Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
35 minutes ago, <generisk_navn> said:

I denne videoen hevdes det at russiske styrker nå forflyttes fra Zaporizhija-regionen og over til Bakhmut for å forhindre en kollaps på flankene rundt byen. Dette svekker da det russiske forsvaret av Melitopol - Berdjansk - Mariupol slik at det kan åpne for et ukrainsk angrep sørover mot Azov-havet som kan komme til å splitte de russiske styrkene i Ukraina og avskjære Krim fra å få forsyninger over land.

Om dette stemmer er det nærmest sensasjonelt forutsigbart gjort av russerne, men samtidig er det så mange spekulasjoner omkring hvem som støtter hvem i å gjøre hva i den russiske ledelsen at det gjerne ikke er helt ulogisk allikevel. Kanskje det rett og slett er slik at noen av generalene spiller dette spillet etter ukrainernes pipe for å få en slutt på elendigheten...?

 

Det høres ut som det mest idiotiske russerne kunne funnet på, ja. Og det høres ut som akkurat det Ukraina ønsker skal skje. Derfor tror jeg ukrainerne vil være skeptiske. Men på den annen side så spørs det om Russland har noe valg. De er nok mer bekymret for en kollaps rundt Donbas enn de er for en kollaps i Zapo eller Melitopol. Ting tyder på at de allerede vurderer å gi opp i sør til fordel for Donbas og Krim. Det ville være katastrofalt for Russland om Ukraina plutselig tok store deler av Donetsk tilbake. Nesten like ille som å miste Krim.

 

34 minutes ago, Svein M said:

Jeg vil tro at Ukraina får vestlige fly, men at det tar litt tid før det skjer. F16 er vel det mest trolige flyet ut fra at det er oftest nevnt i media.

 

Jeg tror det eksisterer en liten mulighet for at det kan komme en overraskelse også her, og at ukrainske piloter allerede har blitt trent på plattformen. Det har vært så mange rare og motstridende meldinger. Det er nå mange, mange måneder siden flere puljer av ukrainske piloter dro for å trene på vestlige fly. Det har blitt bekreftet at de har trent på F-16, Eurofighter og Mirage 2000 i flere måneder og i flere puljer. Så det virker som om man forsøker å skape så mye kaos og usikkerhet i oppfatningen av jagerfly-saken som mulig. De ønsker nok å signalisere og varsle Russland (som er dårlig organisert) på forhånd så godt som mulig, fra befal til menige, slik at det ikke hersker noen forvirring om at dette vil være ukrainske piloter og fly, og ikke NATO.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

https://apnews.com/article/china-debt-banking-loans-financial-developing-countries-collapse-8df6f9fac3e1e758d0e6d8d5dfbd3ed6

China’s loans pushing world’s poorest countries to brink of collapse

"A dozen poor countries are facing economic instability and even collapse under the weight of hundreds of billions of dollars in foreign loans, much of them from the world’s biggest and most unforgiving government lender, China."

 

Dette har jeg advart mot i flere år. Kinas økonomi står overfor flere store systemiske risikoer og er i fare for kollaps. Blant annet har de, foruten en forestående demografisk kollaps, verdens suverent største boligboble.

Kinas økonomi kommer til å gå på dunken. Om ikke i år så om ti år. Det er bare et spørsmål om tid.

De har også lånt masse penger og ressurser til verdens fattigste land. Og nå som de selv sliter så kaller de inn disse lånene og nekter å ta noe annet i byttehandel. Noe som gjør at disse landene misligholder gjelden sin.

Dette er av stor betydning både for Kinas støtte til Russland, men også ustabilitet i verden.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar

I Irland har det vokst frem en ny debatt om landets nøytralitet på grunn av det som skjer i Ukraina. Trusler fra Russland og sikkerhetssituasjonen i Europa har også gjort at spørsmål om NATO-medlemskap nå tas opp av regjeringen.

Ireland opens debate on future of military neutrality
https://www.ft.com/content/67279122-7cf4-41ad-bc98-24fe8a51538f

Sitat

Ukraine war and security concerns prompt discussion about possibility of joining Nato.

Ireland must have an “open and honest” debate on its longstanding military neutrality and the possibility of joining Nato, foreign minister Micheál Martin has said ahead of a public forum on the matter next month. The war in Ukraine has raised questions about the island nation’s security in the face of 21st-century threats, which include cyber security and attacks on undersea cables.

“We will discuss what our current policy of military neutrality means, whether it is fit for purpose in the current global security environment and whether we need to define more clearly what we do, and do not, mean by military neutrality,” Martin told the Dáil parliament on Thursday. “I hope that the forum will provide a space to discuss what other security policy choices may exist for our island, as well as our responsibilities towards other partners.”

But Martin, who is also Ireland’s defence minister, stressed it was not a “simplistic binary choice. Staying as we are today, or immediately seeking to join a military alliance such as Nato, are not the only options.”

Irland har et veldig lite forsvar og bruker lite penger på dette, men ligger strategisk til spesielt mtp. deres territorialfarvann og selvsagt at de ligger såpass langt vest.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 6
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
11 minutes ago, Snikpellik said:

Nye satellittbilder av Bakhmut fra Maxar viser at russerne har vært effektive i sin "frigjøring" av byen:

 

Noen ganger får jeg lyst til å gjøre det samme med Russland, men så husker jeg at mye av grunnen til at russerne er så sinte og bedritne er at de allerede lever under forhold som ligner på de vi ser på disse bildene.

Selv rundt i Moskva er det områder av byen som ser ut som Bakhmut. Og landsbygda ser ut som middelalderen.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Har forstått det slik at nylig donerte MiG-29 på forhånd var utstyrt med oppgraderinger som lar dem skyte AMRAAM, men med betydelige begrensninger: Missilet må umiddelbart gå aktivt med egen søker, så den effektive rekkevidden er svært redusert sammenlignet med ordinær bruk hvor missilet navigerer et godt stykke på datalink før det går aktivt. Men, om alternativene er IR-søkere, evt ikke noe missil i det hele tatt, så har det fortsatt en verdi.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Svein M skrev (2 timer siden):

Jeg forstår det slik at russerene presser hardt på og angriper i Bakhmut, og utfører også mange missil, fly og artilleri angrep mange plasser. Så jeg vil tro at ukrainerene må forsterke forsvaret mange plasser langs fronten.

Faller nok omsider i løpet av dagen eller helga.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Penny skrev (1 time siden):

Har forstått det slik at nylig donerte MiG-29 på forhånd var utstyrt med oppgraderinger som lar dem skyte AMRAAM, men med betydelige begrensninger: Missilet må umiddelbart gå aktivt med egen søker, så den effektive rekkevidden er svært redusert sammenlignet med ordinær bruk hvor missilet navigerer et godt stykke på datalink før det går aktivt. Men, om alternativene er IR-søkere, evt ikke noe missil i det hele tatt, så har det fortsatt en verdi.

Det er så vidt jeg har funnet ikke spesifisert hvordan dette er løst. Men, jeg skal tøtsje en teori her som trolig ikke tåler dagens lys. Mer om det til slutt.

Som du skriver så er det normalt at missilet ledes av en datalink som oppdaterer missilet til å gjøre nødvendige kursendringer på vei mot målet, slik at flyet som blir beskutt ikke detekterer den aktive radaren før missilet er mye nærmere. 

Med mindre nesten alt av avionics og elektronikk er byttet ut så er ikke dette aktuelt med en Mig-29. Dessuten er radaren også alt for dårlig på Mig-29 til å kunne hjelpe missilet nevneverdig. 

Alternativet kan da være som du skriver være at missiletes egen søker aktiveres umiddelbart. Dette påvirker ikke rekkevidden, men vil naturligvis advare det Russiske flyet om at missilet er under veis. Dette vil gjøre det svært vanskelig å treffe russiske kampfly, men det vil like vel kunne utgjøre en betydelig risiko mindre manøvrerbare fly som strategiske bombere.

Et annet alternativ er naturligvis at missiletes søker ikke aktiveres før etter et bestemt tidsintervall, og dermed kommer nærmere målet før det detekteres. Ulempen med dette er naturligvis at et fiendtlig fly som skifter kurs kan være et helt annet sted når søkeren omsider aktiveres, noe som betyr at man må velge mål man mener vil holde kursen. 

Som nevnt, i alle tilfeller er Mig-29 radaren for dårlig til å utnytte missilet. Politene er derfor helt avhengige av støtte fra andre radarer for å spore en fiende og å skyte missilet i riktig retning. Dette kan være flere varianter, bakkeradarer, eller eksempelvis AWACS.

Og, her kan jeg hoste litt... 

Host host, AWACS, host host, AIM-120D, host host, Link-16... 

For, det kan være mulig å Jerryrigge missilene slik at de bæres og skytes av ett fly, men så ledes mot målet via datalink fra et annet fly, eksempelvis en AWACS, før siste del av jakten gjøres med missilets egen radar. 

Men, det må hostes veldig mye før man kan tenke seg at dette faktisk gjøres. 

  • Liker 6
Lenke til kommentar

___________________

Putin kalte motstanderne av Russland for idioter

Folk som styres av nykoloniale ideer er idioter og vil ta andreplassen i en konkurranse av sitt eget slag. Denne uttalelsen ble gitt av Russlands president Vladimir Putin på et møte i Rådet for interetniske relasjoner, hans ord er sitert av Ria Novosti.
Folk som styres av sine nykoloniale ideer er idioter, og i konkurransen til idioter ville de tatt andreplassen. Hvorfor bare andreplass? Jo, fordi de er idioter,” forklarte presidenten.

___________________

Jeg tror Putin er i ferd med å miste det. Vi tar altså andreplassen i idiotkonkurransen?
Og førsteplass går til R......
Det fordi nykoloniale ideer er det som Putin står for. I Russlands omkringliggende land og ikke minst i Afrika.

  • Liker 7
Lenke til kommentar
24 minutes ago, Serpentbane said:

Alternativet kan da være som du skriver være at missiletes egen søker aktiveres umiddelbart. Dette påvirker ikke rekkevidden, men vil naturligvis advare det Russiske flyet om at missilet er under veis.

Hvis man ser på rekkevidde som et spørsmål om hvor mye kinetisk energi motoren rekker å avgi er rekkevidden uforandret, men den effektive rekkevidden mot et mål avgjøres av en lang rekke faktorer, hvorav en er radarens evne til å finne og følge målet. Radaren i nesen på AMRAAM er under 18 cm i diameter (mot >60 cm i F-16, og >90 cm i F-15), og har rimelig beskjeden sendeeffekt (ingen turbin som sørger for "ubegrenset" strømforsyning) og følsomhet sammenlignet med radaren i jagerfly. Når man da må vente til missilets egen radar ser målet blir effektiv rekkevidde, spesielt mot små mål som kryssermissiler og jagerfly frontalt, gjerne også i lav høyde med ground clutter, merkbart redusert.

 

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
15 minutes ago, Brother Ursus said:
  • Det ankommer nå i snitt over 1.000 nye russiske statsborgere som verver seg for de ukrainske styrkene hver måned
  • Ukraina rekrutterer nå muligens fler frivillige russiske statsborgere enn Russland gjør

Man må regne med at det er en og annen infiltratør blant disse. Ukraina har litt av en jobb med å både filtrere under opptak og deretter overvåke soldatene som er tatt inn, spesielt når man vet at SBU også er infiltrert.

Jeg blir ikke overrasket om det viser seg at Ukraina utsetter de russiske legionene for større fare og gir dem mindre informasjon enn hva de gjør mot avdelinger bestående av etniske ukrainere og vestlige.

  • Liker 7
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...