Gå til innhold

Ølbryggertråden


Gouldfan

Anbefalte innlegg

Ganske så stille her om dagen..:- ) så drister meg frampå med en forespørsel..Testet 2 belgiske her om kvelden- Bøvelen samt Duvel.. kjempeøl begge 2 etter min mening..Er vel ikke lett å lage disse hjemme men om mulig ..Er det noen som har oppskrift på noe som kan bli sånn ca tilsvarende?? Humletyper- evntuelle krydder og gjærtype?? Gjærne med utgangspunkt i et eller annet ekstraktbrygg??. Fint om en eller annen "dyktig brygger" der ute kan ta seg tid da.. 

 

https://forum.norbrygg.no/threads/bovelen-fra-kinn.7763/

  • Liker 2
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...
Videoannonse
Annonse

Jeg har opplevd i de 2 siste batchene mine at det er veldig mye gjærsak, i tillegg til veldig mye "bunnfall" i bunnen av gjøringsbøtten. Hva kan være årsaken til dette da jeg har laget samme oppskrift før uten at det har vært så mye gjærsmak og gjæravfall?

 

Jeg lurer på om det har årsak i en annen ting jeg lurer på;

Øloppskriftene er ofte ment å gjæres på 18-20C, men jeg har ikke så mange steder jeg kan sette dette i den temperaturen, som gjør at de står i 22-25C i sommertider. Er det slik at gjæringstiden reduseres om den står i varmere miljø? Er det slik at en oppskrift ment for 20C i 14 dager kan stå 10 dager i 25C eller liknende?

Eller er det rett og slett slik at jeg ikke kan brygge hele sommeren fordi resultatene blir bare gjærete og ikke noe å være stolt av?

Lenke til kommentar

Gjæringstemperaturen har stor betydning for korleis gjæret oppfører seg og korleis resultatet smakar.

 

Dei fleste gjærtypane for overgjæra ale som eg har sett har oppgitt temperaturspenn frå 18 til 24 grader.

Sidan gjæringa i seg sjølv produserer varme så er det nok ikkje heldig å ha ein romtemperatur som ligger i det øvre skiktet.

 

Dersom du ikkje får kontroll på gjæringstemperaturen så vil du ikkje klare å brygge heilt like øl heile året, men det betyr ikkje at du må gi opp å brygge om sommaren.

 

Det er fleire ting du kan gjere, fyrst og fremst bør du sjekke litt rundt om du finner ølgjær som er betre egna for høge temperaturar (her har eg desverre ingen tips å komme med).

 

Andre ting du kan gjere er å tappe om ølet ofte. Dersom du bruker hevert og tappar om ølet til eit nytt reint gjæringskar så for det meste av gjæringa har gitt seg og det har danna seg eit gjærlag i botnen av gjæringskaret så vil ikkje det ferdige ølet ha særlig dirkete kontakt med botnfallet.

Når du har tappa over til nytt gjæringskar så lar du det stå til det er ferdig utgjæra, og deretter tapper du det om ein gong til.

Sjølv tapper eg det over på heilt tette dunkar for lagring i nokre veker, før eg igjen bruker hevert til å tappe om ølet frå dunken til korneliusfatet for karbonisering.

 

Jo lenger det ferdige ølet blir ståande med ei gjærsuppe på botnen, jo meir gjærsmak vil du få på ølet. Problemet er mykje mindre når ølet står kaldt.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Det er viktig å ha kontroll på gjæringstemepraturen hvis man ønsker konsekvente resultater.

 

Anbefaler et brukt kjøleskap, en termostat og en kupévarmer ;)

 

Det skal ikke mye varme til. En gammeldags 40W lyspære holder faktisk. 

For mye effekt kan gi svingninger i temperaturen og det er heller ikke bra ettersom det "stresser" gjæren.

Lenke til kommentar

allright, førstegangsbrygger på andre dagen, har litt nybegynnerhetta. Brukte dette settet fra bryggselv.no: https://www.bryggselv.no/råvarer/ølsett/Ekstrakt/Robber-s-Gold-Golden-Ale-Brewery-Box-3-kg101296-p0000009936- fikk det på gjæringsdunken igår, tror alt gikk etter planen og oppskrifta, bortsett fra at jeg følte meg litt "crazy" og hadde på ca en liter vann mindre enn det som sto i oppskrifta og satser på at det skal sikre meg noe liiiitt mer fyldig enn utgangspunktet. Kvalitet foran kvantitet.

 

Men, to spørsmål til dere som har gjort dette før:

 

1) På settet står det at gjæringstemperatur skal være 20-25 grader. Jeg ser nå at boden jeg har satt dunken i vipper ned mot 19 grader, men ikke med stor variasjon, stort sett leser jeg 19 - 20 grader der. Er dette greit, eller bør jeg stresse mer med temperaturen? Jeg tenker at i "verste" fall så betyr dette bare at det tar litt mer tid før gjæringa starter, og at den kanskje må stå noen dager ekstra ift oppskrifta? Eller er det mer dramatisk enn som så?

2) Hvor lang tid bør jeg la det gå før jeg kan bekymre meg over at gjæringa ikke starter? Lite liv i gjærlåsen ennå, etter nesten ett døgn..

Lenke til kommentar

Det er bare bra at det er litt kjølig i rommet du har gjæringsdunken i. Dette er fordi gjæringen vil produsere en god del varme, og det vil bli en del varmere i dunken en det er i rommet. 19-20 grader skal gå helt fint.

 

Hvilken gjær bruker du? Stormgjæring starter vanligvis innen ett døgn, men kan ta lenger tid. Så er bare å vente litt til, så blir det nok mer liv i gjærlåsen snart :)

Lenke til kommentar

Usikker på gjærtype, brukte den som fulgte med settet og har kasta pakken..

 

Det ser ut til å skje ting nå forøvrig, observerte et lite blupp nettopp. Litt roligere nå ;)

 

Ja, jeg lover at neste brygg ikke blir med et sett, da skal jeg prøve å setta sammen ei oppskrift sjøl - om enn med ekstrakt ;p

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Hei! Jeg lurer på å kjøpe ølbryggersett til pappa til jul. Han har ingenting fra før, så her må alt på plass. Ha må jeg kjøpe? Hvor kan jeg kjøpe det? Hva trengs av kunnskap? Hvor mye koster dette til sammen for å få et relativt fullgodt produkt?

 

Vet at det finnes nok av litteratur rundt temaet, men et kortfattet svar om en nybegynnerpakke holder egentlig i massevis. :)

Lenke til kommentar

Det er litt avhengig av kva utstyr du vil ha. Eit lite problem er at det har det med å balle på seg med diverse ekstrautstyr som er greit å ha.

Så det er litt avhengig av kva nivå ein vil legge seg på. Av det aller mest grunnleggande utstyret så treng du ein kjele til meske og koke vørteren i, deretter treng du ein plastdunk eller liknande til å gjære ølet i, samt ein hevert, flasker og korkemaskin.

 

Men deretter så har det seg med å utvikle seg fort med diverse utstyr. Fyrst og fremst er eit termometer greit å ha, i tillegg til eit hydrometer. Så bør du nesten ha noke desinfisering for å være sikker på at du unngår villgjær.

Så er det jo mykje enklare å brygge om du har ei slik bryggemaskin, og skal du fyrst kjøpe det så bør du nesten ha datastyrt temperaturkontroll. Og så må du nesten ha ein kjølespiral i kobber.

 

 

Så fyrst og fremst, kva beløpsgrense ser dere for dere å begynde med? Med ølbrygging kan du kjøpe og lage alt du eigentleg treng for berre nokre få hundrelappar, men du kan også fort brenne av fleire titusener i eit vellutstyrt nybegyndarsett dersom du vil ha det beste av det beste.

Lenke til kommentar

Grainfather (som han linker til) har temperaturkontroll innebygd. Kjølespiral trenger han heller ikke da det følger med motstrømskjøler.

 

Hadde tatt meg en tur på bryggselv (eller annen bryggebutikk) hvis jeg var deg, så er du sikker på at du får alt du trenger.

 

Men det jeg kommer på:

Gjæringsdunk

Gjærlås

Termometer

Hydrometer

Hevert (kan være kjekt til tapping)

Star san (desinfisering)

Flasker

Korker

Flaskevasker

Flaskebørste

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Grainfather (som han linker til) har temperaturkontroll innebygd. Kjølespiral trenger han heller ikke da det følger med motstrømskjøler.

 

Hadde tatt meg en tur på bryggselv (eller annen bryggebutikk) hvis jeg var deg, så er du sikker på at du får alt du trenger.

 

Men det jeg kommer på:

<fin liste>

 

I tillegg ville jeg tatt med ett 2ndre gjæringskar, en meskespade og en flaske stoutrens fra bryggebutikken i tillegg til starsan, samt kjøpt skikkelige gummihansker og ei vaskebørste fra butikken kun for bruk på Grainfathern. Har en selv som jeg ikke har rukket å brygge på enda men den virker veldig grei å ha med å gjøre. Det 2ndre gjæringskaret er fint å ha for å sette fra seg bløte ting i underveis i brygginga.

Endret av Flippo
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mitt neste steg blir et gjæringsskap.
Tenker å finne et brukt kjøleskap (gratis?), en STC-1000 på eBay og en lyspære som varmekilde.
Har en kald kjeller, så vil ikke ha behov for å kjøle ned.
Finner jeg et fungerende kjøleskap er det selvsagt bare bra.

 

Gjør det noe for ølet at lyspæra går på?
Har hørt at gjæringa skal foregå i mørket, gjelder dette også "kunstig" lys fra lyspærer?

Lenke til kommentar

Mitt neste steg blir et gjæringsskap.

Tenker å finne et brukt kjøleskap (gratis?), en STC-1000 på eBay og en lyspære som varmekilde.

Har en kald kjeller, så vil ikke ha behov for å kjøle ned.

Finner jeg et fungerende kjøleskap er det selvsagt bare bra.

 

Gjør det noe for ølet at lyspæra går på?

Har hørt at gjæringa skal foregå i mørket, gjelder dette også "kunstig" lys fra lyspærer?

 

Jeg har aldri brydd meg om lys eller ikke til brygging, vanlig lys skaper liten varme.

 

Ellers er det enkelt å kjöpe termometer som hele tiden viser ca temperatur, og dette er å anbefale å sjekke der man skal ha brygget. Etter min enkle mening så er det bedre at det ikke er for store variasjoner enn at brygget står i eksakt en temperatur. Det sagt så bör man holde seg innenfor rimeligheten av det brygget man setter. Jeg som brygger ale alle ganger setter det i kjökkenet som er varmere og stabilt på vinteren og i det rommet som ikke brukes på sommeren, da det er kjöligst og mest stabil temperatur der.

 

Har aldri brygget et brygg jeg ikke har likt, og alfa og omega er HYGIENE og som nummer to stabil temperatur innenfor visse rammer.

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar

 

Mitt neste steg blir et gjæringsskap.

Tenker å finne et brukt kjøleskap (gratis?), en STC-1000 på eBay og en lyspære som varmekilde.

Har en kald kjeller, så vil ikke ha behov for å kjøle ned.

Finner jeg et fungerende kjøleskap er det selvsagt bare bra.

 

Gjør det noe for ølet at lyspæra går på?

Har hørt at gjæringa skal foregå i mørket, gjelder dette også "kunstig" lys fra lyspærer?

 

Jeg har aldri brydd meg om lys eller ikke til brygging, vanlig lys skaper liten varme.

 

Du kan jo finne deg en 40w lyspære som har staatt paa en stund da, og ta paa den. Den er VARM!

Lenke til kommentar

 

 

Mitt neste steg blir et gjæringsskap.

Tenker å finne et brukt kjøleskap (gratis?), en STC-1000 på eBay og en lyspære som varmekilde.

Har en kald kjeller, så vil ikke ha behov for å kjøle ned.

Finner jeg et fungerende kjøleskap er det selvsagt bare bra.

 

Gjør det noe for ølet at lyspæra går på?

Har hørt at gjæringa skal foregå i mørket, gjelder dette også "kunstig" lys fra lyspærer?

 

Jeg har aldri brydd meg om lys eller ikke til brygging, vanlig lys skaper liten varme.

 

Du kan jo finne deg en 40w lyspære som har staatt paa en stund da, og ta paa den. Den er VARM!

 

 

Ölet ligger da ikke inntil lyspären!! Vanlig taklys eller kjöleskaplys har ikke noe å si, dessuten de aller fleste kjöleskapslys slukkes når dören går igjen om det ikke er noe feil.

 

En Öldunk er også relativt lyssikker, det er ikke mye stråling som kommer inn der om det er det dere er redd for.

 

Et termometer til å måle temperaturen til er det dere trenger, ikke gå rundt og snuble i mörket når dere skal sjekke ölet.

 

Dersom temperatur är stabil over tid så er det en meget god pekepinn på at alt står bra til med ölet. Jeg har termometer PÅ bryggedunken. Så jeg er sikret, sollys er ikke bra for öl, derfor bruker öl ofte brune flasker. Men bryggere flest lar ikke dunken stå i sola.

 

 

Det är hipp som happ med takys, det har lite å si. Det er da ikke varmepärer vi snakker om her. Hva temperaturen i taket på utsiden av ökolyspärer som vi har blir har da null å si. Det er temperaturen der ölet står som teller.

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...