Gå til innhold

Krigen mellom Israel og Hamas


Melding lagt til av Uderzo,

Vennligst ikke post politiske memes, det har kun en negativ effekt på diskursen, gjentagelser kan føre til advarsler.

Anbefalte innlegg

9 minutes ago, Gargantua said:

Dagbladets leder i går. Jeg tror nesten ikke det jeg leser. 

Uansett - Israel har skylda. 

Dagbladet klarer via logisk kortslutning å konkludere seg fram til at det er Israels skyld (!) når Hamas bomber seg selv i hodet. Dette er noe av det sykeste jeg har lest på lederplass noen gang. Snakk om å være hjernevasket. 

Kilde: https://www.dagbladet.no/meninger/uansett-israel-har-skylda/80402288

Dagbladet ledelse må jo nærmest ha mistet vettet der de sitter i blodtåka og teller antall døde i Gaza. Er det ingen som tenker klart lengre og som kan forholde seg til fakta?

"Våpeneksperter og propagandister vil sammen og hver for seg helt sikkert bidra til å etablere «sitt» bilde av sannheten rundt terroren ved sykehuset i Gaza. Men akkurat som i Polen *) er det den angripende part - denne gangen Israel - som må ta ansvaret for terroren ved Al-Ahli sykehuset i Gaza".

*) "Akkurat som i Polen":
Ukrainsk rakett falt ned i Polen etter å ha bli skutt etter en Russisk rakett. Overhodet ikke samenlignbart med hva som skjedde i Gaza.

https://en.wikipedia.org/wiki/2022_missile_explosion_in_Poland#International

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
the 3 X skrev (6 minutter siden):

Tror bortimot 100 % av palistinerne på Gaza gjorde det den dagen massemyrderiene skjedde... så hva syns du om det..??

Palestinere ville ha stemt mot Hamas viste en poll i 2021, hadde det blitt valg. Denne er fra i år om hva palestinere syns om Hamas. Så nei, det stemmer nok ikke.

https://www.washingtoninstitute.org/policy-analysis/polls-show-majority-gazans-were-against-breaking-ceasefire-hamas-and-hezbollah

  • Liker 3
Lenke til kommentar
the 3 X skrev (43 minutter siden):

Du kan jo umulig vite hvem som satt i bilen.. De Israelske soldatene var ganske nært da de skjøt, og så nok hvem det var.

 Hamas har vel stjålet alt som heter kjøretøy der nede, på lik linje med mat, drivstoff medisiner, osv

Ifølge journalistene som var vitne til hendelsen så var det sivile i bilen. Bilen har ingen synlig merking. Videoen alene gir ingen sikker konklusjon.

Jeg geolokaliserte videoen for noen sider tilbake i tråden:

Snikpellik skrev (15 timer siden):

Geolokasjon:

image.thumb.png.f12c198975e6bcc5dce9e4361fad867c.png

31°28'13.4"N 34°25'57.3"E

  Vis skjult innhold

F9rPXYbWoAAFLpo?format=jpg&name=large

 

Som vi ser på kartet skjer dette såvidt innenfor området nord på Gazastripen som Israel har beordret innbyggerne om å evakuere fra.

Vi ser det som trolig er en israelsk bulldozer (muligens D9) som setter opp en veisperring og en israelsk Merkava-stridsvogn på høyre side.

Bilen kjører nordover, mot sperringen.

Det kan ha vært Hamas, men jeg tror nok kanskje det mest sannsynlige er en gammel mann eller lignende i bilen som er stressa/forvirra og ikke får med seg varselskudd og/eller andre advarsler. Den israelske stridvognen følger dermed sin ROE og skyter, for de kan ikke være sikre på om dette er sivile eller ikke.

Ingen sekundæreksplosjoner etter treffet, så ingenting i videoen indikerer at det var noen eksplosiver i bilen.

Endret av Snikpellik
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
24 minutes ago, The Very End said:

Snakker man ikke bare forbi hverandre da? En stillstand av kamphandling er jo en form for våpenhvile i en periode mens man får inn noen forsyninger.

Og som nevnt, det er galninger på begge sider her, og videre enig i at vi ikke kan stole på Hamas. Men, vi kan ikke tillate oss å rettferiggjøre et folkemord fordi vi er blendet av raseri. Vi må være bedre enn terroristene (og på samme tid ikke naive, derav begrenset periode for våpenhvile). 

En gang til. Poenget mitt er at forsyninger allerede kommer inn i Gaza på Israel sine premisser (fordi de er bedre enn terroristene), og ikke på Hamas og PIJ sine premisser.

En våpenhvile vil medføre forhandlinger og kraftige forsinkelser hvor Hamas og PIJ kommer opp med uspiselige krav som at f.eks. Israel trekker seg ut. Jo mere hastverk med våpenhvile jo mere uspiselige krav fra Hamas og PIJ.

Det er dessverre en annen dynamikk nå. De sivile har fått beskjed om hva de må gjøre. Krigsmaskinen IDF er nå på vei til å omringe Gaza city for å finne gislene å ta ut terroristene. En våpenhvile nå vil bare medføre at terroristene får omorganisert seg og forlenge krigen med mange måneder.

Endret av Ekspertkommentator
typo
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
1 minute ago, Ekspertkommentator said:

En gang til. Poenget mitt er at forsyninger allerede kommer inn i Gaza på Israel sine premisser (fordi de er bedre enn terroristene), og ikke Hamas og PIJ.

En våpenhvile vil medføre forhandlinger og kraftige forsinkelser hvor Hamas og PIJ kommer opp med uspiselige krav som at f.eks. Israel trekker seg ut. Jo mere hastverk med våpenhvile jo mere uspiselige krav fra Hamas og PIJ.

Det er dessverre en annen dynamikk nå. De sivile har fått beskjed om hva de må gjøre. Krigsmaskinen IDF er nå på vei til å omringe Gaza city for å finne gislene å ta ut terroristene. En våpenhvile nå vil bare medføre at terroristene får omorganisert seg og forlenge krigen med mange måneder.

Det ble nevnt på radioen (NRK Alltid Nyheter) at det er behov for mellom 100-150 lastebiler om dagen for å håndtere den humanitære krisen i krigssonen, men at det så langt har kun vært sendt inn noe rundt 20 stk. Dette medfører at det ikke er tilstrekkelig med forsyninger til å forhindre en total humanitær krise. Jeg betviler ikke at enhver annen enn Hamas vil være bedre til å fordele forsyningene som kommer inn, men det blir litt sekundært når det ikke er forsyning i fordele i det hele tatt. 

Utfordringen med å "bare" flytte på seg er at det er svært mange barn, sjokkskadede og andre former for skadede mennesker i området som ikke kan forflytte seg. Det er ikke et realistisk eller mulig valg for dem av flere grunner. Når da Israel utaler at de som ikke flytter på seg er å regne som terrorister eller sympatisør av disse, kombinert med avsnittet over, så skaper man en helt forferdelig humanitær krise.

Jeg tror og håper at det er ingen som mener at Israel ikke skal kunne forsvare seg, men som den desidert mest overlegne makten i området har de et særskilt ansvar som de synes å ikke være veldig bevisst på gitt siste tids utvikling. 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
PrettyBoy skrev (16 minutter siden):

Palestinere ville ha stemt mot Hamas viste en poll i 2021, hadde det blitt valg. Denne er fra i år om hva palestinere syns om Hamas. Så nei, det stemmer nok ikke.


Dette er en feiltolkning. Det som står, er at et flertall av palestinere mener Hamas ikke burde brutt våpenhvilen med Israel.

Ser man på kildene for denne meningsmålingen, så er det det eneste uavhengige byrået som foretar målinger i de palestinske områdene som står bak selve målingen.

Går man så til Palestinian Center for Public Opinion, så kan man lese mer i detalj hva funnene sier:

https://pcpsr.org/en/node/938

"...if new parliamentary elections were to take place today, and a majority vote for Hamas’ candidate, Ismail Haniyyeh, over Mahmud Abbas in presidential elections. Satisfaction with president Abbas drops four percentage points and the demand for resignation increases by two points.

Public evaluation of internal conditions points to a greater deterioration in the standing of the PA and a significant loss of trust in it. Findings show a rise in the belief that the PA is now a burden on the Palestinian people and for the first time in our polls, a majority supports the dissolution of the PA and views its collapse as an interest for the Palestinian people. In fact, a majority thinks that the continued existence of the PA serves the interests of Israel and that its dissolution or collapse would strengthen Palestinian armed groups....

In light of all that, findings show a rise in the percentage of those who support a return to armed confrontation and intifada...

Public support for armed resistance is further confirmed by overwhelming opposition to the Palestinian participation in the Aqaba meeting. Almost all Palestinians think Israel will not honor its commitments in that meeting.

  • 68% support the holding of general elections but 69% do not expect elections to take place soon
  • In presidential elections between president Abbas and Ismail Haniyyeh, the former receives 36% of the popular vote and the latter 52%; in similar elections between Marwan Barghouti and Haniyyeh, the former receives 58% and the latter 37%
  • 77% demand the resignation of president Abbas
  • In parliamentary elections, Hamas receives 33% of the vote and Fatah 35%
  • 44% think Hamas and Fatah do not deserve to represent and lead the Palestinian people; 26% think Hamas deserve to represent and lead the Palestinians and 24% think Fatah deserves to do so

     

______________________

Det er jo en grunn til at man ikke har holdt valg siden 2006, og det er nettopp at Hamas ville vunnet et slikt valg, da de fleste støtter Hamas (<52%) og enda flere støtter væpnet opprør (<70%'ish).

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

Feiringen av 7-10 fortsetter. Her en dansk muslim (influenser). En syk person som endelig føler han kan annonsere sitt jødehat. Dette er vel prisen vi må betale for ytringsfrihet. Men jeg er ikke sikker på at online feiring av f.eks. 250 muslimer bombet i Syria ville blitt tatt imot like varmt.
 

 

Endret av Ekspertkommentator
  • Liker 1
Lenke til kommentar
The Very End skrev (20 minutter siden):

Det ble nevnt på radioen (NRK Alltid Nyheter) at det er behov for mellom 100-150 lastebiler om dagen for å håndtere den humanitære krisen i krigssonen, men at det så langt har kun vært sendt inn noe rundt 20 stk. Dette medfører at det ikke er tilstrekkelig med forsyninger til å forhindre en total humanitær krise.


Tidligere, før krigen, har jo Israel kjørt inn hundrevis av lastebiler daglig til beboerne i Gaza.
Skal man skylde på noen for at den strømmen av varer er stanset, så må det vel være Hamas, som har gått til angrep på Israel.

Det er selve definisjonen av å bite hånden som før deg!!!

Nå er det Egypt som styrer tilgangen til Gaza over deres grenseovergang, og verdenssamfunnet som må stille opp med mat og varer, dersom de ønsker å hjelpe palestinerne. Israel har dog så vidt jeg har lest gått med på å hjelpe til å få 100 lastebiler daglig over Rafah.

Endret av 0laf
  • Liker 4
Lenke til kommentar
Ekspertkommentator skrev (12 minutter siden):

Feiringen av 7-10 fortsetter. Her en dansk muslim (influenser). En syk person som endelig føler han kan annonsere sitt jødehat. Dette er vel prisen vi må betale for ytringsfrihet. Men jeg er ikke sikker på at online feiring av f.eks. 250 muslimer bombet i Syria ville blitt tatt imot like varmt.
 

 

Hva er poenget med disse videoene? Vi vet at det feires på begge sider.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Camlon skrev (4 minutter siden):

At noen journalister sier noe betyr ikke at det er korrekt.

Kan du peke på hvor jeg sier at det disse journalistene sier må være korrekt?

Sitat

Journalistene jobber trolig for Hamas og vil si hva som helst for å sverte Israel.

Hvorfor tror du at de trolig jobber for Hamas?

Det er mange uavhengige journalister på Gazastripen, både fra amerikanske Reuters og AP, fra BBC og så videre. Jeg vet ikke hvor akkurat disse journalistene er fra.

Endret av Snikpellik
  • Liker 4
Lenke til kommentar
9 minutes ago, Snikpellik said:

Kan du peke på hvor jeg sier at det disse journalistene sier må være korrekt?

Hvorfor tror du at de trolig jobber for Hamas?

Det er mange uavhengige journalister på Gazastripen, både fra amerikanske Reuters og AP, fra BBC og så videre. Jeg vet ikke hvor akkurat disse journalistene er fra.

Her er grunnen til at jeg tror de jobber for Hamas.

Quote

The Gaza Strip is a particularly inhospitable territory for press freedom. Hamas and the Islamic Jihad harass and obstruct journalists suspected of collaborating with Israel. 

https://rsf.org/en/country/palestine

Det er derfor ikke mange uavhengige journalister på Gazastripen. 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Camlon skrev (Akkurat nå):

Her er grunnen til at jeg tror de jobber for Hamas.

https://rsf.org/en/country/palestine

Det er derfor ikke mange uavhengige journalister på Gazastripen. 

Det er da rimelig godt kjent at hverken pressefrihet eller frihet generelt står særlig høyt i kurs i et terrordiktatur. Jeg antar likevel ikke at du tror Reuters og BBC "jobber for Hamas".

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Ekspertkommentator skrev (50 minutter siden):

Dagbladet ledelse må jo nærmest ha mistet vettet der de sitter i blodtåka og teller antall døde i Gaza. Er det ingen som tenker klart lengre og som kan forholde seg til fakta?

"Våpeneksperter og propagandister vil sammen og hver for seg helt sikkert bidra til å etablere «sitt» bilde av sannheten rundt terroren ved sykehuset i Gaza. Men akkurat som i Polen *) er det den angripende part - denne gangen Israel - som må ta ansvaret for terroren ved Al-Ahli sykehuset i Gaza".

*) "Akkurat som i Polen":
Ukrainsk rakett falt ned i Polen etter å ha bli skutt etter en Russisk rakett. Overhodet ikke samenlignbart med hva som skjedde i Gaza.

https://en.wikipedia.org/wiki/2022_missile_explosion_in_Poland#International

Ja, logikken i den Dagbladet-lederen snur jo virkeligheten helt på hodet:

Sitat

"Men selv om det eventuelt ikke skulle være sant at Israel siktet på sykehuset for å spre mest mulig palestinsk død, så er det Israel som må bære ansvaret for døden ved sykehuset.

Blant annet fordi hvis vi går snart et år tilbake i tid så landet det i november i fjor en rakett i en polsk by rett ved grensa til Ukraina, som drepte to polske statsborgere. Verden sto stille i noen timer, for et russisk angrep på Nato-landet Polen skulle i prinsippet aktivere solidaritets-paragrafen i Nato om at et angrep på én er et angrep på alle.

Nå viste det seg at det etter nærmere gransking var en ukrainsk luftvernrakett, som skulle stanse russiske raketter, som hadde gått feil og landet på polsk side av grensa. Verden kunne puste lettet ut, for vi hadde ennå ikke snublet inn i 3. verdenskrig. Russland fikk likevel ansvaret for raketten som landet i Polen, fordi det var på grunn av Russlands krig, og angrep i hele Ukraina, ukrainerne sendte av gårde sin luftvernrakett. Russland fikk med rette ansvaret for døden i grenseland."

HÆ???
Det var muslimsk Jihad som var "den angripende part" her.
Det er ikke Israel som startet å sende raketter mot Gaza.

Og HVIS det skulle være slik at det var Israel som prøvde å avskjære denne raketten, så kunne sammenligningen med det som skjedde i Polen ha noe for seg, men da ville det likevel vært muslimsk Jihad man skulle peke på, og IKKE Israel?
(Men denne raketten falt vel ned så fort at det er ekstrem liten sjanse for at den ble skutt ned av Israel)

Likevel klarer de å snu det til at det er Israel sin feil?
Hvis dette er nivået på logikk i Dagbladet sin redaksjon, så er det bare trist, og de bør sterkt vurdere å legge ned hele sjappa....

  • Liker 4
Lenke til kommentar
3 minutes ago, Snikpellik said:

Det er da rimelig godt kjent at hverken pressefrihet eller frihet generelt står særlig høyt i kurs i et terrordiktatur. Jeg antar likevel ikke at du tror Reuters og BBC "jobber for Hamas".

Hva er det som får deg til å tro at journalistene er fra Reuters eller BBC?

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Denne gangen gikk Hamas litt for langt. Å stable mennesker i en haug og sette fyr på dem levende, med barn oppå der også. Dette var grensesprengende.

Alt hamas gjør og står for er feil. De tar livet av feil mennesker (Sivile, barn også), og de tar sivile av egne folk som gisler i bygninger (Feil det også)

Ingenting av det de gjør er moralsk riktig. De er hundre prosent sprengt i hodet.

Endret av SanneOrdForDeg
  • Liker 4
Lenke til kommentar
13 minutes ago, Snikpellik said:

Jeg har ikke skrevet at jeg tror journalistene er fra Reuters eller BBC.

Jeg skrev derimot:

Og jeg skrev:

"Journalistene jobber trolig for Hamas og vil si hva som helst for å sverte Israel."

Jeg ser det ikke som særlig sannsynlig at journalistene kommer fra BBC eller Reuters. Så lenge ingen kan bevise at de er fra en medieorganisasjon uten koblinger til Hamas, vil jeg ta det de "rapporterer" med en stor klype salt.

Endret av Camlon
  • Liker 4
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...