Gå til innhold

Den frie kafeen


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Hvilke alternativer har jeg for overklokking i linux? Kjører stasjonæren på en grei klok fordi den i hovedsak brukes til spilling i win, men bruker den mer til "vanlig bruk" i linux nå, og da trengs jo ikke det.

 

Regner med cpufrequtils kan skru ned selve klokken, men så har man jo volten, FSB osv og da. Dette er jo noe man helst ikke vil tukle alt for mye med kun på lykke og fromme.

Lenke til kommentar

Finnes det noen mulighet for å sjekke at alle musikkfilene mine er funksjonelle? Hadde en liten hendelse med formatering av en disk og vil dobbeltsjekke om alle de gjenopprettede filene er 100% fine så jeg eventuelt kan rippe de ødelagte på nytt.

 

Er stort sett snakk om FLAC-filer, med et lite utvalg mp3 i tillegg :)

Lenke til kommentar

Jeg fikk nylig en ny bærbar i hende og trengte en enkel måte å klone den gamle harddisken på, heller enn å installere alt på nytt. (Ubuntu-installasjoner er svært flyttbare takket være glimrende autodeteksjon av maskinvare.) Slik gikk jeg frem:

 

dd er et kraftig kommandolinjeverktøy som leser fra og skriver til disker på lavnivå. nc, AKA NetCat, overfører data over nettverket. Alt som trengs er å kombinere disse: Den gamle maskinen leser data og sender dem til den nye, som i sin tur skriver dem til harddisken.

 

For å få nettverk, la jeg i all enkelhet en krysset TP-kabel (RJ45) mellom maskinene. Deretter startet jeg opp maskinene fra noen Ubuntu 10.04- og 10.10-CD-er jeg hadde liggende for å kjøre Linux uten å aksessere harddisken. Jeg valgte nødmodusen («recovery mode») fordi den stilte alle de riktige spørsmålene – hvilken IP-adresse maskinene skulle ha (192.168.1.10 og .11), hvorvidt filsystemet skulle monteres (nei) – før den overlot styringen til meg gjennom et enkelt, men kraftig rootshell.

 

På maskinen jeg skulle kopiere til, skrev jeg nå følgende:

 

nc -l -p 8888 | dd of=/dev/sda

Dette satte maskinen til å lytte på port 8888 og skrive alt den mottok derfra direkte til den nye harddisken, /dev/sda. Sterk kost! På maskinen jeg skulle kopiere fra, skrev jeg:

 

dd if=/dev/sda | nc 192.168.1.10 8888

Dermed begynte den gamle maskinen å lese fra harddisken, blokk for blokk, og sende alt sammen over til den nye.

 

Så var det bare å vente (den nye maskinen sluttet å lytte straks den gamle var ferdig med å sende). For min del tok dette 6 timer for 250 GB, altså ca. 12 MB/s. Ved å bruke bzip-komprimering og en fornuftig blokkstørrelse kan tiden halveres, avhengig av dataene som overføres;[1] hvis man har en maskin med rom for to harddisker, er dét naturligvis enda raskere. Søk ellers på «dd over netcat» og «dd over ssh» for mer info. (Den som ønsker et mer polert verktøy med GUI og fremdriftsindikatorer, kan kikke på Clonezilla eller PING, men også disse bruker dd i bunnen.)

 

Det slående med denne prosedyren er hvor enkel den er. dd leser fra og skriver til harddiskene, nc sender dataene over nettverket, og pipe-operatoren, |, kobler de to sammen. Dette er et elegant eksempel på «Unix power», hvor små og kraftige verktøy kombineres for å utføre større oppgaver.

 

Til slutt et stalltips til alle dual-bootere: lag en diskavbildning av Windows-installasjonen i Linux! dd, ntfsclone eller partimage gjør jobben. Straks Windows-installasjonen får et virus eller noe, som iallfall min gjør med jevne mellomrom, er det bare å gå inn i det friske Linux-systemet og gjenopprette avbildningen. Ingen bekymringer!

Endret av ....
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Elegant eksempel! Netcat og dd er to fantastiske verktøyt fra kommandolinja. Sjekk ut wikipedia artiklene på begge, de har en rekke eksempler på hvor kraftige disse to er. Piping er også et utrolig kraftig verktøy, mens resten av verden strever med hvordan prosesser kan snakke sammen har kommandolinja en utrolig enkel måte gjennom piping.

Lenke til kommentar

Lycantrophe, husk at disken du kopierer fra bør være mindre eller lik den du kopierer til. Partisjonstabellen blir med, så hvis diskene ikke er like bør du øke størrelsen på den siste partisjonen etterpå slik at du får utnyttet hele den nye disken. Dette kan enkelt gjøres med parted i etterkant.

Lenke til kommentar

Fra "man ps"

 

Note that "ps -aux" is distinct from "ps aux". The POSIX and UNIX standards require that "ps -aux" print all processes

owned by a user named "x", as well as printing all processes that would be selected by the -a option. If the user named "x"

does not exist, this ps may interpret the command as "ps aux" instead and print a warning. This behavior is intended to aid

in transitioning old scripts and habits. It is fragile, subject to change, and thus should not be relied upon.

 

Du finner forsåvidt svar på alle spørsmålene dine der, altså i manualen.

Lenke til kommentar

Noen som er interesserte i dingser, forskjellige typer hardware og slikt. Som sikkert flere har observert så kommer det ca. 100 tablets, nettfjøler for de som vil, på markedet i det kommende år. Noen som vet hvordan tilstanden for GNU/OSS er på disse. Andre linuxbaserte systemer enn android. Hvordan står det til med Meego? Touch-moduler for f.eks Debian/Ubuntu?

Lenke til kommentar

WeTab kommer med Meego, sist jeg sjkket (selv om de ike oppgir dette på sidene sine). Tableten skal fungere både med android-apps, Air-apps, java (mulig de med det mener android, men kan godt være den kjører en jre) og native linu apps. Men det er ikke mye håndfast derifra enda.

 

Notion Ink Adam hadde MeeGo på kartet tidligere, men vet ikke hvor det har blitt av, de kjører Android i første rekke. Synd, for på en 10" med Tegra2 kunne det vært kjekt med muligheten for mer "ekte" linux så den virkelig kunne få kjørt seg. I tillegg så medfører vel MeeGo at man får linuxkompatible 2d og 3d drivere, og det trengs virkelig. (Meego bruker X så vidt jeg huskr i hvert fall.)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...