Gå til innhold

Bør vi gå over til Euro?


Anbefalte innlegg

13 hours ago, GP950mAh said:

Full EMU membership is only open to EU member stateshttps://en.wikipedia.org/wiki/Euro_convergence_criteria

Noen mikrostater bruker likevel euroen selv om de ikke er EU-medlemmer, og det tolereres fordi de er for små til å påvirke valutakursen. For større land som Norge, må vi bli eu-medlemmer først.

Små land har langt større makt og innflytelse i EU enn størrelsen skulle tilsi, og det er helt bevisst slik EU er laget. Små land skal bli hørt og være med å bestemme i alle saker og ikke bli overkjørt av de store landene. De store landene har ikke flertall og kan ikke overkjøre oss her, og selv om de kunne det ville de ikke ønsket det, EU er tross alt et samarbeid som bygger på fellesskap og solidaritet hvor man finner frem til løsninger sammen.

Norges særstilling blir mindre og mindre med årene og vi må i større og større grad forholde oss til EU og vil påvirkes av det de vedtar og bestemmer ettersom de er vår klart største handelspartner. Når flere og flere av EU landene innfører euroen vil norsk konkurranseevne svekkes om vi fortsetter å stå utenfor.

Norske politikere bestemmer ikke valutakursen for den norske krona og har i liten grad innflytelse over den. Det har man sett mange ganger hvor den norske krona skifter verdi raskt om den blir utsatt for valutaspekulasjon.

Den økonomiske situasjonen i ett enkelt medlemsland har veldig lite å si for renta med mindre landet heter Tyskland, Frankrike, eller et av de 5-6 andre store landene i EU. Hvis Hellas kjører økonomien i grøfta (som har skjedd) så har det fremdeles veldig lite å for rentefastsettelsen i forhold til hva som er optimalt for Tysklands industri.

Norge er dessverre fremdeles så oljeavhengig at det er vanskelig å se for seg landets fremtid når det grønne skiftet begynner å få far på seg.

Kronas verdi er det den er fordi politikerne velger det. De har alle mulige virkemidler som de velger å ikke bruke fordi de ser fordelene ved at en svakere krone bedrer norske bedrifters konkurranseevne på en lignende måte som massive lønnskutt. Det er bare mye mindre synlig for "folk flest", ingen ville godtatt 50 % lønnskutt men 50% svakere krone er det færre som protesterer mot.

Endret av TAC-2
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
TAC-2 skrev (12 minutter siden):

Den økonomiske situasjonen i ett enkelt medlemsland har veldig lite å si for renta med mindre landet heter Tyskland, Frankrike, eller et av de 5-6 andre store landene i EU. Hvis Hellas kjører økonomien i grøfta (som har skjedd) så har det fremdeles veldig lite å for rentefastsettelsen i forhold til hva som er optimalt for Tysklands industri.

Som sagt settes renta i den europeiske sentralbanken av alle medlemslandene i eurosonen, ikke bare de store landene. De store landene kan ikke overkjøre de små her, i et forpliktende samarbeid har de heller ingen interesse i det, de ønsker at alle land skal bli hørt og ha medbestemmelsesrett. Slik er det også i EU.

TAC-2 skrev (14 minutter siden):

Norge er dessverre fremdeles så oljeavhengig at det er vanskelig å se for seg landets fremtid når det grønne skiftet begynner å få far på seg.

Verden rundt oss er godt igang med å fase ut gammeldags, skitten energi, og det vil gjøre norsk olje og gasseksport mindre verdt fremover. Så særstillingen vår er midlertidig, akkurat som ressursene den bygger på. Derfor er det på tide å tenke fremover, vi vet at våre naboland snart er inne i eurosonen, små land som Sverige vil følge andre små land som Finland inn, det vil påvirke Norge, selv om vi fortsetter å stå på gangen med lua i hånda, mens resten av europa sitter sammen og bestemmer politikken vi må forholde oss til.

TAC-2 skrev (16 minutter siden):

Kronas verdi er det den er fordi politikerne velger det. De har alle mulige virkemidler som de velger å ikke bruke fordi de ser fordelene ved at en svakere krone bedrer norske bedrifters konkurranseevne på en lignende måte som massive lønnskutt. Det er bare mye mindre synlig for "folk flest", ingen ville godtatt en 50 % lønnskutt men 50% svakere krone er det færre som protesterer mot.

Norske politikere kan indirekte påvirke kroneverdien gjennom statsbudsjettet, men har ingen direkte påvirkningskraft på den. En liten valuta som den norske krona er derfor svært utsatt for spekulasjoner og svingninger.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Skyldes ikke hele situasjonen med "Scandi-drakmer" i Norge og Sverige at de to landenes valuta er i såkalte flytende vekslingskurs som hadde i de siste tjue år dels kommet utenfor kontroll da etablerte markedsreguleringene var dels kuttet ut i kontrast til tidligere praksis?

Fram til 1992 hadde den norske valutaen nemlig alltid vært i fast vekslingskurs med større og mektigere valuta som dollar, pund og D-mark. Danmark i kontrast til Norge og Sverige valgt å fortsette med fast vekslingskurs, og dermed binder sin kroner med Euro. Men det hjelper ikke Danmark, deres økonomi er nylig meldt å ha kommet i "teknisk regresjon". De har samme utvikling som oss i Norge. 

Det vil dessuten ikke hjelpe ved å omgjøre beslutningen fra 1992, skifte ut Norsk Kroner med Euro eller fortsette dagens kurs i håp om at det vil løse seg, den tyske energipolitikken hadde skapt katastrofale tilstander ved at den dyttet hele huset ned som et resultat av Putins aggressivitet - og det kunne ikke ha hendt på et verre tidspunkt. EU hadde blitt innhentet av Kina og andre voksende økonomiske makter som raskt kunne dominere verdensmarkedet med høy realøkonomisk aktivitet, det vil si vareproduksjon, og disse hadde også kommet inn i fasen fra billigvareprodusentfasen til dyrevareprodusentfasen - dvs. fra u-land til i-land. Samtidig hadde realøkonomien kommet nedover, altfor mye hadde blitt utflagget/utkontraktert og konkurransepolitikken innad i EU hadde ikke tatt hensyn til at det er et meget varierte kontinent - mens kraftproduksjonen aktuelt er synkende. 

Alt blir dyrere, varer fra utenlandet bli for dyrt for et land som hadde høy kjøpekraft ved å ha sterk valuta mot svake valutaer, nå er dette forholdet ved å jevnes ut, og plutselig begynner de sterke valutaene å justeres nedover, med prisstigning som resultat. Det blir ikke bedre av langvarige tørke og klimaendringer som påvirker landbruket slik at landbruksprodukter i alt fra egg til tømmer påvirkes i negativ betydning. Norge hadde en sterk realøkonomi i 1992, dette er ikke lenge til steds i dag i 2023, altfor mye har blitt lagt ned eller utflagget og det hadde oppstått en for sterk oljeavhengighet samtidig som EØS hadde gjort at et enormt marked med bedre og billige varer som forbrukslån bli tilgjengelig. 

Et voldsomt forbruksorgie ble resultatet gjennom EØS/EU. Dette var mulig så lenge det var høy kjøpekraft. Nå er kjøpekraften blitt krympet, og Norges viktigste fordel, billig strøm, har forsvunnet slik at en avindustrialisering og nasjonal ruin kan bli en realitet i 2024-2030. EU er fallende, og vi er med i fallet. "Det grønne skiftet" er ved å bli en krise fordi en avgiftspolitikk ved å tvinge på plass avgiftsposter på folk og selskap har skapt uforutsette konsekvenser, spesielt etter energikrisen har sendt Vesten ut i en levekostnadskrise for folk flest. Samtidig satser man på feil hester. Dessuten hadde staten avgitt for mye av sine fullmaktmandatene fra eldre tid, slik at markedskreftene og makroøkonomiske svingninger er ikke underlagt politisk kontroll.

Vi er i en nedgangstid, og dette bunnet i forhold som hadde bygd seg opp i tretti år. 

  • Liker 4
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Hvis vi går over til Euro, vil det i hvert fall være et historisk dårlig tidspunkt å gjøre det på. Men ingen tvil om at Norge trenger en politikk som sikrer stabil valuta. I første omgang bør det være et mål om å styrke den norske valutaen, for eksempel etter et fast mål etter euro eller dollar, eller begge for den saks skyld, for deretter å forsvare den. Slik det er nå, spytter man på norske arbeidstakere, som i realiteten har samme inntekt målt i dollar som for 15 år siden. En norsk gjennomsnittslønn tilsvarte ca 50 000 dollar på midten av 2000-tallet, og det gjør den den dag i dag. Justert for inflasjon, kan man lure på om nordmenn har bedre kjøpekraft nå enn de hadde for 15 år siden. Slik det er nå, hadde det nesten vært bedre om man brukte av tilgjengelige midler innenfor handlingsregelen til å brenne norske kroner enn å sause de bort.

For å styrke norske kroner, trengs det handlekraft. Jeg ser to muligheter til strakstiltak: Det ene er å kutte handlerom innenfor handlingsregelen til krona har en fornuftig kurs igjen (8-10 mot Euro og 8 mot Dollar). Det andre er skattelette til de store lokomotivene i norsk økonomi. Det er helt tullete å ikke skulle utnytte potensialet for olje, gass og havbruk til det fulle nå når vi kan. Skatteletten kan godt være generell, men å sause bort milliarder på flyselskaper i trøbbel og på batterifabrikker som ikke produserer batterier, det kan vi bare slutte med med en gang. Skal vi bruke penger, må disse komme fra et sted, og da kan ikke Nav og skattefunn være bærebjelkene i norsk økonomi.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
trikola skrev (4 timer siden):

Jeg har lagt merke til at svenske krona fortsatt står i omtrent 1 til 1 mot norske. Kanskje noen fjerne investorer ikke ser forskjellen - er jo en kjent sak at man noen steder tror at Norge er hovedstaden i Sverige eller omvendt.

Tror nok de vet forskjellen...men det viser vel svenskenes fordel med EU medlemskap, uten å engang låse mot Euro

Lenke til kommentar
GP950mAh skrev (3 timer siden):

 

Små land har langt større makt og innflytelse i EU enn størrelsen skulle tilsi, og det er helt bevisst slik EU er laget. Små land skal bli hørt og være med å bestemme i alle saker og ikke bli overkjørt av de store landene. De store landene har ikke flertall og kan ikke overkjøre oss her, og selv om de kunne det ville de ikke ønsket det, EU er tross alt et samarbeid som bygger på fellesskap og solidaritet hvor man finner frem til løsninger sammen.

 

Godt noen setter seg inn i sakene...som sagt...få nisseluen opp av pannen så dere ser klart..

  • Liker 1
Lenke til kommentar
3 hours ago, TAC-2 said:

Kronas verdi er det den er fordi politikerne velger det. De har alle mulige virkemidler som de velger å ikke bruke fordi de ser fordelene ved at en svakere krone bedrer norske bedrifters konkurranseevne på en lignende måte som massive lønnskutt. Det er bare mye mindre synlig for "folk flest", ingen ville godtatt en 50 % lønnskutt men 50% svakere krone er det færre som protesterer mot.

En annen fordel med svak krone (fra et politisk ståsted) er at oljefondet øker i kroneverdi, og man får dermed mer penger til alskens "gode formål". 

 

3 hours ago, GP950mAh said:

Norske politikere kan indirekte påvirke kroneverdien gjennom statsbudsjettet, men har ingen direkte påvirkningskraft på den. En liten valuta som den norske krona er derfor svært utsatt for spekulasjoner og svingninger.

De kan også påvirke verdien via skatte- og næringspolitikk. Kapitalflukt fører til mindre etterspørsel og dermed lavere kronekurs.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Deechon skrev (7 timer siden):

Siden kronen er så svak og fremtiden ikke ser så lys ut for dyrtidens slutt så har det begynt å komme frem ulike forslag i media om at vi kanskje burde forlate kronen og gå over til euro. Hva tenker dere om dette?

Finland bruker jo i dag bare Euro, og Danmark sin Krone følger Euroen tett. Kanskje vi burde gjøre det samme?

Uten å ha lest noen av de andre svarene du har fått (enda) så er mitt svar et klart og tydelig JA, det burde vi. Men det kommer nok dessverre ikke til å skje. Ikke på lang tid enda hvertfall... :wallbash:

Lenke til kommentar
TAC-2 skrev (12 timer siden):

 

Kronas verdi er det den er fordi politikerne velger det. De har alle mulige virkemidler som de velger å ikke bruke fordi de ser fordelene ved at en svakere krone bedrer norske bedrifters konkurranseevne på en lignende måte som massive lønnskutt. Det er bare mye mindre synlig for "folk flest", ingen ville godtatt en 50 % lønnskutt men 50% svakere krone er det færre som protesterer mot.

At befolkningen opplever en fattigdomsbome i "verdens rikeste land" synes nå jeg er ganske så uforståelig. Folk har nok ikke sett den virkelig store effekten ennå før flere og flere skal gå til innkjøp av nye importerte forbruksvarer som man jo trenger og opplever at de ikke lenger har råd.

 

GP950mAh skrev (12 timer siden):

 

Verden rundt oss er godt igang med å fase ut gammeldags, skitten energi, og det vil gjøre norsk olje og gasseksport mindre verdt fremover.

Tja, stemmer det for hele verden rundt oss eller primært bare vestlige land? Kina og India åpner jo nye kullkraftverk hver uke. Og "det grønne skiftet" har begynt å slå sprekker i flere vestlige land; Norge fremstår nå som et av de mest fanatiske som vil være best i klassen til tross for at vi allerede er et av de, om ikke mest grønne land i verden.

GP950mAh skrev (12 timer siden):

Det er riktig, og det blir tolerert av EU, selv om de egentlig ikke har lov til det. Begge landene ønsker EU-medlemskap og har søkt om det og vil trolig bli medlemmer i fremtiden.

Men det går an å binde den norske krona til euro uten å være medlemmer.

 

JK22 skrev (9 timer siden):

 

Det vil dessuten ikke hjelpe ved å omgjøre beslutningen fra 1992, skifte ut Norsk Kroner med Euro eller fortsette dagens kurs i håp om at det vil løse seg, den tyske energipolitikken hadde skapt katastrofale tilstander ved at den dyttet hele huset ned som et resultat av Putins aggressivitet - og det kunne ikke ha hendt på et verre tidspunkt.

Samt deres egen og frivillige stupide beslutning om å avvikle kjernekraften. Ellers mye rett i det du skriver.

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Morromann skrev (1 time siden):

Tja, stemmer det for hele verden rundt oss eller primært bare vestlige land? Kina og India åpner jo nye kullkraftverk hver uke. Og "det grønne skiftet" har begynt å slå sprekker i flere vestlige land; Norge fremstår nå som et av de mest fanatiske som vil være best i klassen til tross for at vi allerede er et av de, om ikke mest grønne land i verden.

Kina har de samme forpliktelsene som oss til å fase ut skitten energi og redusere klimautslippene og ventes å redusere sine utslippe fra og med slutten av 20-tallet. Norge gjennomfører våre forpliktelser og det er bra, vi er ikke de eneste som kutter utslippene, dette er en dugnad hele verden deltar i for å redde jorda vi bor på.

Morromann skrev (1 time siden):

Men det går an å binde den norske krona til euro uten å være medlemmer.

Det vil være bedre enn slik det er idag, men gir oss ikke medbestemmelsesrett eller innflytelse.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
17 minutes ago, GP950mAh said:

Kina har de samme forpliktelsene som oss til å fase ut skitten energi og redusere klimautslippene og ventes å redusere sine utslippe fra og med slutten av 20-tallet. Norge gjennomfører våre forpliktelser og det er bra, vi er ikke de eneste som kutter utslippene, dette er en dugnad hele verden deltar i for å redde jorda vi bor på.

Ingenting tyder på at Kina har noen planer om å overholde sine forpliktelser. 

 

1 hour ago, Morromann said:

Tja, stemmer det for hele verden rundt oss eller primært bare vestlige land? Kina og India åpner jo nye kullkraftverk hver uke. Og "det grønne skiftet" har begynt å slå sprekker i flere vestlige land; Norge fremstår nå som et av de mest fanatiske som vil være best i klassen til tross for at vi allerede er et av de, om ikke mest grønne land i verden.

Først og fremst noe vi styrer på med i Europa. Og når man ser resultatet her er det nok heller tvilsomt at vi er noe forbilde til inspirasjon for resten av verden.

  • Liker 6
Lenke til kommentar
9 minutes ago, Smule8o said:

Ingenting tyder på at Kina har noen planer om å overholde sine forpliktelser.

Kina er vel det land som installerer mest solcelle energi i verden: https://www.investopedia.com/articles/investing/092815/5-countries-produce-most-solar-energy.asp

Quote

China leads the world as the top producer of solar energy, installing more than 48 GW of photovoltaic (PV) capacity in 2020. The EU, the United States, Vietnam, and Japan are ranked as top solar producers.

 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
9 minutes ago, trikola said:

Kina er vel det land som installerer mest solcelle energi i verden: https://www.investopedia.com/articles/investing/092815/5-countries-produce-most-solar-energy.asp

 

Ja, de installerer (i deb store sammenhengen) litt PV for å late som. Men utslippene øker.

https://energyandcleanair.org/analysis-chinas-co2-emissions-in-q2-2023-rebound-to-2021s-record-levels/

Edit: et annet moment ved solcelleutbyggingen deres er hvor mye produksjon den faktisk vil gi i praksis. Tett befolkede områder i Kina har minimalt med solskinn (takket være enorme mengder smog fra kullkraft og industri)

Endret av Smule8o
  • Liker 5
Lenke til kommentar
1 hour ago, GP950mAh said:

Kina har de samme forpliktelsene som oss til å fase ut skitten energi og redusere klimautslippene og ventes å redusere sine utslippe fra og med slutten av 20-tallet. Norge gjennomfører våre forpliktelser og det er bra, vi er ikke de eneste som kutter utslippene, dette er en dugnad hele verden deltar i for å redde jorda vi bor på.

Det vil være bedre enn slik det er idag, men gir oss ikke medbestemmelsesrett eller innflytelse.

Å tro at Kina bryr seg om detta forbanna direktivet fra FN er usedvanlig innbilsk når de driver med massemord av sine egne folk(Uighur Muslimer i Xinjiang regionen) og har konsentrasjonsleirer.

https://www.bbc.com/news/world-asia-china-22278037

Kina er det mest autoritæret landet i verden, ved siden av Nord-Korea, og de gir totalt faen i menneskerettigheter. Og det å tro at de bryr seg overhode om denna klima fanatismen som vi ser her i Vesten er på det beste tullete.

Endret av Yakamaru
  • Liker 6
Lenke til kommentar
Yakamaru skrev (48 minutter siden):

Å tro at Kina bryr seg om detta forbanna direktivet fra FN er usedvanlig innbilsk når de driver med massemord av sine egne folk(Uighur Muslimer i Xinjiang regionen) og har konsentrasjonsleirer.

https://www.bbc.com/news/world-asia-china-22278037

Kina er det mest autoritæret landet i verden, ved siden av Nord-Korea, og de gir totalt faen i menneskerettigheter. Og det å tro at de bryr seg overhode om denna klima fanatismen som vi ser her i Vesten er på det beste tullete.

Kina bryr seg, de er et av landene som bygger ut mest ren,grønn fornybar energi som skal erstatte gammeldags, skitten olje og gass. Forpliktelsene deres er å redusere utslippene fra og med 2030 og de har en målsetning om å bli klimanøytralt i 2050. Så det er ikke bare Norge og europa som jobber for å redde jordkloden og menneskeheten, det er en verdensomfattende dugnad.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, GP950mAh said:

Kina bryr seg, de er et av landene som bygger ut mest ren,grønn fornybar energi som skal erstatte gammeldags, skitten olje og gass. Forpliktelsene deres er å redusere utslippene fra og med 2030 og de har en målsetning om å bli klimanøytralt i 2050. Så det er ikke bare Norge og europa som jobber for å redde jordkloden og menneskeheten, det er en verdensomfattende dugnad.

Pfffft, nei. De bryr seg ikke. De bryr seg ikke overhode. Hvis du tror at et land som har konsentrasjonsleirer, påtvunget sterilisering og/eller giftemål for å utrydde Uighur muslimer og andre "feile" mennesker bryr seg om hva disse tullingene i FN sier så er du innbilsk. FN har null makt eller for den saks skyld ingenting de kan gjøre utenfor å sende Whinnie the Pooh et "strongly worded letter of condemnation".

https://energyandcleanair.org/publication/china-permits-two-new-coal-power-plants-per-week-in-2022/

  • Liker 3
Lenke til kommentar
2 hours ago, GP950mAh said:

Kina bryr seg, de er et av landene som bygger ut mest ren,grønn fornybar energi som skal erstatte gammeldags, skitten olje og gass. Forpliktelsene deres er å redusere utslippene fra og med 2030 og de har en målsetning om å bli klimanøytralt i 2050. Så det er ikke bare Norge og europa som jobber for å redde jordkloden og menneskeheten, det er en verdensomfattende dugnad.

Xi's gode venn Putins Russland hadde også forpliktet seg å garantere for Ukrainas territoriale integritet. Vi så nå hvor mye det var verdt i praksis. At folk tror på lovnader fra de er for meg et mysterium.

De bygger som vist over her også ut mer kullkraft i et forrykende tempo. Eneste grunnen til at de bygger ut så mye sol er nok å sørge for at solcelle-industrien deres er lønnsom og dermed kan utkonkurrere tilsvarende usubsidiert industri i vesten. Og kanskje at en viss menge rett og slett er lønnsomt.

Lenke til kommentar
Yakamaru skrev (45 minutter siden):

Pfffft, nei. De bryr seg ikke. De bryr seg ikke overhode. Hvis du tror at et land som har konsentrasjonsleirer, påtvunget sterilisering og/eller giftemål for å utrydde Uighur muslimer og andre "feile" mennesker bryr seg om hva disse tullingene i FN sier så er du innbilsk. FN har null makt eller for den saks skyld ingenting de kan gjøre utenfor å sende Whinnie the Pooh et "strongly worded letter of condemnation".

https://energyandcleanair.org/publication/china-permits-two-new-coal-power-plants-per-week-in-2022/

Irrelevant for hvordan de møter klimakrisen. Kina har ratifisert Paris-avtalen som er en bindende avtale og har vist at de vil følge opp sine forpliktelser ved å bygge ut store mengder ren, fornybar energi som skal erstatte olje, gass og kull.

Smule8o skrev (24 minutter siden):

Xi's gode venn Putins Russland hadde også forpliktet seg å garantere for Ukrainas territoriale integritet. Vi så nå hvor mye det var verdt i praksis. At folk tror på lovnader fra de er for meg et mysterium.

De bygger som vist over her også ut mer kullkraft i et forrykende tempo. Eneste grunnen til at de bygger ut så mye sol er nok å sørge for at solcelle-industrien deres er lønnsom og dermed kan utkonkurrere tilsvarende usubsidiert industri i vesten. Og kanskje at en viss menge rett og slett er lønnsomt.

Kina viser at de følger opp sine forpliktelser i Paris-avtalen ved å bygge ut store mengder fornybar energi og har satt et mål om å bli klimanøytrale i 2050. Utbyggingen av nye kullkraftverk erstatter gamle kraftverk som legges ned og er midlertidige frem til Kina kan bygge ut nok ren, grønn, fornybar energi til å fase ut kullkraft helt.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...