Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Huseier med urent mel


Jonis87

Anbefalte innlegg

Hei godtfolk.

Samboeren min og jeg er i en litt fortvilet situasjon.  Skal prøve så godt jeg kan å forklare.

Jeg leier en leilighet i en stor enebolig litt utenfor byen.  Huseier er ei noe spesiell dame.  Ville sagt godt voksen grunnet hun er rundt 60 årene, men kan ikke si godt voksen om en person som dette.  

I slutten av forrige måned sa jeg opp leiligheten her vi bor, i og med at vi skal flytte til en enebolig.  Neste kapittel i livet.  Når jeg sier opp leiligheten her, så faller ikke det helt i god jord hos huseier.  Ikke det at hun sier det der og da, men merker at hele situasjonen blir litt klein.  Det er 2 måneders oppsigelse her jeg bor, så det vil si at når jeg sa opp 30 April, så må jeg betale ut juni her ifølge kontrakt. 

Sønnen til huseier bor i underetasjen her, huseier i midten og jeg i leiligheten på toppen.  9 dager etter oppsigelse får jeg melding av huseier på kvelden at det kommer noen på visning neste dag.  Jeg svarer og sier at det passer dårlig, jeg er midt i eksamenslesing på skolen og vi er midt i en flytteprosess, så det er ikke rent og ryddig.  Hun svarer så at det ikke gjør noenting, visningen skulle gå kjapt.  Dem kommer dagen etterpå, og etter 2 minutter sender huseier dem som er på visning hjem.  Når dem har dratt så hever hun stemmen til meg, og rett og slett kjefter på meg fordi det ikke var ryddig der.  Jeg svarer med at dette viste hun, og hadde fått beskjed om på forhånd.  Det var som å snakke til en vegg.  Hun blir mer sint og hever stemmen enda mer.  (Ikke for å snakke ned om vedkommende eller noenting, men dette er ei person som ikke har utdannelse, mann eller jobb, hun er rett og slett dum, og oppfører seg som man gjør i 12-13 års alderen)  Jeg setter henne på plass med litt muntlig irettelse, og hun innser tilslutt at hun har kanskje overdrivet litt.  

Neste dag så får jeg igjen en melding med spørsmål om visning.  Denne gangen ber jeg henne komme inn til meg, sånn at jeg kan si til henne personlig at det passer veldig dårlig med visning denne uken, jeg har eksamen!  Hun sier hun forstår, men 10 minutter senere får jeg en melding hvor det står at det kommer en kar på visning klokken 8 på kvelden.  Jeg låser så døren og sier at ærlig talt!  Nå må du slutte.  Det passer ikke med visning midt i en eksamensperiode, det er 2 måneders oppsigelse og det har nå gått rett over 2 uker.  Hun går så sin vei, ned til sønnen sin.  Der har hun helt tydelig sagt mye forskjellig, for dagen etterpå var både sønnen hennes og konen hans veldig stygge mot oss.  Både samboeren min og jeg er veldig utilpass her nå. 

Det er flere mangler her i leiligheten, annonsen var veldig feil, da det ble oppgitt at den er 170kvm stor, men i realiteten er 95kvm, når man regner korrekt med skråtak.  Vi skal nå flytte til eneboligen om 2 uker, så skal nok klare å overleve 14 dager med ubehag ide en går ut døra, men har virkelig ikke lyst til å betale husleie for den siste måneden, med tanke på hvordan vi har blitt behandlet.  Det er mange flere ting som jeg kan nevne, men dette er nå nylig og tok kaka så tar fokus på det.
Mitt spørsmål er som følger.  Jeg er fullt klar over at jeg per definisjon er pliktet til å betale for hele oppsigelsestiden ifølge kontrakten, men det må vel finnes et lovverk som beskrives trivsel osv?  
Har sterke mistanker om at alt ikke er helt etter boken her i huset, hvem kan jeg kontakte som kan undersøke om en leilighet er godkjent for utleie?  Norsk lov sier også at om man leier ut under 50% av huset man bor i trenger man ikke betale skatt.  Hvis jeg hadde vært eneste leietaker her ville dette stemt, men når sønnen hennes bor med kone og barn i underetasjen, så leier hun ut mer enn 50%.  Det er garantert ikke oppført her.  Hvem etat kontrollerer slikt?  

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest medlem-329093

Dere må klare å holde det rent og ryddig selv om dere studerer.

 

Jeg tror ikke dere kommer noen vei med å ikke betale husleie ut oppsigelsestiden. Å lete etter ting å ta huseier på nå fordi det er litt ugreit mellom dere virker litt desperat. Man har ikke rett på "rabatt" for alt som skjer i livet, og det blir ikke mer riktig av å forsøke å finne noe å drive "utpressing" med heller. 

Lenke til kommentar

Når man har sagt opp avtalen må man regne med at det blir visninger på kort varsel. Det er ditt ansvar å holde det ryddig. Om noen kan kreve erstatning her så er det huseier, for tapt arbeidsinntekt. Nå må hun bruke tid på å arrangere ny visning, fordi det så ut som et bomba horehus. 

 

Om hun betaler skatt eller ikke er ikke noe du skal legge deg opp i. 

Endret av VR-katten
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Vi skal nå flytte til eneboligen om 2 uker, så skal nok klare å overleve 14 dager med ubehag ide en går ut døra, men har virkelig ikke lyst til å betale husleie for den siste måneden, med tanke på hvordan vi har blitt behandlet.

Slippe å betale det du skylder på grunn av "ubehag"? Nei vet du hva...

Lenke til kommentar

 

Om hun betaler skatt eller ikke er ikke noe du skal legge deg opp i.

Hvorfor? Det er jo bare å sende et tips til Skatteetaten.

 

 

Fordi det er en sak mellom huseier og Skatteetaten. Det er bare feigt å anmelde henne fordi du ikke liker henne. 

Lenke til kommentar

Du burde klare å holde noen visninger selv om du har eksamen :)

 

Oppsigelsetiden er for at huseier skal kunne finne nye leietakere, her plikter du å samarbeide og være behjelpelig overfor huseier. 

Du må betale henne for oppsigelsestiden hvis ikke annet avtales, med litt hell finner hun noen som kan flytte inn tidligere slik at du kan flytte tidligere om du ønsker uten å betale for hele oppsigelsestiden. Det tjener dere begge på og det er kanskje grunnen til at du plikter å samarbeide (innenfor rimelighetens grenser).

 

 

Tenk deg at noen låner bilen din, i hvilken stand vil du ha bilen når den kommer tilbake? Jeg antar i like god stand og nyvasket som når du lånte den bort.

Slik er det også med boliger, noen leieboere tror de eier stedet bare fordi de betaler leie.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

 

Om hun betaler skatt eller ikke er ikke noe du skal legge deg opp i.

Hvorfor? Det er jo bare å sende et tips til Skatteetaten.

 

 

Fordi det er en sak mellom huseier og Skatteetaten. Det er bare feigt å anmelde henne fordi du ikke liker henne.

 

Vel, hvis hun jukser med skatten går det ut over flere.

Lenke til kommentar

Når du skriver hun leier ut mer enn 50%, mener du da i m2 eller verdi? 

 

M2 har ingenting å si, det er utleieverdien som spiller inn.

 

Fra skatteetaten:

"Med ”større del” menes at utleieverdien av den delen du leier ut er høyere enn utleieverdien av den delen du selv bruker til egen bolig."

 

Her har du nok ingen sak. Hold det ryddig i eksamenslesingen og godta at hun vil holde visning for å kunne leie ut så raskt som mulig etter du har flyttet ut.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Har sterke mistanker om at alt ikke er helt etter boken her i huset, hvem kan jeg kontakte som kan undersøke om en leilighet er godkjent for utleie?  Norsk lov sier også at om man leier ut under 50% av huset man bor i trenger man ikke betale skatt.  Hvis jeg hadde vært eneste leietaker her ville dette stemt, men når sønnen hennes bor med kone og barn i underetasjen, så leier hun ut mer enn 50%.  Det er garantert ikke oppført her.  Hvem etat kontrollerer slikt?  

 

En annen ting å være klar over er at selv om leiligheten f.eks skulle være ulovlig å leie ut så fritar det ikke deg for å betale med mindre det er direkte helsefarlig å bo der e.l. - Det som skjer er isåfall at kommunnen gjør noe slitk som å legge ned forbud mot uteleie, og at kontrakten da opphører fra dette tidspunktet. - Dette har med å gjøre at du har "godkjent" leiligheten slik den er da du flyttet inn. (Og nei, du får ikke prisavslag p.g.a. dårlig trivsel :p - det er det oppsigelsesmuligheten din skal dekke)

Lenke til kommentar

Ser at flere her mener at det er greit at leieobjekter blir behandlet som en kasteball?  
Hvis det er jeg som er et barn når jeg sier klart ifra at det ikke passer med visning grunnet eksamen, og hun kommer allikevel på døren min.  Det er faktiskt krenkelse av privatliv det!  Uavhengig om man er et barn eller ikke.  I en oppsigelsestid som varer 2 måneder eller mer, så er det helt vanlig å bruke siste måned på visning.  Skal det være visning før så er huseier pliktet til å innformere leietaker, og sier leietaker nei, så skal hun etterkomme dette.  Jeg hadde eksamen som sagt, og det var ikke grunn nok, så hun kom på døren klokken åtte.  Sa til henne at han kan komme på visning dagen etter, på fredag (Dette ble sagt når hun var oppe hos meg, ikke når hun  stod på døren senere).  Da passet det ikke for huseier skulle ha pilates...   
Jeg sa opp 30 April.  Sier at jeg skal flytte ut siste helg i mai, og at det da er klart for visning i slutten av mai, og hele juni.  9 dager etter at jeg har sagt opp, uten noe form for kommunikasjon, forventer hun at det skal være visning her.  Ingen avtale, ingenting!  Hvis det hadde vært noe som er avtalt på forhånd er jeg enig i mye av det de fleste her sier, men jeg har skrevet at jeg sa ifra at det ikke var rent og ryddig her, og hun velger å komme allikevel.  Hvis vi hadde blitt enige om at vi skal finne noen som kan flytte inn tidligere, så jeg eventuelt kunne unngått å betale full leie den siste måneden, så såklart må det være ryddig og klart for visning.  

At det er barnslig å finne ting å ta den andre på kan jeg si meg enig i.  Men at dere skal synes det er greit å baksnakke, juge og trenge seg inn i andres liv, det er skremmende.  Jeg har spesifisert tidligere i teksten at det er flere ting i bildet, men at dette er det siste og derfor setter jeg mest fokus på det.  Men skal vi ta det til et "voksent" nivå, så kan det sies at all kommunikasjon jeg har skriftlig mellom huseier, beviser klart og tydelig at hun ikke kan snakkes med, hun er ikke samarbeidsvillig, og ting i huset blir ikke fikset.  Da kan jeg nevne det verste som er mugg og sopp på badet, etter en vannskade som oppstod under forrige leieforhold.  Kom ikke her og si at det er greit å leie ut noe som er helseskadelig.  Dem som har svart at det er jeg som er vanskelig har skumlest igjennom, og tatt total konklusjon i den siste krangelen som jeg har beskrevet best.  Eller så er det jeg som har formulert meg dårlig, og da beklager jeg det.  Saken er veldig stor, det er mange mange faktorer her, store og små.  I min fortvilelse over situasjonen, skrev jeg det jeg skrev.  Det er mye som ikke blir sagt eller nevnt, beklager det.    

I leiekontrakten står det at jeg skal ha tilgang på uteområde.  Det bildet av uteområdet i annonsen er tatt av hageområdet jeg i ettertid fikk beskjed om jeg ikke fikk lov å bruke.  Sønnen til huseier har store biler som han leker med i skogen.  Svære terrengdekk.  Disse bilene parkeres på den lille flekken av gress bak garasjen.  Der sier huseier at jeg kan sitte og grille.  I et gjørmebad med små gressflekker gjemt mellom terrengdekkspor og traktorspor.

 

Skriftlig kommunikasjon, smelling med dører som resulterer i at bildene på veggen enten detter av eller blir helt skjeve.  Brenning av pappavfall under soverromsvinduet mitt.

Når jeg nevnte at jeg mistenker at huseier i dette tilfellet leier ut mer enn 50%, så sikter jeg til at jeg bor i ca 1/3 av huset, hun bor i 1/3 og sønnen bor i 1/3 av huset.  Da sikter jeg til unndragelse av skatt.  Forstår nå at en del kommer til å reagere og si at jeg vanskelig og barnslig som igjen nevner en ting jeg kan ta henne på, men etter å ha snakket med de to tidligere leietakerne her, så er vi nå 3 uavhengige par som skal skrive klage sammen til skattetaten.  Grunnen til det, er at vi er nå flere som har akkurat samme oppfatning av huseier, og vil da advare andre mot å leie her.  Hvis det å gå til skatteetaten gjør det bedre for neste leietaker er det verdt det.
 

Takk for tips.

 

  • Liker 3
Lenke til kommentar

men etter å ha snakket med de to tidligere leietakerne her,

 

...masse ekstra tekst....

 

Hvordan har du fått kontakt med 2 tidligere leietakere forresten?

Det er vel vanlig at forrige leietaker flytter ut før en selv flytter inn?

 

Du får gjøre som du vil og bruke mye energi på det, men om du bor i 1/3 av huset unndrar hun ikke skatt.

 

edit: At det å gå til skatteetaten skal gjøre det bedre for kommende leietakere er også et interessant synspunkt.

Endret av wampster
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...