Gå til innhold

Post dine "First world problems" her


L4r5

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

1a15d29d51b006b8be808282dfdf0a0a.gif

 

http://no.wikipedia....n_tredje_verden

Den tredje verden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

 

Den tredje verden er et begrep som brukes for å beskrive de fattige landene. Begrepet har sitt utspring i den vestlige verden under den kalde krigen, hvor den første verden ble brukt til å beskrive de vestlige kapitalistiske landene og den andre verden til å beskrive Østblokken. Den tredje verden utgjorde landene som hverken var alliert med Vesten eller Østblokken i den kalde krigens begynnelse. Begrepet oppstod 1952 i Frankrike, i en artikkel av Alfred Sauvy i «France Observateur», som en slags parallell til le tiers état – «tredjestanden» – under den franske revolusjon 1789. I 1950-årene ble begrepet ofte benyttet i forbindelse med den første konferansen for alliansefrie stater i Bandung (1955), der en del land med India, Egypt og Jugoslavia i spissen tok sikte på å være en tredje verden – eller en tredje kraft – uavhengig av militæralliansene NATO og Warszawapakten.[1]

Siden murens fall har ikke begrepene første verden og andre verden vært brukt i utstrakt grad, mens den tredje verden er en alminnelig betegnelse på fattige land på den sørlige halvkule. Begrepet har dels blitt oppfattet som synonym med utviklingsland.

Mindre kjent er begrepet Den fjerde verden, men da det brukes, refererer det seg til urbefolkning – som indianere, eskimoer o.l.

Endret av Mannen med ljåen
Lenke til kommentar

Den tredje verden har ikke noen spesiell geografisk identitet. Wikipedia-artikkelen hevder det betegner fattige land på den sørlige halvkule, dette er feil. Etter kollapsen av Sovjetunionen, har "Den tredje verden" blitt et synonym på nasjoner som er fattige i henhold til den moderne globale økonomien.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...