Jump to content

rv87

Medlemmer
 • Content Count

  11
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

17 :)
 1. Er trivselen 4/10 fordi jobben er kjedelig, eller fordi det er dårlig arbeidsmiljø? Om det er fordi jobben er kjedelig så ville jeg se om det er flere ting jeg kan lære meg, eller økt ansvar, for å gjøre den mer spennende. Om det er dårlig arbeidsmiljø så hadde jeg muligens byttet arbeid.
 2. I mitt hode så er bufferen en forsikring mot uforutsigbarhet i livet og dermed lar jeg den ligge på konto, istedenfor å investere den i markedet. Alle forsikringer koster penger, og i dette tilfelle er prisen at den mister kjøpekraft pg.a. inflasjon. En del opplevde å bli permittert samtidig som markedet gikk ned i starten av korona-krisen, og hva hjelper en buffer da når den er investert og er ned 40%. Denne buffer-situasjonen er plutselig blitt en del av krisen man står i. Bufferen skal gjøre krise-tider om til "meh, det går greit"-tider og da kan ikke den svinge i takt med markedet. Men utover bufferen er jeg en pådriver for at man bør investere!
 3. Når man har overskudd så har man 3 ting man kan gjøre, re-investere i bedriften, kjøpe tilbake aksjer, eller betale utbytte. Når det gjelder å re-investere i bedriften så kan man igjen skille mellom to ting: re-investere innenfor samme univers man opererer i, eller prøve å befeste seg innenfor et nytt univers. Sistnevnte er hva Berkshire har gjort da de i utgangspunktet regnes å drive innenfor forsikring, der ledelsen av Berkshire har brukt overskuddet til å gå inn i andre bransjer med å kjøpe eierandeler i selskaper. Dette er definitivt noe som ikke alle selskaper kan gjøre med like stor (eller noen) suksess. Når det gjelder å re-investere i samme univers som man opererer i, så er det ikke så lett om man har nådd punktet at man er markedsledende innenfor sin nisje. Eksempel her er Medtech selskap som er spesialisert innenfor et nisjeprodukt. Alternativet ledelsen har da er enten å gå inn i en annen del av universet og lage et nytt / forbedre et eksisterende nisje-produkt, eller å gi tilbake overskuddet sitt enten i form av aksjekjøp eller utbytte. Jeg vil ikke at de skal drive aksjekjøp dersom aksjeprisen er dyr, og de må være i stand til å bedømme om aksjen er dyr. Dette gjør at utbytte faktisk ikke alltid er så dumt, spesielt for oss private som nå har AKS og får utsatt skatt.
 4. Fiat er backet av nasjonens lover og regler, så det er alt annet enn tynn luft. Når vi ser på perspektivet til en individuell person så ville det være kjekt at vi ikke hadde noen inflasjon for da hadde pengene dine hatt samme kjøpekraft i dag som ett år fra nå. Når man istedenfor ser på det fra samfunnet sitt ståsted så er det veldig viktig at penger går i omløp, og en genial måte dette skjer på er gjennom inflasjon. Alle vet at det er dumt å la penger ligge i ro, så pengene blir brukt i samfunnet, enten det være til konsum eller investeringer. Når penger er i omløp så skaper dette jobber, produkter og tjenester i et samfunn, og da vil flere innbyggere kunne ta del i økonomien og markedet til et samfunn. Har du nok personer som ikke får ta del i økonomien så får du til slutt elendighet i landet, for alle. De fleste argument jeg leser / hører for kryptovaluta kommer fra personer jeg ikke synes forstår hensikten til penger i et samfunn. Og de fleste som kjemper for kryptovaluta høres mer ut som om de er der for å tjene penger fremfor å bruke det som penger.
 5. Problemet med shorting er at du leker katt og mus med markedet der det går ut på at du har stor nok pengesekk til å henge i med shorten din i håp om at pasienten (markedet) blir friskmeldt fra vrangforestillingen sin før du har tapt alle pengene dine. Det risikomomentet gjør at selv om man mener markedet er alt for høyt / i en boble, så er dette risikomomentet ved å shorte betydelig. Kapitalen din er tross alt verktøyet du trenger for å operere i markedet.
 6. Jeg har skumlest tråden og jeg føler Duke er inne på noe. BNP til et land består av produkter og tjenester som blir solgt som blir betalt enten i form av penger eller kreditt. For at kreditt skal bidra på samme måte til neste års BNP som i år så må den faktisk akselerere/øke mer enn innværende år. På ett eller annet tidspunkt i et gitt år så vil man nå punktet at kreditten akselererer saktere enn den har gjort, og vi vil da oppleve nedgang i BNP. Denne nedgangen fører med seg at flere blir arbeidsledige en periode, og folk begynner å prioritere å betale ned gjeld. Det politiske her kan gjøre utslag for hvor lenge dette vil vare. Jeg tror at har du en lang nok tidshorisont (10år+) så betyr timing veldig lite og det blir viktigere med tid i markedet. For å dra frem et eksempel som illustrerer dette: Du investerer 300.000kr i et selskap som betaler 2% utbytte av intradag kursen 1 gang i året. Etter 15 år så betaler selskapet fremdeles 2% utbytte av intradag kursen, men intradag kursen er 5 ganger høyere, og utbyttet du får utbetalt er nå på 10% av pengene du investerte Dette er en av de store godene av tid i markedet. Det er selvsagt en risiko med å investere i enkelt selskaper fremfor fond så her skal jeg ikke prøve å få folk til å ta mer risiko enn de vil eller tåler, men jeg synes dette illustrerer godt en av effektene av tid i markedet.
×
×
 • Create New...