Gå til innhold

Stekeovn tar sikringen


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Har du koblet støpselet til ovnen selv? Eller kom den med ferdig stikk som bare var å koble rett til et uttak? Hvis førstnevnte bør du så absolutt sjekke koblingen din to ganger til. Egentlig er du vel i så tillfelle i grenseland for hva du bør gjøre selv. Spesielt siden du selv sier du ikke er kyndig på området. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ser ut som feilmerking i skapet, i tillegg til at vi hadde brukt støpselet til stekeovnen på kursen til mikroovnen (som egentlig er 10 A) og motsatt (de står rett ved siden av hverandre) . Har kobla om nå og tester igjen. 

Endret av fleur
  • Liker 1
Lenke til kommentar
fleur skrev (18 minutter siden):

Nå testet vi på nytt til sikringa gikk. Her er et bilde 

Dette er ikke jordfeil, det er overbelastning.

Ser ut til at du har koblet komfyren til feil kurs, vernet som har løst ut er 10 A, komfyren må ha 16. Ifølge din kursfortegnelse er komfyrkursen 9, ikke 7.

Endret av zanta
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Svein M skrev (7 minutter siden):

Er det ikke komfyr støpsel og plugg som brukes?

Er det en ovn for 10 eller 16 A sikring?

Etter det jeg kunne finne på elkjøp så er det Schuko-/Gardy støpsel med jord, og 16A (3600Watt)

Så du må bruke en kurs med 16 A sikring.

Endret av Svein M
Lenke til kommentar
jstensli skrev (1 time siden):

Stikk til komfyr burde ikke kunne brukes på vanlig stikk.

Det er helt normalt. Svært mange norske hus har akkurat den løsningen. Mange forveksler innbyggingskomfyr uten platetopp med frittstående komfyr med platetopp. Det er de med platetopp som krever en spesiell komfyrstikk eller direkte tilkobling (ikke stikk). I nyere elektriske anlegg (nye hus etter 2010-ish om jeg husker rett) er det krav om direkte tilkobling for komfyrer uten platetopp. Konkret: Ting varmtvannsberedere med over 2kW 1,5kW skal ikke ha stikk, men direkte tilkobling, i elektriske anlegg bygget etter 2010-ish. Kravet er ikke tilbakevirkende så det er fullt lovlig å bruke stikk dersom det elektriske anlegget er fra før den tid. Merk at komfyren ikke regnes som en del av det elektriske anlegget så bytte av komfyr utløser ikke det kravet. Å bytte sikringsskap utløser heller ikke det kravet.

Svein M skrev (1 time siden):

Er det ikke komfyr støpsel og plugg som brukes?

Er det en ovn for 10 eller 16 A sikring?

Nei, komfyrstikk brukes til platetopper eller frittstående komfyrer med platetopp. Denne har ikke platetopp.

Trådstarter har normalt komfyren (fortsatt uten platetopp) koblet til kurs 9, en 16 A kurs. Da gikk sikringa. På oppfordring til å teste med en annen kurs prøvde trådstarter komfyren på kurs 7, en 10A-kurs. Da gikk selvsagt sikringa ettersom ovnen krever 16A kurs og ikke kan justere ned maks effekt (jeg skumleste bruksanvisninga og fant ikke en sånn innstilling, som finnes på noen andre komfyrer).

Endret av Simen1
korrigert
Lenke til kommentar
fleur skrev (5 minutter siden):

Stemmer, kurs 7 var mikro og 8 ovn. Hadde bytta de om. Nå har ovnen stått på i 30 min uten å slå seg av så ser ut som problemet er løst 😀 Tusen takk for all hjelpen, uten dere hadde vi bare antatt at ovnen var problemet 

Men du har vel fortsatt et problem hvis du kan bytte mellom disse kontaktene. Da har du feil kontakt på kursen for komfyr.
 

Lenke til kommentar
Jalla21 skrev (4 minutter siden):

Men du har vel fortsatt et problem hvis du kan bytte mellom disse kontaktene. Da har du feil kontakt på kursen for komfyr.

Jeg tipper de plugget komfyren i en stikk over benken siden den bak komfyren eller kanskje under sokkellista er vanskelig tilgjengelig. Altså god gammeldags brukerfeil. Det kan være lurt å bruke merkemaskin til å merke stikkontaktene med "til mikro" og "til komfyr" eller bare "kurs 7" osv. for å redusere sannsynligheten for brukerfeil.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Vi brukte tydeligvis en 10A kurs hele tida. Når vi bytta til 16 A (som mikroen sto på) ble det riktig. Så altså en kombo av brukerfeil og feilmerking i skapet. Så vi kommer til å merke det riktig i skapet nå, + skrive på stikkene hvilken som er til ovn og hvilken som er til micro

  • Liker 7
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
19 minutes ago, Simen1 said:

Konkret: Ting med over 2kW skal ikke ha stikk, men direkte tilkobling, i elektriske anlegg bygget etter 2010-ish

Dette gjelder vel kun varmtvannsbereder såvidt jeg vet. Boliger i dag installeres med schuko stikk og 16 ampere kurs på stekeovn. Mange stekeovner har dessuten ikke større effekt enn 2000-2500 watt. Og full effekt er sjelden langvarig på disse, når man har fått 200-250 grader inne i ovnen går det sikkert ikke mer enn 500 watt for å holde den tempen etter den har blitt varm. Jeg har aldri sett en vanlig stekeovn med fast tilkobling, og jeg har sett ganske mange. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...