Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Apekopper


William_S

Anbefalte innlegg

Fortjener selvsagt en egen tråd det her . Akkurat nå er det startet smittesporing i OSlo rundt en person som fikk diagnoistert dette i etterkant av en tur i sitt hjemland. Sykdommen regnes ikke for å være farlig i vestlige land og har antagelig et lavere spredningspotensial enn covid 19. Og vi har vaksiner som funker rimelig godt mot sykdommen. 

Men det kan bli interessant å følge  dette videre, tidligere i Europa har det jo bare vært sporadiske importtilfeller fra folk på reise i vestlige Afrika som har fått dette påvist.

https://direkte.vg.no/nyhetsdognet/news/apekopper-registrert-i-norge.J2XVZIY5L?utm_source=vgfront&utm_content=hovedlopet_row1_pos1

 

Lenke til kommentar
Annonse

[1] Random productId 2869128 from global

Apekopper, tullekopper og ymse. Frode Forland hos FHI sier det er rimelig ufarlig for de fleste disse apekoppene.

Quote

Er apekopper farlig?
Svært få har dødd og kun noen få har blitt alvorlig syke av apekopper.

– I all hovedsak er ikke dette en veldig alvorlig sykdom, men den er uvanlig i Europa, sier Feruglio.

Blir du smittet, kan sykdommen vare mellom to til fire uker. Den går stort sett over av seg selv.

– Det er et virus du kan bli plagsomt syk av, men det er ikke veldig farlig, sier Forland.

Quote

nZvKAPaSBmacKfl_RpeJsAKgXRPo6e5THLcjbA-3

Fagdirektør Frode Forland ved FHI.

FOTO: EIRIK PESSL-KLEIVEN / NRK

https://www.nrk.no/osloogviken/apekopper_-hva-er-apekopper_-hva-er-symptomene-og-hvordan-smitter-det_-1.15974712

Endret av G
  • Liker 1
Lenke til kommentar
On 5/23/2022 at 9:45 AM, Subara said:

What tha fuck :wow:

Nå har en hørt det meste, for noen tøysekopper!

Ny informasjon er tilkommet som tilsier at isolasjon er riktig. Ikke for voksne pasienters skyld, men for at det ikke skal spres til barn. Er du voksen, kontakt helsevesen ved symptomer. Ellers lev normalt inntil så skjer.

Endret av G
Lenke til kommentar

Høyst aktuell, kort oppsummering av hvordan Apekopper virker, med symptomer, spredning...

Sykdommen virker mindre farlig på voksne.

Men, Campbell anbefaler at du tar kontakt med helsevesenet med en gang du får noe som minner om apekopper, fordi barn kan ta mer skade. Derfor er samfunnsspredning ikke ønskelig.

Til nå har vi fått inntrykk av at dette er nokså harmløse saker. Til og med Frode Forland hos FHI virket ikke særlig beveget av hendelsene i Europa. Men, det kan være farlig nok for barn.

Sies på slutten i video her.

For meg var dette helt nytt og faktisk litt oppsiktsvekkende. For barnas skyld skal man altså være svært forsiktig dersom man først utvikler symptomene, selv om man er voksen. Ellers lev normalt inntil så måtte skje deg!

Da kan man begynne å forstå at de få som får symptomene på sykdommen skulle isoleres i enkelte land i 21 dager. Men isolasjon er jo ikke nytt for de virkelig allmennfaglige sykdommene. Noe liknende kan fort skje i Norge. Men, det blir sannsynligvis og forhåpentligvis ikke som med covid-19, hvor alle må ta hensyn til alle når og hvor som helst.

Endret av G
  • Liker 3
Lenke til kommentar
On 5/23/2022 at 9:45 AM, Subara said:

Ny informasjon er tilkommet som tilsier at isolasjon er riktig. Ikke for voksne pasienters skyld, men for at det ikke skal spres til barn. Er du voksen, kontakt helsevesen ved symptomer. Ellers lev normalt inntil så skjer.

Ville bare rette opp i mitt tidligere svar på dette, dersom det fortsatt er mulig. Campbell-video.

Endret av G
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Oi, vaksine å greier :wow:

Quote

EU og Norge har bestemt seg for å gå til felles innkjøp av vaksine for å bekjempe utbruddet av apekopper.

Sveriges vaksinekoordinator Richard Bergström bekrefter overfor NRK at også Norge slutter seg til EUs beslutning om å kjøpe inn vaksine mot apekopper.

Gjennom koronapandemien forhandlet han om vaksinedoser på vegne av EU. Han sikret også doser til Norge.

... Bergström sier at både vaksiner og medisiner vil komme vil komme fort, allerede i juni. Hvor mange doser hvert land skal få er ennå ikke klart. ...

Quote

Apekopper gir vanligvis milde symptomer i form av feber og utslett, og er sjelden dødelig. Det er et virus du kan bli plagsomt syk av, med byller på kroppen. Men det regnes ikke som en veldig farlig sykdom.

– Vi kan enkelt begrense utbruddet, sier WHO.

Organisasjonen understreker at apekopper ikke er en sykdom den generelle befolkningen bør bekymre seg over.

Og det er ikke behov for massevaksinering eller flokkimmunitetskampanjer. ...

https://www.nrk.no/norge/eu-og-norge-vil-kjope-inn-vaksine-mot-apekopper-1.15981732

Tre journalister, og kremt de klarer ikke å korrekturlese ordentlig. Har visst hastet med å få vann på møllen med denne artikkelen ja.

Quote

Iselin Elise Fjeld
Journalist
Simen Hunding Strømme
Journalist
Mathias Revheim-Rafaelsen
Journalist

Medisinene det snakkes om:

Antiviralt:

https://en.wikipedia.org/wiki/Tecovirimat

Quote

Two million doses of tecovirimat are stockpiled in the US Strategic National Stockpile should an orthopoxvirus-based bioterror attack occur.

Ah, tilfelle ruzzerne angriper med kopper (engelsk: smallpox), som har en viss høy dødelighetsprosent.

Vaksine:

https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/bavarian-nordic-talks-with-many-countries-over-monkeypox-vaccine-2022-05-24/

Jeg håper at vaksineringen har som formål å beskytte barna, og at det ikke er skadelig for voksne i særlig grad med sykdommen. Det kan virke som om at vaksinene er tiltenkt bruk på nærkontakter av smittede. Siden sykdommen generellt sett ikke er så farlig, så kan det virke som smittebegrensningstiltak. Kanskje beskytte barna?

Endret av G
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Apekopper er ikke direkte farlig. Men bare vent; snart kommer sugekopper som utvikles på et laboratorium i Kina as we speak. Covid-19 var litt for lite virksomt, og å spre apekopper var ikke så vellykket, så nå utvikler de det svært dødelige sugekopp-viruset med alle verdens lederes godkjennelse. Dr. Ing Ling ved det kinesiske laboratorium for utvikling av virus (KLUV) har lekket denne svært troverdige informasjonen.

Jeg har ikke noe dokumentasjon på det, søk selv.

(Obs! alt dette er selvsagt reinspikka tøv. Virker kanskje unødvendig å måtte skrive det, men enkelte er troende til å faktisk tro det).

Endret av Nukleosid
Lenke til kommentar

Det ser ut som om det ble slått vel mye overkant alarm rundt dette, det skrives ikke noe mer om det i media nå, men 2 år med corona gjør at man kanskje er mer alarmistisk over ethvert utbrudd av sjeldne virussykdommer som plutselig blusser opp, selv om det er noe som skjer hele tiden.

Subara skrev (På 23.5.2022 den 9.45):

Rundt en måned siden. Hvordan er det med dette nå?

FrihetensRegn skrev (På 23.5.2022 den 15.07):

Tipper enkelt politikere gnir seg i hendene og håper å få muligheten til å innføre påbud, lockdown, vaksinemandater, restriksjoner og andre autoritære tiltak. Apekopper er like farlig som Omicron covid, altså ingenting å bekymre seg for.

Det har jo ikke skjedd noe av det i den måneden som har gått siden det ble slått alarm om dette. Dessuten er jo en stor del av befolkningen allerede vaksinert mot kopper allerede om jeg ikke tar feil. 

kremt skrev (På 18.6.2022 den 14.26):

Vanskelig å si hva som skjer. Det er litt sånn at når en fare er over så lages det en ny en. Utrolig vanskelig å vite hva man skal tro på lengre. Det er mange aktører som skal tjene store penger på dette og statsledere som trenger at folket opptrer som sauer.

Ja, joda, jeg er tildels enig med deg, med sterke modifikasjoner selvsagt. Men frykt for viruser selger og etter to år med media ville det vært naivt å tro at media ikke umiddelbart ville kaste seg over dette med krigs- og katastrofeoverskrifter fordi det selger. Men en måned etter at de kastet seg over apekopper erkjenner de at det ikke er stort mer å skrive om, og mens krigen i Ukraina står mer eller mindre på stedet hvil samtidig som det er agurktid har de begynt med noen klikkoverskrifter om covid igjen merker jeg. Virusfrykt gir medier klikk, og det er jo klart. Tror ikke vi kommer til å høre stort mer om apekopper lenger for å være helt ærlig.Utbruddene var jo i all hovedsk konsentrert rundt et mindre og begrenset miljø.

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...