Gå til innhold

Snedige ting du lurer på V.2


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Ein kompis av meg påsto at jorda si helning har endra seg på grunn av store demningar på nordlige halvkule. Eg syns dette høyrdes rart ut, men ligger det noke i det?

Mulig han rotet litt i ressonementet, men jeg har lest at rotasjonstiden til jorda er endret på grunn av demninger. Demninger har temmelig stor masse sammenlignet med alternativet, at det renner ut i sjøen og fordeler seg rundt planeten. Demningene ligger i gjennomsnitt nærmere polene enn det massen ville gjort om den havnet i sjøen. Man får samme effekt som når en kunstskøyteløper tar en piruett og trekker inn armene. Jorda roterer raskere. Men selv om det er temmelig mye masse i alle jordas demninger blir det lite sammenlignet med jordas totale masse. Derfor blir også påvirkningen temmelig liten. Jeg husker ikke det konkrete tallet, men det var snakk om nanosekunder i løpet av et år eller noe sånt. Nok til at det er målbart med atomur.

 

Konkret beregning: Three Gorges dam i Kina har et tyngdepunkt "nært" ekvator og sakker ned jordrotasjonen med 60 nanosekunder per døgn. Jordas poler (rotasjonsakse?) vil flyttes ca 2 cm.

Endret av Simen1
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Ok bare nysgjerrig liksom.

Jeg orker ikke lete fram kildene nå, men jeg mener å ha lest at det kommer av at de har mer fett rundt øynene. Dette beskytter dem bl.a. bedre mot kulde, som det er i store deler av asia. Det kan være feil, men du har et utgangspunkt, og kan google deg videre. :)

 

Ein kompis av meg påsto at jorda si helning har endra seg på grunn av store demningar på nordlige halvkule. Eg syns dette høyrdes rart ut, men ligger det noke i det?

Ja, men svært lite. Jordens rotasjonshastighet og akse kan bli påvirket av oss mennesker. Svært store dam-er flytter enorme mengder vann, og dermed masse, som både gjør døgnet lengre, og forandrer rotasjonsaksen til Jorden. I følge kilden under førte verdens største dam, Three Gorges Dam i Kina, til at døgnet ble 0,6 mikrosekunder (milliondels sekunder) lengre per dag, og at den geografiske nordpol (og dermed rotasjonsaksen) flyttet seg 2 cm. Det blir ca. 0,2 millisekunder per år, mer enn nok til at atomur kan oppdage den.

 

http://www.theenergylibrary.com/node/11435

Endret av ChrisReeve
Lenke til kommentar
Kva er grunnen til at nordpolen (eller rotasjonsaksen) har flytta seg? Kan du forklare det sånn reint fysisk? Jorda dreg jo all masse direkte inn mot jorda, så det har vel ikkje noke med gravitasjonskrafta frå jorda å gjere?

Noe av jordas jevnt fordelte masse flyttes til et sted ute langs kanten og da flytter også rotasjonsenteret seg etter. Det er omtrent som et ubalansert bilhjul. Når hjulet har mer masse på den ene siden så vil det gi vibrasjoner. Dette balanserer man ved å sette på et lite lodd på den motsatte siden. Det ubalanserte hjulet har en rotasjonsakse som ikke ligger i senter av akslingen. Loddet flytter balansen sånn at rotasjonsaksen sentreres der den skal være.

 

Kan det være mulig å spise utenomjordiske livsformer? Jeg antar at vitaminer og mineraler ikke vil være noe problem, men hva med proteiner som kommer fra en helt annen bakgrunn enn her på Jorden?

Hvis jeg var førstemann til et sted med utenomjordisk liv ville jeg vært uhyre forsiktig med å spise noe av det organiske materialet. Det kan hende cellene trives godt i min kropp og fortærer meg. Eventuelt at forbindelser eller andre ting er helt inkompatibelt og dødelig. Eller at virus, bakterier etc angriper meg brutalt og tar livet mitt. Selv en kokt/stekt alien ville jeg vært uhyre forsiktig med å prøve å spise.

 

Det er selvsagt et tema vi ikke vet noe som helst i praksis om, så du vil ikke få noe faktasvar. Dette er ren synsing og antagelser.

 

Vi vet blant annet fra jordiske forhold at det finnes massevis av planter, dyr, virus, bakterier, sopp osv som er direkte dødelige selv om vi bor på samme planet. Jeg tviler sterkt på at det er noe særlig tryggere å begynne å forsyne seg fra liv på en annen planet.

Lenke til kommentar

Hva er det som gjør at vi har høyvann både når månen er "over oss" og når den er på andre siden?

I motsetning til hva vi skulle tro, roterer ikke jorden rundt jordens sentrum. Jorden og månen utgjør ett system som roterer rundt sitt eget massesentrum! Dette massesenteret ligger ca 4.7 km fra jordens sentrum, altså nærmere overflaten enn kjernen. Vannet på motsatt side opplever da en sentrifugalakselerasjon på 5.8*10^-5 m/s^2. Ikke allverden, men nok til å lage flo.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Her MÅ det være en feil et sted?

 

https://en.wikipedia.../Center_of_mass

 

For example, the Moon does not orbit the exact center of the Earth, but a point on a line between the center of the Earth and the Moon, approximately 1,710 km (1062 miles) below the surface of the Earth, where their respective masses balance. This is the point about which the Earth and Moon orbit as they travel around the Sun.

 

p><p>

Til sammenligning er jordradien 6371 km.

Endret av Han Far
Lenke til kommentar

Kan det være mulig å spise utenomjordiske livsformer? Jeg antar at vitaminer og mineraler ikke vil være noe problem, men hva med proteiner som kommer fra en helt annen bakgrunn enn her på Jorden?

 

Det vil være alt etter som, mest sannsynleg så vil dette være eit enten eller spørsmål. Enten går det heilt fint å fortære utenomjordiske livsformer eller så er det heilt umogleg.

 

På jorda så er alle livsformene karbonbaserte, karbon har den eigenskapen at den lett kan kobble seg til andre molekly og på den måten lage lange og stabile karbonkjeder.

 

Utenomjordiske livsformer kan godt være basert på noke anna enn karbon. Eit vanleg tankeeksperiment er å tenke seg silikonbaserte livsformer. Ei slikonbasert livsform vil nok være enten ufordøyelig eller direkte giftig for oss.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...