Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Lette måltider som ikke er drittmat


BuffyAnneSummers

Anbefalte innlegg

Trenger forslag til flere lette, sunnere måltider. Noe som ikke tar så lang tid eller energi å lage. Pluss poeng hvis du finner varer som bare kan slenges i ovnen eller bare varmes opp. 

Er ikke interessert i hjemmelagde greier fra bunnen i utgangspunktet fordi jeg ønsker att det skal være lettvint, MEN hvis du har noe knalle oppskrifter som ikke tar lange tiden så kom gjerne med dem!

Takk for alle forslag på forhånd! 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Både wraps, salater og liknende er jo matretter som går veldig fort å lage - og her finnes det jo veldig mange kombinasjoner og muligheter for å lage det akkurat som man vil.

 

Jeg kan også anbefale å sette av f. eks. en kveld til å lage en god porson av en rett (f. eks. suppe, gryterett, eller noe annet), som du fryser ned i porsjoner. Da er det kun oppvarmingen som gjenstår når du skal spise :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

fiskewok (laks/ørret, fersk eller frossen) + frosne wokgrønnsaker. stek fisken i panna /eller ovn + grønnsakene i panne. server med soyasaus og ev rømme. Kan også ha ris ved siden av.

 

Noe jeg spiser til lunsj hver dag er to grovbrødskiver klasket sammen, peanøttsmør og syltetøy mellom; raskt (kan lage MANGE og fryse ned, tar opp på morningen jeg skal spise), mange kalorier og bra fett.

 

 

Fisk og grønnsaker i ovnen - legg grønnsakene og fisken i en form i ovnen - stek - server (grønnsakene må kanskje steke lenger enn fisken?). Eventuelt bare grønnsaker i ovnen... + kikerter i ovnen er ganske godt!

 

Lager man wraps m feks kylling eller bønner e.l. så kan man fryse ned uten salat osv, så ta opp og varme senere, lag en del i samme slengen. 

 

Havregrøt er lett... sleng i ett egg for mer næring. Andre ting man kan bruke for mer kalorier/smak er helmelk, eple/annen frukt, nøtter

 

Liker å ta bulgur + frossen spinat og kikerter + grønnsaksbuljong og smør i en kjele, koke ca 15-20min, spise slik. kan også spiser kaldt (godt med fetaost eller speilegg til).

 

Supper/gryter o.l. blir fort litt tiltak siden man må kutte opp en del og blir en del oppvask, men lett å lage store porsjoner for frysing. Liker ertesuppe godt.

 

Salat er også tiltak imo, samt at det fort blir dårlig, men synes det er godt med noe mer friskt i blant. min favoritt er agurk + eple + kikerter (gjerne stekt i panne m frø) + tomat + fetaost + feldsalat eller annen salatmix.

 

Varme fiskekaker e.l. kan gjøres fort i stekepanne eller ovn, tilbered frossen brokkoli/annen grønnsaksmix ved siden av, eller ovnsbakte poteter el.l.... eller oppå brødskive.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Fisk-grønnsakssuppe:

 

Kjøp: Grønnsaksbuljongterninger, fryst torskefilét (ca 90 kr/kg), grønnsaks/lapskausblanding (20 kr/kg), pepper, kanskje dill. Hvis du vil gjøre det fancy, kjøp grove baguetter og meierismør.

 

Varm 7-8 dl vann i kjele, sett på full styrke. Jeg bruker jernkjele for det er raskest. 2 buljongterninger, kvern i masse pepper, ha i litt dill. Kanskje kverne i litt salt. Legg i 3 fileter fisk og en halv pose grønnsaksblanding (350 gram). Rør forsiktig til det begynner å koke, sett på lav styrke, og la stå i 5-10 minutter til alt er gjennomkokt. Du lærer kunsten etter hvert. Skikkelig næringsboost, magert, du får det ikke lettere og bedre kvalitet. Smaker digg gjør det også.

 

Vil du ha karbohydrater ved siden av, sett varmluftovn på 200 grader, skyll 2 baguetter i vann, stek i 10-15 minutter. Litt meierismør på gir litt fett, som bare er sunt for kropp og hjerne.

 

 

 

Enkel tomat- og bønnestuing, med pasta hvis ønskelig - krever litt mer jobb, men ikke mer enn 10 minutter når du får taket på det:

 

Kjøp: 1 (kanskje flere til senere) boks hakket tomat (ca 4 kr/stk), 1 boks kidneybønner eller kikerter (ca 4 kr/stk), røkt paprikapulver, løk, hvitløk, olivenolje, spaghetti/pasta av ønske hvis ønskelig.

 

Hell bønner/kikerter i sil og skyll godt under rennende vann, la renne fra seg.

 

Rens og hakk løk og hvitløk. Steik i raust med olivenolje (har litt kalorier, men gir også smak) i ca 5 minutter under omrøring, på medium varme. Ha i hakket tomat, rør og kok opp. Kvern i salt, pepper og ha i paprikapulver. Rør igjen. Ha i bønner/kikerter, kok opp og la stå på medium varme. Vil du ha pasta, sett nå på full styrke, kok opp, ca 100 gram spaghetti passer bra. Tar ca 10-15 minutter.

 

Vil du gjøre denne om til karri, kan du kjøpe tandoori karripulver, kyllingbrystfilét og sløyfe bønner/kikerter. Kanskje litt ingefær og chili i tillegg. Følg samme fremgangsmetode, hakk kyllingbrystfilét i store biter og steik i meierismør i egen panne når tomatsaus er i gang. Blir litt mer fett, men det blir ekstremt god smak.

 

Kok jasminris i stedet for pasta, rikelig med vann. Ha gjerne i erter de siste 5 minuttene, kok dem til ferdig. Hell ut i sil. Fyll kjelen halvfull med kaldt vann og skyll over ris/erter i silen, så får du ut all stivelse og den blir fluffy. Rist risen i sila for å få ut vann.

 

 

 

Du kan køpe ytre/indrefilét av svin, som har begynt å koste ca 100 kr/kg om dagen (hos Kiwi, og nå andre steder), som er en ganske god pris for reint kjøtt. Skjær i "medaljonger", salt, pepper, røkt paprikapulver på hver side. Steik i olje/smør. Kan spises som de er, eller man kan koke et par poteter som er kuttet i skiver først så de koker raskere (5 minutter). Dette metter godt og har mye næring.

 

Vil du gjøre det til større middag kan du lage standard brun saus (bruk stekesjy fra panne) og koke blomkålblanding i potetvannet de siste 3-5 minutter (tar tid å koke opp vann på nytt).

 

 

 

Kotelettpanne = Koteletter, halve løk, halve poteter i langpanne, hell over litt olje, kanskje litt meierismør for smak, salt, pepper, røkt paprikapulver. Steik ca 20-30 minutter på varmluft 200 grader til ferdig.

 

 

 

 

Laksefiléter er lett og raskt å steike, sunt og godt, men koster skjorta. Minimum 150 kr/kg.

 

 

 

Ett siste tips, siden du vil ha det raskere ferdig: Når du har lagt i tallerken, sett på en gulvvifte på full styrke som blåser mot den samtidig som du rører. Da kjøler du den ned på 1-2 minutter i stedet for å vente 5-7 minutter.

Endret av Taurean
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Denne er knall. Omtrent et kvarter. 

https://coop.no/extra/mat--trender/vegansk-bonnestuing-kan-erstatte-kjottdeig/

 

I stedet for å bruke en halvtime+ på å koke poteter, tar jeg heller 2-3 store gulrøtter og en løk eller to, skjærer opp og steker på middels varme i en stor panne til alt er passe mykt. Vet ikke helt hvor lang tid det tar, men jeg liker ikke å bruke mer enn 15 minutter på matlaging, og dette føles innenfor. 

En annen middagsvinner på under et kvarter er kjøtt/fisk/kylling i panne og frosne grønnsaker som tilbehør. Rosenkål er supermat og noe av det beste jeg vet. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Trenger forslag til flere lette, sunnere måltider. Noe som ikke tar så lang tid eller energi å lage. Pluss poeng hvis du finner varer som bare kan slenges i ovnen eller bare varmes opp. 

 

Er ikke interessert i hjemmelagde greier fra bunnen i utgangspunktet fordi jeg ønsker att det skal være lettvint, MEN hvis du har noe knalle oppskrifter som ikke tar lange tiden så kom gjerne med dem!

 

Takk for alle forslag på forhånd!

Vel, mulig jeg svarer noe du ikke ønsker å høre, men gi det en mulighet. Et alternativ til det du ønsker er hjemmelaget mat i store porsjoner. Altså, du lager langt mer enn det du har behov for og fryser restene ned i passende porsjoner som lett kan varmes opp.

 

Noen ting passer bedre å fryse enn andre ting, men nå er det jo lapskaus-sesong og jeg er lapskaus elsker så det er jo et eksempel verdt å nevne.

 

Iallefall må du da lage 4-5 forskjellige måltider i store mengder som du kan fryse ned, fordele i enkle porsjoner og enkelt varme opp igjen. Da kan du lage basismåltidene til en hel måned på kun 4-5 dager med matlaging per måned. Så kan du spe på med restaurantbesøk, take-aways eller enkle ferdigmåltider utenom det. Hjemmelaget er ofte billig, spesielt i store mengder, så da har du penger til overs til restaurant på samme budsjett som et tiltenkt alternativ. Hjemmelaget har også et ganske ubegrenset sunnhetspotensiale.

 

Men men. Ikke sikkert det passer, men verdt å nevne.

Lenke til kommentar

Havregrøt

Makrell fra boks blandet i jasminris, oppvarmet

Div supper fra bunn, lag stort, spis lenge.

4 pk laks fra rema1000 til 69kr eller kyllinglår pk, lett å varme opp, bland med lett kokte brokkoli eller hakket gulrot blandet i en skje majones. Igjen med ris (riskoker er tingen!)

 

Alt jeg kom på her i farten

Lenke til kommentar

Jeg er selv stor fan av å lage pizza med ferdige ingredienser som ferdig bunn, saus/tomat purré, revet ost osv. Da kan du legge på det du vil, og lage den så usunn eller sunn du vil. Jeg pleier å bruke rundt 30min ifra bærepose til ferdig pizza.

Men om du går for ferdigbunn er du vel allerede i kategorien "drittmat" som TS ikkje var på jakt etter.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...