Jump to content

Del

Medlemmer
 • Content Count

  8260
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1414 :)

1 Follower

Recent Profile Visitors

16148 profile views
 1. Del

  Den frie kafeen

  Det var da voldsomt til negativt. Har kommet meg rundt utallige bugs over årene. Kjappeste er gjerne en work-around, og det er neppe vanskelig i dette tilfellet.
 2. Del

  Den frie kafeen

  Jeg misforstod posten din. Hvis det funker i Ubuntu, men ikke i derivatene, så høres det ut som en bug. Ganske sikkert løsbart, men jeg er usikker på om du egentlig ønsker noen løsning. Da har jeg fått lagt inn siste Bios i hovedkortet. Usikker på hvor stor effekt det har, men glimtvis ser jeg nå et par av kjernene (fire tråder) bikke over 4600MHz under tung last, så da er jeg vel nære nok maks ratingen på 4700MHz at jeg bør si meg fornøyd med en-prosess ytelse.
 3. Del

  Den frie kafeen

  Ser ut som nettverkskortet ditt har et firmware issue (kan tyde på at jeg hadde rett). Du kan bruke firmware for windows på linux, og få nettverkskortet ditt opp igjen: https://askubuntu.com/questions/1244745/ubuntu-20-04-intel-network-connectivity-issue-bug-in-igc
 4. Del

  Den frie kafeen

  Klarte å skvise den opp i 72.5 grader på ccd1 nå, og da bråket viften merkbart mer. Tung flyttallslast med vektorisering på alle tråder, så det er omtrent så tungt som min last vil være på det verste (vesentlig tyngre enn kompilering). Alle kjerner stabilt oppunder 4100MHz. Ser ut som vifteprofilen er akkurat der jeg vil ha den, så jeg tror jeg står over det nå.
 5. Del

  Den frie kafeen

  Det nettverkskortet bør funke, Intel startet å legg inn støtte for det i kjernen for to år siden. Kan være bios bugs som har fått work-around på driveren til windows. Vil du ha hjelp til feilsøk? Kom et stykke til. La inn kjernen fra Debian Unstable, det er rimelig rett frem for oss som er kjent med Debian, Byttet ut Buster med Sid i kilde-fila, og installerte linux-image pakken. Den bootet opp uten problemer, og nå får jeg spenninger og temperaturer til prosessoren. Med full last på alle kjerner ligger temperaturen opp mot 68 grader, godt under 70 til enhver tid. Viften spinner opp så den høres, men forholdsvis støysvak likevel. Utfra alt jeg har sett på nettet om 3950x må jeg vel si meg godt fornøyd. Turbo-frekvensene jeg får er fullt på høyde med det folk som betaler dobbelt så mye for hovedkortet får. Kjøling er konkurransedyktig med en del vannkjølere, støysvak, og tar relativt liten plass i kabinettet. Nok en gang takk for tipset om den.
 6. Del

  Den frie kafeen

  Stallman bashing? Da foreslår jeg at du setter deg inn i akkurat hva han mener, istedet for å basere deg på chills rundt om på nettet. Hvis du skal kritisere ham for filisofi rundt programvare, bør du være helt spesifikk på hva du mener. Dessuten har du helt feil adresse her, du mente kanskje Linus Torvalds? Tror du glemte at jeg bruker RX580, altså AMD-grafikk. Der er nå åpen driver overlegen alle alternativer, og fullt på linje med den lukkede Nvidia driveren på windows. Helt spesifikt henger Nvidia driveren typisk etter, du kan typisk ikke bruke ny kjerne med lukket nvidia driver, og Nouveau får ikke nok informasjon fra Nvidia til å være brukbar. Dette gjelder uansett distro. Så hvis du vil leke med ny hardware på linux (eller blåse liv i gammel), ligg unna nvidia.
 7. Del

  Den frie kafeen

  Jada, helt klart. Men nå har jeg tatt konsekvensen av det, og ligger unna alt som har med lukkede drivere å gjøre (les: Nvidia), så jeg kan enkelt slenge inn nyeste kjerne fra Debian Unstable ved siden av min Stable for testing. Har bare ikke kommet dit ennå.
 8. Del

  Den frie kafeen

  Meget godt fornøyd. Den er stille som graven ved lett last, og bråker lite ved full last. Den styres fra Bios, og det ser ut til å funke bra. Får ikke lest temperaturer ennå, men oppnådde frekvenser på full last er en sterk indikator på OK temp. Jeg kjører Debian Stable, og der ser driveren ut til å være for gammel til å lese ut viftehastighet og CPU-temperatur fra dette hovedkortet (skjermkortet rapporterer fint). Da må jeg enten legge inn nyere kjerne, eller kompilere opp modulen selv. Ikke kommet så langt ennå.
 9. Del

  Den frie kafeen

  Da har jeg fått skrudd sammen beistet. Satte i gang noen tunge simuleringer som bruker alle tråder, og full last på alle kjerner. Eneste jeg har stilt inn på i Bios er at minnet går på 3200MHz som oppgitt (en-klikk setting). Får omlad 4150MHz på alle kjerner ut-av-boksen på kontinuerlig last (ja, dette er last som stresser mer enn cinebench). Se skjermskudd. Etter å ha rotet litt rundt på nettet, må jeg vel si meg greit fornøyd. Ser ikke ut til at jeg kan forvente mer uten å overklokke. Sjekket også hvor høyt hver kjerne klokket ved å kjøre full last på en CPU. Det kan gjøres enkelt med taskset. Bruk først top eller htop (eller en eller annen prosess-viewer) for å finne prosess-nummeret, PID, så er det bare å kjøre: $ taskset -cp n PID hvor n er mellom 0 og 31, altså hvilken CPU-kjerne, og PID er prosessnummeret. ET par av kjernene klokket rundt 4500MHz kontinuerlig, ingen klarte å holde 4700MHz kontinuerlig (som er max boost på 3950x).
 10. Takk for en god og velskrevet artikkel! Det er synd slike artikler ikke får mer oppmerksomhet i kommentarfeltet enn de polariserende artiklene. Tommelen opp fra ihvertfall en takknemlig leser 🙂 Når det gjelder akkurat hvilke arbeidsplasser som vil lykkes i framtiden tror jeg det er viktig å ha respekt for hvor vanskelig det er å skape lønnsomme bedrifter. Hadde det vært enkelt, så ville vi ikke hatt u-land i dag. Alle retninger inn i det grønne skiftet er usikre. Ingen kan spå framtiden, og vi vet ikke hva som vil vise seg å bli lønnsomt. I det bildet tror jeg vi bør legge til rette for flere satsningsområder hvor norske miljøer kan tenkes å lykkes. Samtidig tror jeg det er svært viktig å ikke rasere de teknologimiljøene vi har.
 11. Del

  Den frie kafeen

  Kult! Alltid er det noe. For oss som har pusset opp hus vet vi at vi aldri blir ferdige, alltid et rom som er verst 🙂 Meeeen, husk nerdens slagord: If it works, fix it!
 12. Del

  Den frie kafeen

  Takk for tips, da er den bestilt 🙂
 13. Del

  Den frie kafeen

  Se der ja. Da har du integrert grafikk, viften går på 1962 rpm. Du har egen temp for hver kjerne, og de skal helst holdes innenfor 86 grader. Du kan monitorere både vifte hastighet og temperatur med psensor. Mulig Thinkpad'en ikke støtter pwm for viftestyring. Nå er Thinkpads meget godt støttet på linux, så det bør ikke være noe problem. Installer pakken thinkfan: # apt install thinkfan manual-siden gir deg en grei oversikt: https://manpages.debian.org/buster/thinkfan/thinkfan.1.en.html Du kan styre direkte via /proc eller /sys (mulig begge er der hos deg). Her har du en gjennomgang med /proc: http://www.thinkwiki.org/wiki/How_to_control_fan_speed Usikker på hvor mye apt setter opp for deg når du installerer, så mulig du må inn manuelt å legge til en del. Du finner pekere bant annet her her: http://x220.mcdonnelltech.com/ubuntu/ Kort fortalt, kan du legge inn og slå på kjernemodulen til thinkfan med (sjekk gjerne om det allerede er satt opp først): # echo "options thinkpad_acpi fan_control=1" > /etc/modprobe.d/thinkpad_acpi.conf # modprobe thinkpad_acpi # systemctl enable thinkfan.service Så kan du sjekke at den er satt opp til å starte ved oppstart: # nano -w /etc/default/thinkfan
 14. Del

  Den frie kafeen

  Vis oss output fra sensors
×
×
 • Create New...