Jump to content

Twinflower

Medlemmer
 • Content Count

  5972
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

Everything posted by Twinflower

 1. Ja, du har rett i siste avsnitt. Vekter er som regel ansatt i et vekterselskap og ikke direkte hos kjøpesenteret.
 2. Kjøpesenteret er arbeidsgiver til vekter, eventuelt den butikken som opprinnelig har engasjert vekteren.
 3. Jo, det er akkurat det som skjer: Arbeidsgiver/kjøpesenter er rammet siden de ikke har vektere og prøver å omgå konsekvensen av streiken ved å hente inn uorganisert arbeidskraft. Det er ikke ulovlig, bare dårlig gjort. At *forbrukere* omgår streiken er en helt annen sak; de er ikke en del av trepartssamarbeidet (stat/arbeidstaker/arbeidsgiver).
 4. Ja, arbeidstakere står fritt. Det gjør forsåvidt arbeidsGIVERE også, men det undergraver trepartssamarbeidet som hele det norske arbeidslivet er tuftet på. https://no.wikipedia.org/wiki/Streikebryteri
 5. Nei, det mener jeg ikke. Men dersom butikken må stenges pga de ansatte er tatt ut i streik og kjøpmannen deretter henter inn annen arbeidskraft så er det streikebryteri.
 6. Om man opphever streikens konsekvenser så er det streikebryteri.
 7. Vel, jeg begynte jo med å kjøre Thaiphoon og RyzenCalc for å finstille DRAM-timing, men jeg ble så lei av å cleare CMOS til slutt at jeg bare valgte det første og beste OC-oppsettet og fikk nøyaktig samme resultat i AIDA64 sin memory benchmark (rundt 75ns, jeg har tydeligvis vært litt for kjip på minnebrikkene). Spakene i Afterburner gir enten noen ekstra hundre poeng eller en snarlig reboot, og jeg har til gode å finne sweet spoten som gir høyest ytelse stabilt. Men igjen, siden jeg ikke gamer så gjør jeg det mest for nysgjerrighetens skyld og jeg føler meg egentlig fornøyd med hvordan ting er akkurat nå.
 8. Det så ikke så halvgærnt ut egentlig. Synd ikke alle som selger gamingPCer på Finn o.l. bruker slike resultater istedenfor å skrive "drar 1200 FPS i Fortnight med alt på ultra" og andre enda vagere statements. Jeg ser at resultatene jeg får varierer med 5-600 poeng fra gang til gang, usikker på hvorfor. Det kan være bakgrunnsprosesser og liknende jeg ikke har slått av.
 9. OK, jeg fikk 11551 i TimeSpy og 24240 i Fire Strike. Det er vel innafor når jeg ikke driver med annen overklokking enn å trykke på en OC-knapp i bios og drar litt i to spaker i MSI Afterburner.
 10. Takk for at du tok deg tid til å svare. i hvilket område bør jeg ligge i Firestrike og Time Spy?
 11. Takk, jeg skal se om jeg får kjørt de testene du nevner. Hvorfor er UserBenchmark lite verdt? Trodde det var en grei allround-sak som kunne brukes til generell sammenlikning mellom maskiner.
 12. Her er forresten UserBenchmark-resultatet dersom det skal være av interesse: https://www.userbenchmark.com/UserRun/35249362
 13. Heisann dere, Jeg kom i skade for å bygge en gaming-PC for deretter å finne ut at jeg egentlig ikke er særlig interessert i gaming. Den brukes i all hovedsak til MS Office og web. Dessuten tror jeg at jeg heller vil ha en Mac når jeg tenker meg om. Specs er listet opp under. Den er kjøpt i deler og bygget selv på sensommeren 2019. Bilde er vedlagt (har skrudd av alle LED-lysene på hovedkort, vifter og kjøler) Hovedkort: MSI MPG X570 Gaming Pro Carbon WiFi PSU: Enermax Revolution87+ 1000W CPU: AMD Ryzen 9 3900X 3,8GHz Socket AM4 Box CPU-kjøler: Cooler Master MasterLiquid ML360R RGB (3x120mm) RAM: Corsair Vengeance LPX Black DDR4 3200MHz 2x16GB (CMK32GX4M2B3200C16) GPU: Galax/KFA2 GeForce RTX 2080 EX HDMI 3xDP 8GB Kabinett: Cooler Master MasterCase H500P Mesh (Grå/Transparent) Disk #1 (m.2): Samsung 970 EVO Series MZ-V7E1T0BW 1TB Disk #2 (2.5") Adata Ultimate SU800 2.5" 1TB
 14. Norge er fremdeles forpliktet av FN til å følge reguleringer om selvkjøring som blant annet legger store begrensninger på hvor kraftig den kan svinge på egen hånd etc. Se kapittel 5 i regulering 79 fra UN/ECE: https://www.unece.org/fileadmin/DAM/trans/main/wp29/wp29regs/2017/R079r3e.pdf
 15. Ja, hvorfor kvele kraftsystemet med elbil-lading når man kan kvele det med hydrogenproduksjon som at på til har en brøkdel av virkningsgraden? Angående lastebiler og ladetid så mener jeg på at de har noe som heter hviletid som utmerket godt kan benyttes til lading. For taxinæringen ser jeg problemet, men den næringen har vel knapt et tiår igjen på seg før selvkjørende (og selvladende) biler sparker bena under den.
 16. Jeg argumenterte jo både for og i mot. endte uansett med en automatisk sparing hver 14. dag på 50k fordelt på tre fond: 50% globalt indeksfond, 25% DnB teknologi og 25% norsk indeksfond
 17. Hvis man ser på de siste månedene i stort sett alle fond (eksempel vedlagt), så ser man at det er mer "rippel" og uro i kursen etter covid-19. Jeg tror derfor det er lurere å gå inn gradvis over tid nå enn det ellers er. Klart man kan gå glipp av gevinst, men jeg tror risikoen er like stor for å gå på et tap hvor man misser 2-3% avkastning fordi man kjøpte seg inn på en liten topp (eller kanskje uroen er så stor at alt man misser blir kompensert igjen i løpet av kort tid). Det man kanskje helst vil unngå er slike topper som er ca midt i den røde rundingen, for å ikke snakke om avgrunnen som åpenbarte seg i mars.
 18. Jeg har samme oppfatning som deg. Det store spørsmålet er rett og slett om nettoverdien til fondene blir under 100% etter fem år. Worst case blir da en korreksjon om 4-5 år som spiser opp gevinsten og sender meg i minus før deadline. Jeg kaller det deadline fordi vi tenker å kjøpe ny bolig om ca fem år, og vil ha mest mulig egenkapital til det tidspunktet. Har ellers rikelig med penger i bakhånd og vi sparer i tillegg ca 20k per måned. Det med å ikke gå inn med 500k på én gang er sikkert lurt. Jeg tenker å fordele det utover høsten og kanskje inn i nyåret, avhengig av trenden.
 19. Gikk innom nettbanken nå, og det var rimelig grei skuring å få utbetalt 500k ekstra på boliglånet. Ingen rådgivere eller telefoner nødvendig - kun en wizzard på DNBs nettbank. Får vurdere nøyaktig hvilke fond og hvilken vekting jeg går for i løpet av de neste par dagene mens pengene er på flyttefot fra DNBs pengebinge til brukskontoen min og videre på vei til nordnet-depoet. Foreløpig ligger jeg an til KLP Global og litt i DNB Teknologi, og jeg avventer litt med Norsk indeksfond - næringsavisene spår en dyster høst.
 20. Selvsagt, du har helt rett med tanke på valutasikring. Jeg hadde en liten hjerneformørkelse. Aksjelånet fører til marginalt høyere renter på huslånet. Ellers har jeg ca 1.5M i aksjer som er ubelånt og jeg og samboer har begynt å legge av penger på egen aksjesparekonto hver måned for sparing til neste bolig. Det er denne kontoen jeg ønsker å geare opp med huslånet. Angående hvilke fond: Globalt aksjefond høres fornuftig ut (fremdeles usikker på om valutasikringen lønner seg) Et rent norsk indeksfond virker interessant siden disse har stupt etter korona og enda ikke har tatt seg særlig opp igjen (se sammenlikning av Nordnets fond for Norge (-8%), Sverige(,+27%) Danmark(+43%) og Finland(+17%) https://www.nordnet.no/market/funds?sortField=yield_1y&sortOrder=desc&selectedTab=overview&fundBrandingCompany=Nordnet&fundType=INDEX) Jeg er ingen fan av forvaltede fond, men jeg synes DNB Teknologi er et bra sådan. Jeg tenker at teknologi er den eneste bransjen i verden som er rigget for "uendelig utvikling" ettersom flere og flere har tilgjengelig teknologi og kompetanse til å bidra. Flere mennesker lærer seg programmering og sitter hjemme, mens samfunnet er umettelig for nye eller forbedrede løsninger/algoritmer. En split på 33/33/33 kan kanskje være en start?
 21. Det lurer jeg også på. Kronen er veldig svak nå, så å betale for å sikre seg mot at den blir betydelig svakere tror jeg er en dårlig investering.
 22. Hvis dere skulle lånt 500k med 1,6 % rente for å spare i fond de neste fem årene - hvilke(t) fond hadde dere valgt? --- Jeg vurderer å utnytte den lave boligrenten til å geare opp boligsparingen. Spør om råd for å høre hva dere tenker om muligheten for korreksjoner eller krakk de neste fem årene. Synsing og spekulasjoner er velkommen, men jeg setter pris på argumenter bak synspunktene.
×
×
 • Create New...