Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Hva kan vi gjøre med fars fastlege?


Drunkenvalley

Anbefalte innlegg

Det virker kanskje som et litt vagt spørsmål, men vi har nylig nådd virkelig tampen av tålmodigheten vår med vår fars fastlege.

 

Kort fortalt: Vår far har ekstremt redusert funksjon og ligger på langtidsplass.

 

Det ble utnevnt en verge pga hans helse etter den stupte over kanten. Vergen er min storebror. Min fars addresse er fremdeles her, hans egen bolig, og vi har valgt å beholde det slikt sånn at all post, regninger, etc, kommer hit og kan håndteres av familie.

 

Vi opplever derimot at hans fastlege gjør seg vanskelig.

 

En kort historikk:

  • Det var noe sant helvete å få fastlegen til å gi seg over en inkasso-sak, hvor min far ikke møtte til fastlegetimen sin. Fordi han var på sykehus.
  • Min far har vært til en ukjent mengde timer hos nevrolog, etc. Vi fikk post om alle timer som var henvist fra sykehuset eller korttidsplassen, men aldri noe fra fastlege.
  • Vi klagde til korttidsplassen at vi ikke var involvert nok i fars helse, og ble lovet en ny time hos nevrolog (siden han skulle ha en likevel). I November fikk vi brev fra sykehuset med en rapport fra nevrologen, uten noen tidligere info om timen... Rapport nevner timen var henvist av fastlege.
  • Pga blodprøver som tilsa noe snodig med galleblæren ble far sendt til undersøkelse rett før jul. Etter stillhet spurte jeg nå langtidsplassen om de hadde fått info. De hadde fått rapport via fastlege. Fastlege har ikke sendt noe til far via post.
  • I forbindelse med en forsikringssak relatert til min far krevde vi inn info fra fastlege og andre kilder. Dette med underskrift fra verge og kopi av bevis på vergemål. Jeg måtte purre på mandag før dem plutselig fikk det gjort...

Jeg vet ikke til hvilken grad fastlege bare har rotet, eller om han med vilje bare er et rasshøl. Vi bryr oss egentlig lite hvor skillet går også nå.

 

Det jeg lurer på da:

  • Kan vi evt bytte fars fastlege, ettersom vi har vergemål?
  • Er det nødvendig med fastlege i det hele tatt, siden han er på langtidsplass?
  • Hvilke rettigheter har vi og vergen ovenfor fastlegen?

For enkelhets skyld må jeg nevne: Min far har ikke samtykkekompetanse. Manglende samtykkekompetanse er årsaken til at det ble utnevnt en verge.

Endret av Drunkenvalley
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Vet ikke, men siden han er verge skal det vel ikke være noe problem? Han har vel ansvar for kontoer osv, og burde absolutt ha mulighet til å bytte fastlege. Det er jo noe folk gjør hele tiden. Er vel bare å gå på nettet og bytte. 

Endret av PgUp
Lenke til kommentar

Alle har rett til å bytte fastlege inntil to ganger per kalenderår, også din far.

 

Med mindre det er snakk om tvungent vergemål, er det fremdeles din far som bestemmer hvilken lege han benytter,

Vergen skal generelt bistå din far med praktiske og økonomiske ting, og kan dersom din far ønsker det også bistå i å skifte fastlege, men ikke uten din fars samtykke.

Dersom din far er på sykehjem, så vil det vel også være en tilsynslege involvert?

Endret av 0laf
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Din far later til å ha det som heter samtykkekompetanse, altså (juridisk) evne til å selv å avgjøre hva han vil. Da kan fastlege bare endres med fullmakt fra din far. Skulle din far ikke ha samtykkekompentanse har din bor som verge samme rett som din far gitt at han a) ikke åpenbart arbeider mot din fars interesser og b) området er innenfor hva hans oppnevnelse som verge/hjelpevege dekker. 

 

Lag til et dokument hvor din far gir sin verge (din storebror) fullmakt til å “ordne alt praktisk for å flytte til fra fastlege NN til fastlege PP”, få din fars underskrift med et par vitner til stede som bekrefter “rett underskrift bevitnes” og gå i gang med byttet. 

 

Din far bør ha en fastlege, også på langtidsplass

 

Om vergens rettigheter finner du ganske mye (og på forståelig norsk) på https://www.fylkesmannen.no/globalassets/fm-telemark/dokument-fmte/helse-og-omsorg/2017-kurs/omsorgskonf/06-roller-grenser-og-ansvar-som-verge-og-parorende-v.-anne-katrine-tverraen.pdf  Her står nokså greit om det jeg nevne om "innenfor hva hans oppnevnelse som verge/hjelpeverge dekker". 

 

Som pårørende har dere innsynsrett i pasientjournalen dersom dere får en fullmakt på samme måte som jeg nevnte for bytte av fastlege, eller får en aksept for at pasienten åpenbart ikke kan ivareta sine interesser på grunn av fysiske eller psykiske forstyrrelser, senil demens eller psykisk  utviklingshemming,hos helsepersonellet som i praksis besitter tilgangen til journalen om at pasienten Reglene følger av pasientrettighetsloven § 5-1 og 3-3. 

Lenke til kommentar

Nå er jeg litt usikker, men dersom din far er såpass borte at han ikke forstår at det skal byttes fastlege, så vil vergen normalt ha rettigheter til å ordne det praktiske rundt dette, så fremt din far ikke heller motsetter seg.

Som det står ovenfor, kan det kanskje være greit å få et papir underskrevet, så fremt din far forstår et slikt papir, og evner å skrive under, dersom det motsatte er tilfelle, kan vergen ta avgjørelsen, så vidt jeg har forstått.

Det vil vel kanskje også være aktuelt å få en rettslig avgjørelse på at din fars handleevne kan fratas, og tas helt over av vergen?

Lenke til kommentar
@TS 

Man kan godt ha samtykkekompetanse selv om man har en verge. Verge kan være svært mye forskjellig (derfor har de også ulike fullmakter og oppgaver), og det er også ulik grad av samtykkekompentanse som trenges for ulike forhold. Bytte av en fastlege er langt fra det som krever størst grad, Alt avgjørende her er i realiteten om det helsepersonellet som skal involveres selv vurderer han har samtykkekompentanse eller ikke. Hva nåværende fastlege mener vet vi jo dessverre altfor godt, hvor langt man kommer med saken uten samtykke via HELFOs vanlige kanaler for fastlegebytte vil i praksis variere. 

 

@dragen

TS har nevnt på annen tråd at kommunelegen og fastlegen er samme person. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Fastlegen er kommunelegen. 

 

Hva med å gå til kommunlegen som er fastlegen likevel. Da må han ta seg tid til deg. Noe han nødvendigvis ikke behøver i like stor grad når du henvender deg til han som din fars fastlege (for du er jo ikke hans pasient, og deg kan han derfor velge å lettere ignorere). Kan hende litt ordentlig dialog er alt som skal til? Papirarbeid er jo ikke noe som fastlegene har all verdens tid til, selv om de også skal ta seg av den delen av arbeidsbyrden.

 

Det virker jo som om fastlegen bryr seg om det praktiske med henvisninger. Vi som leser her vet jo ikke så mye mer om det helsemessige han yter. Så dersom dette kun dreier seg om papirflyten så er kanskje en ordentlig samtale det som skal til. Kanskje du til og med får den som pårørende til din far uten å adressere han som kommunelege.

 

Jeg har da hatt henvisning som pasient selv, og da får en gjerne en beskjed om at henvisning er sendt f.eks. et sykehus / spesialist i fra sin fastlege, men man får jo innkallingen også i fra sykehuset / spesialisten. Var det ikke familien som mottok posten til din far, jeg greide å lese meg til?

 

Det er uansett litt hyggeligere for legen at du prater med han enn om du må prate med et kontroll- / irettesettelsesorgan. Kommunelegen vil vel også se sin inhabilitet om du henvender deg til han, men via der så gir du han en mulighet muligens til å svare bedre, enn om det må via fylkeslegen først?

 

Og dersom det er taushetsbelagte ting som du ikke skal ha rett til å vite om din far, så bør jo fastlegen også fortelle deg det når du adresserer han om å få vite A, B eller C.

Endret av G
Lenke til kommentar

Fastlegerettighetene er regulert av helse- og omsorgstjenesteloven og pasient- og brukerrettighetsloven. Det følger av pasient- og brukerrettighetsloven § 2-1c at person som står på fastlegeliste har rett til å skifte fastlege to ganger i året.

 

Dette er en rett som tilkommer pasienten selv. Den kan utøves av andre etter fullmakt, herunder antagelig en verge dersom skifte av fastlege omfattes av mandatet.

 

Ellers er alternativet å klage til Fylkesmannen etter pasient- og brukerrettighetsloven kapittel 7. Her er det verdt å påpeke at det er på vegne av den som er nærmeste pårørende at dere klager, ettersom nærmeste pårørende har krav på informasjon dersom pasienten selv ikke er i stand til å ta informasjonen til seg.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Mange flotte innspill, og mye som er riktig. Imidlertid vil jeg skyte inn med rød skrift:

 

Min fars addresse er fremdeles her, hans egen bolig, og vi har valgt å beholde det slikt sånn at all post, regninger, etc, kommer hit og kan håndteres av familie. På skatteetaten.no, herunder folkeregistret, kan man melde flytting i Norge, endre bostedsadresse til sykehjemmet og postadressen til vergen.

  • Det var noe sant helvete å få fastlegen til å gi seg over en inkasso-sak, hvor min far ikke møtte til fastlegetimen sin. Fordi han var på sykehus. Det er i utgangspunktet ikke legens problem. Men hadde han ikke verge på det tidspunktet, burde veien være kort for legen å trekke kravet. Hadde han verge på det tidspunktet, er det i prinsipp vergens feil.
  • Min far har vært til en ukjent mengde timer hos nevrolog, etc. Vi fikk post om alle timer som var henvist fra sykehuset eller korttidsplassen, men aldri noe fra fastlege. Med varierende kvalitet blir du kallet tilbake til legekontoret etter at en utredning er ferdig i spesialisthelsetjenesten. Ansvarsforholdet kan deles mellom lege og pasient. Dersom spesialisthelsetjenesten oppdager noe alvorlig, blir du straks kallet inn, hvis ikke, må du selv holde saken varm ved å bestille time hos fastlegen når du har fått beskjed om at utredningen er ferdig.
  • Vi klagde til korttidsplassen at vi ikke var involvert nok i fars helse, og ble lovet en ny time hos nevrolog (siden han skulle ha en likevel). I November fikk vi brev fra sykehuset med en rapport fra nevrologen, uten noen tidligere info om timen... Rapport nevner timen var henvist av fastlege. Ja dette er et kjent problem. På kommunale korttidsplasser mangler det ofte en koordinerende person. 
  • Pga blodprøver som tilsa noe snodig med galleblæren ble far sendt til undersøkelse rett før jul. Etter stillhet spurte jeg nå langtidsplassen om de hadde fått info. De hadde fått rapport via fastlege. Fastlege har ikke sendt noe til far via post. Er det noe mening å sende noe til far, han forstår vel uansett ikke hva som skjer (?). Men åpenbart har fastlegen ikke forstått at vergen, som også er pårørende, har rett til informasjon. Dette er formål for klage.

Det jeg lurer på da:

  • Kan vi evt bytte fars fastlege, ettersom vi har vergemål? Ja, dere kan bytte fastlege hvis mandatet i vergemålet inneholder "Ivaretakelse av personlige interesser". Vergefullmakten sendes til [email protected]. Noen dager senere ringer vergen dit og ber om fastlegebytte.
  • Er det nødvendig med fastlege i det hele tatt, siden han er på langtidsplass? Egentlig ikke. Alle personer på langtidsopphold har i utgangspunktet tilsynslegen som fastlege. Helfo kan på telefon svare på hvordan det ligger an i fars kommune.
  • Hvilke rettigheter har vi og vergen ovenfor fastlegen? Dere har sterke prosessuelle rettigheter. Pårørende har sterkere rettigheter enn vergen, men nå er det jo samme person. Deres rettigheter er omfattende. Les mer om det her: https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-63 Se særlig §§ 3-1, 3-3, 4-6, 5-1, 7-2

 

Nar det gjelder fullmakter skrevet av far, er det bortkastet. Hvis vergefullmakten omfatter økonomiske og personlige interesser, er allerede mandatet tilstrekkelig vidt. 

Lenke til kommentar

Takker for info og tilbakemeldinger. Skal gå over ting her, men mistenker tiltakene jeg tar er:

  • Kontakte fylkeslege. Om ikke annet bør jeg fremdeles sende en klage på fastlegen ang. inkasso-saken.
  • Kontakte Helfo om skifte av fastlege, diskutere andre relevante alternativer.

 

Etc.

 

For enkelhets skyld re:inkasso lenker jeg tråden. Det var ingen verge på tidspunktet enda, siden det var under behandling.

Lenke til kommentar

Jeg jobber med å formulere et saklig brev til fylkeslege, men jeg følte det var verdt å nevne at vi 27. November sendte fritak fra taushetsplikt i forbindelse med forsikringssaken.

 

Det tok legen frem til 24. Januar (snodig bare et par timer etter at vi purret) før han hadde oversendt informasjon. Da hadde han kun sendt journalen, men ikke annen relevant info vi vet han sitter på, f.eks krisevarsler, henvisninger til timer, og resultater fra disse timene. Han hadde heller ikke selv vedlagt noe i journalen siden før min fars helse tok stupen...

 

Ikke så mye at jeg spør om råd nå, bare arg og sur på fyren.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...