Gå til innhold

TEST: Ubuntu 7.04


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Ett annet alternativ til remote desktop er VNC. Krever at du innstallere det på Windows maskina også, men det er en smal sak. Er bare å søk i google etter VNC og du får opp mange alternativer, bruker selv Ultravnc (gratis) på windows maskina mi, og VNC klienten som følger med i Linux (jeg kjører Fedora). Dette fungerer smertefritt.

 

Ellers en meget bra artikkel. Jeg er også av den oppfattning av Linux bør fungere for alle som bare har behov for internett, epost, "normal"/enkel tekstbehandling og slike ting. Spill støtte er vel ett av de større "problemene" til Linux i dag, og det koker stortsett ned til DirectX og manglende støtte fra spill produsentene.

 

Ser ingen grunn til ikke å prøve, bare man er villig til å bruke litt tid til å bli kjent med systemet. Tror det er en del som prøver og sier "å dette var ikke likt som i Windows" (eller noe slikt) og så avinstallere det. Linux er ikke Windows, selv om mye er likt. Så spander litt mer enn "fem minutter" på å rote rundt på skrivebordet :) Kan være veldig greit å finne frem til support forum for den Linux distribusjonen du har valgt, og norske linux forum for de gangene du evt trenger litt hjelp. Det meste lar seg løse.

Lenke til kommentar

Jeg har kjørt Ubuntu versjon 6.06 "Dapper Drake" og har nå installert Feisty. Siden jeg hoppet over den versjonen i mellom de to, ser jeg store forbedringer - både i funksjonalitet og hastighet (boot, shutdown bl.a.)

 

Men jeg er enig med det Vegard skriver i artikkelen at installasjonen av ekstra drivere og slikt kunne vært enda enklere. Da tenker jeg ikke på meg selv og de fleste her, men de brukerne som kommer fra Windows-miljø og ikke har så mye teknisk innsikt. Det er viktig at ting kan automatiseres og at folk får presentert valgene. Nå må de lete litt etter dette og det er egentlig unødvendig.

 

På den annen side kan denne problematikken kanskje være med på å få maskin- og driverprodusentene til å få opp øynene og lage flere åpne drivere. Det blir spennende å se nå når Dell skal begynne å levere Linux til private. Vil Dell presse produsenter til å lage drivere til Linux? Forhåpentligvis! Evt. å lage åpne drivere også? Neppe... men det hadde vært en fordel. Før eller senere vil nok de fleste lage drivere til Linux - på en eller annen måte.

 

På spillsiden er det verre. Microsoft har greid å overbevise de fleste spillprodusenter til å bare lage PC-spill for DirectX. Og den er ikke åpen kildekode... men kanskje kan vi få en Linux-variant av DX en gang også? Enten ved at OS-miljøet lager en clean room implementasjon eller at Microsoft føler seg tvunget til å åpne koden. Man skal aldri si aldri. Jeg tror de fort kan bli tvunget til å levere mye åpen kildekode i fremtiden hvis stemningen fortsetter slik den er i dag. :)

Lenke til kommentar

Sitter her naa og tester Live-CD'n og lurer paa 2 ting:

1. Jeg har for hatt problemer med at linux-distroer ikke legger merke til at jeg har Windows installert og de har derfor gitt blanke i aa legge Win til i Boolt-loaderen. Dette tror jeg er fordi hovedkortet mitt har IDE som forste-disk og naar installasjonen ikke finner en Windows Bootloader saa hopper installasjonen bare over det.

2. Jeg gjorde et lite eksperiment for aa se hvor god Ubuntu hadde blitt paa multimedia siden sist jeg provde: Jeg provde aa spille en Star Trek episode som bestod av XviD og MP3. Jeg brukte Totem, og etter mye snodige meldinger om at jeg hverken var koblet til nett og at Codecene ikke var kompatible med i386 fant jeg ut at jeg maatte skifte til aa laste de ned fra uninett.

Lyden gaar glimrende men bidet blir staaende paa forste frame, og reagerer heller ikke hvis jeg endrer storrelsen paa vinduet.

Lenke til kommentar

Har lastet ned ISO-fila nå og skal snart installere.

 

Før jeg gjør det må jeg vite hvordan Ubuntu takler boot-loaderen til Vista. Har hatt vista på denne pc'n før og boot-loaderen er fremdeles intakt. Overlever Vistas boot-manager installasjonen?

 

Ellers takk til Govassa, SlimG og thehunger for oppmuntrende svar angående Evolution, Wine og virtualisering. Intel og AMD har messet intenst om hardware-akselerert virtualisering. Støtter KVM dette?

 

IP

Lenke til kommentar
Har veldig lyst til å prvøe linux, men det er noen ting som hindrer meg fra å gå over. Kan jeg koble med til en xp maskin med et program som er likt som Remote Desktop [..]?

8451489[/snapback]

Det er flere måter å gjøre dette på. Hvis du har Pro-versjonen av Windows XP kommer den med Remote Desktop innebygget.

 

Så hvis du skal kjøre XP som server og kople til den via Ubuntu f.eks. angir du bare i XPs Remote Desktop at du tillater andre å kople seg til PCen din og åpner for det også i evt. brannvegger du har. Deretter kan du bruke TsClient (Terminal Server Client) i Ubuntu (den installeres via pakkebehandleren Synaptic) til å kople deg til RD i XP. Du får da XP i et vindu på desktopen. Evt. kan du kjøre den i fullskjerm på Ubuntus Workspace2 f.eks. Her er slik jeg satte opp TsClient for å gjøre dette:

 

desktop2le2.th.jpg desktop3yo6.th.jpg desktop4qk1.th.jpg desktop5ze5.th.jpg desktop6tz3.th.jpg

 

Hvis du skal kjøre Ubuntu som server og XP som klient, bør du installere Samba på Ubuntu. Den vil gjøre ressursene tilgjengelig for en Windows-klient i nettverk.

 

Jeg satte også opp to Ubuntu-PCer mot hverandre her om dagen da jeg installerte Feisty. Som server satte jeg opp Dapper med Remote Desktop (innebygget i Ubuntu og tilsvarende som i Win XP Pro) og som klient i Feisty bruker jeg TsClient - men nå med VNC-protokoll istedet for RDPv5:

 

snapshot2mn0.th.png

 

OBS: uansett hvilken løsning du velger, husk å sette opp en regel i brannveggen din om at bare den PCen du vil skal få adgang får slippe til. Ellers kan du få hackere inn fra hele internett...

 

Hvis du lurer på noe i skjermbildene må du bare spørre. :)

 

Men - hvis du skal spille Windows-spill, eller kjøre andre programmer som krever rask skjermoppdatering, går det dårlig å kjøre over nettverkslinjen på denne måten. Da bør du benytte Dual Boot eller en maskinvarebasert virtualiseringsløsning (med prosessorstøtte for Intel VT eller AMD-V).

 

EDIT: Jeg bør vel også nevne at for å kunne kjøre RD over nettverket må du bruke statiske IP-adresser på PCene og skru av DHCP i ruteren. Ellers vil PCene få en ny IP-adresse hver gang de starter opp. Hvis du ser på det første skjermbildet, angir du en fast IP-adresse til den PCen (serveren) du skal kople deg til. Det blir vanskelig hvis den endrer seg hele tiden... :)

Endret av Prognatus
Lenke til kommentar

Hvis du vil finne IP adressen til XP maskina di slenger du opp en DOS terminal og skriver ipconfig.

 

Enable remote desktop i XP Pro via control panel-->system

 

Da kan du bruke rdesktop kommandoen direkte fra linux maskina.

Endret av Del
Lenke til kommentar

Her er noen linker som er aktuelle.

Her er en manual på hvordan man installerer Internet Explorer i Ubuntu:

http://www.howtoforge.com/ubuntu_internet_explorer

 

Her er en manual på hvordan man installerer alle programmene man bruker til vanlig og litt til (riktig nok til forrige utgave, men har ikke noe å si):

http://www.howtoforge.com/the_perfect_desktop_ubuntu6.10

 

Her har du mange flere manualer som gjelder for Ubuntu:

http://www.howtoforge.com/taxonomy_menu/1/1/50

Lenke til kommentar
Før jeg gjør det må jeg vite hvordan Ubuntu takler boot-loaderen til Vista. Har hatt vista på denne pc'n før og boot-loaderen er fremdeles intakt. Overlever Vistas boot-manager installasjonen?

8454942[/snapback]

 

Det går helt fint å ha Vista installert på forhånd. Denne blir oppdaget av Ubuntu. :)

 

På min maskin installerte jeg først XP, så Vista, så Ubuntu Edgy og så Ubuntu Feisty oppå der igjen. Resultatet er en boot-meny der jeg kan velge mellom de to Ubuntu'ene og Windows. Dersom jeg velger Windows kommer jeg til enda en meny (kontrollert av Vista), der jeg kan velge mellom Windows Vista og Windows XP.

Lenke til kommentar

Hmm, jeg synes at det i flere tester fokuseres unødig på at det mangler kodeker eller at man blir nødt til å aktivere ufrie drivere for skjermkort eller nettverkskort. Hvor mye maskinvare virker 100% ved første boot av Windows XP?

 

Jeg installerte nettopp 7.04 på en Dell Latitude D610, fungerer utmerket. Ubuntu foreslo at jeg la til drivere for ATI kortet mitt, fungerte som bare det.

 

Uansett, bra tiltak, bra test!

Lenke til kommentar

Minus for vanskelig å installere?

Du skal vere temmelig skadd for å ikkje klare å installere Ubuntu.

Står jo forklart steg for steg, akkurat som i en Windows installasjon.

Kan ikkje komme på noe vanskelig med en Ubuntu installasjon...

(eller, jo, så har eg jo faktisk sett et så tragisk tilfelle da eg gikk IKT at han ikkje klarde å installere windows, ettersom han ikkje visste kor "any key" var... Trodde slikt bare skjedde i dårlige vitser...)

 

Kanskje ørlite vanskeligere å få det til i forhold til dual boot, men da er jo ikkje dette noe man burde sammenligne med, ettersom at Windows ikkje har dette alternativet overhodet.

Lenke til kommentar

Meget flott artikkel dette , er vell 2 år siden jeg testet nevnt distro , og det var helt greit , men siden jeg bare testet på en jall data så ble det bare med testing , men nå som jeg skal bygge meg en media center pc til film/musikk/spilling og sånt bruk så blir jo denne ledig .

 

så kanskje jeg skulle bytte leir endlig , i ihvertfall på en data :D

Lenke til kommentar
Hmm, jeg synes at det i flere tester fokuseres unødig på at det mangler kodeker eller at man blir nødt til å aktivere ufrie drivere for skjermkort eller nettverkskort. Hvor mye maskinvare virker 100% ved første boot av Windows XP?

 

Jeg installerte nettopp 7.04 på en Dell Latitude D610, fungerer utmerket. Ubuntu foreslo at jeg la til drivere for ATI kortet mitt, fungerte som bare det.

 

Uansett, bra tiltak, bra test!

8455746[/snapback]

 

Min erfaring er at det er mye enklere og ikke minst raskere å installere et fungerende skrivebordsmiljø med ubuntu enn med windows. Når windows er ferdig med å installere er jo knappt halve jobben gjort. Jeg dual booter selv, og bruker ubuntu til allt unntatt spill for windows.

 

Det vil jo alltid være en overgangsfase når du bytter desktopmiljø, men etter at jeg har blitt vant med gnome kan jeg ikke tenke meg noe annet. Windows er bare trasig å gå tilbake til; får spasmer av å bare ha én desktop f.eks.

Lenke til kommentar
Særlig savner jeg bedre raw-støtte og 16bit fargedybde i Gimp/Gimpshop.

Hvis du trenger 16bit og raw støtte så sjekk ut Krita og digiKam. Ellers har cinepaint også støtte for 16bit, men jeg vet ikke om den ligger i ubuntu. UFRaw kan brukes til å gjøre endringer mens et bilde fortsatt er 16bit, for så å importeres til gimp for videre arbeid i 8bits farger.

 

Hadde vært veldig kjekt om gimp fikk dette selv, men men, får ta det vi har imens ;)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...