Gå til innhold

Hvorfor er det så dyrt i Norge?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Tja. Etter å ha bodd noen år i utlandet skal jeg innrømme det fortsatt er uvant å handle til norske priser, men likevel er prisnivået ganske ok om en også tar med lønnsnivået i ligningen:

 

"Nordmenn er blant de som må jobbe minst for maten i Europa, viser en prissammenligning av 10 europeiske land. I Norge trenger vi kun å jobbe 1 time og 48 minutter for å ha råd til en ukes forbruk av mat. I Østerrike må de til sammenligning jobbe 3 timer og 39 minutter for den samme matkurven."
 
Endret av afterall
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Alt er dyrt i Norge fordi økonomien går bra. Oljen har ein del å seie, men olje- og gassproduksjonen utgjer "berre" 19% av BNP.

Mesteparten av den norske rikdommen er skaffa på andre måtar.

 

Gode økonomiske tider gir gode lønningar, og relativt sett så er det lite arbeidsledigheit i Norge der dei fleste voksne har inntekt som er forholdsvis høg uavhengig av kompetanse.

Dette gjer at alt som direkte eller indirekte krever manuell bearbeiding blir dyrt for å kunne dekke lønnsutgiftene.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Er det fordi vi har mye olje? 

 

 

Anonymous poster hash: 70d10...042

Nei, grunnen til at Norge er så dyrt er fordi vi har en egen drittvaluta med meget høy inflasjon, fordi Norge ikke er medlem i EU og istedenfor er et isolert land. En annen grunn er devaluering av penger gjennom hyperinflasjon på boliger.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Sett i forhold til inntekt så er ikkje Norge dyrt. Som andre har vore inne på så er nordmenn av dei som brukar minst prosent av inntektene på mat. I butikkane finn du alt frå det dyre på spesialbutikkar til First Price på Rema 1000.

 

Samanlikna med fattigare land kan Norge oppfattast som dyrt, men det er fordi du har ei inntekt som ikkje står i stil med andre land. Skulle du reist til utlandet med ein økonomi tilsvarande innbyggarane i landet, så ville du opplevd prisnivået på ein heilt anna måte.

 

Avgifter, skatt og moms er med på å halde ved like velferdsstaten, som er langt framføre mange andre land. Er du født i Norge har du i dei fleste tilfelle vunnet eit lotteri og sjansane for å få det godt i livet er særs høge.

Endret av Zeph
  • Liker 4
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+6132

Vi har et enormt byråkrati i tillegg til et tungt land å drifte med infrastruktur.

 

Prisnivået i Norge følger andre land mtp. inntekt. Men i korte trekk er biler/transport, meieri og kjøtt dyrt her. Det samme kan sies om alkohol og tobakk, restaurant og hotell.

 

Pga. nevnte årsaker så føles livet i Norge litt tyngre enn i mange andre land hvor man ikke ruineres av transport til byen, spise middag og ta en øl og en pakke sigaretter sett i forhold til disponibel inntekt etter at nødvendigheter er betalt.

 

Mine greske venner har en hvit økonomi, som ikke er så mye å skryte av, og en svart økonomi som blomstrer. De går av med tidlig pensjon og lever som grever. Jeg kjenner også noen fra øst-blokk som arbeider her med svart betaling som overgår min timelønn. De lever også svært bra i hjemlandet.

 

Kjøpekraften til nordmenn synker som en sten, særlig om man tar med alle nødvendigheter som bolig, transport, mat og helse i regnestykket. Mange av eksemplene vi ser av beregning av kjøpekraft i Europa viser ikke hele sannheten. Den sier heller ikke noe om svart økonomi som vi nesten ikke har noe av her i landet, men som regnes som en selvfølge i mange andre land.

Lenke til kommentar

Eg vil skylda på likskapen mellom samfunsslaga. I andre land tener ufaglærte mykje mindre ifht. dei med høg løn enn her i Norge. Derfor er arbeidskrevande tenester som regel mykje dyrare enn i andre land. Ta frisør: vanskeleg å komma under 250 kroner i Norge, og då må ein rekna med tvilsomme norskkunnskaper; lett å komma under 10 € i Tyskland.

 

Varer generelt kostar nokonlunde det same her som i andre europeiske land (så lenge dei ikkje har særavgifter). Så klart kjem det jo nokre mindre variasjonar som følge av forskjellig moms, ulikt lovvert (t.d. norsk reklamasjonsrett) og generell konkurransesituasjon.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

 

 

Hva er dyrt?

Boliger, kjøretøy, sprit, tobakk, heroin.
Boliger er ikke noe dyrere i Norge enn ellers i verden med samme standard

Ikke i følge OECD, men det hjelper kanskje om du utdyper "samme standard"?

 

http://www.telegraph.co.uk/finance/property/house-prices/10827469/House-prices-countries-with-the-cheapest-and-most-expensive-property-markets.html

 

Samme standard gjelder og byggestandarden på huset. Ikke bare antall kvadratmetre og byggeår. Dra til Portugal og finn ekvialenten til et normalt hus i Norge f.eks. Du må ganske høyt opp i pris og det er bare rike folk som bor i slike hus. 

 

Det samme gjelder mat. Ja, du kan kjøpe kjøtt og ost og slikt virkelig billig i USA, men kvaliteten er under Firt Price nivå. Du kan rett og slett ikke få elendig kvalitet mat i Norge. Så det å sammenligne innenfor samme kvalitet er og viktig. Og i Norge er kvaliteten høy.

 

Det blir som å sammenligne priser på mobiler. I Norge kjøper vi masse Galaxy og iPhone, så gjennomsnittsprisen er høy. Men prisen er omtrent lik den i Europa, bare at vi stort sett kjøper høyere kvalitet. 

 

Du kan se på biler og. Volkswagen selger aldri alt det nyeste i USA f.eks, men det gjør de i Norge. Så en 2017 model VW vil uansett være dyrere i Norge, fordi Norge modellen faktisk er bedre. Akkurat biler er det jo ekstraavgifter som gjør dyre da. Det finner du fort ut om du kjøper bil i Tyskland og importerer den til Norge. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...