Gå til innhold

Kan man bli deprimert av Filosofi? Er det greit å være ignorant?


Anbefalte innlegg

Jeg er en som ikke får hjelp av Psykologer grunnet at mine problemer er eksistensielle. Kanskje det å studere filosofi kan hjelpe siden alt annet er prøvd...men samtidig er jeg livredd for at det kommer til å gjøre meg mer deprimert og lede til mørke tanker?

Er det verdt risikoen? Eller er det greit å være ignorant så lenge man ikke skader noen andre?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg vil mene at filosofi så absolutt kan hjelpe, men effekten kan også bli den motsatte. Den kan bli negativ, men det kommer litt an på. Det finnes vel mer enn ett eksempel på personer som har "tenkt seg bort" i sin egen forskrudde verden.

Det er vel ikke helt utenkelig at faktisk "eksistensiell filosofi" i noen tilfeller, og kanskje rett som det er, kan hjelpe litt mot "eksistensielle problemer".   

"Et sykt tilfelle" det har man vel kanskje når man opplever at de eksistensielle problemene ikke eksisterer. 

For min del, så vil jeg da si at filosofi er det viktigste faget jeg har lært meg noen gang. Det dreier seg da ikke om å få en enestående opplevelse av "å forstå verden", men å forstå og få oversikt over hvordan dette "faget" og denne "dimensjonen" ved å tolke og forstå virkeligheten har vært en del av ulike kulturer gjennom årtusener.

5 minutes ago, Gaea said:

Ikke tenk så jævlig mye over meningen med livet, skap heller en mening med livet og enjoy

Se der har vi en som har studert eksistensiell filosofi. Ikke dårlig 🙂 (Nei, det er ikke en spøk eller sarkasme.)

https://snl.no/meningen_med_livet

Endret av arne22
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
12 minutes ago, Gaea said:

Haha, ironisk nok, det er korrekt, jeg har faktisk studert filosofi tidligere.

Det ser du. Det hadde sin positive langsiktige effekt.

.. Og for å fortsette med litt gresk og så å gå et par tusen år tilbake i tid, så oppstår "det gode liv" og det "å skape en mening med livet" slik at man kan "enjoye" ved at man tilegner seg gode verdier og gode vaner. Ordet for "vane" på gresk skal visst nok være "ethos".

https://snl.no/Aristoteles

I følge mange sorter filosofi så går det ikke så bra å tenke seg selv hverken vis eller lykkelig. Det hele har liksom også noe med "praksis" å gjøre.

Filosofi er vel sånn sett det viktigste faget som vi ikke har på skolen.

Endret av arne22
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det sies jo at ignorance is bliss, men det igjen kan en jo igjen nøyansere.

Østerlig filosofi sier jo bl.a. at du ikke skal føle deg ansvarlig for problemer du ikke kan gjøre noe med. Går man rundt med verdens problemer på sine skuldre og tar "ansvar" for dem på en måte som ikke har noe resultat annet en å deprimere seg selv, så er det jo liten effekt av det.

Så lenge jeg bidrar minst mulig i negativ retning for rasere planeten så gjør jeg det som er innenfor mine realistiske muligheter. Det vil alltid være folk som er uenige med deg av mer eller mindre velbegrunnede grunner, men det må de få lov til i et demokrati. 

Verden er jo et resultat av en haug med med beslutninger hvor ganske få av dem er dine, så det gjelder jo å ha et rasjonelt syn på det og ikke ta på seg mer enn sin del selv om mange gjerne vil ansvarsfraskrive seg sitt ansvar over på deg.

Endret av vidor
Lenke til kommentar

Livet er meningsløst. Når du kommer fram dit kan du begynne å leve, det er et utmerket utgangspunkt. Det høres rart ut, men det er sånn det er for mange.  

Uføret du er inne i er kjipt, så jo fortere du aksepterer at alt er meningsløst, jo fortere kan du tilføre din egen mening.  

Det inkluderer også filosofi.

Endret av process
Lenke til kommentar
21 minutes ago, vidor said:

Østerlig filosofi sier ..

Nå er det vel sikkert mange varianter av østlig filosofi, men en interessant side ved saken, det er at det kanskje finnes en god del fellesnevnere mellom tradisjonell buddhistisk filosofi og moderne eksistensialisme. Her er det mye interessant å sette seg inn i.

https://no.frwiki.wiki/wiki/Bouddhisme_et_philosophie_occidentale

Dette som vi setter merkelapper og diagnose på som "depresjon" og mye annet, det er kanskje i like grad en slags "kulturell vane" eller "kulturell overlevering", slik at vi er lært opp til en "rolle i verden" som passer inn i disse diagnosene. Og så skal vi jo også være gode kunder for "behandlingsindustrien".

Jeg for min del synes at filosofi er et slags "fag" som bidrar til "tankens frihet".

Alt er vel ikke nødvendigvis helt slik som psykologen sier at det er, og for så vidt så finnes det vel også en variant av psykologi, som heter "eksistensiell psykologi".

https://psykologisk.no/2020/08/hva-er-eksistensiell-psykologi/

Endret av arne22
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Dette er kanskje litt upolitisk korrekt sagt her i Norge, men iblant kan det å prøve noen psykedeliske stoffer hjelpe hvis man har noen mer eksistensielle tanker som kan gi grobunn for depresjon. Det hjalp i alle fall meg.

Studere filosofi er spennende og interessant hvis er glad i å debatere (dette gjelder kanskje hovedsakelig phd og opp, mange fine konferanser) og glad i å utfordre hva man mener/tenker om ting.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
24 minutes ago, shockorshot said:

Dette er kanskje litt upolitisk korrekt sagt her i Norge, men iblant kan det å prøve noen psykedeliske stoffer hjelpe hvis man har noen mer eksistensielle tanker som kan gi grobunn for depresjon. Det hjalp i alle fall meg.

Her har jeg motsatt syn. Det viktigste er å unngå alle rusmidler og også alle medisiner, i den grad det er mulig, slik at man kan se verden klarest mulig. All bruk av dop gir det motsatte av "klarhet" slik at det bør unngås. Det hjalp i alle fall meg. "Eksistensielle tanker" er ikke noe som bør tas vekk, det er tvert i mot noe som er helt nødvendig.

Noe av problemet ved vår kultur, det er at vi tar dem vekk, for eksempel ved rus eller underholdning.

Endret av arne22
Lenke til kommentar

Tror ikke jeg kan ta risikoen av å studere filosofi likevel. Håndterer ikke relativisme eller at livet er meningsløst. Får heller fokusere på å snu meg bort fra virkeligheten og disse sannhetene, selv om det ikke blir bedre av dette.

Og nei, er dessverre ikke interessert i rusmidler.

Takk for alle svar.

Lenke til kommentar

Sannheten har den tendensen, og da er det et spørsmål i og for seg selv om det engang er verdt å utsøke det når det bare bringer vonde. Jeg synes personlig du godt kan filosofere, men det er en helt annen ting å kjøre disse tankene ut i virkeligheten. Så sitt ved en pult eller et bord og tenk og reflekter i vei. Du kan alltids snakke med noen om det du har innsett og det synes jeg hjelper deg gro som en person. 

Endret av Hugin
Lenke til kommentar
13 hours ago, process said:

Livet er meningsløst.

Hva er så "mening" og hvordan kan man eventuelt kunne mangle noe som ikke kan eksistere? Hvorfor er det er behov for at "livet skal ha en mening", hvis "mening" ikke finnes eller kan finnes? Hvor kommer den forestillingen fra?

6 hours ago, Hugin said:

Så sitt ved en pult eller et bord og tenk og reflekter i vei.

Nå tilhører vi en kultur som er mange tusen år gammel der mange millioner mennesker har stilt seg de samme spørsmålene gjennom mange generasjoner. Det spørs om ikke det ikke er et bedre utgangspunkt å sette seg inn i filosofiens historie og det mennesker har tenkt før, i stedet for å forsøke å gjennomføre denne historiske utviklingen på egen hånd. Man er en person og en generasjon. Det blir jo sånn omtrent ingen ting.

12 hours ago, Letterboxd said:

Tror ikke jeg kan ta risikoen av å studere filosofi likevel. Håndterer ikke relativisme eller at livet er meningsløst. Får heller fokusere på å snu meg bort fra virkeligheten og disse sannhetene, selv om det ikke blir bedre av dette.

Og nei, er dessverre ikke interessert i rusmidler.

Hvorfor skal filosofi lede til "relativisme eller meningsløshet"? Hvorfor ikke heller motsatt?

Hvis "virkeligheten" er bedre enn de problemene som man har blitt lært at man har, hvorfor ikke da heller velge virkeligheten?

Og forutsetningen for å tolke og forstå virkeligheten det er selvfølgelig at man er uten rusmidler, slik at man kan "tenke og se klart".

6 hours ago, Hugin said:

Så lenge du ser på det som en sannhet, vil det fremdeles forbli en sannhet for deg.

Her kan det se ut som at vi har et par tanker av typen "Søren Kiekegaard", altså en av de mange som man pleier å klistre på merkelappen "eksistensialist", og en av de personene som man mener har hatt en forholdsvis stor innvirkning på denne retningen i filosofiens historie. Man regner jo også med at Søren Kierkgaard hører med til den religiøse varianten av eksistensialismen. (I motsetning til den ateistiske varianten.) Leser man en bok av Kierkegaard så tenker man vel heller på at man leser en roman eller en novelle eller noe slikt. Man tenker ikke på at det er filosofi, med mindre man har tenkt på det på forhånd.   

Mye av det som vi synes er rimelig og fornuftig i hverdagen, det er det på grunn av "tanker" og "måter å tenke på" som er en del av en mange tusen år gammel kulturarv. Det aller meste har allerede blitt tenkt før og utvalget er stort og mulighetene er mange. Man kan til og med velge seg norsk materialisme anno 2023, men da har man kanskje grunn til å være deprimert.

Livskriser kan vel ellers være nødvendig, sunt og bra og nødvendig for å komme videre.

Mangt og mye handler jo egentlig om tro og overtro, inklusive også materialismen.

Endret av arne22
Lenke til kommentar
arne22 skrev (13 timer siden):

Her har jeg motsatt syn. Det viktigste er å unngå alle rusmidler og også alle medisiner, i den grad det er mulig, slik at man kan se verden klarest mulig. All bruk av dop gir det motsatte av "klarhet" slik at det bør unngås.

Dude, folk dauer uten medisin, å være i mot rusmidler er en ting, men å si at det er viktig å unngå medisin er bare vanvittig.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Letterboxd skrev (13 timer siden):

Og nei, er dessverre ikke interessert i rusmidler.

Noen rusmidler er medisin som ikke er godkjent ennå. Hallusinogener kan fort vise seg å være en del av fremtidens behandlings tilbud for psykiatrien.

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/12/161201094448.htm

The most interesting and remarkable finding is that a single dose of psilocybin, which lasts four to six hours, produced enduring decreases in depression and anxiety symptoms, and this may represent a fascinating new model for treating some psychiatric conditions

 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, skaftetryne32 said:

Dude, folk dauer uten medisin, å være i mot rusmidler er en ting, men å si at det er viktig å unngå medisin er bare vanvittig.

Selvfølgelig er det slik at det er mange pasienter som kan bli enda mer syk eller dø hvis de ikke tar medisinene sine, slik at dette ikke er noe man kan anbefale som en generell løsning.

Samtidig så er det også veldig mange pasienter som faktisk tar medisinene sine og som er til behandling, men som blir stadig sykere og som til sist dør, enten det nå er til tross for, eller på grunn av behandlingen.

https://www.aftenposten.no/norge/i/6ngd70/hoeye-selvmordstall-avdekket-i-psykiatrien

De aller fleste som blir stadig sykere og som kanskje til sist dør av sin sykdom, innenfor psykiatrien, det er jo pasienter som er til behandling, der den langsiktige effekten av behandlingen ikke er slik som ønsket, til tross for medisiner og den behandling som gis.

På kort sikt så bør man selvfølgelig ta de medisiner man blir foreskrevet, men på lang sikt så er det nok en god ide å diskutere med legen om hvordan man eventuelt kan trappe ned og bli fri for alle typer medisiner og rusmidler, når dette er mulig.

Her vil det nok være en fordel, slik som jeg ser det, å oppnå et liv i "naturlig balanse", når dette er mulig. (Men det er nok sannsynligvis ikke mulig for alle.)

For "folk flest", så mener jeg nok at det er en god ide både å interessere seg litt for filosofi og eksistensielle problemstillinger, og å sørge for "et liv i naturlig balanse", uten behov for rusmidler eller unødvendige medisiner. (Men de som er nødvendige, de bør man jo selvfølgelig ta.)

   

Endret av arne22
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...