Gå til innhold

Nye EU-regler om lading av elbil vil gjelde i Norge


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Mannen med ljåen skrev (2 minutter siden):

Kort er ikke dyrt, og er min foretrukne betalingsmetode. Ønsker ikke å registrere meg med brukerprofil hos alle mulige butikkjeder for å bruke deres egenutviklede løsning.

Vet du hva det *egentlig* koster? Mitt inntrykk er at bransjen jobber hardt for å holde hemmelig hva dette koster oss. I Danmark må kortselskapets provisjon oppgis på kvitteringene(3 komma et-eller-annet prosent?) og jeg har sett avtaler hvor de krevde en andel av *all* omsetning, ikke bare det som ble betalt med kort.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Jeg mistenker at ladebransjen bestandig finner opp egne betalingsløsninger for å gjøre kundene lojale. Når du har registrert deg hos en aktør, fortsetter du å bruke denne. Blir så mye styr å registrere seg hos flere.

Man kan melde seg inn i elbil-klubber som gir universal-chip som virker flere steder, men det koster penger, og ikke alle aktører er med.

Lenke til kommentar
Mannen med ljåen skrev (1 minutt siden):

Jeg mistenker at ladebransjen bestandig finner opp egne betalingsløsninger for å gjøre kundene lojale. Når du har registrert deg hos en aktør, fortsetter du å bruke denne. Blir så mye styr å registrere seg hos flere.

Man kan melde seg inn i elbil-klubber som gir universal-chip som virker flere steder, men det koster penger, og ikke alle aktører er med.

Jeg tror heller at dette foreløpig er så lite modent/utbredt at det ikke koster dem noe særlig å være 'sære'. På et eller annet tidspunkt tror jeg de ville kommet sammen i ladeallianser hvor man for eksempel kunne brukt sin brikke fra BKK til å lade hos alle europeiske ladenett som var med i samme allianse som BKK. 

Uten at jeg har sett den endelige utformingen av regelverket ennå virker det som EU nå vil tvinge gjennom roaming mellom ladenettverkene.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
57 minutes ago, mobile999 said:

Betaling med kredittkort er dyrt. Det at den som betaler ikke ser kostnaden betyr ikke at den ikke er der. Det er dessuten den/de som betaler som uansett betaler den kostnaden.

2 - 3,5%, avhengig av utbyder, var det et firma jeg engang jobbet for måtte betale, men mener man fikk rabatt desto høyere transaksjonsvolum man har.  På samme tiden leverte vi ulike SMS-tjenester der Telenor tok rundt 50% (!), så alt er relativt...  

  • Liker 1
Lenke til kommentar
On 9/26/2022 at 8:45 PM, WiiBoy said:

Vet ikke om du sikkert til mitt innlegg, som var rett over ditt. Jeg forklarer i hvert fall hver gang at man kan gjerne innføre betaling med kort, mynt, tomflasker eller kameler for alt jeg bryr meg. Problemet er at dersom selskapene må bruke tid og ressurser på å innføre kortbetaling, så blir det mindre tid og ressurser til å løse de andre problemene. 

Mangel på kortbetaling er det største problemet og det enkleste å løse.

Lenke til kommentar
1 hour ago, Abigor said:

Mangel på kortbetaling er det største problemet og det enkleste å løse.

  • Så det å stå i ladekø er uproblematisk, så lenge man kan betale med kort når det omsider er din tur.
  • Så det å ikke vite hvem som er neste i køen er uproblematisk, så lenge man kan betale med kort når det omsider er din tur.
  • Mangel på lade infrastruktur i deler av landet er uproblematisk, så lenge man kan betale med kort dersom det omsider kommer en lader i yttre gokk.
  • +++

Det er heller ikke enkelt å oppgradere hauger med etablerte ladeplasser med dette.

Man er dessuten nødt til å ha app/brikke for normallading, for dette regelverket omfatter kun hurtig og lynladere etter hva jeg vet. Dersom alle normalladernes som står i byer/hoteller/kjøpesenter/++ også må ha kortbetaling, så blir det veldig, veldig omfattende.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
18 hours ago, Kahuna said:

Din omsord for betalingsbransjen er rørende. :) 

Min omsorg er for forbrukere og gode løsninger. Den eneste reelle årsaken til at ladebransjen ikke vil tilby kortbetaling, er lock-in. Ikke kostnader. Å hevde noe annet er å være en nyttig idiot for en bransje som vil flå deg mest mulig, og låse deg mest mulig inn i eget system. Det beste beviset på det er vel at nær samtlige aktører bruker kortbetalinger allerede. Men du må legge inn kortet i appen, fremfor å bruke det på laderen.

Dette endrer jo ikke på prisen de må betale til "betalingsbransjen" hvem nå enn det liksom skulle være. Bankene? Nets? Visa? Mastercard? Hadde kostnadsargumentet mot å bruke kort vært reelt, hadde du selvfølgelig måtte fylle opp ladebrikken din med kontooverføring. Men de tilbyr deg å belaste et kort... så fort du er kunde i deres app, og i deres økosystem. Nesten så man skulle tro det ikke var prisen for korttransaksjoner som var problemet. 🤔 

Bank Axept-transaksjoner koster forøvrig 10-30 øre. Andre debetkorttransaksjoner: maks 0,2%. Kredittkorttransaksajoner: maks 0,3%. De to siste avhenger riktignok av EU-regelverk jeg ikke er helt sikker på om Norge har innført enda, men det er i hvert fall bare et spørsmål om tid. Som nevnt er jo kostnaden ved transaksjonene en lett gjennomskuelig løgn, siden de lar deg betale med kort allerede, du må bare omveien via appen. Og kostnadene for hardware for å akseptere kort er som nevnt lav nok til at de finnes på brusmaskiner.

Prisargumentet mot kortbetaling har aldri vært noe annet enn en løgn for å kunne drive med vendor lock-in. 

Endret av NgZ
"mot" ikke "for" i andre avsnitt.
  • Liker 1
Lenke til kommentar
2 minutes ago, Kahuna said:

Som sagt, din omsorg for betalingsbransjen er rørende. :p 

Din nyttige idioti til glede for ladebransjen og verdiløse oppgulp av usannheter er det dessverre ikke..

  

1 minute ago, Kahuna said:

Her bommer du med en faktor 10...

Mhm, EU lyver sikkert også om maks interchange fees etter PSD2 fordi de er i lomma på "betalingsbransjen". Og som nevnt: Du betaler allerede med kort, via appen. Kanskje du skulle lese ting før du forsøker å svare.

Endret av NgZ
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...