Jump to content

Del

Medlemmer
 • Content Count

  8089
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1296 :)

1 Follower

Recent Profile Visitors

15566 profile views
 1. Hm, jeg får tilbud om det her til NOK 188,75 pr. mnd ink. mva, høres ut som det bør endre seg hos deg. Du har altså betalt nærmere 6.000,- pr år i årevis? For all del, jeg har hobby jeg brenner mer på, men man bør være mer enn middels interessert. Ikke så lenge siden Photoshop alene kostet 10.000,- så det går da fremover.
 2. @Flin vennligst forsøk igjen. Denne gangen siterer du hva jeg har skrevet slik at vi ser hva du reagerer på. Jeg kan ikke se at noe av det du skriver stemmer med virkeligheten. Edit: tonet ned
 3. Problemet er at Adobe er dritgod på lock-in, akkurat som Apple. Plutselig sitter du der med masse timer investert i økosystemet, og veien ut blir uendelig lang. Da er tilbudene borte, og full pris eneste alternativ. Jeg mener du gjorde et mye klokere valg med Affinity.
 4. Har ikke full oversikt, men ser det er en god del stuff de tilbyr i tillegg (mulighet til å kjøre på ipad, diverse brushes, dokumentasjon). Ikke sikkert det kvalifiserer til å kalles nedstrippet: https://affinity.serif.com/en-us/store/ Det gjør godt å høre 🙂 Ja, mener faktisk det var Final Cut Pro med alt inkludert. Var vel Lightworks som tok livet av den forretningsmodellen, ikke kdenlive. Men innen Lightworks kom ut med en anstendig linuxversjon var det allerede open-core modell, og kdenlive hadde slipt bort de skarpe kantene nok for hobby-bruk. I andre bransjer kan du fortsatt finne profesjonell programvare med slik prising.
 5. Bare å legge inn de add-ons du vil ha på nytt, det var vel API'et som ble endret. Takk for at du minnet meg på alt jeg ikke trenger å bruke en kalori på. Utrolig deilig. Bare for å få dette klart: Angående Affinity, dette koster nå 550,- og da er en del av funksjonalitet strippet bort. PRIME har kanontilbud ser jeg ja, knappe to tusen kroner uten moms. Fortsatt har du ikke noe fotoalbum til å organisere bildene, men du har kanskje betalt for photoshop en gang i tiden også, og bruker en gammel versjon av den til det? Jeg skjønner jo at dette er en hobby du bruker svært mye tid på, og da gir sikkert disse verktøyene mening. Det er helt greit, men som hobby-bruker kan man leke grafisk designer på linux også. Alle kjenner til Gimp, men må innrømme at jeg ikke liker brukergrensesnittet der. Derimot har jeg sansen for Krita, egentlig synd de gikk i retningen tegning istedet for fotoredigering, men de har nå ihvertfall laget et av de beste tegneprogrammene uansett pris. Ellers så er jo 3D tingen i dag, og der har du Blender. At folk kaster en formue ut av vinduet på proprietære løsninger der er for meg en gåte. Men du har vel allerede sprengt budsjettet, så jeg antar du ikke vandrer for mye i andre programkategorier. Du får sende en tanke til oss på open source siden av gjerdet når du ser prisene presses ned 🙂 Angående Adobe Premier Pro og videoredigering. Jeg synes det er utrolig fornøyelig å se hvordan denne diskusjonen har flyttet seg gjennom årene. Skru klokken tilbake 5-10 år, så trodde mange at imovie og moviemaker var bedre enn det du fikk på linux. Det var selvfølgelig feil, og det er det vel ingen som påstår i dag. Så var det Sony Vegas som var målet, en programvare som fortsatt koster fra NOK 600,- men de fleste har også innsett at den kommer til kort. Nå er det altså Adobe. Den gangen kostet en full Final Cut Pro lisens NOK 100.000,- Mens nå begynner Adobe Premier å nærme seg menneskelig pris (hvis to og et halvt tusen i året kan kalles menneskelig for en enkel programvare). Jeg er rimelig sikker på at dette handler om konkurranse fra open source. I mellomtiden, har jeg kost meg med kdenlive der hvor den hører hjemme, på linux, og hatt triviell tilgang på funksjoner du bare kan drømme om. Jeg kan sitter der å redigere, og så enkel rendre på en headless server hvor som helst, akkurat slik de gjør i Hollywood. Imens sitter du der og knoter på din laptop, og må bla opp en formue hvis den skal være kapabel til å rendre før krampa tar deg.
 6. Da mangler du fundamental forståelse for hvordan verden fungerer. Selskaper har ikke sjel, de opererer basert på hva som lønner seg. Når tror du verden vil klare seg uten olje?
 7. Høres ikke ut som du noen gang gikk over til linux. Dual-booting er å dyppe tåa i vannet. Kom tilbake den dagen du har klart deg med bare linux et par år, så kan du uttale deg med mer autoritet. Hvis du skal ha noe bedre enn Kdenlive på windows eller mac må du bla opp big bucks, ,men ja, det var litt mye bugs der for noen år siden. At du foretrekker photoshop er naturligvis ditt valg, for mitt enkle behov har digikam vært et bedre valg. Kort sagt, hvis du mener linux er for dårlig på disse områdene, så må du ut med flere tusen i lisenser hvert år, på hver av disse to, og da er det vel bare adobe sin produkter som gjelder for begge. @DiskusDød Var jeg som nevnte Chromebooks. Fullt mulig å prøve det uten å kjøpe ny maskin, men du klarer deg jo med en full desktop, så jeg ser ikke poenget. Hvis du er nysgjerrig er dette et godt startpunkt: https://en.wikipedia.org/wiki/Chromium_OS
 8. Australia er verdens største eksportør av kull, men det ser ikke tu.no ut til å bry seg det minste om. Jeg mener equinor burde holdt seg unna Australia, rett og slett fordi man burde forstått hvilket apekattnivå det er på norsk presse.
 9. Jeg skjønner ikke hva du mener her? Sikter du til at Chrome ikke er et program som tillater fri distribusjon, og at du dermed må hente det fra en google-server? Du ser av en eller annen merkelig grunn ut til å finne dette fornøyelig, hvorfor det? For utvalgte linux-distribusjoner legger Google ut pakker slik at du kan få det inn i pakkesystemet, les om det her: https://www.google.com/linuxrepositories/ jeg har hatt varierende erfaringer med disse, så jeg foretrekker Chromium fremfor Chrome, og har aldri savnet noe fra Chrome. Når det er sagt, foretrekker jeg Firefox fremfor begge de, så det er stort sett den jeg bruker. Unntatt på Android, hvor jeg stort sett foretrekker Opera. Men dette har jeg jo sagt allerede.
 10. La meg si det en gang til. Du tar feil. Linux i form av Chromebooks er et *mye* bedre alternativ for dette behovet. Så kan jo du si at, næmmen det er jo ikke linux, og så kan jeg si, jo det er linux det også, men i en form hvor mye av friheten som skaper problemer er fjernet. Mange kommuner i Norge har oppdaget dette, men dessverre er det fortsatt mange kommuner som brenner av store beløp på Microsoft ræl. Ingen som har skjøvet noe under en stol her såvidt jeg vet. Er det noen hypotetiske mennesker på internett du sikter til? Hvis det er noen i tråden, så setter jeg pris på at du er konkret og siterer hva du mener er uærlig. Dessverre har Microsoft misbrukt sin markedsposisjon på desktop til å stikke kjepper i hjulene for spillutviklere som vil støtte flere plattformer. Valve har forsøkt å gjøre noe med dette, men det er en tung prosess. Hvis du gamer mye, og ikke er spesielt teknisk interessert, hold deg til windows eller kjøp en konsoll. Hvis du derimot ønsker å være en del av løsningen, så"finnes det en god del linux-spill på steam nå, og jeg kjøper stort sett alle. I tillegg har Proton begynt å bli bra, så selv windows-spill som ikke gis ut på linux funker i stadig større grad: https://www.protondb.com/
 11. Dette virker ut-av-boksen hos meg, så pdf-leser bør følge med installasjonen. Så skal programmer som fil-utforsker (som også følger med installasjonen) gjenkjenne og åpne uten videre. Nettlesere er mer trøblete hvis du bruker en annen nettleser enn den distribusjonen din har som forvalgt, rett og slett fordi de ikke har giddet integrere den godt. Personlig foretrekker jeg at pdf åpnes i min favoritt pdf-leser. Jeg bruker KDE og Firefox og foretrekker Okular. Denne er standard i KDE, men jeg må inn i Firefox for å fortelle Firefox at det er denne jeg vil bruke, det er knot. Hvis du som meg foretrekker en fullblods pdf viewer fremfor det du får innebygget i nettleserne, så kan du installere Evince og Okular til ditt oppsett og teste begge. Går du inn i systeminnstillinger finner du sikkert en plass hvor du kan velge standard pdf leser. Hvis du forteller hvilken nettleser du foretrekker, kan vi sikkert hjelpe til å sette opp den også. Mange programmer på linux kan lage pdf ut-av-boksen. Libreoffice kan gjøre dette med eksportknappen du fant. Hvis du liker google-docs kan du også gjøre det der. Merko ser ut til å foretrekke latex på windows, latex er mye bedre støttet på linux, den beste editoren er Kile. Jeg vil sterkt fraråde deg å bruke latex med mindre du har behov for å lage vitenskapelige arbeider med trykk-kvalitet. Men, ja, også latex dokumenter kan konverteres direkte til pdf på linux. Effent hvis du ønsker å autogenere pdf-er fra et batch-program. Ja, men den innebygde pdf-leseren i Chrome er proprietær, så da er du tvunget til å laste ned Chrome fra Google, og mister mye av det geniale med pakkesystem, hvor alt hentes og oppdateres en plass (som i Google play og Appstore, begge bare kopierte det linux hadd mange år før). Dette er typisk for windows-brukere, de forsøker å gjøre det samme på linux, springer rundt på nettet og laster ned alt mulig. Du kan også få samme pluing på Chromium (åpne delen av Chrome som enkelt installeres fra din distribusjons pakker, og så sikkerhets- og versjonsoppdateres sammen med alt annet), men da må du laste ned Chrome og manuelt kopiere plugins fra Chrome mappa til tilsvarende plugins mappe på Chromium. Knot, men det kan du takke Google for.
 12. Kanskje du skal gå tilbake til tråden og se hva som faktisk står. Ingen her som har sagt at trådstarter skal lage sin egen ruter, du spurte *meg* om hva *jeg* gjorde med linux på fritiden. Er du her for å hjelpe, eller bare lage kvalme?
 13. Nå må dere bestemme dere, har jeg brukt for enkle eller for kompliserte eksempler? Windows har aldri vært et bedre alternativ for meg for noe, men jeg foreslår at du og Fin skal holde dere til windows.
×
×
 • Create New...