Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

11 hours ago, Pop said:

Hvorfor strømmet landene mot Nato og EU fort som f..? Hva er det rassland ikke forstår med gulrøtter og pisker? De må da for helvete også skjønne reklame?



Russland er allerede inne i demografisk kollaps. I tillegg har nå minst 400.000 russere flyktet landet, etter krigens utbrudd. De eneste som har tilkommet er ukrainske sivile som er blitt tvangsflyttet inn i konsentrasjons og arbeids- leire (filtreringsleire) i Russland. Og det er ikke fattige bønder som forlater Russland - det er de med kapital og utdanning. Kina har lagt ned forbud mot folk å forlate det landet, fordi de er redd for at det samme skal skje der. Kinesere har de siste månedene fått passene sine skåret opp på flyplasser.
 

8 hours ago, Windfarmer said:

Trodde virkelig Vladimir Putin, Sergey Lavrov og Dimitry Petskov at de først kunne ta Krim, deretter begynne å kødde litt med Donbass, for så ha ta hele Ukraina og deretter komme rett inn på Polen, Ungarn, Slovakia og Romania, alle NATO land, og at NATO bare skulle hilse de velkommen?


Putin trodde det ja. Han trodde Vesten var svake. Han har en typisk Østlig "sterk mann" autoritær tankegang. Han forventet at demokratiene ville begynne å krangle seg imellom, og dermed knapt løfte en finger. Han trodde også at han gjennom bla. atomvåpen og olje og gass hadde mer soft power til å påvirke enn det som har vist seg å være tilfelle. Ting kan fremdeles bli ille i Europa i vinter. Men da var det dumt av ham å angripe om våren. Både mtp. gassbruk men også smeltende ukrainske felt og åkre som ikke vil støtte tanks og kjøretøy annet enn på veiene. Samme feil blant annet Hitler gjorde, samt Stalin i Finland. Lavrov på sin side visste ikke at krigen ville skje, før et par timer før det hele startet ;)
 

5 hours ago, Windfarmer said:

Etter en masse om og men har Støre nå forstått at den Norske Folkesjelen identifiserer seg med det norske folk i perioden 1940 - 1945, og at vi mener dette fra dypet av våre hjerter. 


De sedvanlige egoistene i kommentarfelt reagerer også på at vi "sender så mye". Men faktum er at Norge hadde overskudd av haubitsere og rakettartilleri vi ikke har noe bruk for og ikke kommer til å trenge, og at Oljefondet har tjent flere hundre milliarder kroner på denne krigen så langt.
 

5 hours ago, .,. said:

Noe som er overraskende med krigen er at det er såpass mange flere soldater som er drept enn sivile. Slikt er sjeldent i moderne tider. 

Ca. 35.000 russiske styrker er drept, ca. 10.000 ukrainske, og 'bare' 4.500 sivile.


Tapstallene er nok vesentlig verre enn som så. Fra alt jeg har sett og lest av både statistikk, anslag og fakta på bakken, vil jeg tro det dreier seg om rundt 50.000 russiske styrker, kanskje halvparten DPR, samt 20.000 ukrainske soldater og territoriellgarde, og sivile tap er det vanskeligste å anslå - men jeg vil tippe fra de høye titusener til over hundre tusen. Totalt i krigen på 4 måneder ligger man nok på 150-200.000 døde. Og intensiteten økte en periode. Nå er den gudskjelov på vei ned igjen, ironisk nok takket være Vestlig artilleri og HIMARS.
 

5 hours ago, SilverShaded said:

Det er alt for mange mennesker, omtrent som en middels stor norsk by. Under amerikanernes okkupasjon av Iwo Jima i WWII, et av de blodigste slagene i krigen, var det "bare" litt under 30.000 som omkom, hvorav langt flest jaoanere.


Altså Iwo Jima er en liten øy, og under andre verdenskrig evakuerte japanerne de sivile som bodde der og gjorde det om til en festning, full av tuneller og fort.
 

4 hours ago, amber said:

10 000 falne ukrainere er nok et komisk anslag når de i lang tid har sendt utrent Volkssturm til fronten, gjerne gamle årsklasser, og nå skal begynne å skrive ut kvinner.


Kjære deg, det er ikke Ukraina som har sendt Volkssturm. Det er Russland. Da hovedsakelig med tvangsvervede folk fra DPR og LPR. De har gitt dem våpen fra 1800-tallet som Mosin-rifler og mitraljøser (Gatling) og artilleri fra første verdenskrig. Volkssturm var også noe Russland og Sovjetene praktiserte lenge før tyskerne gjorde det. Så det burde egentlig kalles for фольксштурм, eller "folʹksshturm" med latinsk alfabete. Ukraina har tvert imot gjort alt det kan for å forsøke å skåne egne soldater fra å gjøre nettopp dette russerne har gjort. Det er også derfor russerne har lidd 2-3 ganger så store tap. Antall russiske falne er sansyneligvis over 50.000. Antall ukrainske rundt 20.000. Selv i Severodonetsk nylig var tapstallene til Russland fremdeles 2-3 ganger høyere, for selv om de hadde enormt mye mer artilleri, var de avhengige av å sende kanonføde fra DPR, LPR, Syria og andre steder fremover for å beskytte det artilleriet.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
2 hours ago, Mannen med ljåen said:

Jeg er ikke ekspert, men hva er problemet med hvitt fosfor hvis alle mennesker er evakuert fra øya? Blir området giftig og farlig i lang tid, eller er det bare destruktivt i gjerningsøyeblikket?

 

Hvit fosfor er i krig bare tillatt brukt til å lage røyk. Russerne har brukt det som våpen mange ganger. På Slangeøya har Russland benyttet hvit fosfor sansyneligvis for å ødelegge alt utstyret de lot ligge igjen når de ble tvunget til å evakuere under artilleriild.

Lenke til kommentar
18 hours ago, amber said:

10 000 falne ukrainere er nok et komisk anslag når de i lang tid har sendt utrent Volkssturm til fronten, gjerne gamle årsklasser, og nå skal begynne å skrive ut kvinner.

Som andre har nevnt, dette er en idiotisk uttalelse som vitner om hvor lite du vet om historien når du bruker slike uttrykk.

For andre som vil ha en kjapp innføring i historien bak ordet kan man lese noe sammendrag her: https://no.m.wikipedia.org/wiki/Volkssturm

Endret av The Very End
  • Liker 5
Lenke til kommentar
Serpentbane skrev (9 timer siden):

Så vidt jeg kan bedømme vil alle veier inn og ut av Lysychansk ha strekk som er kontrollert av Russland innen i morgen. De er allerede nær nok til å skyte på det som ferdes der med LOS våpen. 

Har ikke sett det bekreftet, men om bilder og videoer faktisk viser det "overskriften" sier, så har allerede de fleste ukrainske styrkene trukket seg ut av byen. 

Den russiske fremrykkingen har vært forholdsvis kjapp de siste dagene. Dette kan naturligvis skyldes topografien og det faktum at det stort sett er små landsbyer som må forseres sammenlignet med mange andre steder. Men, det kan også være en indikasjon på at ukrainske soldater ikke lenger bemanner forsvarsverkene. 

Selve Lysychansk skal ikke være helt tømt, enda. Hvorvidt man har tenkt å ha styrker der eller om disse trekker seg ut utenfor veiforbindelsene vites ikke. Men, byen ligger på en høyde som gir forsvareren en stor fordel, og det kan være de har etterlatt enheter som kan gjøre livet surt for Russerne, men som er i stand til å retrettere raskt gjennom terrenget om dette skulle bli nødvendig. 

Hvor lang kampen om byen blir avhenger av hvor mange som er der. Men foruten at den ligger på en høyde så er det ikke den beste infrastrukturen for forsvar og ikke minst for å unngå artilleri. Det er enklere bygg og få solide, og særlig underjordiske, bunkere/gjemmesteder. 

Jeg blir ikke overrasket om de i praksis overlater byen til Russland. 

Det vil være et tegn på klokhet av en krigførende part, ettersom en enslig by ikke er verdt for store ofringer, ved å miste Zolote-området mistet Lysychansk sin verdi som fremskutt posisjon og dermed ikke lenge kan holdes. Men for ukrainerne gir dette en fordel; for ikke bare forkorte man forsvarslinjen, man kan nå konsentrere seg om mindre del av fronten uten å måtte vokte seg på "alle" kanter. Det er nå bare Popasna-frontavsnittet tilbake, det som er vendt mot Bakhmut, i nord er terrenget for vanskelig med en elv som ikke kan krysses, og i nordvest er det for stramt for større angrep. Dessuten er terrenget rett vest for Lysychansk sterkt bebygd, og dårlig egnet for rask avansement - så bare terrenget sørvest er egnet. Dessuten finnes det en jernbanetrase på tvers av fremspringet mellom Siversk og Bakhmut, et naturlig hinder.

“Had they been here much earlier, I think we would’ve already been done with this war.”

Godt sagt. Biden hadde i sannheten rotet det veldig fælt til, da M777 leveres i mai 2022, var det også under troen om at HIMARS vil komme sammen med disse haubitsene. Men så vist seg at en tullebukk mente ukrainerne ikke var å stole på, og fjernet viktig utstyr fra haubitsene samt forbyr leveranse av avanserte våpensystemer som HIMARS samtidig som byråkratisk sommel oppstå. Vet ikke hvem denne tullebukken er - men han har tatt bort minst et par måneder og kostet Ukraina og Vesten veldig sterk. Tvillingbyene kunne ikke reddes fordi våpnene fikk for liten gjennomkraft i stridighetene. Denne tullebukken burde anklages for høyforræderi og fjernes fra alle stillinger uansett om det er i det hvite huset eller Pentagon. Biden har en lei uvane med å høre på dårlig råd.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Som forutsagt.

https://twitter.com/RALee85/status/1543146513450287105

Nå er russerne "samlet" for ukrainerne i kampene om Severodonetsk-fremspringet. nå som HIMARS og PzH2000 er på feltet, kan ukrainerne slutte med å spare på sine midler, spesielt nå som NATO skal levere enorme mengder ammunisjon (150,000 155mm granater er veldig mye fra et vestlig perspektiv) og mange våpensystemer. Stadige flere og flere ammunisjonsdepoter gikk opp i røyk, C2 måtte flyttes for større sikring og depotområder med brensel, ammunisjon og hensatte kjøretøyer er nå under angrep nærmest uten halt med både sovjetbygde våpen, (BM-30 og Tochka-U) L/52 skyts og HIMARS.

Og HIMARS har "hilst på" Kherson for første gang. Et skikkelig stort ammunisjonsdepot er forsvunnet...

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Outlier616 skrev (8 timer siden):

 

Hvit fosfor er i krig bare tillatt brukt til å lage røyk. Russerne har brukt det som våpen mange ganger. På Slangeøya har Russland benyttet hvit fosfor sansyneligvis for å ødelegge alt utstyret de lot ligge igjen når de ble tvunget til å evakuere under artilleriild.

Opptaket som vist dette, avslørt at de russiske pilotene er dårlig trent på angrepstaktikk omkring bruk av stor hastighet i stup i kontrast til de ukrainske som derimot hadde avslørt store ferdigheter, bare et fulltreff av flere bomber fra to Su-30 fly. Under krigen hadde det vist seg at high-low-high angrep i grunne stup under veldig stor hastighet er svært effektiv i mellomhøyde på lavere enn 5000 m, og dette hadde MiG-29 og Su-27 vært benyttet for med begrensede suksess under kampene nord for Kyiv og om skogene nord for Slovjansk. Dette er ikke overraskende, for NATO-piloter brukt liknende taktikk under Afghanistankrigen, først og fremst for bruk av sine kanonskytsene for å beskyte mål. Siden 2015 hadde ukrainerne trent på bruk av sine jagerflyene som bombefly, og de hadde studerte NATO-taktikk.

Nok en gang en demonstrasjon om at det ukrainske flyvåpenet er kvalitetsmessig sett overlegent det russiske til tross for betydelig dårlig teknologi. Om det bare var mulig å sette vestlige BVR-missilvåpen på et Su-27 fly...! Dessverre er dette ikke mulig.

  • Innsiktsfullt 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
JK22 skrev (5 minutter siden):

Om det bare var mulig å sette vestlige BVR-missilvåpen på et Su-27 fly...! Dessverre er dette ikke mulig.

det har jo i en årrekke vært en del moderniseringsprogrammer for sovjetdesignede fly, blant annet integrerte man vestlige kortdistansemissiler på moderniserte MiG-21 ("Lancer"-varianten). 

Jeg lurer litt på om det ikke finnes tilsvarende prosjekter for MiG-29 og Su-27.

Lenke til kommentar
superrhino skrev (6 minutter siden):

det har jo i en årrekke vært en del moderniseringsprogrammer for sovjetdesignede fly, blant annet integrerte man vestlige kortdistansemissiler på moderniserte MiG-21 ("Lancer"-varianten). 

Jeg lurer litt på om det ikke finnes tilsvarende prosjekter for MiG-29 og Su-27.

Det var liten interesse for det, selv ikke inderne klarte dette, da de har både vestlig teknologi og Su-30 fly i sitt arsenal. Og som ukrainerne har inderne gått bort fra ideen om å bruke Su-30 som jagerfly, og tok dem i bruk som superraske angrepsfly med sin imponerende lasteevne. Vestlig doktrine er dessverre basert på komplett integrering av samtidige elektronisk utstyr, det vil være som å prøve å få en PC fra 1983 til å samarbeide med en mobiltelefon fra 2022. Mye av elektronikkteknologien i Russland er opptil 30 år bak Vesten innenfor militær nytte.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
neglesprett skrev (2 timer siden):

ja, det må funke med link16

Vel, man  strengt tatt ikke nettverke flyene for å bruke vestlige våpensystemer.

Når vi nå først snakker om fly, det er ikke noen hemmelighet at det har vært gnisninger mellom NATO-landene og Tyrkia, både nå og tidligere.

Tyrkia ble tilsidesatt i F-35 programmet, og det er snakk om at de skal få kjøpe F-16.

Samtidig er det gnisninger mellom Tyrkia og Hellas, og Hellas ber nå om å få kjøpe en, kanskje to, skvadroner med F-35, på toppen av allerede signerte avtaler om kjøp av franske fly. 

Dette kan skape mer konflikt med Tyrkia internt i alliansen. 

Endret av Serpentbane
Lenke til kommentar
Thor. skrev (26 minutter siden):

 

Kan være et kupp. Eller en felle.

https://no.m.wikipedia.org/wiki/Operasjon_Mincemeat

Sitat

Operasjon Mincemeat (norsk; kjøttdeig) var et britisk narrespill under annen verdenskrig for å lede aksemaktenes oppmerksomhet bort fra Sicilia som et første steg på et felttog i Italia, etter at felttoget i Nord-Afrika var vunnet.

...

Den ble gjennomført ved å gi tyskerne tilgang til «topphemmelige dokumenter», plantet på et lik som drev i land på en strand ved Punta Umbria i den spanske provinsen Huelva.

Er det er kupp, eller har rasserne kopiert  britene?

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Mannen med ljåen skrev (39 minutter siden):

Kan være et kupp. Eller en felle.

https://no.m.wikipedia.org/wiki/Operasjon_Mincemeat

Er det er kupp, eller har rasserne kopiert  britene?

Ukrainerne og amerikanerne vil sannsynlig ikke tro sitt hell i dette, så de vil være veldig forsiktig - men på den andre siden, dette "funnet" hendt i forkanten av en nylig seanse med Putin som truer med å beslaglegge vestlige eiendeler og virksomheter i Russland, til tross for at finansmagnatene/oligarkene hadde en veldig sjeldent gang latt en av dem under sterk beskyttelse kom med alvorlige advarsler mot dette. For de vet altfor godt at dette vil gjør Russland giftig for utenlandske investorer også fra Kina og at det vil isolere det russiske markedet fra det investeringsorienterte finansmarkedet. Det har også nylig kommet en uttalelse hvor Putins strategi kritiseres, om at en ødelagt Ukraina vil ikke tjene Russland, ettersom noen må betale - og EU hadde lansert tanker om å ta all beslaglagt formuer fra Russland for gjenreisningsarbeid. Og oligarkene vet at om Ukraina erobres, må Russland betale for all ødeleggelse, og de var direkte sjokket av Mariupol og det lovløse kriminalregimet i Donbass som oppførte seg som tyver og tyranner.

De har omsider sett hva fremtiden kan bli - og de liker det ikke. De vet også at det russiske militæret er halvveis knust; den russiske hæren er slått i biter og må settes sammen på nytt, noe som ukrainerne ikke vil gi dem anledning til, situasjonen med strategiske leveringsmidler er uholdbart - og økonomien har mer eller mindre kjørt seg fast; bare olje- og gassintektene holder det opp - men en større tilnærming til Putins regime - og samtidig skue mot tilstandene i Ukraina, spesielt mot Donbass - minner ikke lenge om ett redningsalternativ. Dessuten har de latt merke til skremselspropagandaen omkring atomvåpen som dels ble møtt med likegyldighet og hardere fronter i Vesten. Blokaden av enklaven Kaliningrad har trolig kommet som et realitetssjekk.

De er allerede dels isolert, men om Putin fortsetter, vil isolasjonen vedvarer i mange tiår, ettersom Vesten vil ha null tillit, og i møte med inderne og kineserne hadde man oppdaget at disse "venner" vil ribbe dem ved å kjøpe på superbillig rabatt og selge egne varer av bedre kvalitet enn deres egne. Olje og gass kommer aldri til å bli solgt til Vesten så lenge det er politisk kontroll på produksjonen i Russland, og dette vet oligarkene.

De vet hva som skjer når en selger mister en kunde.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Mannen med ljåen skrev (1 time siden):

Kan være et kupp. Eller en felle.

https://no.m.wikipedia.org/wiki/Operasjon_Mincemeat

Er det er kupp, eller har rasserne kopiert  britene?

Det er stor forskjell på 100GB data, og noen papirer på et ilanddrevet lik. Det er ikke mulig å manipulere 100 GB med data uten å avsløre seg selv, men der en mulighet til å "miste" en harddisk med 100 GB data der 99,7% er autentisk, og resten er en avledningsmanøver.  

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Så er russerne kommet til Lysychansk. Hele området er sannsynlig nå evakuert med unntak av den den vestre delen, og dette var forsøkt stoppet med et uventet fremstøt mot Siversk - men de led store tap ved oljeraffineriet, og ammunisjonsdepoter har begynte med å eksplodere med større hyppighet enn tidlig. En Tockha-U traff et ammunisjonsdepot helt perfekt. Ukrainerne har mistet en by - men de kan nå vende krigens utfall. For ved å ta ut det sentrale ammunisjonsdepotet i Popasna-frontavsnittet har kan de bremse ned russerne, som må få inn nye forsyninger. De angripende styrkene desimeres, smarte 155mm granater fra Tyskland benyttes nå for å ta ut mobile SAM, artilleri og panserstyrker.

I Khersonfronten synes det som at et sammenbrudd er nær, russerne rømmer fra sine stillinger i nord og fly som helikoptre er nå i stand til å operere mer trøbbelfritt enn tidlig mot russerne. Kherson flyplass bomberes nå - og dette fulgt til meget stor desperasjon i form av veldige voldsomme angrep med flybårne raketter og TBM våpen mot Mykolaiv-området. I fakta, om ukrainerne vil det, kan de sprenge ned de to bruer over Dnestr og stenge vegene mot øst. Og dette begynner russerne å innse.

  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...