Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Brother Ursus skrev (På 5.4.2024 den 12:15 PM):

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/3ELQqM/langtidsplanen-forsvaret-faar-nesten-alt-de-ber-om

NÅ: Forsvaret får nesten alt de ber om – styrkes med 600 milliarder kr.

 

  • Det første Ap/Sp-regjeringen vil gå i gang med, er å fylle opp igjen Forsvarets lagre med ammunisjon, drivstoff og utstyr.
  • Regjeringen vil også sette i gang et massivt byggeprogram og øke utdanningen av nye soldater og offiserer.
  • Regjeringen vil anskaffe fem nye fregatter til erstatning for dagens aldrende fregatter, pluss opsjon på ytterligere ett stort krigsfartøy.
  • Sjøforsvaret vil også få kjøpe en ekstra ubåt i tillegg til de fire ubåtene som Norge allerede har bestilt fra Tyskland. Og åpner for å anskaffe ytterligere en ved behov.
  • For å forbedre det indre kystforsvaret, vil regjeringen også bestille 28 nye mindre fartøyer til ulike roller. Marinen får 16 av disse, mens Kystvakten får 12.
  • I tillegg ønsker regjeringen å bygge opp ytterligere to brigader, en Finnnmarksbrigade som skal være en stående avdeling – og en i Sør-Norge som hovedsak vil bestå av reservister, altså befal og soldater som er utdannet for formålet, og som kan mobiliseres ved behov.
  • Hæren vil også få en egen bataljon med rakettartilleri med langt større rekkevidde enn dagens artillerisystem har.
  • Hæren og Forsvarets spesialstyrker vil få nye helikoptre i løpet av planperioden.
  • I løpet av de neste tolv årene skal det etter 4600 nye ansatte i Forsvaret, og ytterligere 4600 vernepliktige skal utdannes hvert år. Etter hvert skal Forsvaret også ha 13 700 reservister som kan være trent slik at de kan kalles inn på kort varsel.
  • En egen HV-innsatsstyrke med utgangspunkt i Oslo, skal øremerkes for å kunne settes inn i Finnmark.
  • HV får også et eget ansvar for å forsvare sjøfronten, med hovedvekt på å beskytte allierte som kommer Norge til unnsetning. Men det presiseres at Sjøheimevernet kommer ikke tilbake.
  • Regjeringen vil mer enn doble dagens kapasitet på luftvern, som er begrenset til å beskytte kampflybasene på Ørland og Evenes, pluss områdene rundt.
  • Tre nåværende batterier som opererer det norskutviklede Nasams-systemet, vil suppleres med ytterligere fire. Det vil være snakk om mobilt luftvern som kan flyttes på.
  • Forsvaret vil også bestille langtrekkende luftvern og utvikle luftvernmissiler som kan skyte ned og stoppe såkalte ballistiske missiler.

Får håpe resten av Europa følger på. Et sterkt Europa, men også et sterkt Skandinavia trengs nå.

Det bør få Putler til å tenke seg om noen ganger før han finner på mer faenskap.

Endret av _R2D2_
  • Liker 8
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
3 hours ago, Enceladus said:

Går utifra at du mente orketank, men orketakter funker det også haha! Men ja nettopp! Det er akkurat hva det ser ut som 😂


Det er sykt, for det er NØYAKTIG sånn det ser ut i Warhammer 40K. Orc'ene bare denger sammen teknologi og snører det sammen med tau, og den eneste grunnen til at det funker er fordi de har troen (waagh, et slags telekinetisk psionisk fenomen).

Det er akkurat sånn Russland kjemper også. "Shoot moar. Sometimez hit."

Når folk kalte russerne for orcs i utgangspunktet, så var det vel pga. Ringenes Herre. Men de er mye nærmere orks i 40K. Likhetene er litt skremmende.

  • Liker 7
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, torbjornen said:

I fjor var det høge forventningar til ukrainsk motoffensiv, og ein veit korleis det enda. I år er det russarane som har "presset" på seg. Når vestleg støtte til Ukraina til ei viss grad uteblir, og mangel på ammunisjon og luftvern gjer at russarane sakte men sikkert avanserer på slagmarka eller tek ut kraftstasjonar og luftvern ser det også ut til at politikarane omsider byrjar å vakne og forstå alvoret. Tsjekkia har skaffa fram ammunisjon

 

Det var det da. En stor grunn til at motoffensiven mislyktes må muligens Zelensky ta på sin kappe. I det minste skal ryktene ha det til at han var den som krevde en motoffensiv mer eller mindre langs hele linjen. Mens Pentagon, NATO, Zaluzhny og andre eksperter ønsket et konsentrert angrep. Antagelig var ikke Zelensky risikovillig nok. Om et konsentrert fremstøt hadde lyktes kan vi også bare spekulere i. Det kunne like gjerne kanskje blitt en katastrofe med store ukrainske tap. Zelensky er tross alt politiker og har andre ting å forholde seg til enn det militærfaglige. Så det er ikke godt å si hvem som egentlig hadde rett.

Men jeg har faktisk enda større tvil på noen stor russisk suksess. Uansett om de klarer å skru sammen en ny offensiv, så vil de gå på store tap. De kjemper nå også mot klokka - med ammunisjonen du nevner som angivelig skal leveres til sommeren, og F-16 og andre ting.

Ukraina vil forsvare i dybde slik at Russland antagelig vil ta territorier. Målet må være å gjøre den russiske offensiven så blodig som mulig.

 

3 hours ago, torbjornen said:

Har ukrainarane øydelagt så mykje luftvern at det for alvor byrjar å rakne for russarane?

 

Det virker slik. Russerne har også mistet enorme mengder artilleri. På lang sikt tror jeg droner og ikke artilleri blir avgjørende i denne krigen. Slik sett har Ukraina nå muligens en fordel - men bare på lang sikt. Artilleri er fremdeles nødvendig for intensiv beskytning i store troppeforflytninger, både som i angrep og forsvar. Mesteparten av luftvernet virker det som om russerne har flyttet vekk fra fronten og riksgrensen der de utgjorde et gedigent overlappende nettverk, og tilbake til mykere mål som flybaser og petroanlegg. Det kan forhåpentligvis gi Ukrainas droner og kanskje også F-16 enorme åpninger.

  • Liker 7
Lenke til kommentar
3 hours ago, torbjornen said:

Om dette stemmer vil eg tru at det er fint lite Russland kan gjere med det. Transnistria er for tida heilt isolert frå Russland, som kan hjelpe verken over land, frå lufta eller frå Svartehavet.


Jepp. Dersom Ukraina står bak så er det nok for å blende russerne i transnistria slik at de ikke kan rapportere til russiske styrker.

  • Liker 8
Lenke til kommentar

https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-04-06/china-is-providing-geospatial-intelligence-to-russia-us-warns

China Providing Geospatial Intelligence to Russia, US Warns

  • Blinken briefed European allies on scope of Chinese support
  • China said to have stepped up help for Russian war on Ukraine

The US is warning allies that China has stepped up its support for Russia, including by providing geospatial intelligence, to help Moscow in its war against Ukraine.

Amid signs of continued military integration between the two nations, China has provided Russia with satellite imagery for military purposes, as well as microelectronics and machine tools for tanks, according to people familiar with the matter.

 

 

Kina er på randen av økonomisk kollaps og kan bli farlige dersom de har mindre å tape.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
bojangles skrev (På 5.4.2024 den 6:41 AM):

......

De russiske krigsforbrytelsene og målrettede angrep på sivile fortsetter. Og nok en gang ble også hjelpemannskap mål for russernes double tap bombing. 

....... 


Nettavisen har en sak om slike "dobbeltangrep":
https://www.nettavisen.no/nyheter/grufull-taktikk-vekker-reaksjoner-forferdelig/s/5-95-1745870
 

Sitat

De siste ukene har Russland begynt å trappe opp bruken av en grufull taktikk, kalt «double tap», eller dobbeltklikk på norsk. Fremgangsmåten er like enkel som den er brutal. Først angriper russerne et sivilt mål med ett eller to missiler. Når lokale hjelpearbeidere er på stedet kort tid etter for å hjelpe skadde og hente sårede ut av ruinene, angriper russerne med flere missiler.

Spesielt den siste måneden har Russland begynt å intensivere denne typen angrep:

 

  • Innsiktsfullt 9
Lenke til kommentar
6 hours ago, Enceladus said:

Fortsatt ingen fly. Mon tro om de da vil bli notert.

https://www.kyivpost.com/post/30629

 

Ingen nye satelittbilder?

Det viktigste med dronetoktet er kanskje ikke umiddelbar masseødeleggelse av russiske jagerfly og bombefly, selv om det ville vært en gigantisk bonus. Det viktigste er kanskje å vise russland at Ukraina kan slå til hvor det skal være i russland. Skal russerne fortsette å benytte den flyplassen så vil det kanskje kreve at russerne binder opp mye luftvern rundt flyplassen. Og de har jo ingen tilsvarende flyplass blir det sagt, som har togskinner helt inn. 

At alle disse dronene også kom så langt inn i russland uten å bli skutt ned gjør nok at vi fra nå av vil komme til å se flere dronesvermer angripe russiske mål inne i russland. Aktive dronesvermer fra UA på russisk jord har jeg ventet på i nesten 2 år nå. Gledelig å se at UA er igang. Og mtp på at de nå produserer droner selv i stort antall så håper jeg vi ser langt flere angrep med svermer av UA droner fremover. 

Tenk hva en hel dronesverm gjør med russiske oljeraffineri, blir ikke mye igjen av de om UA sender 50-100 droner i en stor dronesverm mot et raffineri. Eller en våpenfabrikk, viktige depoter eller andre høyverdimål. 

Eller hva med en kombinert droneflysverm og hauger av sjødroner mot Kertchbroa? De tar kanskje ikke ut broa i første forsøk, men de kan ta ut masse luftvern, og kanskje skip også. Og har de flaks så blir russerne så stresset over kaoset at sjødronene og missiler i fellesskap får senket den broa i havet en gang for alle. 

Endret av bojangles
  • Liker 3
  • Hjerte 3
Lenke til kommentar
On 6.4.2024 at 7:43 PM, KalleKanin said:

Dette har jo russerne benyttet med overlegg i rundt 2 år nå. Veldig ofte er det bombeangrep mot sivile mål, feks boligblokker, også når redningsmannskap er på plass sender russerne bombe nummer to slik at de aktivt tar ut sivile hjelpearbeidere. Jeg tror første gang de brukte taktikken var mot en togstasjon. Etter at russerne sprengte den store demningen i Ukraina jaktet russerne aktivt på sivile Ukrainske hjelpearbeidere.

Det er ren krigsforbrytelse og det viser russernes sanne ansikt. 

Endret av bojangles
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
Sitat

The Foreign Affairs Committee of the US House of Representatives evaluated a series of notifications during the month of February proposing the transfer of 65 F-16A/B Fighting Falcon MLU fighter jets from Denmark, Norway, and the Netherlands to Ukraine. Despite the mentioned countries expressing their intention to donate the aircraft, the estimated cost of the initiatives amounts to USD 1.683.5 billion, including spare engines, simulators, manuals, tools, and various materials for operating and sustaining the F-16s.

https://www.zona-militar.com/en/2024/04/05/the-usa-has-authorized-denmark-norway-and-the-netherlands-to-transfer-65-f-16-fighting-falcon-fighter-jets-to-ukraine/

  • Liker 8
Lenke til kommentar

Nettavisen med en god artikkel. "Double Tap" strategien til russerne er noe av det mest avskyelige jeg har lest. Først angriper man et sivilt mål, så igjen når hjelpemannskapene kommer. Det er ikke noe nytt, vår egen norske medic Sander ble utsatt for det samme, men det har vist seg så effektivt at de gjør det igjen og igjen...

https://www.nettavisen.no/nyheter/grufull-taktikk-vekker-reaksjoner-forferdelig/s/5-95-1745870

Kan ikke fatte hvordan noen kan støtte Russland i denne krigen.

  • Liker 7
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Jalla21 skrev (34 minutter siden):

Det tragisk i det hele er at både det norske og det svenske forsvaret leide flere av disse hyttene nå under Nordic Response 2024. Hvor lite oppvakte er det mulig å være?
 

Må jo være snill med putins(Fanskeaps fucka faen) venner.
Fikk sikkert omvisning på basen også.

 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
6 hours ago, torbjornen said:

NATO, som i størst mogeleg grad har prøvd å distansere seg frå krigen er også komne på bana og vil ta over meir av styringa slik at ein blir mindre avhengig av skiftande regjeringssjefar og presidentar i enkeltland.

Jeg skulle gjerne sett at USA også tar til vett, de kunne ha stanset krigen på noen uker... Får bare håpe at de snart våkner. Lenge siden det landet var "Great".  Tror vi må helt tilbake til 80-tallet. På 80 tallet når atomkrig truet var Reagan en trygghet. Med en slik president i dag hadde det ikke vært noe krig i Ukraina i dag. Om krigen noen gang hadde startet hadde den sluttet før sommeren 2014.

https://www.youtube.com/watch?v=IzUU-hdtxv8&t=1s


https://www.youtube.com/watch?v=FjECSv8KFN4
 

 

Endret av Cervinus
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Sitat

 


- Dersom de fortsetter å ramme Ukraina hver dag på samme måte som de har gjort den siste måneden, står vi i fare for å gå tom for raketter, sa presidenten i et intervju med ukrainsk TV lørdag kveld.

Den siste tiden har Russland latt bomber, raketter og droner regne over Ukraina. Samtidig har Ukraina i lengre tid slått alarm om at de mangler både ammunisjon og luftvern.

Både Nato og EU prøver å få fortgang i våpenproduksjonen for å forsyne ukrainerne med mer våpen. Men det tar tid.

 

https://www.dagbladet.no/nyheter/advarer-kan-ga-tom-for-raketter/81225390

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Sitat

Ukraina-skeptisk kandidat ligger an til å bli president i Slovakia

PUBLISERT KLOKKEN23:47 ISLOVAKIA

Med drøyt 80 prosent av stemmene talt opp ved presidentvalget i Slovakia ligger Ukraina-skeptiske Peter Pellegrini an til å vinne over provestlige Ivan Korcok.

Pellegrini har fått 56,7 prosent av stemmene, mot Korcoks 43.3 prosent, melder nyhetsbyrået Reuters.

Korcok kan fremdeles hente flere stemmer i store, urbane områder, men prognoser fra to slovakiske medier viser at han sannsynligvis ikke klarer å ta igjen forspranget.

(NTB)

 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Sitat

Støre lover å ta grep etter sak om russiske hytteeiere i nord

PUBLISERT KLOKKEN22:00 INYHETSSENTER TROMS OG FINNMARK

Flere russere som kobles til president Vladimir Putins regime, eier hytter nær Forsvarets militærbase i Bardufoss. Statsministeren lover å ta grep.

– Dette illustrerer at det er noe vi må følge veldig nøye med på. Hvem er det som eier eiendommer i Norge? Hvor er de lokalisert, og kan det være en sikkerhetstrussel? Vi har et fritt eiendomsmarked i Norge, men de siste årene er vi blitt mer klar over at det også hefter sikkerhetsspørsmål, sier Jonas Gahr Støre til TV 2.

I dag er det ingen systematisk kontroll over hvem som kjøper privat eiendom i Norge, men statsministeren sier de nå har styrket regelverket og at Nasjonal sikkerhetsmyndighet har skjerpet rutinen.

Flere tiltak har imidlertid ennå ikke trådt i kraft.

– Vi jobber også blant annet med Finland for å se på deres erfaringer. Vi skal hindre at det kommer oppkjøp fra aktører vi ikke er trygge på i nærheten av slike installasjoner, sier Støre.

Kanalen har kartlagt eiendommer i Nord-Norge som er eid av russiske statsborgere. Flere av dem kobles til det russiske regimet.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) påpekte i februar at blant annet Russland vil skaffe seg eiendommer nær militære anlegg. Slike eiendommer kan bli brukt til spionasje eller bli overtatt av russiske myndigheter i en krise eller krig, ifølge PST.

(NTB)

 

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...