Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

1 minute ago, torbjornen said:

Det kan godt hende at du har eit poeng her.



Det var ganske åpenbart at Zelensky pushet hardt for en offensiv. Det var nok for å holde momentum oppe, politisk og militært, fordi han var redd for at Ukrainas støtte skulle falle bort. Men Zaluzhnyi har tross alt det militære ansvaret. Så spørsmålet er om Zaluzhnyi får sparken fordi offensiven mislyktes, eller fordi han var for forsiktig og stanset den pga. risikoen for tap. Washington og andre kritiserte Ukraina for å være for redde for tap. Ironisk og moralsk fordømmelig i min oppfatning mtp. hvor risiko-unnvikende USA er, og at de krever luftherredømme i enhver situasjon.

  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
torbjornen skrev (4 timer siden):

Så du meiner at det er betre at Donald Trump tek over?

Edit: Å kalle Biden for hauk er nok litt på viddene, men han vil trass alt at Ukraina skal vinne og prøver å støtte landet militært. Eg går ut frå at det var dette @Copium247 meinte.

Nei, jeg mener at vedkommende jeg svarer ikke er seriøs, og at han prøver å latterliggjøre de som støtter Ukraina. Han smetter også stadig inn russisk propaganda i innleggene sine. Selvsagt ønsker jeg ikke at Trump vinner.

Endret av Markiii
  • Liker 6
Lenke til kommentar
Markiii skrev (Akkurat nå):

Nei, jeg mener at vedkommende jeg svarer på ikke er seriøs, og at han prøver å latterliggjøre de som støtter Ukraina, og han smetter stadig inn russisk propaganda i innleggene sine. Selvsagt ønsker jeg ikke at Trump vinner.

Eg har også lagt merke til at han av og til overdriv, men meiner at ein skal ta innlegga hans på alvor (til det motsette er bevist).

Lenke til kommentar
Sitat

Ungarn stiller nye betingelser for svensk Nato-medlemskap

PUBLISERT KLOKKEN21:35 ISVERIGES NATO-SØKNAD

Ungarns regjering vil ikke ratifisere Sveriges Nato-medlemskap før Sveriges statsminister Ulf Kristersson har besøkt Ungarns Viktor Orban i Budapest.

Betingelsen ble kunngjort av parlamentsgruppen til Orbans høyrepopulistiske regjeringsparti Fidesz til den ungarske kringkasteren ATV fredag.

Ungarn er nå det eneste av de 31 Nato-landene som ikke har ratifisert Sveriges medlemskap. Budapest utsetter ratifiseringen fordi regjeringen sier at den føler seg «fornærmet» av kritikken fra Sverige om rettsstatens tilstand i Ungarn.

(NTB)

Hestehandlaren i Budapest har ikkje gitt seg enno.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
torbjornen skrev (37 minutter siden):

Eg trur dette vil vere demotiverande og øydeleggje for Zelenskyj og støtta til krigen både internt og eksternt. Er det Zaluzhnui sin feil at sommaroffensiven ikkje innfridde forhåpningane, eller er det på grunn av at Ukraina heile tida har fått alt for lite støtte, alt for seint? Har Zakuzhnui gjort nokon feil som gjer at han bør skiftast ut? Eller får han sparken berre fordi han sa sannheita?

Når landet står midt i ein eksistensiell krig må ein leggje eventuelle konfliktar til sides så godt det lar seg gjere og greie å samarbeide.

Eg håpar sjølvsagt at eg tek feil, og at det finst gode grunnar for dette skiftet.

Zelensky er nok en leder med sterke meninger og som står på sitt. Han har vært ganske konfronterende, både mot allierte som har sendt våpen og utstyr, og også mot ordføreren av Kyiv. Han kunne nok vært mer diplomatisk generelt, og holdt skittentøysvask bak lukkede dører.

Kanskje er det nettopp det han har gjort med Zaluzhny, men når Zaluzhny har gått ut offentlig og "innrømmet" ting så har det kanskje blitt for mye for Zelensky. Begeret rant kanskje over?

En sterk leder som ikke lar seg styre så enkelt kan være både en styrke og en svakhet. Totalt sett er Zelensky en god leder, men han gjør enkelte feil, som også alle andre vil gjøre. Ingen er perfekte.

Men dersom Zaluzhny blir avsatt, så vil jeg lure veldig på årsaken. Man kan neppe legge ansvaret for utfallet av sommeroffensiven på ham.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (15 minutter siden):



Jeg er forsåvidt helt enig og tror ikke Budanov eller noen andre kunne gjort noe særlig bedre under forutsetningene. Men det kan være vanskelig å kommunisere slike idéer på befolkningsnivå. Det er litt paradoks at Zaluzhnyi er så populær selv om det er han som hadde ansvaret for motoffensiven og mange ukrainske tap. Så er spørsmålet i min oppfatning hvem som faktisk pushet hardest for offensiven: Var det faktisk Zaluzhnyi, eller var det Zelensky?

Vanskelig å si. Vi vet Zelenskyj hadde flere ganger beordret at man skulle holde stand selv når det ikke var militært tilrådt, men vi har ikke sett den samme viljen (offisielt) når det gjelder motoffensiver som stort sett var overlatt til generalstaben (Stavka) under ledelse av Zaluzjnyj - Kyivoffensiven, Khersonoffensiven, Kharkivoffensiven, 2023-motoffensiven og Krynkyoffensiven.

I den første offensiven vant Zaluzjnyj ved å satse på en blanding av sovjetisk taktikk og selvstendighet for NCO, men bare fordi russerne hadde kommet ut i et kaotisk rot som løses først da Putin beordret retrett ut av Nord-Ukraina. Khersonoffensiven var meget kostbart materielt sett for ukrainerne, som igjen vant fordi de russiske generalene klarte å overtale Putin til å trekke seg over Dnipro-floden. Når jeg tenker etter, det var allerede den gang en tendens for at ukrainske angrep kunne raskt slippe opp for damp og sløves ned. Vi så ikke dette under Kharkivoffensiven som hadde en feil; den skulle ha blitt stoppet så snart regntiden startet og styrkene flyttet om til annetsteds. De første uker var suksessrikt, men anstrengelsene i november-januar fulgt til at man ble farlig svekket under Bakhmutslaget. Da motoffensiven startet i juni, var det en gambling som Zelenskyj og Zaluzjnyj begge meget smertelig klart over, og etter bare en uke var det åpenbart at den hadde mislykket. Zelenskyj var meget synlig merket av denne tiden. Men offensiven fortsatt og fortsatt i under et halvt år fram til november/desember. Så lansert man en offensiv over Dnipro som endt med et brohode i Krynky som så langt har trolig kostet ti ganger flere soldater enn hva man har på østbredden (300 menn).

Under alle offensiver var det sett at ukrainerne ganske raskt blir andpusten etter en stund og måtte redusere intensiteten eller skifte om til sløvere tempo selv tatt i betraktning den taktiske læren som ikke gagner større styrkekonsentrasjoner i en krig preget av droner og digitaliseringsteknologi.

Kharkivfronten var unntaket, i september-oktober oppnådd man suksess, og det var Zaluzjnyjs fortjeneste fordi han vil ha to samtidige offensiver i konflikt med vestlige som Zelenskyj hadde gitt støtte til. Men dette var med NATO-trente veteranstyrker som hadde årsslang trening før invasjonen, underordnet erfarne og besluttsomme offiserer som Syrskyj som er upopulært fordi han er en "pusher" som ikke nølt med å sende menn i døden uten dikkdakk. Disse gikk tapt i november-desember før man skiftet om til Bakhmut som holdes på Zelenskyjs ordre selv om Zaluzjnyj hadde betvilte om dette var mulig. Han fikk rett, i mai gikk byen tapt med kremen av de beste styrkene som ikke var tilgjengelig i juni. Under de tre offensiver - Kherson, Kharkiv og motoffensiven - holdt Zaluzjnyj opp dampen lengre selv etter man hadde lidd alvorlige tilbakeslag, i september-november fortsatt og fortsatt motoffensiven uten stans. 

Da hviler spørsmålet på om det er Zaluzjnyj som omringer seg med dyktige offiserer uansett om disse er fra NATO-skolen eller den sovjetiske skolen, eller Zelenskyj som omringer seg med hardlinjes folk som hadde lagd skandale under Bakhmutslaget og kampene om Severodonetsk-fremspringet, som har ansvaret. Men det hersker ikke tvil om Zaluznyj var overoptimistisk med hans beregninger og at han hadde vektlagt forskjellige kriterier som ved å tappe russerne for blod og materiell. Han hadde gjentatte ganger kommet med lovnader som gikk til grunne i møte med russerne som til hans forsvar er blitt ugjenkjennelig selv for russiske observatører. Som Zelenskyj selvsagt tok ille opp etter hvert som krigen fortsatt og fortsatt. 

Dessuten har det vært observert at mens Zelenskyj var opptatt med å stå på at krigen vil fortsette og at fremvisningen av den skulle være positiv, har Zaluzjnyj istedenfor flere ganger kommet med offisielle erklæringer som langt fra malt et roserødt bilde, og i det samme slaget kom med potensielle farefulle avsløringer, Den siste erklæringen var bare få dager gammelt. Dette var en kilde av konflikt med Zelenskyj, som mente det er han som må bestemme om slike erklæringer skulle skje offentlig, ettersom han er øverstkommanderende for Ukrainas væpnede styrker. 

Det er mulig at dråpen kom etter russerne brøt gjennom nordøst for forstaden Avdijivka for 24 timer siden, der hadde Zaluzjnyj bestemt at man skulle ha et aktiv forsvar med hovedvekten av styrkene på utsiden fremfor på innsiden, men det innbar at man risikere å utmattes raskere - selv om de topografiske forholdene og beliggenheten av stillingene gjør en forsterkning av forstaden urealistisk. 

Men; jeg tror ikke Zelenskyj kommer til å kaste Zaluzjnyj ut av beslutningsprosessen i Stavka. Det vil være et tap av betydelig ekspertise og kompetanse som trenges. Alt tyder på at de andre offiserer ikke har noe ønske om å bli stabssjef slik at en uønskelig forfremmelse kan bli upopulært. Og misfornøyde stabssjefer som frontkommandanter er det siste en ønsker seg. 

Uansett trenger de to mennene å forsone seg, for det ser ut at mye av skadene i forholdet mellom dem er gjort av disses tilhengere som har etter hvert blitt så sterkt lojalt og polarisert, at de forårsaker trøbbel for sine "ledere". Zaluznyj hadde dannet hans egne tilhengerflokk og dette har etter hvert blitt en politisk faktor som skal ha irritert ikke bare Zelenskyj, men også andre i Kyiv, hvor det er voksende motsetninger mellom Zelenskyj og andre - ikke over krigen, men over ledelsesmønsteret. Konflikten med PiS i Ukraina hadde vist at Zelenskyj ikke alltid er diplomatisk anlagt. 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Sitat

 

Ifølge tidsskriftet The Economist utgjør EUs Ukrainapakke bare 0,08 prosent av unionens bruttonasjonalprodukt (BNP) i samme fireårs periode. Estlands statsminister Kaja Kallas har foreslått at land som støtter Ukraina bør gi 0.25 prosent av BNP. Det er en tredjedel av hva landene bruker på utviklingshjelp.

Hvis Putin oppnår sine politiske målsettinger gjennom militær aggresjon i Ukraina øker trusselen mot andre land. Østeuropeiske land som har erfaring med sovjetisk okkupasjon og dominans forstår dette best. De øker forsvarsbudsjettene mest og oppfatter Ukrainas kamp for selvstendighet og demokrati som sin egen. Det er også vår kamp.

 

https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/pQ3dlw/brutal-proeve-i-utholdenhet

  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

USA har slått til mot iranske styrker og militser i Syria og Irak.
USA og UK har slått til mot iranske interesser og houthier i Jemen igjen.
Jordan har overraskende slått til på eget territorium på grensen mot Syria, mot iranske interesser. Jeg lurer på om dette var noe de gjorde på egen oppfordring, eller gjorde i stedet for USA, for å sikre egen suverenitet og samarbeid med dem.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

https://newrepublic.com/post/178488/republican-senator-hawley-admits-truth-killed-border-deal

Republican Senator Gives Away the Game on Why They Killed Border Deal.Josh Hawley is admitting point-blank this fight was never about the border at all.

https://www.semafor.com/article/02/02/2024/former-trump-adviser-republicans-will-pass-a-military-only-ukraine-aid-bill?utm_campaign=semaforreddit

House Republicans would rally behind a Ukraine assistance package that includes only military aid and strips out economic support

 

https://www.theguardian.com/world/2024/feb/02/russia-says-dead-souls-found-among-anti-war-candidate-boris-nadezhdin-backers

Russia finds ‘errors’ in paperwork of candidate hoping to stand against Putin

Det blir også stadig tydeligere at Nadezhdin er "kontrollert opposisjon" da han kommer med utsagn som tilsynelatende legitimerer og støtter krigen, med mindre det er en form for 4D-sjakk

 


https://defence-blog.com/ukraines-new-kamikaze-drones-reach-deep-russian-territory/

Ukraine’s new kamikaze drones reach deep Russian territory

 

https://mil.in.ua/en/news/russia-imprisoned-12-scientists-in-the-field-of-hypersonics-three-of-them-dead/

Russia imprisoned 12 scientists in the field of hypersonics, three of them dead

 

https://mil.in.ua/en/news/bundestag-approves-e7-6-billion-in-military-aid-to-ukraine-for-2024/

Bundestag Approves €7.6 Billion in Military Aid to Ukraine for 2024

 

https://www.newsweek.com/russia-losses-winter-army-weapons-1865904

Russia Suffers Costliest Three Months Since Ukraine War Began

 

https://www.kyivpost.com/post/27498

‘The Future Has Arrived’ – Ukrainian Drone ‘Captures’ Russian Soldier

Dette har vel skjedd før?

 

https://mil.in.ua/en/news/ukrainian-strikes-may-have-hindered-lancet-drone-production/

Ukrainian Strikes May Have Hindered Lancet Drone Production

 

https://www.middleeasteye.net/news/us-interested-buying-artillery-shells-turkey-ukraine

US interested in buying artillery shells from Turkey for Kyiv

 

https://www.hollywoodreporter.com/tv/tv-news/the-white-lotus-drops-milos-bikovic-1235814025/

‘The White Lotus’ Drops Milos Bikovic After Ukraine Controversy. The HBO series will recast the role for its upcoming third season.

Bikovic er serber og støtter Russland.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Quote

Zelenskyj hyller nytt luftvernsystem

 

Ukrainas president sier fredag at han er glad for leveransen av to nye luftvernsystemer «som kan skyte ned hva som helst».

I sin daglige videotale sier presidenten at han ikke kan gi noen detaljer om de nye systemene, men beskrev leveransen som et resultat av «utrettelig arbeid på alle nivåer i månedsvis».

– Dette er systemer som kan skyte ned hva som helst. Vi kommer til å beskytte regionene. Og selv om disse systemene foreløpig ikke er nok til et fullstendig forsvar av Ukraina, jobber vi mot det målet hver dag, sier Zelenskyj.

Det er jo helt topp det. Men dette må sees på kun som en begynnelse, og må følges opp med mer luftvern. 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Sitat

Utbrytere i Moldova sier de trenger mer russisk gass

PUBLISERT KLOKKEN04:44 IMOLDOVA

Den prorussiske utbryterrepublikken Transnistria øst i Moldova sier den trenger mer gass fra Russland for å holde liv i industrien.

Moldova er ett av Europas fattigste land og har lenge vært avhengige av russisk gass, men i fjor fikk de hele behovet sitt dekket på det europeiske markedet. Gassen fra russiske Gazprom, gikk dermed i sin helhet til utbryterrepublikken øst i landet, langs grensen til Ukraina.

Transnistria rev seg løs fra Moldova før Sovjetunionen – som de var en del av – kollapset i 1991. De utkjempet en kort krig mot Moldova kort tid etter at landet ble selvstendig.

(NTB)

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...