Gå til innhold

Tråden for aktive kaffedrikkere!


Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en  

1 099 stemmer

  1. 1. Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en

    • "Espresso"
      123
    • Cappuccino
      137
    • Café au lait
      18
    • Café Latte
      120
    • Café creme
      4
    • Americano
      110
    • Caffé Macchiato
      17
    • Caffé mocha
      105
    • Caffé Ristoretto
      2
    • Caffé Corretto
      3
    • Ordinær filterkaffe
      346
    • Presskanne
      71
    • Annet (gjerne spesifiser type i tråden)
      47


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Kort spørsmål til kaffeekspertene her inne:

 

Er presskannekaffe ansett som dårligere kaffe en trakterkaffe?

Det er ganske forskjellige metoder med relativt store forskjeller i det endelige resultatet, og folk har vidt ulike preferanser. Selv synes jeg det er alt for lett å lage fæl kaffe på begge måtene, men med trakter går det mest på utstyret og med presskanne handler alt om å være nøye når du brygger. 

 

I praksis er trakterkaffe ofte ansett for å være dårlig fordi folk forbinder det med den dårlige trakteren på jobb som ikke har blitt renset på flere år og som stort sett brukes med ræva kaffe som er utgått på dato. Presskanne er sett på som litt mer fancy siden du må ha et minimum av interesse for å gidde å bruke den, men som sagt er det like fort gjort å lage svineri. Den største feilen jeg ser folk gjøre er å ikke bry seg om tiden og la kaffen trekke i 10-15 minutter før de serverer.

Endret av Han Far
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Uansett hvilken kvern du bruker så vil du få med noe fine partikler. Du kan evt. vurdere å filtrere den ferdig kverna kaffen. F.eks. med en sånn: https://www.kruveinc.com/products/kruve-sifter?variant=36162039559 (kjøp evt. den billigste).

 

Kjøpte en sånn for en måned siden og er så langt sånn passe fornøyd. Før måtte jeg ha en spesiell teknikk på Hario V60-en for å unngå overekstrahert kaffe, nå står jeg mye friere til å prøve forskjellige teknikker. Samtidig kommer en drøss med andre smaker frem når bitterheten blir nedtonet litt.

 

Selve produktet er dog utrolig klønete, har masse unødvendige deler og medfører ekstra kludder i hverdagen. Har derfor litt blandede følelser.

Endret av tommelfingerregel2
Lenke til kommentar

Eg ville heller lagt pengane i ei god kvern. Den er det viktigaste etter bønnene.

 

Eg har ikkje merka noko forskjell på den nyare Wilfa-kverna, så det er nok mykje det same.

 

Med ei Wilfa-kvern kan filtrering ha noko for seg sidan ein kan få 30% fine korn, men då ville eg heller kjøpt ei betre kvern med ein gang.

Lenke til kommentar

Finnes ikkje noko liste, men jo betre kvalitet, jo mindre er det å filtrere ut. Det betyr sjølvsagt ikkje at det ikkje er noko poeng i å filtrere når kvaliteten blir betre, men det er delte meiningar om resultatet. Nokon synest det blir betre etter filtrering, andre meiner ein mistar smak og kompleksitet.

 

Poenget mitt er at ei billig kvern vil kverne dårleg og føre til dårleg smak på kaffien. Derfor vil filtrering ha noko for seg. Med ei god kvern er kvaliteten god nok til at ein kan laga god kaffi utan filter.

Endret av Zeph
Lenke til kommentar

 

Kort spørsmål til kaffeekspertene her inne:

 

Er presskannekaffe ansett som dårligere kaffe en trakterkaffe?

Det er ganske forskjellige metoder med relativt store forskjeller i det endelige resultatet, og folk har vidt ulike preferanser. Selv synes jeg det er alt for lett å lage fæl kaffe på begge måtene, men med trakter går det mest på utstyret og med presskanne handler alt om å være nøye når du brygger.

 

I praksis er trakterkaffe ofte ansett for å være dårlig fordi folk forbinder det med den dårlige trakteren på jobb som ikke har blitt renset på flere år og som stort sett brukes med ræva kaffe som er utgått på dato. Presskanne er sett på som litt mer fancy siden du må ha et minimum av interesse for å gidde å bruke den, men som sagt er det like fort gjort å lage svineri. Den største feilen jeg ser folk gjøre er å ikke bry seg om tiden og la kaffen trekke i 10-15 minutter før de serverer.

Tusen takk for svar! Hvor lenge burde kaffen trekke? Jeg pleier å la denn trekke i ca 5 min, mulig jeg skaper fiender her inne nå :)

Lenke til kommentar

 

 

 

 

 

 

 

Jeg fikk teste ut Sette litt i går, og den kvernet veldig jevnt. Den er tung og kvalitetsfølelsen er mye bedre enn på bilder. Poenget med innebygget vektdosering er at selv om du justerer kverningsgrad så doserer maskinen likt. Dette er ikke tilfelle med timerdosering. Ingen dosering blir like bra som å veie bønnene før og etter kverning, men Sette virker å veie stabilt. Den innebygget vekten er fra Acaia, en meget velrenommert produsent av vekter til spesialkaffemiljøet. Det eneste aberet var at den groveste kverningsgraden er kanskje litt for fin. En tilpasset bryggeteknikk for håndbrygg er kanskje nødvendig.

 

Baratza har nettopp sluppet en grovere kniv til Sette.

https://www.baratza.com/product/sette-bg-coarse-cone-burr-holder/

Endret av intel_inside
Lenke til kommentar

Baratza har nettopp sluppet en grovere kniv til Sette.

 

https://www.baratza.com/product/sette-bg-coarse-cone-burr-holder/

 

He-he! Det var ikke uventet at Baratza klarte å fikse dette :-) Jeg har ikke prøvd, men bare sett det på YouTube hvor lett det er å løse knivene for rengjøring. Det ser ut som om kniven løftes ut som en kassett, og er det mulig å ha 2 kassetter med hver sin "kverningsgrad" har Sette blitt enda mer genial. Sparekontoen brenner!

Lenke til kommentar

 

Baratza har nettopp sluppet en grovere kniv til Sette.

 

https://www.baratza.com/product/sette-bg-coarse-cone-burr-holder/

 

He-he! Det var ikke uventet at Baratza klarte å fikse dette :-) Jeg har ikke prøvd, men bare sett det på YouTube hvor lett det er å løse knivene for rengjøring. Det ser ut som om kniven løftes ut som en kassett, og er det mulig å ha 2 kassetter med hver sin "kverningsgrad" har Sette blitt enda mer genial. Sparekontoen brenner!

 

http://www.home-barista.com/grinders/baratza-sette-coarse-burrs-t44895.html :-)

Lenke til kommentar

Positivt med betre kaffi tilgjengeleg for folk flest. Så lenge det er i bønneform spørs det kanskje kor mange som vil kjøpe som ellers hadde kjøpt Friele. Prisen vil òg ligge vesentleg høgare enn andre merker.

 

Eit anna spørsmål er om folk vil like den. Eg har møtt fleire som har vore på Tim Wendelboe og ikkje syntes det smaka noko som helst. Samanlikna med vanleg, sterk mørkbrent kaffi, gjerne eit halvt år gammal, er det ikkje like lett å fange opp smakane i kvalitetsbønner.

 

Eg ser ikkje for meg at den gjennomsnittlege hushaldning kjem til å kjøpe noko særleg, men dersom dei kan selje nok til å tene pengar på det, så er det absolutt positivt at brenneri får større marknadsandelar.

 

Kjøpte forresten Comandante MK3-kverna i går. Veldig nøgd med den så langt. Eg har Lido 3 frå før av, så det blir ikkje noko særleg forskjell i kvaliteten ut, men den er mindre og lettare.

Endret av Zeph
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...