Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Top Ukraine War Lessons From USAF's Commander In Europe | The Drive

NATO er i full gang med å lære, og de har identifisert en lang rekke problemstillinger som de må løse, ettersom det er blitt åpenbart for dem at kryssermissil/dronefly-trusselen gjør den gamle strategien med store flybaser altfor sårbart, at de må deretter satse på SEAD/DEAD kapasitet for å ta ut luftvernstrusselen, og effektive tiltak mot elektromagnetiske dødssoner - som general Hecker, kommandanten for USAFE i Europa, sa; "How are we going to command and control all these units, especially if they're taking off and landing at other airfields using the ACE concept? How are we going to make that happen? And especially if we get denied communications, because that will cut off from that from a cyber attack, etc."

Dette er en sjelden innrømmelse som har bekreftet alt jeg hadde lagt fram i det siste om hvilken fare den russiske EW-kapasiteten utgjøre mot NATOs krigsevne. Amerikanerne har utvilsomt også hentet fram animasjonsserier og manga tegneserier for å studere det fiktive Gundam-universet for å forstå hvordan elektromagnetiske dødssoner påvirker tiltenkte scenarioer. I eldre tid hadde man trodd at EMP kunne gjøre dette til virkeligheten, men russerne har bevist at raffinerte støysending med totalødeleggelse i "Area Denial" - elektromagnetiske masseødeleggelse - er mulig å fremskape. 

Det er kommunikasjonsteknologien som er Vestens viktigste maktmiddel for å forbli på maktens tinde i verden. 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Novgorod har fått besøk av krigen. En flybase i Siltsi som rommet Tu-22M3, skal ha blitt angrepet med droner og det registreres mye røyk derfra. Som et resultat av droneangrepene hadde russerne trukket sine strategiske bombeflyene til Nord-Russland, og dermed sendt disse med lang rekkevidde ned til Kaspihavet for å angripe, mens Tu-22M3 med kort rekkevidde flyr til flybaser for kort opphold hvor de kan ta Kh-22 våpen, for å angripe fra Svartehavet. 

  • Liker 4
  • Hjerte 4
Lenke til kommentar

Стука вернулся! Russisk for "Stuka er tilbake!" Nye FPV-droner har dukket opp i Ukraina, vi får nå opptak av angrep opptil 15 km i dybde med uidentifiserte FPV-droner som kan ha satellittslink, og mindre FPV benyttes nå bokstavelig talt som stupbombefly i likhet med den famøse Stuka. Alt de trenger er å montere sireneutstyr på den. 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Jeg synes denne kommentaren er på grensen til guffen:
https://www.dagsavisen.no/debatt/kommentar/2023/08/19/brennpunkt-arendal/

Jeg er enig i at uttalselsen fra Stian Jenssen nok ikke var noen forsnakkelse, men at det kun var snakk om MULIGE scenarier, og hvor dette dessverre KAN være et av disse. Dette er jo garantert noe NATO snakker om, uansett hvor lite ønskelig eller usannsynlig det måtte være. Å nevne det som et av MULIGE scenarier er helt naturlig.

Så kan det være at man skal være veldig forsiktig i det hele tatt å nevne dette scenariet i det offentlige rom. Jeg mener det i hvert fall har blitt blåst opp veldig i media, og at man nærmest har "misforstått med vilje". 

Men dette har nok uansett vært analysert og diskutert i NATO og alle vestlige etteretningsorganer etc. Det er nok helt sikkert. Jenssen kom jo med mange forbehold og jeg synes han ikke på noe tidspunkt har signalisert dette som hverken et sannsynlig utfall eller et ønskelig utfall. Kun et MULIG scenarie.

 

Men ellers synes jeg kommentaren har en underliggende mistro og misnøye til de som ønsker å støtte Ukraina 100%.

Dette utsagnet er f.eks. en av grunnene til at jeg er skeptisk til Dagsavisens politiske redaktør:
"Jenssen beskrev jo et meget sannsynlig utfall" 
Her er jeg uenig.
Ja, det er et mulig utfall, men å si at det er et MEGET sannsynlig utfall er jeg ikke enig i. Dette er nok langt nede på listen over ønskelige utfall, slik at Ukraina, men også vesten/NATO nok vil gjøre mye før man aksepterer et slikt utfall. Slik det står nå er det i hvert fall helt utenkelig for Ukraina.

Jeg synes også han er veldig pessimistisk på Ukraina sine vegne:
"I praksis er ikke frontlinjen endret stort siden november i fjor. Det anses som urealistisk at russerne skal kunne rykke fram, mens også sjansene for et ukrainsk gjennombrudd virker små."
Ja, det går sakte, men de fleste av oss som er litt realistiske hadde nok ikke forventet noen "blitz-krieg". Til det har Russland fått for mye tid til å grave oss ned. Men Ukraina HAR fremgang, og jeg ser det ikke som usannsynlig at de plutselig kan få et gjennombrudd.

Jeg synes generelt hele dette innlegget har en underliggende misnøye mot den linjen man har valgt så langt, og at man heller burde prøvd å forhandle med Russland.

Jeg synes det lyser gjennom en slags forakt for hvordan man behandler Russland i f.eks. dette utsagnet:
 "Målet er å tvinge russerne til forhandlingsbordet, der Jenssens forsnakkelse fort kan bli ordlyden i en avtale. En fred der Ukraina er tryggere enn nå som fullt medlem av Nato og kan vende seg vestover politisk og økonomisk, og med et isolert, demonisert og høyst uforutsigbart Russland på utsiden som må se mot Kina. Og med en ny iskald krig med opprustning og mistillit som global tilstand for oss alle."

Som at vi i måten vi har forsvart Ukraina har skapt en ny kald krig. NEI, det er Russland som har skapt denne krigen. At de har valgt å demonisere seg selv har de KUN skyld i selv. 

Jeg synes egentlig kommentaren nesten like godt kunne ha kommet fra Glenn Diesen eller en av de som er på "gal side" i Rødt.

Endret av KalleKanin
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
43 minutes ago, JK22 said:

Novgorod har fått besøk av krigen. En flybase i Siltsi som rommet Tu-22M3, skal ha blitt angrepet med droner og det registreres mye røyk derfra. Som et resultat av droneangrepene hadde russerne trukket sine strategiske bombeflyene til Nord-Russland, og dermed sendt disse med lang rekkevidde ned til Kaspihavet for å angripe, mens Tu-22M3 med kort rekkevidde flyr til flybaser for kort opphold hvor de kan ta Kh-22 våpen, for å angripe fra Svartehavet. 

Dette har en dobbel effekt. Det ødelegger russiske militære ressurser og tvinger russerne til å bruke ressurser på mottiltak.

  • Liker 5
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
Quote

Oppsiktsvekkende Nato-forslag:

Selv mener Bond Ukraina bør innlemmes i Nato før krigen tar slutt. Han har tatt til orde for en løsning der Ukraina innlemmes i Nato, mens artikkel fem gjøres gjeldende bare på områdene Ukraina kontrollerer.

- Dermed ville artikkel fem fulgt landområdet Ukraina frigjør, sier han.

Ian Bond tror fremdeles Putin kan avskrekkes militært.

- Putin er ikke gal. En mann som sitter 20 meter fra sin egen forsvarsminister i frykt for coronasmitte, er nok ikke veldig interessert i å bli stekt i en atomapokalypse, sier Bond.

Ikke ulikt det flere i denne tråden har skissert som et alternativ. Det er også kanskje den eneste måte å sikre at ingen aggressive stater i fremtiden kan ta potensielle nye Nato medlemmer som gisler via en angrepskrig slik putin har gjort i Ukraina. Et slikt delvis medlemskap i Nato kanskje skje uten at det bryter med det som er nedfelt i Nato traktaten. 

Signalene vil uansett være krystallklare for den aggressive og angripende part. Om Ukraina skulle fått delvis medlemskap for det frie Ukraina ved signering vil det jo blokkere alle russiske offensiver, det vil bli helt slutt på terrorbombing av sivile mål langt unna fronten og et Nato medlemskap vil ha en tyngde og troverdighet som gjør at ingen trenger tvile på utfallet om den aggressive og angripende part i konflikten skulle forsøke å flytte målet, råke sivile eller begå krigsforbrytelser mot sivile. 

Alle vil umiddelbart forstå at støtten til det nye medlemslandet [Les: Ukraina] er endelig og evigvarende og da gir det ingen mening for russerne å fortsette krigen. Det gir heller ingen mening for russerne å forsøke å opprettholde de okkuperte områdene fordi et slikt delvis Natomedlemskap viser russerne at våpenstøttet til Ukraina vil fortsette og russland kan ikke fortsette hverken med folkemord, krigsforbrytelser eller bombing og anslag mot sivile. Da kan de like godt bare trekke seg helt ut også av de okkuperte områdene. 

 

https://www.dagbladet.no/nyheter/oppsiktsvekkende-nato-forslag-ikke-gal/80069942

Endret av bojangles
  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Svenskene skal produsere CV90-vogner i Ukraina, ble det annonsert under Zelenskys besøk i Sverige i dag.

Zelenskyj i Sverige – har skrivit nytt avtal om Stridsfordon 90
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/zelenskyjs-pa-plats-i-sverige

Sitat

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är på plats i Sverige. Ett nytt avtal om att gemensamt producera svenska Stridsfordon 90 på plats i Ukraina har upprättats under dagen.

– Det är så viktigt för oss, säger Zelenskyj vid en pressträff med statsminister Ulf Kristersson (M).

 

  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 8
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (32 minutter siden):

Svenskene skal produsere CV90-vogner i Ukraina, ble det annonsert under Zelenskys besøk i Sverige i dag.

Zelenskyj i Sverige – har skrivit nytt avtal om Stridsfordon 90
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/zelenskyjs-pa-plats-i-sverige

 

Da kan delvareprodusentene og Hägglunds sender "byggesett" i form av SKD (Semi Knocked Down) eller CKD (Completely Knocked Down) til Ukraina for produksjon på kort varsel før en lisensproduksjon kan skyte fart. Ukraina har et minimumsbehov for 1,000 stormpanservogner og utvilsomt enda mer basert på CV90-chassiset. De vil erstatte alle sovjetiskdesignerte kampkjøretøyer fra topp til tå. Spesielt BMP som vist seg katastrofalt i strid, de er enda mer sårbart enn M113.

Det meldes at ukrainerne trent for bruk av M1A1 stridsvogn er nå ferdig med treningsprogrammet. Alle 31 stridsvognene er på plass, og det meldes at de nå er i reserven for videre stridstrening og avansert trening i vente på stridsdeployering. 

Det meldes dessuten at fly som ikke er avhengig av engelsk språkundervisning, som Mirage 2000C og Gripen, er blitt aktuelt på nytt for ukrainerne. Som sagt er ukrainerne ikke i behov for et integrert jagerfly med multirollekapasitet, de trenger rett og sett et flygende SAM-batteri, en plattform for bruk av BVR-missilvåpen som skal kunne skyte ned fly på mellom 30 og 100 km hold. 8-12 fly i seg selv kunne være nok når disse vil ha tung jagerflyeskorte og sterk luftvernstøtte. 

Fra Novgorod ryktes det om at to fly har blitt slått ut. Det var mulig å spore ned røyken til tre parkeringsplasser som lå tett på hverandre tross beskyttelsesvollene, i sørvestre del av Soltsy-2 flybase. Det var ikke mange Tu-22M3 der, alle ble evakuert og sendt til Murmansk. Kanskje vi vil se ukrainske angrep ganske tett på Finnmarkgrensen en dag? Der er det helt fylt med strategiske bombefly på flere flybaser i Murmanskregionen. 

Dessverre er de ukrainske tapene så stor, at 10,000 menn må hentes inn hver måned. Dette er en indirekte innrømmelse fra Kyiv om hvor stor de månedlige tapene er, man må regne med rundt 8,000 til 10,000 døde, sårede og savnede hver måned, opptil 300 per dag. Russisk tap er på 500-800 per dag i sammenligning. Det rimer godt med de amerikanske opplysningene. Da er det klart at noe må gjøres. Hvis krigen skulle fortsette til neste sommer, må ukrainerne regner med et tap på 120,000 til 150,000 flere døde og skadede - som kan bli enda større.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar

 

 

Ten outcomes of our talks with
@SwedishPM Ulf Kristersson.

1. We agreed to work on the joint production of CV-90s armoured vehicles in Ukraine.
2. Ukrainian warriors began training to operate Swedish “Archers”.
3. Ukrainian pilots are already taking part in testing “Gripen” fighter aircraft. We discussed further steps to transfer them to Ukraine.
4. We are preparing the transfer of Sweden’s new, 13th security assistance package.
5. Sweden joined the Peace Formula, more specifically its items on the restoration of nuclear safety, justice, environment protection, and humanitarian mine clearance.
6. Ukraine will be ready to open EU accession talks this year and we have Sweden’s support on our path to the EU.
7. Our teams will discuss the bilateral document on security guarantees following the G7 Declaration last month.
8. Sweden stands ready to provide advanced water pumping systems to restore water supply after Russian terror act at the Kakhovka Hydroelectric Plant.
9. Sweden will take active part in Ukraine’s recovery, including with the engagement of private capital.
10. Ukraine counts on Sweden, Swedish regions and companies taking patronage over Ukrainian regions and spheres which require recovery after Russian strikes. I am grateful to Sweden for its firm and consistent support. Together, we protect life, freedom, and our common values.
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 5
Lenke til kommentar
3 hours ago, KalleKanin said:

Jeg synes denne kommentaren er på grensen til guffen:

 

"Fredssnakk" kommer gjerne fra to kanter. Den ene støtter i realiteten Russland og ønsker at Russland skal beholde territorier, og konflikten få våpenstillstand, slik at de kan bygge opp igjen sitt militære. Den andre kommer fra de som riktignok er velmenende, men ikke har forstått hva dette handler om De tror gjerne at "fred" alltid er å foretrekke. Dette er gjerne folk som ikke er spesielt interesserte eller har fulgt veldig godt med og som bare ønsker at krigen skal være over. De forstår ikke at svakhet provoserer autokrater eller at dersom Russland i noen som helst grad skulle få viljen sin og stikke unna med ukrainske territorier, så er det trøbbel for verdensordenen, for atomvåpenspredning, og vil nesten garantert føre til ytterligere konflikt i fremtiden.

  • Innsiktsfullt 2
  • Hjerte 4
Lenke til kommentar

Sverige har jo i så mange år forsøkt å selge Gripen også. Nå har de endelig sjansen til å vise hva den er god for. Og til å selge en del. Jeg synes det internasjonale støttefondet burde gå sammen om å kjøpe Gripen til Ukraina fra Sverige. Sverige har heller ingen andre å forholde seg til. De trenger ikke be noen om lov. Ei heller Frankrike.

Gripen er jo nærmest laget for denne konflikten.

 

 

Endret av Brother Ursus
  • Liker 2
  • Hjerte 3
Lenke til kommentar
2 hours ago, JK22 said:

Kanskje vi vil se ukrainske angrep ganske tett på Finnmarkgrensen en dag? Der er det helt fylt med strategiske bombefly på flere flybaser i Murmanskregionen. 

Det er jo en del ukrainske flykninger i Norge. Kanskje noen velretta angrep fra Finnmark er på sin plass. Største problemet blir vel å få tak i eksplosiver for å kunne angripe. Jeg lurer på hvordan Russland ville reagert om de ble angrepet med droner fra Norge eller f.eks. Finland …
ca. 20 mil: 
https://www.google.no/maps/@68.1537838,33.4595805,750m/data=!3m1!1e3?entry=ttu 

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...