Gå til innhold

Hvordan fikser vi fruktbarheten?


Anbefalte innlegg

40 minutes ago, Subara said:

Kan virke som at man tidlig vet om man ønsker seg barn eller ikke, mens noen aldri får det behovet. Å lage mini-utgaver av seg selv. For det er av egoistiske grunner man får barn, ikke i et samfunnsperspektiv.

Tenker at det er få som angrer på at de fikk barn, selv om de i utgangspunktet ikke ville ha barn. Det er også kjærlighetsfemmende.

En del forhold avsluttes fordi man er uenige om saken.

Kultur kan ha stor påvirkning på ønske om å få barn. Hvis de fleste rundt deg er ikke interesset, så er det også større sjanse for at du ikke er interessert, fordi du kan ikke reise rundt med dine barneløse kompiser med barn. Barneløshet smitter og vi har absolutt behov for at andelen som er frivilig barneløse er lav.

 

Quote

Forstod ikke regnestykket.

Som jeg skrev i forrige innlegg, tror jeg han støtter seg på SSBs befolkningsframskrivinger, som du kan finne her. Middelsscenarioet forventer at fruktbarheten øker til 1.71 og med innvandring så er det omtrent det samme som 2.0 uten innvandring. Det er årsaken til at forholdet blir omtrent det samme som en fruktbarhet på 1.9.

Jeg finner ikke konklusjonen hans i SSBs lavscenario, så jeg antar at han sammenligner høyscenarioet med middelsscenarioet. Problemet med å gjøre dette er at SSB forventer en kraftig økning i begge scenarioer og en urealistisk lav andel frivillig barnløshet. Det beviser på ingen måte at frivillig barnløshet er uproblematisk, og han er enten en idiot eller en løgner, mest sannsynlig det siste.

Endret av Camlon
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Sjørøver skrev (På 24.3.2024 den 11:36 PM):

Om en kunne leve et akseptabelt liv med mor i 40% stilling så hadde det vær mye lettere med flere barn. 

Sorry, men for en fjern tankegang. Hvorfor skal mor ned i stilling? Sånn at hun skal være økonomisk avhengig av en mann? Hvorfor kan ikke mannen ned i stilling, eller enda bedre, hvis de ikke greier å være begge i full stilling samtidig med mange barn (som ganske mange  faktisk greier helt fint) så kan begge gå bittelitt ned i stilling (kanskje til 70- 80 %) fremfor at det alltid er kvinnen som skal være økonomisk taper.  

  • Liker 4
Lenke til kommentar
angstfull skrev (50 minutter siden):

50% skatt til alle som ikke får minimum 3 unger og tvangsflytting til Finnmark med  forbud mot å bosette seg sør for Alta til de har fått 3 unger.

Jeg regner med at staten sørger for villige kvinnfolk som jeg kan lage unger med 😚 Er ikke helt sikker på om du får med deg ottar å gjengen på dette forslaget, men det fins nok en del incels som støtter det 100% 😉

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Camlon skrev (3 timer siden):

For at holdningskampanjer skal være effektive, må de nå ut til folk der de er. Folk sitter på mobilen i timesvis, mens plakater på t-banen får bare et kort blikk. Vi har allerede en kanal som heter NRK, og det er allerede mulig med holdningskampanjer på sosiale medier gjennom annonser, så dette er ikke noe nytt. Forskjellen er at staten skal ikke betale sosiale medier for å spre holdningskampanjer, og de skal forekomme minst like ofte som man ser reklamer.

Det er heller ikke så urealistisk som du tror. Det er allerede land utenfor Vesten som har innført noe lignende, og flere og flere snakker om å regulere sosiale medier. Med fremtidens AI kan hvem som helst lage millioner av falske brukere for å spre sitt budskap så vi vl komme til å trenge reguleringer.

Selvfølgelig kan det hende at et politisk parti sprer et budskap jeg ikke er enig i. Det må jeg tåle, og det er uansett ikke verre enn når partier innfører lover jeg er uenig i eller når private selskaper justerer algoritmene for å spre et budskap de støtter.

 

Mange enslige bor i større boliger enn de trenger. Villaene du ser rundt om i Oslo er ofte bebodd av enslige eller par med voksne barn. De har ikke behov for så mye plass, mange av rommene blir aldri brukt, men økonomisk sett vil de tape på å selge på grunn av norske skatteregler.

Og vi skal gi penger til single? Dette er nok et forslag fra deg som vil redusere fruktbarheten. Dessuten er det ingen stordriftsfordeler, fordi et par med to barn må fordele inntekten sin på fire personer, mens enslige trenger bare å forsørge seg selv. Og mange voksne uten barn bor sammen med sine foreldre, med en venn eller en partner, og de vil oppleve de samme stordriftsfordelene uten noen av kostnadene for å oppdra barn.

Det er ikke noe vanskeligere enn å kjøre en kronerulling hvis man vil ha slike annonsekampanjer. Det er mange som annonserer via SoMe allerede, og det er ingen grunn til at noe som dette skulle tvinges gjennom som et gratistiltak. Disse andre landene du (ikke) nevner, har neppe vestlig demokrati, heller - og å få det innført her skal ekstremt mye til. Det er uansett et elendig forslag når det baserer seg på å eliminere alt vi har av eiendomsrett i dette landet for å spre statlig propaganda. Jesus!

Mange barnefamilier bor i større boliger enn de trenger, også. Jeg bor i en sokkel på 40 kvadrat med en liten sovealkove, og en barnefamilie trenger ikke noe mer enn dette + 10-12 kvadrat ekstra per eget soverom. Likefullt ser du jo mange boliger som er langt større enn regnestykket 40+12x, hvor x er antall personer i husstanden. Hvorfor? Fordi "behov" er individuelt, noen trenger en god del plass til f.eks. hobbyvirksomhet.

Vi kan godt gi penger til single. Det har ingenting med fruktbarhet å gjøre, men single har det langt vanskeligere med å f.eks. komme inn på boligmarkedet fordi familier har enorme fordeler i at de ikke trenger flere bad, kjøkken osv. Det hadde vært fint med et singelfradrag på skatten, så man kunne nærme seg den samme økonomien som familier nyter godt av. Det er heller ikke sånn at folk dater for å slippe å bo trangt, ei heller stemmer det at folk lager barn for å slippe å bo trangt. Det er søkt å tro at dette skulle gjøre det mindre gunstig å få barn, for dem som faktisk vil ha barn.

Voksne fordeler ikke inntekten sin på barna, barna koster en liten del av det. Stordriftsfordelene med å bo flere sammen, er i praksis verdt i alle fall to barn. Spesielt om de kommer med nok mellomrom til at man kan drive gjenbruk av det man kjøper til den førstefødte ved gitte aldre.

De som har det økonomisk gunstigst er åpenbart dem som bor sammen uten barn, men det må være lov å benytte seg av den muligheten uten å bli straffet for det økonomisk, også.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
VifteKopp skrev (2 timer siden):

Vi så senest i fjor at flere utbyggingsselskaper satte prosjekter i Oslo på vent, fordi lønnsomheten var blitt for lav. Det var fremdeles boligmangel i byen, vel og merke, men utbyggerne ville naturligvis vente til de kunne tjene mer penger under høyere priser.

Dette er en markedssvikt, og belyser hvorfor skiftende byråder og regjeringer aldri klarer å bygge nok boliger uansett hvor flinke de er til å regulere og avbyråkratisere prosessene. 

Så for å bygge nok boliger så det utgjør en reell forskjell på prisene trenger man et storstilt offentlig finansiert boligbyggingsprosjekt ala post WW2, som ikke har et mål om lønnsomhet, og det er det ingen politisk apetitt for i overskuelig fremtid.

Det er ikke byrådene som bygger, men selskaper. Det er jo også mulig å la hvermannsen få kjøpe. De fleste villastrøk er vel skapt på den måten at man selger tomter enkeltvis, så kommer privatpersoner og bygger hus på tomten. Store leilighetsbyer blir et annet scenario, og det er ikke noen føring fra min side at man skal bygge blokker.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, knopflerbruce said:

Mange barnefamilier bor i større boliger enn de trenger, også. Jeg bor i en sokkel på 40 kvadrat med en liten sovealkove, og en barnefamilie trenger ikke noe mer enn dette + 10-12 kvadrat ekstra per eget soverom. Likefullt ser du jo mange boliger som er langt større enn regnestykket 40+12x, hvor x er antall personer i husstanden. Hvorfor? Fordi "behov" er individuelt, noen trenger en god del plass til f.eks. hobbyvirksomhet.

Ja, det er mulig å oppdra barn i en leilighet på 76 kvm, men hvorfor tror du de fleste vil presse en familie på 4 inn i en så liten leilighet, når de kan forbli barneløs og ha 40 kvm for seg selv? 

Og hvorfor skal de få barn hvis de mister singelstønader, må betale store summer for barna og mister mulighet til å være med sine single venner. Og hva gjør man om forholdet rakner og man har bare en bolig på 76kvm? Skal de selge den og kjøpe en mikroleilighet hver?

Gjennomsnittelig størrelse på boliger i Norge er 124kvm (kilde), bare 10% par med barn mellom 6-17 år bor i leiligheter mens 45% av enslige bor i leiligheter (kilde). Norge er ikke Nigeria, om du gjør forholdene for foreldre for dårlig så vil mange velge å bli barneløse. Det betyr at hvis du fikk styre og små leiligheter ble normen, så ville antall frivilige barneløse øke kraftig, og det vil fortsette å øke over tid fordi barneløshet smitter. Hvis de fleste rundt deg får barn så fører det til press for å få barn, og hvis de fleste rundt deg ikke får barn så fører det til press for å ikke få barn. Barneløsheten vil da fortsette å øke over tid og pensjonsystemet og eldreomsorgen vil kollapse.

 

1 hour ago, knopflerbruce said:

De som har det økonomisk gunstigst er åpenbart dem som bor sammen uten barn, men det må være lov å benytte seg av den muligheten uten å bli straffet for det økonomisk, også.

Vi straffer folk økonomisk for deres valg allerede, så det finnes ikke noe prinsipp at par uten barn skal bli beskyttes mot høyere skatt. Dette er folk som har behov for andres sine barn når de blir eldre, og som ikke mangler penger, så det er bare rettferdig at de må bidra mer enn de som må bruke sine egne penger for å oppdra neste generasjon.

Og gjør vi det for gunstig å bo sammen uten barn så kommer folk til å velge det. Hvorfor forventer du at de fleste nordmenn vil presse 4 inn i en liten leilighet på 76kvm når de kan droppe barna og ha råd til en enebolig på 150kvm? 

Endret av Camlon
Lenke til kommentar

I Oslo bor nesten 80% av husholdningene i leiligheter. Oslos fruktbarhet er bare på 1.25 og ville trolig vært enda lavere om vi ikke inkluderte innvandre.

Men par med barn i Oslo er som alle andre steder i Norge, de ønsker ikke å bo i en leilighet. Selv om det er ekstremt dyrt å kjøpe et hus/rekkehus i Oslo så velger barnefamilier å gjøre det allikavel, og mange av de som ikke har råd velger å bli barneløse. Det er derfor veldig viktig at barnefamilier har gode boforhold eller så faller fruktbarheten.

image.png.1409421b0418e7b02bf84d5f212db06b.png

https://www.ssb.no/statbank/table/11081/

Endret av Camlon
Lenke til kommentar
25 minutes ago, Camlon said:

Men par med barn i Oslo er som alle andre steder i Norge, de ønsker ikke å bo i en leilighet. Selv om det er ekstremt dyrt å kjøpe et hus/rekkehus i Oslo så velger barnefamilier å gjøre det allikavel, og mange av de som ikke har råd velger å bli barneløse. Det er derfor veldig viktig at barnefamilier har gode boforhold eller så faller fruktbarheten.

I Oslo vil jeg nok tro at mange flytter utenfor bygrensen om økonomi er en hindring mtp barn. I så måte er det usikkert hvor representativ Oslo egentlig er. Og hvor godt statistikk vil fange opp denne dynamikken.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
10 minutes ago, Feynman said:

I Oslo vil jeg nok tro at mange flytter utenfor bygrensen om økonomi er en hindring mtp barn. I så måte er det usikkert hvor representativ Oslo egentlig er. Og hvor godt statistikk vil fange opp denne dynamikken.

Det er naturligvis noen som gjør det, men jeg ser ikke noe bevis på at det fikser den lave fruktbarheten i Oslo. Fruktbarheten i Akershus når det fylket eksisterte var 0.22 høyere enn Oslo og Viken er 0.21 høyere idag. Det er omtrent hva de ville vært uten familier fra Oslo.

Lenke til kommentar
leticia skrev (3 timer siden):

Sorry, men for en fjern tankegang. Hvorfor skal mor ned i stilling? Sånn at hun skal være økonomisk avhengig av en mann? Hvorfor kan ikke mannen ned i stilling, eller enda bedre, hvis de ikke greier å være begge i full stilling samtidig med mange barn (som ganske mange  faktisk greier helt fint) så kan begge gå bittelitt ned i stilling (kanskje til 70- 80 %) fremfor at det alltid er kvinnen som skal være økonomisk taper.  

Kvinner er flinkere med barn. De setter også selv vanligvis stor pris på å få med seg alle de større øyeblikkene gjennom barnets utvikling, som første ord, første steg osv... (som de vil gå glipp av ved en eventuell karriere)... tenk å heller være der ved disse flotte stegene! og videre, tenk å være økonomisk trygg, fordi far er ute og jobber slik at du kan være økonomisk trygg. Du kan altså nyte alle disse "magiske" øyeblikkene i fred, uten økonomiske bekymringer.

Jeg ville takknemlig tatt en slik fin deal selv, om jeg var jente.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Ogalaton skrev (3 minutter siden):

Kvinner er flinkere med barn. De setter også selv vanligvis stor pris på å få med seg alle de større øyeblikkene gjennom barnets utvikling, som første ord, første steg osv... (som de vil gå glipp av ved en eventuell karriere)... tenk å heller være der ved disse flotte stegene! og videre, tenk å være økonomisk trygg, fordi far er ute og jobber slik at du kan være økonomisk trygg. Du kan altså nyte alle disse "magiske" øyeblikkene i fred, uten økonomiske bekymringer.

Jeg ville takknemlig tatt en slik fin deal selv, om jeg var jente.

Og hvorfor er du av oppfatningen av at kvinner er flinkere med barn?

Uavhengig av kjønn, så vil jeg ikke være avhengig av partneren min.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Subara skrev (5 timer siden):

Noen vil rett og slett ikke ha barn. Og vi koster mer enn vi er til nytte, når man ser bort i fra gleden ved å få barn.

https://www.nrk.no/norge/_-vi-har-rett-og-slett-ikke-noe-onske-om-a-ha-barn-1.16815640

 

Hva mener han egentlig med sistnevnte?

Vel, da kan vi jo slutte å få barn da. Det er det mest økonomiske av alt? Den tankegangen i artikkelen er jo bare tull.

Jeg er frivillig barnløs selv,.Men også jeg ser at uten arbeidstakere kollapser Norge 

Lenke til kommentar
Camlon skrev (2 timer siden):

Ja, det er mulig å oppdra barn i en leilighet på 76 kvm, men hvorfor tror du de fleste vil presse en familie på 4 inn i en så liten leilighet, når de kan forbli barneløs og ha 40 kvm for seg selv? 

Og hvorfor skal de få barn hvis de mister singelstønader, må betale store summer for barna og mister mulighet til å være med sine single venner. Og hva gjør man om forholdet rakner og man har bare en bolig på 76kvm? Skal de selge den og kjøpe en mikroleilighet hver?

Gjennomsnittelig størrelse på boliger i Norge er 124kvm (kilde), bare 10% par med barn mellom 6-17 år bor i leiligheter mens 45% av enslige bor i leiligheter (kilde). Norge er ikke Nigeria, om du gjør forholdene for foreldre for dårlig så vil mange velge å bli barneløse. Det betyr at hvis du fikk styre og små leiligheter ble normen, så ville antall frivilige barneløse øke kraftig, og det vil fortsette å øke over tid fordi barneløshet smitter. Hvis de fleste rundt deg får barn så fører det til press for å få barn, og hvis de fleste rundt deg ikke får barn så fører det til press for å ikke få barn. Barneløsheten vil da fortsette å øke over tid og pensjonsystemet og eldreomsorgen vil kollapse.

 

Vi straffer folk økonomisk for deres valg allerede, så det finnes ikke noe prinsipp at par uten barn skal bli beskyttes mot høyere skatt. Dette er folk som har behov for andres sine barn når de blir eldre, og som ikke mangler penger, så det er bare rettferdig at de må bidra mer enn de som må bruke sine egne penger for å oppdra neste generasjon.

Og gjør vi det for gunstig å bo sammen uten barn så kommer folk til å velge det. Hvorfor forventer du at de fleste nordmenn vil presse 4 inn i en liten leilighet på 76kvm når de kan droppe barna og ha råd til en enebolig på 150kvm? 

Du stiller mange spørsmål. Har du noen svar på disse? Er spørsmålene viktige? Hva om det ikke er noen konkrete svar, påvirker egentlig det noe som helst? Forøvrig har man neppe dårligere plass med 2V+2B på 76 kvadrat enn 1V på 40. Poenget er å sammenlikne på noen lunde like vilkår, og f.eks. liten sokkel vs enebolig med bod og eget vaskerom er jo vesentlig mer preget av fenomenet "god plass" i det sistnevnte tilfellet. Men når du snakker om "mer plass enn de trenger", føler jeg ikke du mener folk med to barn og 100+ kvadrat (som de da ikke egentlig trenger, de kunne klart seg med litt mindre).

Jeg ønsker ikke å gjøre forholdene for noen dårligere, men det med å ikke ha mer plass enn man trenger må gjelde barnefamilier like mye som single, og da er det viktig å sette søkelyset på for store familieboliger også. En singel person som har 120 kvadrat er ikke noe verre enn at en familie med to barn har 200 kvadrat å boltre seg på, og det sistnevnte er relativt vanlig - i alle fall utenfor sentrumsstrøk. Forskjellen mellom oss er egentlig bare at jeg unner single å ha 100+ kvadrat til seg og sitt. Som regel har man god bruk for plassen. Det eneste unntaket jeg kommer på er dem hvor barna har flyttet ut og gamle soverom står tomme, men det er jo en helt annen diskusjon.

Uenig i implikasjonene dine om min politikk her.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Camlon skrev (1 time siden):

I Oslo bor nesten 80% av husholdningene i leiligheter. Oslos fruktbarhet er bare på 1.25 og ville trolig vært enda lavere om vi ikke inkluderte innvandre.

Men par med barn i Oslo er som alle andre steder i Norge, de ønsker ikke å bo i en leilighet. Selv om det er ekstremt dyrt å kjøpe et hus/rekkehus i Oslo så velger barnefamilier å gjøre det allikavel, og mange av de som ikke har råd velger å bli barneløse. Det er derfor veldig viktig at barnefamilier har gode boforhold eller så faller fruktbarheten.

image.png.1409421b0418e7b02bf84d5f212db06b.png

https://www.ssb.no/statbank/table/11081/

Sier igjen: bygg mer, så går prisene ned og flere av de som vil ha barn vil kunne få det tidligere. Det er noen som har råd, men langt fra alle - selv med to inntekter.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
4 minutes ago, knopflerbruce said:

Du stiller mange spørsmål. Har du noen svar på disse? Er spørsmålene viktige? Hva om det ikke er noen konkrete svar, påvirker egentlig det noe som helst? Forøvrig har man neppe dårligere plass med 2V+2B på 76 kvadrat enn 1V på 40. Poenget er å sammenlikne på noen lunde like vilkår, og f.eks. liten sokkel vs enebolig med bod og eget vaskerom er jo vesentlig mer preget av fenomenet "god plass" i det sistnevnte tilfellet. Men når du snakker om "mer plass enn de trenger", føler jeg ikke du mener folk med to barn og 100+ kvadrat (som de da ikke egentlig trenger, de kunne klart seg med litt mindre).

Jeg ønsker ikke å gjøre forholdene for noen dårligere, men det med å ikke ha mer plass enn man trenger må gjelde barnefamilier like mye som single, og da er det viktig å sette søkelyset på for store familieboliger også. En singel person som har 120 kvadrat er ikke noe verre enn at en familie med to barn har 200 kvadrat å boltre seg på, og det sistnevnte er relativt vanlig - i alle fall utenfor sentrumsstrøk. Forskjellen mellom oss er egentlig bare at jeg unner single å ha 100+ kvadrat til seg og sitt. Som regel har man god bruk for plassen. Det eneste unntaket jeg kommer på er dem hvor barna har flyttet ut og gamle soverom står tomme, men det er jo en helt annen diskusjon.

Uenig i implikasjonene dine om min politikk her.

SSB er uenig. De definerer husholdninger med mindre enn 25 kvm per person som trangbohet. En enslig person med 40kvm bor ikke trangt, mens en familie på 4 med 76 kvm bor trangt.

Og en singel person med 120 kvm har 120 kvm per person, mens en familie med to barn med 200kvm har 50 kvm per person.  Du ser ikke forskjellen mellom å ha 120 kvm per person og ha 50 kvm per person?

 

Quote

Forskjellen mellom oss er egentlig bare at jeg unner single å ha 100+ kvadrat til seg og sitt. Som regel har man god bruk for plassen. Det eneste unntaket jeg kommer på er dem hvor barna har flyttet ut og gamle soverom står tomme, men det er jo en helt annen diskusjon.

Hvis alle i Norge blir single og skal ha 100+ kvadrat så må vi ha dobbelt så mange boliger i Norge. Hvor planlegger du å bygge dem? Jeg antar du mener familier med barn skal ha mye mindre.

Du har enda ikke forklart hvorfor din politikk ikke fører til en kraftig økning i antall single.

Lenke til kommentar
5 minutes ago, knopflerbruce said:

Sier igjen: bygg mer, så går prisene ned og flere av de som vil ha barn vil kunne få det tidligere. Det er noen som har råd, men langt fra alle - selv med to inntekter.

Boliger bygges ikke av seg selv. Du har blitt gang på spurt hvordan du vil bygge mer og du kommer aldri med noe svar.

Jeg har ingen tro på at du har noen løsninger som vil redusere boligprisene, det er mer sannsynlig at din politikk vil øke boligprisene, spesielt for boliger nær sentrum. En kraftig økning i single nordmenn vil føre til flere som trenger en bolig for seg selv, men de boligene eksisterer ikke og vil ta tiår å bygge, så prisene må bli ekstremt høye for å tvinge single inn i bokollektiver.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
36 minutes ago, Camlon said:

Det er naturligvis noen som gjør det, men jeg ser ikke noe bevis på at det fikser den lave fruktbarheten i Oslo. Fruktbarheten i Akershus når det fylket eksisterte var 0.22 høyere enn Oslo og Viken er 0.21 høyere idag. Det er omtrent hva de ville vært uten familier fra Oslo.

Vet ikke hva du mener med «fikser» her. Jeg bare påpekte at de som bor i Oslo og vil ha barn ofte flytter på seg. Da får man lav fruktbarhet i Oslo kommune, men det er ikke nødvendigvis så ille i resten av landet. Bortsett fra at trenden ikke kan fortsette evig, boligprisene rundt Oslo stiger i takt med hovedstadens vekst.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
o.o skrev (39 minutter siden):

Og hvorfor er du av oppfatningen av at kvinner er flinkere med barn?

Uavhengig av kjønn, så vil jeg ikke være avhengig av partneren min.

Hvem løper barnet til når han eller hun er syk? Kvinner har mye støttende empati.

Man er avhengig av partneren sin. Det er helt naturlig i forhold.

Lenke til kommentar
1 minute ago, Feynman said:

Vet ikke hva du mener med «fikser» her. Jeg bare påpekte at de som bor i Oslo og vil ha barn ofte flytter på seg. Da får man lav fruktbarhet i Oslo kommune, men det er ikke nødvendigvis så ille i resten av landet. Bortsett fra at trenden ikke kan fortsette evig, boligprisene rundt Oslo stiger i takt med hovedstadens vekst.

Det jeg mener er nabokommunene kompanserer ikke for Oslo lave fruktbarhet. Høye boligpriser i Oslo og omegn fører til en nasjonal reduksjon i fruktbarhet.

Høye boligpriser er forresten ikke bare et problem i Oslo. F.eks. de selger eneboliger til 8 millioner kroner langt utenfor Stavanger. Det burde ikke koste 8 millioner kroner å bygge en bolig, og tomter så langt unna stavanger burde ikke være dyrt.

https://www.finn.no/realestate/project/ad.html?finnkode=260503003

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Camlon skrev (38 minutter siden):

SSB er uenig. De definerer husholdninger med mindre enn 25 kvm per person som trangbohet. En enslig person med 40kvm bor ikke trangt, mens en familie på 4 med 76 kvm bor trangt.

Og en singel person med 120 kvm har 120 kvm per person, mens en familie med to barn med 200kvm har 50 kvm per person.  Du ser ikke forskjellen mellom å ha 120 kvm per person og ha 50 kvm per person?

 

Hvis alle i Norge blir single og skal ha 100+ kvadrat så må vi ha dobbelt så mange boliger i Norge. Hvor planlegger du å bygge dem? Jeg antar du mener familier med barn skal ha mye mindre.

Du har enda ikke forklart hvorfor din politikk ikke fører til en kraftig økning i antall single.

Det fungerer dog ikke sånn i praksis. Jeg får ikke bedre plass av å ha et bad, men jeg må ha ett likevel. Men det hadde holdt med ett bad om vi bodde tre personer her nede, og. Du kan ikke være mer enn på ett rom av gangen, uansett, så å dele hele leiligheten på antallet som bor der gir heller ikke noe godt bilde av hvordan plassfølelsen er. Det handler mer om urealistiske forventninger om hva man lett kan ofre som singel bare fordi man ikke har andre å ta hensyn til. Siden man da bare tar hensyn til seg selv, er det plutselig ikke nyttig med et kjøkkenbord, TV-stue i kjelleren, hobbyrom eller en bod. Somehow.

Dette "alle"-argumentet ditt er useriøst. Folk er forskjellige, alle trenger ikke den plassen - noen syns til og med det er plagsomt å ha såpass mye de må vaske. Individer har individuelle behov. Derfor blir det også feil å anta at enslige med 150 kvadrat har "for god plass". Det er ofte motsatt.
 

Camlon skrev (33 minutter siden):

Boliger bygges ikke av seg selv. Du har blitt gang på spurt hvordan du vil bygge mer og du kommer aldri med noe svar.

Jeg har ingen tro på at du har noen løsninger som vil redusere boligprisene, det er mer sannsynlig at din politikk vil øke boligprisene, spesielt for boliger nær sentrum. En kraftig økning i single nordmenn vil føre til flere som trenger en bolig for seg selv, men de boligene eksisterer ikke og vil ta tiår å bygge, så prisene må bli ekstremt høye for å tvinge single inn i bokollektiver.


Løgn. Jeg har sagt at man må åpne opp tomter for boligbygging, slik at de som vil bygge der faktisk får lov. Det kan godt være det da blir eneboliger der og ikke OBOS-blokker, men det er jo da det folk vil ha.

Det er ingenting med det jeg sier som får folk til å unngå å gå inn i forhold med andre. Dette er bare svada fra din side. Rett og slett. Hvorfor i huleste skulle noe av det jeg foreslår være et hinder for at to mennesker som er glade i hverandre flytter sammen? Folk gjør ikke det av økonomiske hensyn, uansett, men fordi man vil bo med den andre personen. Det har null og niks for datingmarkedet å si om vi legger opp samfunnet til at enslige kan ha det romslig, på samme måte som samboere og familier kan ha det. Altså like stort areal til ting utenom soverom.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...