Gå til innhold

Den Store Treningstråden! | Nybegynner? Se førstepost for kort innføring.


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Nokre interessante perspektiv og ting å tenke på som eg kom over. Eg fekk ein strekk eller noko sånt under markløft for 1.5 år sidan som endå ikkje er bra igjen. Fleire meiner at kroniske smerter over lang tid kan vere hjernen som lurer deg. Du har opplevd smerte i ein posisjon pga. noko du gjorde, og så har hjernen overbevist deg om at det er smerte der etterpå, sjølv om innflamasjonen eller reaksjonen i kroppen kanskje er over etter nokre veker eller månader. Det er hjernen som kontrollerer smertekjensla, ikkje nervene i kroppen. Under riktige (eller feil) forhold kan du havne i ein situasjon der kroppen er heilt fin, men du opplev smerte fordi hjernen trur det er sånn, eller prøver å beskytte deg ved å unngå ein posisjon eller rørsle.

 

Etter å ha gått med vond rygg alt for lenge gjekk eg til fysio og fekk den betre, men ikkje heilt. Eg gjekk ei stund til og vurderte legetime før eg bestilte time hos legen, og opplevde noko snodig. Dagane etter at eg hadde bestilt time, så kjentes ryggen mykje betre ut. Det kom tilbake igjen litt etter litt, men det opplevdes som om det at eg ikkje trudde det var noko feil som legen kunne gjere noko med, og at når eg først hadde bestilt time, så gav hjernen beskjed om at her var ingenting feil og smerten avtok. Eg opplevde det som at smerten forsvann og tenkte at eg ville ende opp med å gå til legen utan noko plager, eller at det vart så merkbart betre at det snart ville forsvinne.

 

Om det er mentalt eller eit faktisk fysisk problem veit eg ikkje, men det er interessant å lese om kva erfaringar folk har, kva statistikkane viser, og korleis kroppen kan lure deg.

 

Alan Thrall - I HURT MY BACK! What to do now

 

Austin Baraki - Starting Strength Aches and Pains

 

Mark Rippetoe (with Austin Baraki) - Back Pain and Back Strength

Endret av Zeph
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er vel en mulighet for at det er noe i det du sier. Jeg knakk et ribbebein for et år siden, og knebøy syntes jeg at jeg kjente i ryggen på venstresida etter det. Frontbøy var grusomt.
Men ene treneren sier plutselig en dag at jeg dro albuen inn mot kroppen under løft. Det merka jeg ikke selv. Jeg ANTAR at jeg forventa smerte og at ved å dra inn albuen så kom lats eller noe i klem og faktisk ga smerter/ubehag.
Jeg konsentrerte meg om å holde armen i rett posisjon og med det ga ubehaget seg umiddelbart.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Nei, har det stort sett motsatt :p

 

Men mentalt og mentalt.. Det styres av hormoner (ghrelin og leptin).. Feks hos overvektige er det vanlig at disse er dysfunksjonelle og nærmest konstant ligger på et nivå hvor man føler en grad av sult selv etter å ha spist.

 

Du har veldig mye lavintensitet kardio og langvarige treninger, det gjør jo både at du trenger mye mat og det blir mye tid/trening mellom måltidene.

I tillegg om du kjeder deg når du er hjemme er det lett å gå å tenke på mat selv om du kanskje ikke ellers ville følt behov for å spise.

 

Med tanke på denne månedlige hendelsen er jo den kjent for å kødde med hormonene, så da er det litt av hvert som påvirkes.

Lenke til kommentar

Det avhenger av studiedesignet. 

Til et slik formål så trenger man både direkte og indrekte analyser. For muskel tar man en biopsi, ofte av store muskelgrupper som eks quadtriceps. Så måler man bestemte metabolske anabole markører som er involvert i den muskulære proteinsyntesen, samt forsøk på å måle endringer i selve muskelcellen. Er den anabaole kaskaden stimulert? Ja - (Mtor Pathway). Måler vi biologiske forandringer i den stimulerte muskelen? Ja, men hvordan?

Isotopiske metoder er faire for å beregne muskel proteinsyntese (dyre). Amimosyren fenylalanin er en mye brukt metode siden denne er unik i den forstand at den ikke oksideres til energi ved et overskudd slik andre AS vil i muskelvev. Denne metoden baserer seg på hvor mye fenylalanin som blir tilført til kropp og hvor mye som tas opp i en gitt muskel, samt hvor mye som går ut igjen. Differansen mellom opptak og utskillelse kan fortelle om en potensiell muskelvekst ettersom ingenting av denne differansen har gått til oksidering inne i en muskel. Andre metoder er whole body protein turnover, denne måler total nettosyntese. Måling av myofibrille proteiner er kanskje den beste metoden siden denne måler endringer over tid. (Dette er en mer ressurskrevende metode ) Alle disse verktøyene samlet kan gi et fair bilde av hva som skjer inni en muskel.

Designmessig er det noe slikt : 
-(blir muskelen stimulert av mekanisk stress) ja 
-(får man tilføyd essensielle proteiner i riktig mengde) ja

Kontrollgruppe som gjør noe annet, dette for å se om effekten er tilfeldig eller ikke: 
- (blir muskelen stimulert av mekanisk stress ) ja
(-Får man tilskudd av proteiner) nei, placebo kan være karbohydrater, vann med smak etc. 

--> Statistisk analyse --> justere for ditt og hitt --> spytte ut en effektestimat for hvor stor forskjellene er, være obs over alle potensielle feilkilder som kan ha hatt innvirkning på resultatet (hvor hardt ble muskelen stimulert - hadde alle deltagerne 85 x rm1? Presset de seg? Fastet de begge to før forsøket? Hva er treningstatus for deltagerne? Og selvsagt valg av analysemetode, for dette avhenger av tilgang til forskningsinstrumenter, økonomi, dyktige forskere etc. 

Endret av Dukien
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Men mentalt og mentalt.. Det styres av hormoner (ghrelin og leptin).. Feks hos overvektige er det vanlig at disse er dysfunksjonelle og nærmest konstant ligger på et nivå hvor man føler en grad av sult selv etter å ha spist.

Ha i bakhodet at kroppen har en haug av metthet- og sulthormoner som alle fungerer samtidig. Insulin i seg selv er en meget potent metthethormon. Hjernen er med å bestemme nivået av hvor mye som skilles og her det mye som kan påvirke. Stadig  mer peker på at samspill mellom bakterier i tarm og hjernen, altså både biologiske og psykologiske faktorer som påvirker appetitt og vektregulering over tid. Utrolig facinerende spør du meg, at bakterier "kommuniserer" fra tarmene våre.  :o 

Endret av Dukien
Lenke til kommentar

Hvordan kan jeg dagen(e) før, forberede meg mest mulig til en kveld med 3-4 håndballkamper (korte kamper, men mye løping)? Bør jeg f.eks. pakke i meg masse karbohydrater dagen før, eller ha intervalltrening to dager før osv.? Hva kan jeg gjøre for å ha mest mulig energi/minst mulig melkesyre osv. denne kvelden med kamper?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...