Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

[Løst] Leie ut leiligheten for så å selge den etterhvert.


Stifi

Anbefalte innlegg

Hei.

 

Jeg driver å ser etter leiligheter som jeg kan leie for x  periode og kom over en ganske så perfekt annonse som traff midt i blinken. 

 

Når jeg prater med eier av leiligheten, så forteller vedkommende at hun ser etter enslig eller par som er villig til å kjøpe leiligheten etter 2 - 3 år, etter leieperioden er gått ut.

 

Fikk samtidig vite at det er mange som er interesserte å leie leiligheten og at jeg muligens ikke blir valgt på grunn at jeg ikke har noen interesse å kjøpe leiligheten. Hadde heller ikke kjøpt leiligheten hvis jeg hadde muligheten, litt på grunn av prisen og størrelsen på leiligheten. (Naboleiligheten ligger på rundt 1.8m fordelt på 50 kvadratmeter, som er ganske lik denne.) Nevnte det, men ikke relevant for hva jeg lurer på. 

 

Mitt spørsmål blir da:
-Er det noe som sier at du MÅ kjøpe leiligheten etter at du har leid leiligheten i for.eks 2 - 3 år, selv om det står i leiekontrakten? Finne det noe regler på dette? 

 

Kommentar til dette spørsmålet: Er jo selvfølgelig mye som kan ha skjedd i løpe av 2 - 3 år og du skal ha en bindende avtale (Hvis det er visse regler på det) som sier at du må kjøpe leiligheten etter leieperioden.

 

Syns jo da det er litt merkelig å blande inn en "salgsordning" inn i en leiekontrakt. Boligpriser er jo alltid i forandring og mye kan ha skjedd på de årene for.eks

 

Takker for alle innspill, erfaringer, og retningslinjer til dette. 

Endret av Stifi
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Dette høres jo ganske snodig ut.. Å ville selge leiligheten om 2-3 år uten å bo i den vil i mange tilfeller være svært uheldig.

Dersom utleier da tjener penger på leiligheten ved salg vil vedkommende måtte skatte for denne fortjenesten.. Hadde heller utleier bodd der ett av de siste to år før salg ville denne fortjenesten vært skattefri..

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Dette høres jo ganske snodig ut.. Å ville selge leiligheten om 2-3 år uten å bo i den vil i mange tilfeller være svært uheldig.Dersom utleier da tjener penger på leiligheten ved salg vil vedkommende måtte skatte for denne fortjenesten.. Hadde heller utleier bodd der ett av de siste to år før salg ville denne fortjenesten vært skattefri..

Hvis det er i Stavangerområdet høres det logisk ut. Stort prisfall og mange sliter med å få solgt. Hvis dette er en boligeier som faktisk sitter med tap på bolig så vil det jo faktisk lønne seg å leie ut i forkant av salget og dermed få fradrag for tapet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Dette høres ut som oppskrift på krangel. Det er ikke noe i veien for at man avtaler at du skal kjøpe en leilighet etter x år, også som et vilkår for å få leie boligen. Men det er mye rar som kan gå galt og som man kan krangle over. Jeg ville holdt meg langt unna. Det du ikke kan gjøre er å godta avtalen og satse på at den ikke er gyldig eller ikke blir håndhevd.

Lenke til kommentar

Det kan ikke vel ikke avtales at leier av bolig skal betale for å kjøpe leieligheten etter x antall år jfr. husleieloven § 3-7 Forbud mot andre ytelser ved leie av bolig, første ledd;

 

Det kan ikke avtales at leier av bolig skal betale andre eller større pengebeløp enn angitt i §§ 3-1 og 3-4 til 3-6.

 

 

?

Endret av mobile999
Lenke til kommentar

Det kan ikke vel ikke avtales at leier av bolig skal betale for å kjøpe leieligheten etter x antall år jfr. husleieloven § 3-7 Forbud mot andre ytelser ved leie av bolig, første ledd;

 

Det kan ikke avtales at leier av bolig skal betale andre eller større pengebeløp enn angitt i §§ 3-1 og 3-4 til 3-6.

 

 

?

 

Men man kan si at du må inngå en avtale om kjøp av boligen om x år, for å få lov til å inngå denne andre avtalen om husleie.
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Strengt tatt vil en slik avtale kunne beskrives som en avtale om boligkjøp med foregrepet overtakelse. En slik avtale vil ikke omfattes av husleieloven i det hele tatt, jf. husleieloven § 1-1 annet ledd annet punktum. Dette avhenger selvsagt av hvordan avtalen utformes, men ulovlig er det ikke.

 

Salget vil anses å ha skjedd når (leiekjøps)avtalen er inngått, og det vil også være dette tidspunktet som er relevant for skatteproblemstillinger.

 

Men dette er sjelden en fornuftig løsning, hverken for utleier eller leietaker.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Det finnes flere alternativer. Ett alternativ er å ikke fastsette en kjøpesum, men overlate det fullt ut til senere. Dårlig alternativ for leietaker. Et annet alternativ er å fastsette metodikken som skal velges på dette senere tidspunktet (f.eks. gjennomsnittet av to takster med fradrag for leietakers vedlikehold og forbedringer). Et tredje alternativ er å fastsette en kjøpesum per i dag. Et fjerde alternativ er å fastsette en kjøpesum per i dag, og samtidig fastsette reguleringer av kjøpesummen frem til "kjøpstidspunktet", f.eks. i tråd med KPI eller i tråd med gjennomsnittet av boligprisøkningen i et gitt område, som f.eks. nabolaget eller kommunen. 

 

Dette er ikke uvanlig rent generelt sett, bare i boligmarkedet...

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...