Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Ikke godkjent utleiedel


Cyrus664

Anbefalte innlegg

Vurderer å kjøpe en enebolig med en utleiedel, men i salgsoppgaven står det følgende:

 

Hybelen/leiligheten er ikke byggemeldt til kommunen, og kan trolig heller ikke påregnes godkjent som selvstendig boenhet etter någjeldende forskrifter.

 

Hva betyr det i praksis? Hva skjer om jeg leier den ut? Vil det få konsekvenser for meg? Og hva skal til for å få den godkjent?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

I praksis betyr det at kommunen kan nedlegge bruksforbud (og etter en lovendring i 2009 skal kommunen forfølge brudd på plan- og bygningsloven).

 

Det er generelt sett ikke privatrettslig ulovlig å leie ut en ikke-godkjent utleiedel. Det er ulovlig å leie ut en leilighet med konkret bruksforbud. Det er imidlertid en risiko å leie ut ikke-godkjent, fordi et bruksforbud fra kommunen innebærer at du misligholder leieavtalen og dermed blir erstatningsansvarlig overfor leietaker.

 

Dette er ikke vanskelig tilgjengelig kunnskap, og det er det første mange leietakere som ber om hjelp til en "vanskelig" utleier får som råd - sjekk om utleiedelen er godkjent.

Lenke til kommentar

I mange tilfeller holder det å sette inn dør mellom hybel og "sin del" av huset (om det ikke alt er der).

Da leier du ut en del av huset ditt, og ikke en egen leilighet. Men om det er pga rømningskrav osv blir det noe annet da.

 

Dette kan være en løsning dersom det som mangler er branncelleinndeling og rømningsvei ut fra denne branncella, men det er nok ikke like attraktivt for huseiere å ta inn ein sambuar.

 

Det kan også være andre ting som gjer at boligen ikkje er eller vil bli godkjent, som f.eks. for lav takhøgde, for lite dagslys, osv.

Lenke til kommentar

Da jeg vurderte å kjøpe enebolig med utleiedel for 2-3 år siden snakket jeg med en rådgiver i banken om leieinntektene. I følge han kunne de regne inntekt fra en godkjent utleiedel som (nesten sikker) inntekt når de så på betjeningsevnen, mens de ikke gjorde det samme hvis utleiedelen ikke var godkjent. Kan være det varierer fra sted til sted og mellom bankene, men det kan være verd å sjekke ut, med mindre du allerede har finansiering for huset på plass uten leieinntekter medregnet.

Lenke til kommentar

Min nabo fikk beskjed om han ikke hadde godkjent utleiedel pga manglende rømningsvei, Han må sette inn et vindu til i leiligheten for at det skal bli godkjent. Han fikk også beskjed om at det måtte bli settes in bedre ventilasjon til matlaging så han må også lage til et ventilasjonsrør som går ut eller inn i det eksisterende han har i leiligheten over.

Endret av Eriksendrul
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...