de nok sende minst to sinte brev til.

Er redd dette bare er spill for galleriet og at dagen USA setter makt bak kravene sine til Israel aldri vil komme.

Det har du nok rett i. Men er det ikke sånn det er med det meste av politikk da? Mye bla bla lite handling.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Tussi skrev (8 timer siden):

Vi snakker fremdeles om den største massakren på jøder siden holocaust, men jeg ser jo at det viktigste er å bagatellisere jødiske eller israelske ofre, motivasjonen er jeg mer usikker på

Det kom mye rart ut i starten, men Israel har faktisk vært ganske etterettelige, de har redusert egne tap når det er påvist at noen av de døde var Hamas, de har vært åpne om hvor mange som var sivile og militære, imotsetning til Hamas som nekter å oppgi den informasjonen. Israel har også oppgitt opplysninger som setter dem selv i et dårlig lys. At de oppfattes som mindre troverdige enn Hamas er meg en gåte. Jeg stoler 1000 prosent mer på israels infromasjon om hva som hendte den dagen enn hamas som nekter for at de drepte sivile

Litt vittig at enhver kritikk av Israel blir med et kor av whataboutism om Hamas. Israel fabrikerte, eller i alle fall utnyttet, ryktet om de 40 halshugde babyene helt fra starten av. Når noen stoler 1000% på Israel kommer det vel mer av prinsipp enn empiri.

Endret av Aiven
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Aiven skrev (1 time siden):

Litt vittig at enhver kritikk av Israel blir med et kor av whataboutism om Hamas. Israel fabrikerte, eller i alle fall utnyttet, ryktet om de 40 halshugde babyene helt fra starten av. Når noen stoler 1000% på Israel kommer det vel mer av prinsipp enn empiri.

Ja, man skal alltid være kritiske, og særlig i en uoversiktlig situasjon.
Her har ikke Israel vært etterrettelige. De har vært for raske til å slenge ut tall basert på rykter.

Men for å korrigere.
Det ble som du kan se av saken aldri hevdet 40 halshuggede babyer.
Dette er meg bekjent et narrativ som ble laget etterpå.

Meldingen snakker om 40 babyer.
Kun på videoen nevner hun baby som er halshugget, og nevner ikke antall.
"Noen" har da satt dette i sammenheng, og kommet til 40 halshuggede babyer, noe som åpenbart er feil.

Men riktig at 40 babyer er langt over det virkelige tallet.
Ref under er det meg bekjent snakk om 2.

 

En sak som snakker om sammensetningen av ofre:
https://www.timesofisrael.com/14-kids-under-10-25-people-over-80-up-to-date-breakdown-of-oct-7-victims-we-know-about/

"One of them was a baby under the age of one year — 10-month-old Mila Cohen, killed with her father and grandmother.

According to data by Haaretz, a Bedouin woman at the tail end of her pregnancy was shot in the abdomen while heading to the hospital to give birth, where doctors delivered the baby, but failed to save it.

Additionally, 12 children aged 1 to 9 — 10 boys and two girls — were murdered in the Hamas massacres, according to Walla.

Between the ages of 10 and 19, 36 civilians were murdered, 25 of them male and 11 female.

The largest number of confirmed civilian victims, 421, were in the age group of 20-40. Among them were 259 men and 162 women.

There were 161 victims between the ages of 41 and 64 — 102 men and 59 women.

Walla reported that 100 victims were aged 65-80, including 69 women and 31 men.

And 25 victims were over the age of 80 — 18 men and seven women."

Edit:
Denne feiltolkningen er forklart mer her:

 

Endret av KalleKanin
  • Liker 7
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Lenke til Henrik Beckheim podcast med Mahmood Farahmand 

Jeg fant denne podcasten meget interessant, blant annet spørsmål om hvorfor det er så mange nordmenn som forsvarer Hamas og endel spørsmål om den skjeve og unyanserte mediedekningen i Norge. Farahmand vokste opp i Iran og forteller litt fra inndoktrineringen fra det Iranske prestestyret han opplevde selv.

Flere av Henrik Beckheims episoder er veldig belysende og har interessante gjester. 

 

Endret av OddZen
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 3
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar

Israel:

Nye store demonstrasjoner i Tel-Aviv i går resulterte i at politiet oppløste menneskemengdene med vannkanoner utenfor Likuds og IDFs hovedkvarterer der tusener var samlet.

Både gisler som ble løslatt i november og familiemedlemmer deltok i demonstrasjone i går, der de ba regjeringen om å inngå en avtale om stans i krigen for å få løslatt gisler, og hadde et banner med teksten "Rafah kan vente - gislene kan ikke".

Moren til et av gislene har gått ut og beskyldt politiet for overdreven voldsbruk.

5 arrested, claims of police violence as thousands in Tel Aviv demand deal with Hamas
https://www.timesofisrael.com/5-arrested-claims-of-police-violence-as-thousands-in-tel-aviv-demand-deal-with-hamas/

Sitat

‘Rafah can wait — hostages cannot,’ write demonstrators, as opposition MK and relatives of hostage allege cops attacked them; police say protesters were violent, held illegal rally

Thousands protested in Tel Aviv on Monday night, calling on the government to make a deal with the Hamas terror group for the release of hostages who have been held in the Gaza Strip since October 7, in a rally that later descended into clashes with police forces, arrests, and claims of violence toward a lawmaker and relatives of a hostage.

Amid heightened preparations for the military to launch an offensive in the Gazan city of Rafah, demonstrators lit a bonfire on Tel Aviv’s Begin Road, near the IDF’s headquarters, and spelled out “Rafah can wait — they [the hostages] cannot” in large Hebrew letters.

Relatives of hostages and captives who were released in the week-long truce in November took part in the protest, calling on the government to stop the war in order to bring the abductees home.

F240429IR24.jpeg?_gl=1*16rz7j3*_ga*MTY5M

F240429TN115.jpg?_gl=1*1yhtkat*_ga*MTY5M


Dette skjer samtidig som det i israelske medier rapporteres om stadig større gnisninger innad i Netanyahus regjering, der de høyreekstreme ministrene Ben Gvir og Smotrich, som begge ønsker etnisk rensing av Gazastripen og Vestbredden, truer med å felle regjeringen dersom en avtale om å få hjem gislene prioriteres over en bakkeinvasjon av Rafah. Netanyahu er avhengig av deres støtte for å kunne bli sittende som statsminister.

Lederen av krigskabinettet Benny Gantz, som forøvrig brakk beinet i en sykkeulykke i går, uttalte at dersom de høyreekstreme ministrene blokkerer for en gisselavtale så har ikke Netanyahu-regjeringen lengre livets rett. Han mener at å få hjem gislene er langt viktigere enn å gå inn i Rafah. Heller ikke USA eller noen andre av Israels allierte støtter en bakkeinvasjon av Rafah.

Gantz, far-right ministers issue dueling ultimatums to PM over hostage deal, Rafah op
https://www.timesofisrael.com/gantz-far-right-ministers-issue-dueling-ultimatums-to-pm-over-hostage-deal-rafah-op/

Endret av Snikpellik
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
0laf skrev (2 minutter siden):


Alt dette er veldig flott, og selvfølgelig riktig, gislene bør komme først, men det er litt uklart hva de mener skal gjøres?

Nå har Israel tilbudt Hamas både budeia og halve kongeriket, og gått med på stadig mer elleville krav.

Det siste nå er vel 33 gisler som skal frigis, fordi Hamas ikke har flere (eldre, kvinner og barn osv.), som skal byttes mot våpenhvile og en haug med gærne terrorister som skal slippes ut av Israelske fengsler.

Nå venter vel alle bare på at Hamas igjen skal avslå avtalen, slik at man kommer videre.
Skulle de til en forandring godta en avtale, så er det tvilsomt om de noen gang vil slippe alle gislene, de få som fremdeles lever, og de vil garantert bryte en våpenhvile så snart de har regruppert.

TL;DR: Det er ikke Israel som står i veien for en våpenhvile, det er Hamas. Det hjelper ikke å protestere mot israelske myndigheter når terroristene ikke vil godta noe som helst.

Jeg lurer på alle disse som krever våpenhvile,  krever de at Hamas skal overholde den også?

  • Liker 7
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (7 timer siden):

(...)

Dette skjer samtidig som det i israelske medier rapporteres om stadig større gnisninger innad i Netanyahus regjering, der de høyreekstreme ministrene Ben Gvir og Smotrich, som begge ønsker etnisk rensing av Gazastripen og Vestbredden, truer med å felle regjeringen dersom en avtale om å få hjem gislene prioriteres over en bakkeinvasjon av Rafah. Netanyahu er avhengig av deres støtte for å kunne bli sittende som statsminister.

Lederen av krigskabinettet Benny Gantz, som forøvrig brakk beinet i en sykkeulykke i går, uttalte at dersom de høyreekstreme ministrene blokkerer for en gisselavtale så har ikke Netanyahu-regjeringen lengre livets rett. Han mener at å få hjem gislene er langt viktigere enn å gå inn i Rafah. Heller ikke USA eller noen andre av Israels allierte støtter en bakkeinvasjon av Rafah.

Gantz, far-right ministers issue dueling ultimatums to PM over hostage deal, Rafah op
https://www.timesofisrael.com/gantz-far-right-ministers-issue-dueling-ultimatums-to-pm-over-hostage-deal-rafah-op/

Oppdatert:

Netanyahus høyreekstreme finansminister Smotrich truer nå med å felle regjeringen dersom en avtale som får ut gisler prioriteres over en bakkeinvasjon av Rafah.

Smotrich threatens to quit gov’t over hostage deal; Eisenkot slams far-right ‘blackmail’
https://www.timesofisrael.com/smotrich-threatens-to-quit-govt-over-hostage-deal-eisenkot-slams-far-fight-blackmail/

Sitat

Slamming the Netanyahu government for making what he said were dangerous “strategic concessions” in order to secure the release of Israeli hostages held by Hamas in Gaza, Finance Minister Bezalel Smotrich on Tuesday appeared to threaten to bolt the coalition if it approves an agreement currently being negotiated in Egypt.

Speaking with the press following a meeting of his far-right Religious Zionism faction in the Knesset, the cabinet member said that while he would have received kudos for coming out in favor of a deal, he believes that such a course of action would endanger Israeli civilians and that he is “ready to pay the political price” to prevent an “existential threat” to the State of Israel — even if it means going to the opposition.

Smotrich skipped a cabinet meeting to attend the faction meeting, amid ongoing political disagreements within the government over the deal and Israel’s pending ground operation in Rafah.


Opposisjonslederen Eisenkot slakter Smotrich og Ben Gvirs trusler de siste dagene og mener handlingene til de to høyreekstreme ministrene er politisk utpressing og setter Israels sikkerhet i fare.

Sitat

Responding to Ben Gvir and Smotrich’s threats and rhetoric, National Unity Minister Gadi Eisenkot, an observer in the war cabinet, slammed what he described as political blackmail.

“The cabinet defined the goals of the war six months ago. Over the last day, two cabinet members have been blackmailing with political threats,” Eisenkot stated.

Describing their actions as “a serious phenomenon that harms Israel’s national security,” Eisenkot asserted that he “will only be a partner in a government that makes decisions based on the national interests of the State of Israel, and not on political considerations.”

 

Endret av Snikpellik
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
bshagen skrev (16 timer siden):

Likeledes like vittig nå man ikke ser at dette skjer på begge sider av konflikten. Du står bunnsolid på den ene siden i dette spørsmålet og er nøyaktig like blind til informasjon som enhver annen som støtter Israel blindt. Du er mao flink til å laste stein, men du skjønner ikke at du sitter i glasshus

Så spennende da. Da kan du sikkert vise til hvilken informasjon jeg har vist til i tråden fra Hamas selvstyre beviselig er feil?

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Det er en måte å se det på (polariserende og forenkling av saken, som mye av det som postes på Twitter er), alternativt mer forklarende: https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/rPLbAA/new-york-politiet-inn-paa-campus og https://www.nrk.no/urix/kraftige-sammenstot-mellom-demonstranter-pa-universitet-i-california-1.16866479.

Noen vilkårlige sitater:

Quote

I en uttalelse fra universitetsledelsen senere natt til 1. mai skriver de at de har grunn til å tro at gruppen som tok seg inn i Hamilton Hall og okkuperte bygget er ledet av en gruppe som ikke har tilknytning til universitetet

Quote

Demonstrasjonene på UCLA-universitetet i Los Angeles ble erklært ulovlige tirsdag kveld og studentene ble advart med represalier om de ikke forlot området.

Israelsk-vennlige studenter skal ha angrepet teltleiren til de palestinsk-vennlige studentene, og det skal ha blitt skutt raketter inn i teltene.

Tl;dr så er det bråkmakere og ikke nødvendigvis representativt av studenter som «elsker undertrykkelser», være seg «den ene» eller «den andre» leiren.

Endret av The Very End
  • Liker 3
Lenke til kommentar
2 hours ago, The Very End said:

Det er en måte å se det på (polariserende og forenkling av saken, som mye av det som postes på Twitter er), alternativt mer forklarende: https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/rPLbAA/new-york-politiet-inn-paa-campus og https://www.nrk.no/urix/kraftige-sammenstot-mellom-demonstranter-pa-universitet-i-california-1.16866479.

Noen vilkårlige sitater:

Tl;dr så er det bråkmakere og ikke nødvendigvis representativt av studenter som «elsker undertrykkelser», være seg «den ene» eller «den andre» leiren.

Voldelige, radikale pro-israelere angriper teltleiren ved UCLA.

https://www.nrk.no/urix/kraftige-sammenstot-mellom-demonstranter-pa-universitet-i-california-1.16866479

Bare så det er klart, radikale idioter finnes på begge sider.

Det mest problematiske i denne saken er hvordan man forsøker å kvele politiske ytringer med stempling som antisemittiisme og suspensjon av studier. Det er et direkte angrep på det frie samfunn, og noe vi kan forvente fra autoritære regimer.

Mediene bør våkne.

Endret av Rhabagatz
  • Liker 5
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   1 medlem

×
×
  • Opprett ny...