Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Dette er slik min datter lever, hva skal jeg gjøre? Se her : *bildet*


Dintks

Anbefalte innlegg

Gjest 01f1b...024
RRhoads skrev (1 time siden):

ADHD gjør at du ikke blir belønnet med dopamin for gjøremål som å holde et rom ryddig etc.

Beklager til trådstarter, men nå må jeg gå utenfor temaet - kanskje kan mitt innlegg gi en forklaring på dette likevel.

@RRhoads

Ble diagnostisert med ADHD som 8-åring, er i 30-årene nå.

I korte trekk, på skolen slet jeg sterkt og gjorde det svært dårlig. Måtte bruke 4 år på videregående for å få en yrkesfaglig utdanning.

Fikk lærlingeplass og besto prøven med beste karakter - Bestått meget godt.

I arbeidslivet gjør jeg det svært godt og i flere år jobber jeg innenfor mitt fagbrev, frem til oljekrisen startet i 2014.

Nå jobber jeg med et annet fag, i en annen bransje og tjener faktisk bedre - mulig jeg hadde flaks.

Men når du skriver "ADHD gjør at du ikke blir belønnet med dopamin for gjøremål som å holde et rom ryddig etc." så går det kaldt nedover ryggen.

Jeg har reflektert med at ved ADHD, produserer ikke kroppen nok dopamin.

Men det er muligens feil, dopamin produseres ved at man "gjør noe" for at kroppen skal produsere dopamin.

Tilbake til jobb:

Timelister, reiseregninger eller andre administrative oppgaver er jeg elendig på, men likevel blir jeg satt på de mest krevende prosjektene.

Blir oppringt i tide og utide og jeg svarer, samme gjelder epost. Legger aldri fra meg jobb. Å være en nøkkelperson gir meg svært mye - kan ofre både søvn og privatliv.

De små prosjektene irriterer meg og vil helst unngå, men utfører de likevel, på trass av mine tanker.

Problemet er at når jeg først kommer hjem fra jobb, så er alt av rot og gjøremål helt ubetydelig, fordi jeg må ha egenpleie: Dusje, spise, slappe av (gjerne med alkohol) og sove.

Heldigvis har jeg en kone som hjelper til på det området med rot og gjøremål - hun er fantastisk som gidder å leve med meg.

Beklager en vegg av tekst og ingen spesiell konklusjon.

Men, jeg tror etter ditt innlegg, som ga meg en åpenbaring, at dopamin trigges av hva man gjør som gir et "kick"

Anonymous poster hash: 01f1b...024

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest 01f1b...024

Ok. Ved nærmere ettertanke.

Det gir mening. Om det er slik at "normale" får en form for "mestring" når de utfører en ellers normal gjøremål, så skjønner jeg.

Jeg kunne ikke brydd meg mindre ved å ta bryet med å kaste ispinnen i søpla, den ligger like fint der i morgen og kan kaste den da, om jeg gidder.

Men prosjektet på jobb tenker jeg konstant på, og har et stort behov for å gå videre med, rett og slett fordi det er viktig og kroppen belønner meg med dopamin.

Beklager off-topic og min trang til å snakke om meg selv.

God natt :)

Anonymous poster hash: 01f1b...024

Lenke til kommentar

Ikke et vakkert syn, direkte uhygienisk. Alt matavfallet liggendes kan jo tiltrekke seg litt av hvert så her må en alvorsprat til. Da jeg vokste opp ble generell renslighet og ryddighet som regel  innprentet fra tidlig alder. Dersom dette ikke har blitt prioritert er jeg redd det kan bli vanskeligere å snu uvanene i etterkant. Jeg vil anbefale at du informerer om at uavhengig av mental helse bør alle ha det noenlunde rent og ryddig i sine faste omgivelser, for både psykisk, fysisk og ikke minst sosialt velvære. Her må nok sterkere lut til, for hennes eget beste.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg har vært deprimert, og kan bekrefte at dette er ett av symptomene hvis det varer lenge nok.

Har hun avfallsbeholder og nok møbler tilgjengelig? Jeg ser et skap og en pappeske med klær på som er nattbordet? 

For å være helt ærlig så synes jeg det soverommet ser ut som en glattcelle. Hvis dette er hele rommet, så tror jeg det er er i minimumsskiktet av hvor mye en 18 åring behøver. Det blir spekulasjon, men det virker som at miljøet til datteren din er med på å gjøre henne deprimert. Det er drøyt å melde, så jeg håper jeg har lest situasjonen feil.

Hun trenger sollys, en ryddig og romslig pult, oppbevaringsmøbler, planter...det må være vakkert og organisert rundt henne.

Men aller viktigst er det at hun får hjelp til å komme på rett spor igjen. Jeg vet ikke hvem som er best å oppsøke i deres situasjon, men hun har sannsynligvis problemer som hun ikke vil snakke om med foreldre.

Et sted å starte er kanskje  https://www.helsenorge.no/hjelpetilbud-i-kommunene/helsestasjon-for-ungdom/
 

  • Liker 3
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Nei. Bortimot ingen har det slik på et lite rom. Her må det våknes opp!

Tenk hvis denne jenta innen nær fremtid skulle være så (u)heldig å sitte med mann og barn, kanskje ha en leilighet med 5 rom. Hvordan i huleste skal det gå an?

Hvis dette vi ser kun handler om å gi f.., så tenker man kanskje at da går ting seg til bare man skjerper seg litt. Ikke brått sikkert. Her kan det tenkes at det må gåes litt i seg selv på et dypere plan, med hjelp fra fagpersoner.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest 029d9...2b6

Dette kan jo være et tegn på å være litt uorganisert og et symptom på depresjon. Det hadde ikke kostet mye å kaste søppelet i posen som allerede ligger på gulvet. Det er også laangt i fra det verste jeg har sitt. Hilsen en som har jobbet masse med ungdom. 

Kanskje dere kan bli enige om nye regler, og så kan du som omsorgsperson hjelpe litt til med å investere eks i en stor søppelbøtte og slikt. En form for hjelp er gull. Ha en god dialog om hva som trenges for å få dette til. Klart det blir litt kjeft når noen griper inn på privat rommet. Det er lov å forvente bedre en dette. 

Anonymous poster hash: 029d9...2b6

Lenke til kommentar

Hadde ikke tenkt så mye over det hvis det var klær osv som lå slengt på gulvet. Men å kaste mat rett på gulvet er jo litt spesielt da. 

Kan forstå at det føles som innvanderene at du rydder rommet for henne, men samtidig kan hun jo egentlig takke seg selv når hun lar mat flyte rundt.

Min søster og jeg selv forsåvidt hadde soverom man ikke så gulvet på en gang når vi bodde hjemme. Men når vi flyttet for oss selv så har vi det strøkent begge to. Man tenker litt annerledes når man er 18 år og livet er mer det å henge ute med venner. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Dintks skrev (På 28.8.2023 den 20.40):

Har rydda rommet henne flere ganger, og kom inn i rommet hennes og slik så det ut idag etter 2 uker jeg rydda for henne, hun skifta på meg sist gang jeg gjorde det, hun sover i dette rommet hver dag, og puster inn all den dårlige lukten, det var flere matrester og fluer overalt. Hun spiser usunt hele tiden, døgner ofte, og skurker skolen, hun er 18 år og jeg har prøvd å hjelpe men ingenting hjelper, hun virker glad og sier hun ikke er deprimert heller. Hjelp! Hvordan har ting endt opp så dårlig ? Har dattera deres rom noen gang blitt så rotete? 

0F78F70E-1947-4159-9FE0-882B3B5D9470.jpeg

1B1EDEF7-DF92-49B1-B2B9-730C1AD2ED8F.jpeg

Har hun nattbord? Får hun inn nok dagslys på soverommet sitt slik at hun ikke blir nedstemt? Hva med søpplebøtte og ett veggspeil? Be henne rydde rommet sitt og vaske... snakk også med henne om konsekvenser det har av å ikke rydde og vaske der hun sover/bor og om å oppsøke hjelp. Det er ikke normalt å ha det så søpplette. Og hva med kanskje andre farger på veggen om hun blir nedstemt av mørke farger, og bilder/plakater på veggene for å live opp? Grønne planter? 

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...