Gå til innhold

Gratis strøm. Starte med mining?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Du bør i det minste informere vedkommende som skal betale strømmen at du skal drive med Mining. Hvis ikke så KAN du få deg en kjedelig overaskelse. Du vet at det trekker mye strøm og du skal utnyte det.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Avtaleloven

Sitat

§ 30.
Er en viljeserklæring fremkaldt ved svik fra den anden part, binder den ikke den som har avgit den. Det samme gjælder, hvis tredjemand har fremkaldt den ved svik, og den anden part kjendte eller burde ha kjendt forholdet.

Har den anden part svikagtig git urigtige oplysninger om omstændigheter, som kan antages at ha hat betydning for viljeserklæringen, eller har han svikagtig fortiet saadanne omstændigheter, ansees han for at ha fremkaldt erklæringen derved, hvis ikke det motsatte godtgjøres.

Så spørsmålet om det lønner seg kjem då også veldig ann på om den avtalen du har med tilgang til gratis straum fortsatt er gyldig. 

Det er sjølvsagt ikkje gitt at dette er svik, det kan være andre måtar å avtale tilgang til gratis straum på, men om dette er snakk om leige av bustad så vil nok mining ligge utanfor det vanlege bruksområdet til ein bustad og då er ikkje leigeavtalen nødvendigvis gyldig lenger om det ikkje har blitt avtalt at du skal ha eit straumforbruk utanom det normale. 

 

 

Alt det sagt så kjem det ann på omfanget. Om du miner litt om vinteren og bruker dette til oppvarming i staden panelovnar så blir det ingen praktisk forskjell på straumforbruket. Dette blir likevel såpass småskaladrift at det er ikkje enorme summar du kan opparbeide deg. 

I tillegg så kjem det sjølvsagt veldig ann på korleis verdien på bitcoin utvikler seg. 

 

Det korte svaret på om det lønner seg blir då at det må du rekne på. Kor mykje tenker du å investere i hardware? Kor mykje bitcoins vil du kunne mine pr dag/veke/måned? Kor lenge vil du kunne holde på utan ytterlegare investeringar? Kva kan du selge bitcoinen for? Og til slutt kva er straumprisen? (sjølv om det kanskje ikkje er relevant for deg akkurat no) . 

Lenke til kommentar

Det er nok sannsynlig at om du trekker vesentlig mer enn beregnet normalforbruk så risikerer du problemer. Til en normal leilighet går det normalt ikke mer enn 0,5 - 1+ Kw konstant annet enn til oppvarming på vinteren

Husk også at om du velger en dyr Antminer KS5 Pro så tar det ca et halv år før du har tjent inn verdien av hardware-prisen.

En annen ting er at den tar over 3Kw strøm (KS5 Pro) og bråker temmelig mye, så dette bør du også ha en god løsning for.

Lenke til kommentar

Selv med gratis strøm er det ikke sikkert dette blir den helt store businessen. Effektive minere er gjerne kostbare og støyende, og noe teknisk innsikt trenger man også. Hvis du har et par maskiner eller grafikkkort, for all del, sett de til å mine på nicehash. Hvis ikke, finn på noe annet. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er vel noen som skal betale strømmen du bruker. Kan være du får utleier på nakken om strømforbruket ditt går langt over normalen. Finner utleier ut at du driver med mining, vil du kunne få rettet erstatningskrav mot deg. Jeg er ikke en jurist, men vil tro en rettsinstans vil konkludere med at en leietaker ikke kan misbruke en leieavtale med fri strøm på denne måten, og dømme deg til å dekke utleierens ekstra utgifter til dette.

Det ryddigste her vil være at du informerer utleier om at du ønsker å starte med mining, men at du skal måle den ekstra strømmen du da bruker, og betale utleieren for dette.

Om du leier av en utleiegigant som for eksempel en studentsamskipnad så går det sikkert greit. De er fort for store til å bry seg om slikt, med mindre det blir helt galskap.

Endret av Kron
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

En KS5 pro ligger på rundt 425.000kr

Selv med gratis strøm vil den måtte stå å gå i nesten 500 dager før du går i pluss.

Det kan virke fristende å ha 3.2kw til å varme boligen på vinteren, men å håndtere dette på sommeren kan bli en aldri så liten utfordring.

For å ikke snakke om naboklager(ja, de støyer noe helt sinnsykt)

Lenke til kommentar
Kron skrev (20 timer siden):

Det er vel noen som skal betale strømmen du bruker. Kan være du får utleier på nakken om strømforbruket ditt går langt over normalen. Finner utleier ut at du driver med mining, vil du kunne få rettet erstatningskrav mot deg. Jeg er ikke en jurist, men vil tro en rettsinstans vil konkludere med at en leietaker ikke kan misbruke en leieavtale med fri strøm på denne måten, og dømme deg til å dekke utleierens ekstra utgifter til dette.

Dersom det er snakk om leige av bustad så er det heilt korrekt, eg vil som deg også anta at det er slik trådstarter har skaffa seg tilgang til gratis straum. Enten gjennom å leige ei hybelleilegheit med straum inkludert eller ved å bu på gutterommet der det er nokon andre som betalar straumen.

Det kan likevel være andre grunnar, som til dømes at trådstarter har leigd eit næringslokale med straumen inkludert. I slike tilfeller vil eit høgt straumforbruk være forventa og er såleis innbakt i husleiga. Då blir ikkje straumen eigentleg gratis, men det kan være utan ekstra kostnad for trådstarter å bruke straum dersom trådstartar uansett treng eit slikt næringslokale og har plass til ein mining-rigg.

Det finnes vel også nokre få gardar og liknande som frå gamalt av har avtale om gratis straum med sitt kraftselskap, ofte var det då avtalt evig tilgang på gratis straum mot at kraftselskapet fekk bygge kraftverk i elva på garden. Eg trur likevel at også disse avtalane berre gjeld grunneigarane (i dag ofte arvingane som bur på garden) slik at gratis straum ikkje blir overført til eventuelle eigarar.

Ei tredje forklaring på korleis ein kan ha tilgang til gratis straum utan at det er misbruk av ein avtale, er at det kan være at trådstarter skal leige ein bustad som har solcelleanlegg som av ulike grunnar ikkje kan koplast på straumnettet slik at den straumen som blir produsert av solcellene uansett må brukast opp til eit eller anna lokalt ettersom straumen då ikkje kan sendast ut på ledningsnettet. Kan kanskje være aktuelt dersom det er snakk om å leige ei hytte som ikkje er kopla til straumnettet i det heile tatt, men som er sjølvforsynt med straum frå solceller. I så tilfeller er straumen reelt sett gratis om ein leiger hytta og solcelleanlegget, og dersom solcellene har ein overproduksjon som gjer at ein kan køyre ein mining-rigg og fortsatt ha tilgjengelg straum til det mest nødvendige.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...