Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Serpentbane skrev (49 minutter siden):

Jeg skjønner ikke hva dette hatet mot Switchblade kommer fra. 300 er ikke særlig spektakulær, men det er jo også i praksis bare en kraftig håndgranat med vinger. Den lager ikke spektakulære eksplosjoner, den er laget for å fly inn i MG reir eller for å skade eller ødelegge myke mål. Ut fra det jeg finner av dokumentert bruk så fungerer de godt til de tiltenkte formålene. At disse formålene kanskje ikke passer med ønsket kapasitet er noe annet.

600 serien har vi vel i praksis ikke sett effekten av enda?

At det kan være billigere å slippe en "granat" fra en hobbydrone, det tviler jeg ikke på. Og der blir det vel også et spørsmål om tilgjengelighet også, siden SB er borte når de treffer målet.

Ukrainerne bruker både kommersielle og selvlagde droner for å angripe slike MG-reder og personell fremfor å bruke SB300, det er så lite visuell dokumentering at dette er et klart tegn på at noe var veldig galt. Vi har ikke sett SB600 så langt i aksjon. Det er nå mistanke om at rapportene om bruk av Switchblade kan ha vært misledende for Pentagons offiserer, slik at det oppstå et feilaktig inntrykk som kan ha kostet Vesten meget. Amerikanske militære har nemlig i en årrekke klaget over manglende taktisk rekognosering på kloss hold, og de fikk ikke lov til å bruke sivilgraderte droner som var sett med stor suksess i Syria, så da de fikk SB300 var de mer brukt for å speide forut og ha taktisk oversikt - men de var ikke ofte brukt; det var derimot vektlagt mer på ildkontroll i sivile omgivelser. 

Vesten må ha feltdroner som kan tåle sterk jamming, det har vist seg at NATOs krigsgraderte droner sliter mye sterkere enn ventet, og mangel på selvmordsdroner er ved å bli veldig kritisk. 

Switchblade var for komplisert og for krevende for tiltenkte oppdrag hvor mer praktiske og billige alternativer finnes.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest slettet-ld9eg7s96q skrev (1 time siden):

Generelt sett fikk en infanterimann i den røde hær under andre verdenskrig 3 måneder med trening før de ble sendt til fronten via to forskjellige treningsregimer: учебный полк=treneregiment ,резервный полк=reserve regiment for infanterister og underoffiserer og rundt et år for spesialister og offiserer (junior løytnant og opp, artilleri, stridsvognsførere og mannskap, signalister osv). Men ikke alle enheter ble trent etter samme standard. Det var en del med mangelfull opplæring, men de fleste hadde faktisk god opplæring. Kilder:

Sovjetunionen, selv om ting fungerte relativt dårlig der også bestod ikke av Russland. Russland var bare en sovjetrepublikk. Det var faktisk Ukrainere som hadde lengst sittende tid i presidentskapet og styret der (både Bresjnev og Kruschev var Ukrainere). Mens Russland i dag er defakto en mafiastat der grunnlaget for statens eksistens kun er for å utnytte innbyggerne for å berike oligarkiet. Militæret er bare en propagandaeksersis med utvidede muligheter for anskaffelse og lønnssvindler.

Edit: Dette er Russiske kilder og jeg forstår selvsagt at en del vil ta det med en god del skepsis. David M. Glanz er en annerkjent vestlig historieakademiker og har skrevet mye om andre verdenskrig også dette emnet. En god og anbefalt bok er Stumbling Colossus: The Red Army on the Eve of World War (1998) som også støtter dette.

Sovjetiske kilder på den røde arme er ikke interessante for meg.

De påstår så mye usant at jeg ikke vet hvor jeg skal begynne.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg spekulerer på Yevgeniy Nuzhin historien... Nå vet vi Russland har agenter i Ukraina, og det er sikkert mange som ikke er vasket ut enda. 

Men, jeg synes det er rart om han skulle gått fri på gata i Kyiv, og så faktisk fiskes ut derfra, men sier ikke det er umulig. 

Jeg tror imidlertid det er en viktig melding at det er akkurat det han sier. Det er en klar advarsel til alle overløpere.

"Skift side, og du vil møte en grusom død. Og selv Kyiv's gater vil ikke være trygge for deg". 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest Gjest slettet-ld9eg7s96q
superrhino skrev (51 minutter siden):

Fangeutvekslinger gjør at ukrainere får komme tilbake til friheten. Det går foran alt

Der må jeg nok være uenig med deg. Også mindre sjangse for at Russerne overgir seg (og utvidet sett at det kan være fremtidige fangeutvekslinger) hvis det blir kjent at Ukraina sender krigsfanger til den sikre død hvis de har anklager mot seg i hjemlandet.

Bare slutt å publiser videoer der krigsfanger inkriminerer seg selv til en potensiell dødsdom hvis de blir utlevert!

Lenke til kommentar
Gjest Gjest slettet-ld9eg7s96q
Regenburg skrev (44 minutter siden):

Sovjetiske kilder på den røde arme er ikke interessante for meg.

De påstår så mye usant at jeg ikke vet hvor jeg skal begynne.

Det var derfor også jeg la frem en vestlig kilde (og det finnes flere hvor det kommer fra). Treningsregimet til Soviet under andre verdenskrig for rekrutter og underoffiserer er jo ikke en dypt bevart statshemmelighet, heller. Likeså treningsregimet til Wehrmacht som til sammenligning (i alle fall på papiret) faktisk var mye kortere.

Lenke til kommentar
Arve Synden skrev (4 timer siden):

Russerne stjeler absolutt alt de kommer over, inkludert dyr fra zoologiske hager. Hva de skal med disse dyrene er for meg en smule uklart, men man kan jo se for seg at de ser et potensiale for å selge dem for profitt til andre som liker litt aparte kjæledyr, alternativt at de selv har lyst på dyrene som de "finner" og "adopterer". Eller så gjør de det kun for å være kjipe og jævlige, og for å ødelegge og destruere så mye som mulig før de må trekke seg tilbake, og for å gjøre livskvaliteten i området de forlater så miserabel som de overhodet kan få til.

Jo mer jeg ser av sånt, jo mer avsky får jeg for Russland og russisk mentalitet og kulturarv. Det er trist, for det finnes mye bra og interessant der, og mange flotte og ærlige og redelige russere. Men sånn som de går fram i Ukraina (og ellers i verden) - og på hjemmebane for den saks skyld - så blir de positive inntrykkene man får av de respektable russerne fullstendig druknet og utradert av den fanatisk ekle og avskyelige oppførselen de framviser i Ukraina.

 

Russland er nå mer eller mindre en kriminell stat, som skryter av sin kriminalitet.

Der ligger en video ute som viser henrettelsen av en Wagner soldat, han ble først mishandlet på det grusomste før han ble slått i hjel med en hammer. Og han ble henrettet fordi han hadde blitt utvekslet som fange og kom tilbake til avdelingen sin. Hensikten med den videoen er å gi en beskjed til alle andre soldater at en aldri skal overgi seg uansett om man er alvorlig såret. Budskapet er at du uansett er død.

Men det oppsiktsvekkende med denne videoen er at Prigozhyn (Putins kokk) nå erkjenner at denne soldaten ble avlivet, som om det var hans selvsagte rett til å bestemme over liv og død.

Bilde

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Gjest Gjest slettet-ld9eg7s96q
Windfarmer skrev (3 minutter siden):

Der ligger en video ute som viser henrettelsen av en Wagner soldat

Leo+Sims.png

Det er nettopp dette vi har snakket om på de to siste sidene (der det forøvrig har kommet frem at det ikke var en fangeutveksling, presumptivt).

Lenke til kommentar
Gjest slettet-ld9eg7s96q skrev (5 minutter siden):

Leo+Sims.png

Det er nettopp dette vi har snakket om på de to siste sidene (der det forøvrig har kommet frem at det ikke var en fangeutveksling, presumptivt).

Nei, det har dere ikke gjort. Jeg må nesten skrive "dere," siden jeg ikke har vært inne på bloggen på en del timer.

Gav mitt innlegg noen ny informasjon, eller er alt kjent fra før?

Lenke til kommentar
Gjest Gjest slettet-ld9eg7s96q
Windfarmer skrev (3 minutter siden):

Gav mitt innlegg noen ny informasjon, eller er alt kjent fra før?

kommentaren av Wagner svinesjefen var nytt ut ifra hva jeg kan se.

Lenke til kommentar
Regenburg skrev (1 time siden):

Sovjetiske kilder på den røde arme er ikke interessante for meg.

De påstår så mye usant at jeg ikke vet hvor jeg skal begynne.

Regensburg; sovjetiske kilder burde absolutt interessere deg. Etter murens fall ble de sovjetiske arkivene åpnet opp for vestlige forskere. Du må ha i mente ar Sovjetrussiske rapporter og notater hadde en betydelig høyere sannhetsgehalt i 1944 enn i 1989. Da skulle en stor krig vinnes, og slurv med fakta og krigens utvikling var ikke et vinnerkonsept. Noe russerne i 2022 har blitt påminnet, ledelsen i Kreml synes fullstendig feilinformert om det meste.

Ikke godta denne påstanden fra meg (at Sovjetrussiske kilder er viktige,) ta det fra Anthony Beevor, Stephen Kotkin og Tim Schneider som alle tre behersker russisk og har tilbragt tusenvis av timer i Sovjetrussiske arkiver. En eller to av disse tre tør nå ikke lenger reise til Russland, bøkene de har skrevet avslører bl.a. voldtekt som krigsmetode, og dette basert på dokumenter funnet i arkivene. Og siden det er forbundet med streng straff å snakke ned Den Røde Armè tør, de ikke å reise tilbake.

Og der er helt sikkert en svært god grunn til at disse arkivene gradvis ble mer og mer lukket etter Putin kom til makten, jeg tror jeg har sett et intervju med Beevor der han sa noe i retning av at de hadde full frihet fra ca. 1992 til ca. 2001, men så snørte det seg sammen. 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Gjest slettet-ld9eg7s96q skrev (23 minutter siden):

kommentaren av Wagner svinesjefen var nytt ut ifra hva jeg kan se.

Og det var også hovedpoenget mitt. Jeg innser at denne historien er både usikker og kan være plantet. Men jeg så den allerede i dag formiddag, og har enda ikke sett noen rettelser eller "rebutals."

Putins kokk - også kjent som 'If you desert, we'll execute you': 'Putin's chef' recruits convicts for war - YouTube - har for lengst etablert en maktbase parallelt til Putin. Det er Prigozjin personlig som har reist til ulike straffeanstalter og har rekruttert nye "soldater" som kanonføde:

'If you desert, we'll execute you': 'Putin's chef' recruits convicts for war - YouTube

Og det oppsiktsvekkende er at Wagner når tar seg rette ved å bryte alle mulige russiske lover og forordninger, mens Putin tilsynelatende sitter stille, og later som ingenting. 

Og hvis - og jeg understreker hvis - Wagner nå har lagt ut en video der en Wagner soldat blir avlivet ved hjelp av en hammer, og der Prigozjin går god for dette, er Russland i ferd med å bevege seg fra en stat preget av et helvetes kaos, til en ikke stat uten ansvarlige myndigheter.

 

   

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest Gjest slettet-ld9eg7s96q

Jau, jeg kommenterte det mest fordi jeg synes det var litt morsomt, ikke ta det så seriøst. Greit å få mer innsikt i hjernen til den Russiske utgaven av dirlewanger brigade sjefen også.

Lenke til kommentar
JK22 skrev (2 timer siden):

Det er ubekreftede rykter om at ukrainerne kan ha tatt Kinburn-halvøya på russisk hold. I flere dager hadde droner overfløyet halvøya, guidet inn artillerigranater og raketter, og selvmordsdroner skal ha truffet bunkre og befestede lokaliteter. Siden er det kjent at de ukrainske spesialstyrkene var svært aktiv i Khersonfronten, og et opptak vist opptil et dusin RIB-båter på åpen sjø ved solnedgang. Og man vet at ukrainske flystyrker var aktiv på kysten utenfor Odessa. 

Det sies at byen Heroiske skal ha blitt tatt av ukrainske styrker. Da innbar det at russerne har rømte halvøya fordi alle veger der går gjennom dette tettstedet. Det er veldig viktig, fordi det betyr at sjøvegen til Kherson kan åpnes, og ettersom Odessakysten er nå trygg for de ukrainske sjøstyrkene, kan et par landingsbåter og flere ferger tars i bruk. Store styrker er ikke nødvendig, og med artilleristøtte fra fastlandet i nord kan de hindre enhver russisk motangrep som vil være meningsløst pga. det åpne terrenget. Med artilleri med en rekkevidde på 25 km kan de dominere halvøya og deltaområdet helt fram til en linje fra Chulakivka i vest til Pody i øst - og da er ikke L/52 skyts tatt med. Heller ikke PzH2000 og HIMARS. 

Russerne kan ikke utplassere store styrker ytterst ut på landtungen vest for Skadovsk fordi grunnen der er dårlig egnet på et forblåst og ødt landskap som minner om et flatt middelhavsland med lite vegetasjon. Nikolajev har en ganske stor havn med hundrevis av småfartøyer og dusinvis av større fartøyer, erobringen av Kinburn-halvøya vil åpne opp for skipstrafikk ut til Svartehavet - og større landingsoperasjoner når landingsbåtene kommer fra Odessa. 

Ukrainerne vil først grave seg ned, forberede landingssteder for ferger - flere i Ukraina kan tjene som landingsbåter - og deretter få inn tyngre artilleri og taktisk SAM. Halvøya strakk seg nemlig helt fram til sandbankene vest for Zhurivka-området pga. sumpliknende vannløp. Først etter å ha sikret munningen til Dneprfloden, kan man konsentrere seg om østbredden fra vest der byen Zabaryne ligger. 

Denne erobringen viser at ukrainerne har til hensikt om å ta den nedre delen av Kherson-landtungen vendt mot Krim-halvøya, hvor de topografiske forholdene ikke er fordelaktige for deployering av store styrker uten flybeskyttelse. Med HIMARS og droner har ukrainerne et overtak, ettersom HARM gir dem kapasitet for å ta ut russiske luftvernsforsvar og man kan flytte SAM-paraplyen helt fram; S-300 har en "kill zone" på 50 km, men kan utvide denne til 100 km med bestemte missilvarianter. Da kan ukrainske fly bombe militære mål helt fram til fylkesgrensen mot Krym-halvøya. 

Det store spørsmålet er om ukrainerne har mange fergefartøyer, det kunne endog være vanlige prammer med tilhørende motorbåter, og flere var i tjeneste i Donaudeltaet. Men om østbredden sikres slik at russisk artilleri kan dyttes minst 20 km vekk, kan man ha en fergeskyttel på plass - og i motsetning til russerne har ukrainerne mindre logistiske utfordringer. En mellomstor ferge kan frakte et par tusen menn og tretti panservogner, det finnes transportskip i Odessa som kan frakte tyngre last.

Om hele nedre landtungen skulle falle til ukrainerne - vil Krim-halvøya bli helt isolert, og ingen kunne stoppe tapet av landtungen helt opp til Melitopol. Det er simpelt ikke mulig å forsvare seg på så flate og åpne landskap uten å befeste seg i byene, som har fiendtligsinnet befolkning. 

Pontongbrua russerne bygget var på de nyeste bildene jeg har sett inntakt foruten noen seksjoner som har blitt truffet. Jeg har ikke hatt anledning til å følge med så nøye de siste ukene, men hvis dette fremdeles er tilfellet burde det være mulig å reparere denne relativt raskt og øke kapasiteten på krysningsoperasjonen dramatisk.

Men, som du sier, med press på den østlige bredden kan de nok relativt trygt flytte mye over med de riktige fartøyene, i tillegg til amfibiekjøretøy. 

Lenke til kommentar
Regenburg skrev (1 time siden):

Russerne dreper sine egne om de desserterer. What else is new?

Nå var bakgrunnen for mine innlegg basert på russiske tilgjengelig kilder, og der du uten forbehold uttaler at:

"Sovjetiske kilder på den røde arme er ikke interessante for meg.

De påstår så mye usant at jeg ikke vet hvor jeg skal begynne."

Og som du forstår er jeg dønn uenig, historiske kilder fra Sovjetunionen/Russland har enorm historisk verdi. Og er langt på vei sannferdige.

Og nå kommer jeg til svisken i denne historien. Der USSR kunne bruke 40 - 50 år på å tildekke Sovjetrussernes groteske overgrep mot sivilbefolkningen i Polen, Ungarn, Slovakia, Latvia, Estland, Litauen, Tsjekkoslovakia, Albania, Øst Tyskland - for å nevne noen - her de nå noen måneder på seg. 

Det ble funnet nesten 500 lik i Lyman, bl.a. mange menn som kort og godt var kastrert. Russerne trodde selvsagt at Lyman skulle bli "russisk for alltid," slik at dette ikke ble oppdaget, det slo ikke helt til.

Lyman hadde omtrent 30.000 innbyggere, Kherson hadde ca. 280.000. 

 

 

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-7QKwQIfm
Windfarmer skrev (55 minutter siden):

Det ble funnet nesten 500 lik i Lyman, bl.a. mange menn som kort og godt var kastrert. Russerne trodde selvsagt at Lyman skulle bli "russisk for alltid," slik at dette ikke ble oppdaget, det slo ikke helt til.

Lyman hadde omtrent 30.000 innbyggere, Kherson hadde ca. 280.000. 

 

 

Jeg følger dine innlegg med stor interesse, og frem til nå har jeg ikke brukt tid på å ettergå dine innlegg.

Du sier det ble funnet "nesten 500 lik i Lyman", kilde? (Jeg er sikker på at du har kilde på det). 

Av 500 ble mange menn kastrert, hva er mange? Hva er din kilde?

Ikke for å spore av, men hva legger dine kilder i kastrerte menn?

Endret av Slettet-7QKwQIfm
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...