Gå til innhold

Krigen mellom Israel og Hamas


Melding lagt til av Uderzo,

Vennligst ikke post politiske memes, det har kun en negativ effekt på diskursen, gjentagelser kan føre til advarsler.

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
0laf skrev (2 minutter siden):

Veeel, Iran har angrepet Israel siden 1979 omtrent,

Nei. 

Aldri direkte angrep siden 1985. Alltid gjennom støtte til regionale væpnede organisasjoner og statsløse terroristbevegelser, man gikk svært sjeldent på israelske mål utenom "myk" mål som israelske turister i andre land som på et annet kontinent, tross alt hadde de to landene vært enig om å være fiender fram til Saddam Husseins fall i 2003. Etter det, sluttet balansen mellom to fiender å opphøre med å eksistere. Fiendskapet som tidlig var ideologisk basert, bli mer og mer personlig, spesielt for det iranske presteregimet som etter hvert følt seg truet av den israelske aggresjonen som tilspisset seg under innflytelse av Netanyahu som messet "Iran, Iran, Iran er den store fienden!" i hele tretti år. 

Moderate krefter i begge land hadde prøvd å skape tilnærming, men Netanyahu og høyrekreftene var sabotøren på israelsk hold mens IRGC var sabotøren på iransk hold. Ahmadinejad var en dum marionettfigur for ekstreme krefter som Khamenei etter hvert begynte med å gi sin støtte til, mens Netanyahu var så smart, at han endt opp med å skape ruin for alle. Fram til 2010 hadde Iran og Israel avholdt seg fra å lansere attentat og angrep i hverandres territorier, denne regelen ble brutt av Netanyahu. Så kom den arabiske våren, akkurat da Syria var i ferd med å bryte med Iran, som deretter fulgt til flere hundre flyangrep - de fleste uprovoserte - som til å begynne med var rettet mot Hizbollah i den libanesiske grensenærheten, men utvides til å omfatte hele landet i slutten. 

Iranerne var ikke sent med å svare. Netanyahu var ikke alene om å teste Irans tålmodighet, men mens de andre var mer balansert i deres handling og endog demonstrert en sterk villighet til å bruke militærmakt, var det i tråd med en etablert doktrinetenkning om å fornekte fiendestater nukleær potensialitet og strategiske fordeler - som iranerne var innforstått med. Dette ble skyllet bort av Netanyahu, som demonstrerte ofte at han holdt tilbake gang på gang. Konsularangrepet var sannsynlig hendt uten hans tillatelse. 

Det må to til for å danse tango.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
FriskLuft skrev (1 minutt siden):

Israels angrep mot konsulatet må regnes som et eget veiskille her. 


Det var et fantastisk vellykket angrep, som tok ut en rekke høytstående terrorister, som i årevis har styrt terrorgruppene som angriper Israel, og forsynt de med våpen.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Stripete skrev (14 minutter siden):

Oi.. Kan dette ha noen konsekvenser for oss? Blir det en storkrig i Midtøsten? Kommer inn her og spør siden jeg vet mange her inne har god kunnskap og er saklige og realistiske. Blir redd kjenner jeg... 

Om det skal ha noen konsekvens for oss så blir det kun positivt, siden vi kommer til å tjene enormt mye mer penger når Oljeprisen skyter i taket. Så om noe så er dette en net positive for norge som nasjon, selv om det er forferdelig å si det.

Lenke til kommentar
FriskLuft skrev (2 minutter siden):

Israels angrep mot konsulatet må regnes som et eget veiskille her. At Israel selv ikke forstod det er jo ganske så utrolig. Det er skrevet side opp og side ned av analytikere om dette. .

Det var likevel ikke på Iransk jord. 
 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
JK22 skrev (1 minutt siden):

... det iranske presteregimet som etter hvert følt seg truet av den israelske aggresjonen som tilspisset seg under innflytelse av Netanyahu som messet "Iran, Iran, Iran er den store fienden!" i hele tretti år. 


Du må gjerne skylde på Netanyahu, men det fremstår nok rimelig klart for de fleste at en gal nasjon styrt av prester, som har som evig mål å utslette staten Israel, har mesteparten av skylden.

Når jeg skriver at Iran har angrepet Israel siden 1979, så mener jeg gjennom terrorgrupper som Hamas og Hezbollah, ikke nødvendigvis direkte.

Iran er den største sikkerhetsrisikoen i vår verden, og landet bør frigjøres og gis tilbake til folket.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 3
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Red Frostraven skrev (Akkurat nå):

 

Og det har han.

Alternativet var at USA var et diktatur med en narsissistisk 12-åring med verdensforståelsen til en 8-åring bar roret akkurat nå

I teorien kanskje, men i praksis så tror jeg du og ekkokamrene tar grundig feil.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
0laf skrev (2 minutter siden):


Du må gjerne skylde på Netanyahu, men det fremstår nok rimelig klart for de fleste at en gal nasjon styrt av prester, som har som evig mål å utslette staten Israel, har mesteparten av skylden.

Når jeg skriver at Iran har angrepet Israel siden 1979, så mener jeg gjennom terrorgrupper som Hamas og Hezbollah, ikke nødvendigvis direkte.

Iran er den største sikkerhetsrisikoen i vår verden, og landet bør frigjøres og gis tilbake til folket.

Her i dette konkrete tilfelle så mener jeg Israel må bebreides. Støtter ikke Iran,men Israel har oppført seg idiotisk i dette konkrete tilfelle. De valgte å tenne på bålet igjen.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
0laf skrev (3 minutter siden):

Når jeg skriver at Iran har angrepet Israel siden 1979, så mener jeg gjennom terrorgrupper som Hamas og Hezbollah

Disse eksistert ikke den gang. Det var først i 1985 iranskstøttede væpnede i både motstandsbevegelser (Sør-Libanon) og terroristbevegelser startet sine angrepene på israelerne - i det som var forbeholdt bare araberne. Iran valgt å støtte det sjiamuslimske folket i Libanon, som i 1982-85 hadde først et positivt inntrykk av israelerne - som på rekordtid var snudd til bitter fiendskap. Hamas fikk ikke iransk støtte før Saddam Hussein var fjernet av amerikanerne. 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
FriskLuft skrev (6 minutter siden):

I praksis så var det akkurat det..iransk jord. Akkurat som USA sin ambassade i Norge er USA sin eiendom..Israel må ha forstått konsekvensen..men de ga f...

Israel hadde fått nok av angrep fra Iran via proxyer. De som ble drept på konsulatet var vel terrorister som ga ordre til angrep på Israel.

Må si si det er spesielt at Israel skal få skylden for dette enorme (antakeligvis!) angrepet fra Iran. 

  • Liker 3
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Irans forsvarsminister Mohammad Reza Ashtiani advarer land i regionen mot å hjelpe Israel.

– Teheran vil svare kraftig overfor ethvert land som åpner luftrommet eller territoriet sitt for angrep mot Iran fra Israel, sier han i en uttalelse til det delvis statlige nyhetsbyrået Mehr.

Det skriver Reuters.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
JK22 skrev (6 minutter siden):

Disse eksistert ikke den gang. Det var først i 1985 iranskstøttede væpnede i både motstandsbevegelser (Sør-Libanon) og terroristbevegelser startet sine angrepene på israelerne ...


Jeg skal gi deg den. Etter den iranske revolusjonen i 1979 avsluttet prestestyret all kontakt med Israel, og gjorde det klart at de ikke anerkjente den Israelske staten, så konflikten startet allerede den gang, men iransk støtte til terrororganisasjoner kom først på midten av åttitallet, og de stadige angrepene mot Israel kom senere.

Det er uansett pussig å mene Israel har skylden for at gærne prester i Iran ikke vil ha jøder i midtøsten.

  • Liker 4
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...